Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mnogo znaci higrometar, tako mozes da vidis koliko treba luftiranja ili zagrevanja. Javi rezultat.

Dva pitanja.

Šta uzeti za 400-500e od inverter klima za grejanje dve sobe od 55 kvadrata( prednost neka sa jačim ventilatorom unutrašnje jedinice) i da li je pametnije staviti spoljašnju jedinicu u zastakljenu terasu ili napolje na zid?

Spoljašnja nikako u uatvoren prostor. Dobro je ako.ima nadstrešnicu, ali mota da "diše"

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Za 500e nema nista sto ce grejati 55m2, mora bar dve klime i to sa solidnom izolacijom (svuda bar 5cm) i dobrom stolarijom. Moze 2x Midea Mission, 2x Daikin FTXBC 35 ili 2x Fujitsu 12 LLCE.

Ako treba JEDNA klima da greje 55kvm, sa 5cm izolacije, onda teško da će bilo koja 12-ca izgurati. Ili nisam dobro ukapirao pitanje? Ako idu dve u 55kvm i ako ima izolacija onda može i 2xMission12 kao najjeftinija varijanta. Za solo klimu u 55kvm mora 18-ca, ili stara Nocria 14.

Stolarija je odlična, izolacija od 5cm je sa svih strana. Klima će da radi u kombinaciji sa šporetom na drva. Grejao sam ceo prostor šporetom ali ove godine nemam mesta za drva pa moram manje da ih uzmem.

Gledaj da šporet i klima ne budu u istoj prostoriji.

55 kvadrata iole izolovanog prostora može i dobra 9-ka da greje. Bitan je i raspored, naravno.

Mitre, takva 9-ka nema da se kupi ovde. Tvoja 9-ka je na grejanju jača od većine 12-ca

U tom slucaju idi na Fujitsu 12LLCE jer ima najvise snage od onih sto sam naveo. Cisto da imas snagu da moze da odrzava tih 55m2 kad se sporet zagasi iz bilo kog razloga.
Racunaj u prelaznom periodu da ti klima sve to moze grejati do 5c spoljne, plus-minus neki stepen.

Ništa ne greje kao šporet ;)

Ne mozes ni gibanicu da ispeces na klimu.

Tapatalk from Poco loco

Molio bih na PM kontakt za pouzdan servis, koji ce odraditi ugradnju obicne klime po svim propisima. Za Mideu i za Gree.

Stolarija je odlična, izolacija od 5cm je sa svih strana. Klima će da radi u kombinaciji sa šporetom na drva. Grejao sam ceo prostor šporetom ali ove godine nemam mesta za drva pa moram manje da ih uzmem.
Gree Viola, topla preporuka

Da, Gree Viola ce bas da mu ugreje 55m2.
Ako je vec spreman da da 500e ne znam zasto bi rizikovao sa kinezom.

Ja sam ostao dužan da osim proračuna godišnjeg proseka dodam i proračun snage i potrošnje u nešto hladnijim uslovima, vidim da je trenutno aktuelna priča koliki prostor klima može da greje kad zahladi.

Pogledajte prilog 260381

Pogledajte prilog 260382

Kao što se vidi u prilogu rezerve snage ima na pretek, maksimalna snaga koji sam uspeo da ulovim je svega 70% od ukupnog maksimuma koji dve klime mogu da postignu, u proseku su radile na jedva malo više od polovine od maksimalnog kapaciteta, tj. nešto malo više od nominalnog kapaciteta. Sve to na prilično stabilnih -10 °C.

Prosečna snaga u januaru za dve klime je bila je svega 945 W.

edit:
Viola vuče oko 1,5 kW maksimalno, ima pristojnu spoljnu od 32 kg, ne vidim što ne bi mogla da greje 50-ak kvadrata.

Poslednja izmena:
Zavisi od prostora, zavisi od temperature. Problem je na vecim minusima kada joj opadne snaga a povecaju se zahtevi.

Tapatalk from Poco loco

Nije problem kada je dobra izolacija i ne ocekuje se 28c.
Kada se prica o prostoru koji klima moze da ugreje, podrazumeva se da do minimalne propisane temperature moze da ugreje na max temperaturu, 30c. Na normalne temperature, 22,23c, to moraju da mogu klime te snage da ugreju 55c izolovanog prostora.
LLCE i Viola bi trebale biti klime iste snage.
Viola ima grejac tacne i jos par stvarcica, modernija je, pa bi to bio moj izbor.

Ako neko zivi u kraju sa dosta vlage, ja bih onda uzeo Amber.

Poslednja izmena:
Bojsane ima izolaciju (slabašnu, ali sa svih strana) i šporet na drva ako baš prigusti, bilo koja klima može da pokrije grejanje >90% vremena. Ako stegne ozbiljnije, tu je peć.

Ma da, ja i zaboravih na sporet, tu moze sta hoces :)
Mi grejemo kucu od 65m2 na Smederevac, ali kako on vec rece, muski potrosi drva.
Za dogrevanje i kuvanje, savrsena kombinacija.

Grejanje na drva nije bas ekonomicno. Protutnji sve kroz odzak.

Tapatalk from Poco loco

Teško da će imati više od nedelju-dve u toku zime da mora da loži. Ozbiljnija zima dole naleti jednom u pet godina u proseku. Drva su jeftina, ima izolaciju, neće biti velika potrošnja, niti će mu to biti neki poseban trošak.

Kako je tebi bila veća snaga na -8 nego na -9.5?

To je trenutna snaga koju sam 'uhvatio' u trenutku kontrolisanja, klime menjaju snagu stalno, idu u defrost itd. Ja u principu gledam prosek, trenutnu potrošnju sam kontrolisao da uhvatim momenat koliko najviše troše u realnim uslovima, bez nekog forsiranja.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Moze da pozuti samo ako se duvani unutra, kod mene je to zabranjeno.

Sekiraš nam omladinu Kronine, zna se da klime ne smrde, i ne pucketaju. :d

I da ribama same gace spadaju kada krene da duva :)

Sve belo vremenom zuti, kod mene nema pusenja apsolutno nikada, pa mi je za x godina klima zuta :)

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno