Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Qizo: Nikad nije trosila ispod 500w kod mene cak i kada je napolju bilo 18 stepeni a temperatura setovana na 23c. Najnize sto je odrzavala kod mene je bilo 490w na 10min a zatim se ugasila i pocela opet da radi na 520w , toliko trosi kad je spoljna temperatura 15-18c. Inace i zadnja 24sata meni radi kao on-off , da vam ne snimam sad , temperatura podesena na 23c , ventilator trenutno na trecoj brzini. Upravo radi na 1500w. Sad sam se iznervirao snimicu vam. Inace sam pisao kakav je objekat nego ti nisi bio prisutan na temi tad , sprat u kuci je u pitanju od 115kvadrata stim sto se greje jedna velika soba 8,5x4,5kvm. Spoljni zid je 8,5m , ima dva prozora 1,4x1,4 i balkonska vrata 2,1x1,4 pvc su prozori i vrata.

Qizo: Nikad nije trosila ispod 500w kod mene cak i kada je napolju bilo 18 stepeni a temperatura setovana na 23c. Najnize sto je odrzavala kod mene je bilo 490w na 10min a zatim se ugasila i pocela opet da radi na 520w , toliko trosi kad je spoljna temperatura 15-18c.
To znaci da taj prostor konstanto gubi 500w na 18c na nizim gubi jos vise jer ti i dalje drzis target od 23c

Trebao si tada da probas da setujes na nizu temperaturu (recimo na 20c) da vidis da li bi tada isla sa nizom modulacijom, jedino tako sa malom razlikom izmedju temperatura kada su gubici mali mozes da vidis koliko nisko ona moze da modulira, jer inace tvoj prostor je veliki i sa niskim temperaturama gubici su svakog trenutka veliki.

U tom prostor verovatno cim prestane da greje istog trenutka se oseca hladnoca, to su ogromni gubici i efekat hladnih zidova pomnozen sa brojem kvadrata.

kada bi ugasio klimu temperatura unutar prostora bi tezila da se izjednaci sa spoljnjom i tada bi modulacija bila nula.

Poslednja izmena:
Zelena zona sa PDV 20% = 9.4 din , zelena je 6.3 , ali kad podelim racun sa svim ostalim zaduzenjima ispada da je KWh = 9.55 din ..

Ne spusta modulaciju ispod 500w kod mene , verujem da vam je tesko da shvatite to ali tako je. Tu se gasi u najidealnijim uslovima. Evo sada pokusavam da je ozivim bilo kako samo da radi konstantno ali trenutno mi ne uspeva ni funkcija i feel niti bilo sta drugo , evo kako trenutno radi , ugasila se na 1:57

https://youtu.be/gwSSYhDAxEY

Pa nije se ugasila kad troši 150 W, ne troše joj ventilator(i) 150 W.

Ventilatori, plus grejaci u spoljnjoj jedinici, verovatno zajedno trose tih 150W?

Upravo , pogledaj snimak do kraja , ona kad se ugasi i prestane da duva trosi 80-90w , to su grejaci spoljne jedinice , ventilator je ostatak do 150w.

Radi otprilike kao misija 18-tica.:smash:

Pozdrav ljudi..da li se nekome desilo da mu ledi plasticna resetka ventilatora na spoljasnjoj jedinici i sta moze biti uzrok?Defrost inace normalno odradi al taj led sa resetke nikako da spadne...

Isti slucaj. Kod mene ledi desna strana od snega. Tako nosi vetar.

LT po euroventu ima COP 4.4 na +7, a scop 4.6, moji rezultati su nesto bolji, ali ne previse. Oni nisu naveli brzinu ventilatora..., COP od 4.4 su dobili tako sto su gadjali Pdesignh od 4kW, znaci da je klima tad trosila oko 910W, po nekim drugim testovima 950W, ali isto su tako dobili i COP od 6.2 na +7 kad je LT vukao 220W.

Nisu gađali Pd da bi dobili COP. Gađali su projekciju Pd za +7°C. Zavisi od klimatske zone, ali se uglavnom daje za prosečnu, pa je onda 35% od Pd. Tako da LT tada troši 320 W a daje 1400 W.

Nije mi bas logicno da su gadjali 35% od Pd-a, onda ispada da joj je na +7 COP 4.4 kad trosi 320W, a po tom istom euroventu je COP 4.47 na +2°C kad trosi 480W.

Eurovent za 12LT:

Ph @+7°C 4.0kW
COP @+7°C 4.4

Ph @+2°C 2.15kW
COP @ 2°C 4.47

Ph @+7°C 1.38kW
COP @+7°C 6.2

Ph @+12°C 1.59kW
COP @+12°C 7.56

Fujitsu je naveo podatak da na +7°C, pri max opterecenju (IP = 2kW), daje 6.5kW, kad je unutrasnja 20°C.

Poslednja izmena:
@Milan85 klima u modu grejanja treba da duva sto je vise moguce vertikalno, tj. ka podu, a kod tebe je podeseno horizontalno. Velika kolicina toplog vazduha se brzo vrati direktno na usis. To sigurno doprinosi zbunjivanju. Obori usmerivac sto vertikalnije moze. I tek na leto, kada je budes koristio za hladjenje je postavi tako, kako ti je sada. :)

Kod LT-a ako se u grejanju postavi da duva horizontalno, ona radi tako neko vreme i samo spusti krilca za 45 stepeni i nastavi da greje. Ne da se zeznuti [emoji23]

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Pa nije ovo horizontalno , taman je kako treba tj tih 45 stepeni , tako stoji i kod mene i duva ka hodniku i sve OK ..

Milance

Na koju jacinu izduva je drzis , ako je bar na 2 ili jos bolje na 3 od mogucih recimo 4 , tek onda ovo ne bi trebalo da bude nikakav problem. Ova klima kod njega ili je neispravna , ili je *mjau**mjau**mjau**mjau**mjau**mjau* od klime , nema treceg . Pozicija unutrasnje je savrsena , krilca na zadovoljavajucih 45 stepeni a prostor od 40m2 i vi hocete da kazete da u tolikoj m2 ona duva sama sebi pod nos pa se zabunjuje , moze biti ali samo ako je drzi na minimalnom izduvu .

Ja bih rekao iz prilozenog do sada da retko koja 18-ka moze da ispostuje nisku potrosnju....
Eto znate da je i moja takva,ali veliki je znak pitanja da li bi se ja ogrejao u ovom prostoru sa 12-kom,bilo bi veoma rizicno (sad se tesim kako se nisam zaebo :) ),a ovako se setam svaki dan u kratkoj majici ;)

Huawei mate 10 lite

Na kraju kada snima daljinac stoji da je horizontalno. Jedino ako to nije trenutno stanje, a ne setovano?

Sent from my LG-D802 using Tapatalk

Pa jeste na kraju kad je prekinula s grejanjem , verovatno im mod da digne krilca kad se ugasi unutrasnja. Pogledaj pocetka snimka dok greje , krilca stoje bas kako treba .

Da se nadovezem na temu o ledjenju spoljne resetke vemtilatora...kod mene je u pitanju nocria,grejem se sa njom od prosle zime i evo sad ovu ali sinoc mi je maltene zaledila resetka skroz sto se dosad nije nikad desilo..inace temperatura je bila 1.5 stepen,jak vetar i ledena kisa...srecom pristupacna mi je spoljasnja pa sam je odledio mlakom vodom a sloj leda koji se otopio je bio 1-1.5.Pitanje jos jednom da li je sve u redu sa klimom jer dosad je ekstra radila i na -5 stim sto nije bilo padavina...

Ma sve je OK , prosto su ti biti takvi uslovi , imas jednu od najboljih klima koja se ovde mogla kupiti ..

Da, gađali su 1,4 kW. Vidiš i sam na EV:

Da, vjerovatno se nismo razumjeli prvi put, gadjali su 35% od Pd-a i dobili 1,4kW uz COP od 6,2, tad LT trosi oko 220W sto je i neki minimum, iskljucuje se izmedju 200 i 240W.

Da li se Milan85 zalio prodavcu/servisu na rad klime, ako vec kod ostalih ide ispod 500W?

Poslednja izmena:
Ja mislim da se jos neko zalio ne mogu da se setim ko , setice se neko , nije on jedini kome ne ide ispod. Ma sad vise i nije problem sto nece da ide ispod 500w vec sto se toliko zaglupavi da ne ne moze da je natera da greje pa se dovija kako . Mislim da nije zvao servisere ali javice se on vec ..

I da , u pitanju je 12-ka ..

Ne spusta modulaciju ispod 500w kod mene , verujem da vam je tesko da shvatite to ali tako je. Tu se gasi u najidealnijim uslovima. Evo sada pokusavam da je ozivim bilo kako samo da radi konstantno ali trenutno mi ne uspeva ni funkcija i feel niti bilo sta drugo , evo kako trenutno radi , ugasila se na 1:57

Poslednja izmena:
Krilca su podesena otprilike pod 45c na dole da bi vazduh isao kroz celu sobu , inace ima mogucnost da ide skoro skroz vertikalno na dole izduv ali ja je postavljam pod 45c jer tako duva ka vratima koja su preko puta klime. Kad se iskljucuje klima onda se dignu krilca u horizontalu i duva 30sekundi do minut tako na onih 150w i onda se gasi i radi na 80-90w. Inace Amber 12 je u pitanju. Razmisljao sam da zovem Energy net jer sam je tamo kupio ali koji odgovor bi mi oni dali ajde razmislite ? Klima radi dobro samo su veliki gubici ili ono drugo da je ona predvidjena za severne zemlje pa zato duva stalno jako i mora da trosi i bla bla bla , uglavnom klima radi i nije u kvaru. I ovo nike Nordic Amber , kucao sam malo na netu i nasao da se taj Nordic Amber prodaje u Finskoj i Holandiji i ima skoro iste oznake stim sto se taj koji se prodaje gore zavrsava S6DBA1A a kod nas ove se zavrsavaju sa S6DBA2A , tako tako ovo moguce kao i do sada da kod nas ide neka druga klasa ili nesto na tu foru kao i u svemu ostalom. I manje vise sve bi to bilo manje vise ok da radi na 700-800w i da povecava kad treba ali da radi stalno a ne da radi dobro 2 dana pa se onda zaglupavi i pocne da radi kao na ovom i onom prethodnom snimku koji sam izbacivao. Steta sto ne mozemo sami da smanjujemo temperaturu izduva i da stelujemo kako nama odgovara...

Pa softver klime to sve treba da šteluje, da nama bude komforno

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Svjestan sam toga da je klima ekstra samo mi je ovo bilo bas cudno bas neverovatni uslovi defrost na svakih sat i po
a resetka ledi li ledi sve do trenutka kad je skoro skroz zapusila rupice i onemogucen je bio prolaz vazduha koji izduvava ventilator...istina ne radi u idealnim uslovima greje dnevni boravak od 43 kvadrata kuca je u pitanju 3 spoljna zida bez izolacije na tavanu je vuna 10 cm i do sada je bez problema grijala...

Da, vjerovatno se nismo razumjeli prvi put, gadjali su 35% od Pd-a i dobili 1,4kW uz COP od 6,2, tad LT trosi oko 220W sto je i neki minimum, iskljucuje se izmedju 200 i 240W.

Da, samo ispada da onda Fujitsu daje COP-ove za +2 °C.

Svjestan sam toga da je klima ekstra samo mi je ovo bilo bas cudno bas neverovatni uslovi defrost na svakih sat i po
a resetka ledi li ledi sve do trenutka kad je skoro skroz zapusila rupice i onemogucen je bio prolaz vazduha koji izduvava ventilator

A tebi ledi na prednjoj strani, gde treba da izduvava vazduh. To će teško od snega. Da ti se ne sliva neka voda odozgo na klimu?

Poslednja izmena:
Sliva se tacno po sredini spoljasnje jedinice sa nastresnice
al cudi me zasto se to do sada nije desavalo...kisa svakako pada po njoj ne vidim razliku dal padala direktno ili se slivala?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno