Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Postoji formula, nije bas najpreciznija, ali moze pomoci.

Evo racun za LT:

550*1.1*(48.8-25.2)/3600=3.97kW COP 3.97/0.975= 4.07 na +1°C vanjske temp

550 je kolicina vazduha u m3/h, nadjes u specifikacijama klime za zeljenu brzinu venta, 1.1 je gustina vazduha (zavisi od temp., pritiska), u zagradi je dT (temp. izduva- temp. usisa).
COP izracunas kad podijelis dobijene kW sa trenutnom potrosnjom.

Temperaturu usisa mjerim 4,5cm iznad klime.

Poslednja izmena:
Po ovoj gornjoj formuli Amber ima COP 3,2 na spoljnoj temperaturi -1 stepen. Ukoliko je tacna ili priblizno tacna formula.

Kad troši ko lokomotiva onda da. A kad troši manje, COP raste

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Sobzirom da sam sinoc video moju klimu da trosi 2832w sad ovih 980w sto trosi mi izgleda malo

Trenutna potrošnja ti ništa ne pokazuje, izvuci prosek na 12/24h i prati temperaturu pa možeš otprilike videti stanje. I da ti ponovim opet, imaš odličnu klimu u prostoru sa ogromnim gubicima.

I joj jednom, ne trosi klima vec objekat, u ovom slucaju bez izolacije pa je potrosnja ogromna.

@Milan85
Taj COP od 3.2 ne znaci previse, jer isti zavisi od opterecenja klime, temperature, brzine ventilatora/protoka.
Nisi naveo potrosnju i protok.

Ako te interesuje poredjenje sa LT-om, pokusaj uraditi mjerenje kad ti klima vuce oko 1kW, pa napisi vrijednosti, da uporedimo.

Kad mjeris, sacekaj da se potrosnja i temperature ustabile, pa onda ocitaj.

Odradio sam sve , protok vazduha 630 na cetvrtoj brzini, temperatura iznad klime 24c , na izduvu 40,3c. Potrosnja 980w , spoljna temperatura -1.

Zato sam i napisao da je COP 3,2 kad je napolju -1.
Evo sad napolju je 3c u plusu , protok vazduha 630 , temperatura na usisu 23.1 , na izduvu 40,3 , trosi 870w. Kad izracunas po onoj formuli je COP 3,8 na spoljnoj temperaturi plus 3c.

Ako hoces veci COP, rokni vent na turbo mod.

Cek, ti imas Ambera 12 ili 18?

Poslednja izmena:
Nije potrosnja 870 vec 780 pogresno sam upisao. 4,2 je trenutni cop na +3c.

Na spoljnoj temp. +3°C LT kad vuce 760W, pri protoku vazduha 550, ima COP 4,75, ako je protok 710, onda je COP oko 5.
Pri istim uslovima, samo kad vuce oko 1300W, COP pada na oko 3,5.

Po tome bi LT imao COP na +7 oko 5.5, sto je daleko od bilo kakve realnosti, jer na +7, COP je 4.4, dakle na +3 bi trebalo da je 4-4.2.
Pitanje je koliko se realno moze izmeriti COP u kucnim uslovima, koliko su precizni merni instrumenti i podaci koji se ubacuju u racunicu, a i metode merenja.

Ja ne znam dal bi kontate kako je hladna neizolovana zidana kuća, to guta energiju bukvalno kao da je stalno otvoren prozor.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Duk: Trosi stvarno tako , ali posteno greje veliki i neizolovan prostor a mi smo stalno u kratkim rukavima. Sad se ispostavilo i da ima ok COP tako da je potrosnja manje vise normalna sobzirom na prostor. Ostaje onda jedina zamerka sto se stalno pali i gasi tj ne modulira dobro kad su tempersture u plusu. Evo zadnjih 2 sata opet radi kao on-off.

Pozdrav ljudi..da li se nekome desilo da mu ledi plasticna resetka ventilatora na spoljasnjoj jedinici i sta moze biti uzrok?Defrost inace normalno odradi al taj led sa resetke nikako da spadne...

Heroj ti je bar 3x objasnio zasto tako radi klima kod tebe, ja sam pokusao da ti dodatno objasnim, ali ili ne zelis ili jednostavno neces da prihvatis da je to normalno ponasanje za takve uslove. Pa i mi u izolovanim objektima da otvorimo prozor(e) i nase bi radile kao on off, sigurno se ne bi spustale da moduliraju na 200W potrosnje sa tolikim gubicima. Dodatno, nikada nisi dao skicu prostorije, gde je klima postavljena i slicne detalje. Nismo mi baba Vange, da bi mogli da ti damo tacan razlog. Posto i onako kazes da nemas sta pametno da radis, procitaj postove, pa se malo razmisli, verujem da ces shvatiti ukoliko zaista zelis.

800W * 4 = 3.2kW, tvoj prostor gubi ~3kW energije na +3C. I ti ocekujes da klima ide u modulaciju ispod 500W? Ahaaam, a kojom to logikom? Kada napolju bude bilo 22C, a ti nastavis da grejes na 24C, bice i modulacije od 160W ili koliko je vec minimalno u specifikaciji navedeno, ne brini. U prevodu, kada se stvore uslovi da klima moze isporuciti dovoljno toplote za prostor koji grejes sa potrosnjom od 160W, tada ce toliko i trositi.

Pozdrav ljudi..da li se nekome desilo da mu ledi plasticna resetka ventilatora na spoljasnjoj jedinici i sta moze biti uzrok?Defrost inace normalno odradi al taj led sa resetke nikako da spadne...

Verovatno od pare/vode koju ventilator baca na resetku nakon defrosta. Taj deo se ne greje prilikom df i eto leda. Ili mozda kaplje odnekud na resetku ili od snega, dok klima ne radi. Moze biti vise razloga...

Poslednja izmena:
Klimu skoro da i ne gasim,medjutim sinoc je nestala struja na jedno 2 sata a padao je i sneg a pred jutro ledena kisa i hladan vjetar je duvao...moguce da je zbog toga zaledila.Hvala na odgovoru..

Po tome bi LT imao COP na +7 oko 5.5, sto je daleko od bilo kakve realnosti, jer na +7, COP je 4.4, dakle na +3 bi trebalo da je 4-4.2.
Pitanje je koliko se realno moze izmeriti COP u kucnim uslovima, koliko su precizni merni instrumenti i podaci koji se ubacuju u racunicu, a i metode merenja.

Slazem se da se u kucnim uslovima ne moze precizno izmjeriti, pogotovo kad 2 coveka sa razlicitim instrumentima, metodama mjere, ali cisto da bacimo nekakvo poredjenje.

LT po euroventu ima COP 4.4 na +7, a scop 4.6, moji rezultati su nesto bolji, ali ne previse. Oni nisu naveli brzinu ventilatora..., COP od 4.4 su dobili tako sto su gadjali Pdesignh od 4kW, znaci da je klima tad trosila oko 910W, po nekim drugim testovima 950W, ali isto su tako dobili i COP od 6.2 na +7 kad je LT vukao 220W.
Napisao sam da je COP oko 4.1 na +1, kad trosi oko 970W, znaci da joj 200W mnogo znaci, kao sto je vec mnogo puta napisano, korekcijom Pdesignh-a se lako ostvaruje veca efikasnost.

@Milan85
3.2 na -1 i 980W mi je nesto malo, da nisi pogrijesio u brzini ventilatora?

I mene je to zbunilo, zato sam ga pitao da li ima Amber (Ambar hehehehe) 12 ili 18, jer mi se cini da je 18tica, a da je on gledao tabelu za 12ticu. Naravno uvek moze biti da sam premutovao da je 18tica, a ne da mi se traziti u postovima....

Pogledajte prilog 263782

Poslednja izmena:
COP zavisi sa koje temp. na koju temp. klima prebacuje toplotu, tu već može da "fula" 2-3 stepena lagano.

Pitanje je čime se meri ja imam ovakav kineski 'pištolj' sa laserom i potpuno je neupotrebljiv, greši i po 7-8 stepeni.
878e5ce956588b77690b5f9a2499ca96.jpg

Mjerim onim kuhinjskim, on mi je praktican, doduse nesto sporije reaguje, imam i bolji multimetar sa sondom, slicno pokazuju.
Sve termometre sam poredio sa Fluke instrumentom, kuhinjski se dobro pokazao i on mi je sad etalon.

Kod mene magla, bas davi klime, 0c, rade defrost na 45min do sat. Sad stavio sve na 22c jer LGC cesce idu u defrost, LLCA bile na 21c.

Ove moje oko nule rade lagano bez obzira na vlagu i sneg, kad je veća vlaga idu češće u defrost, ali to je normalno. Kako temperatura klizi ispod 0 C duvaju jače, potrošnja skače, i spoljne se čuju glasnije (ne u kući, naravno). Velika je razlika između stare i nove, iako je nova 9-ka ima veći izmenjivač, manje ledi, retko ide u defrost, manje se čuje i deluje nekako lagano u radu, verovatno zbog kompresora koji na staroj zuji na visokim rpm.

Ja sam konacno zadovoljan klimom Midea Mision. Stavio sam je na 25c 3 brzina ventilator. U lokalu je uvek oko 25c nekad ispod stepen dva al se brzo vrati, zavisi od vrataranja.

Poslato sa CLT-L09 uz pomoć Tapatoka

Ja sam konacno zadovoljan klimom Midea Mision. Stavio sam je na 25c 3 brzina ventilator. U lokalu je uvek oko 25c nekad ispod stepen dva al se brzo vrati, zavisi od vrataranja.
Koliko troši na tih 25C pri ovim temperaturama oko nule a kako je radila i koliko trošila pre par dana kada su bile baš niske temp., ispod -15? Pitanje za sve?

Iskreno Ja nemam merac potrosnje. Kada dodje racun ja to otprilike saberem. Za novembar mi je oko 2500din klima potroslila. Racun bio oko 6000din. Razlika su drugi troskovi. Ja pravo da vam kazem nesto i ne gledam kolika je potrosnja. Nemam jeftinu struju. Manji su racuni nego kada sam koristio TA. A toplije je sada...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno