Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
A ima li on/off klima da su "klasa", da tiho rade, da imaju krilca za levo/desno koja se daljinskim podesavaju i da "ne smrdulji" kao neke vec spominjane... ?

Toshiba (TO šiba (ko ludo)) u Daiseikai verziji je opako skupa, Fujitsu LUC (a mozda i LT ako su iste-slicne unutrasnje) smrducka (NEDOPUSTIVO), Gree Amber (kao da je neki "zaheb") i sl. pa da se "ne bacaju pare" na inverter vec sta je vrh od on/off klima, ako postoji nesto takvo sada?
To i da postoji bile bi bacene pare. U danasnje vreme to je suludo.

Tapatalk from Poco loco

dulenator

Da to je ta klima .. Samo da znas , ima opciju za wifi ali se wifi usb dodatno naplacuje oko 5-6.000 din ..

Hvala na brzom odgovoru. Video sam da se doplaćuje, ali nije bitna stavka, tako da 5000 ostaje u džepu.

Koja je potrosnja te nove mission 12? Jel neko merio?

Jeste @ćimo

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Kada se zalaufa oce da ode preko 1kwh ali to najcesce bude na kratko,obicno kada juri temperaturu radi na nekig 800-900w i polako spusta,na odrzavanju zna da radi na oko 300w (nesecam se tacno,mozda i na manje,mogu da snimim ako bude trebalo :) ),a na ovim temperaturama napolju se cesto gasi...
Elem,ona mi je bukvalno duplo manji potrosac od mision 18

Huawei mate 10 lite

Poslednja izmena:
Hvala cimo na info..

Sta mislite jel bolja 12LLCE ili Mission 12HRFN1? Mala je razlika u ceni, mislim da je bolje uzeti 12LLCE...

Pa po meni LLCE jeste bolja i sigurnija kupovina ali ako nemas para dobra je i Mission . U tom nekom cenovnom rangu LLCE je najjaca na -15c , sto se tice kvaliteta tu je i Daikin FTXB35C s tim sto je osetno slabija ispod -7c , a Midea Mission bi bila moja sledeca kupovina ukoliko bi mi falilo love . Mislim da Gree u ovom momentu ne nudi nista sto bi me navelo da ga uzmem , ako ima da se uzme Mission za ove pare onda Gree tu nema sta da trazi jer nista vise ne nudi , a kad bi vec hteo da dam toliki novac LLCE je ipak bolji izbor .

Da zamolim da neko objasni kako je to bolja kupovina najloseg modela klime iz japana koja se pravi u kini od kupovine najboljeg modela isto klime iz kine koju pravi isto poznata fabrika za klime.Ako se obadve prave u kini onda je valjda bolja ona najbolja od neke fabrike nego ona najgora od neke druge fabrike stvarno mi mnogo to cudno i dali moze da neko napise sta je to bolje u jednu a nevalja u drugu.To nije lose da se zna el ovako cas ispada da je ta midea dobra a u stvari ne valja.Te sto nevaljaju nemoj ni da pominjete ovde ako nisu dobre.

A sta mislite o gree viola, kakva je na modulaciji. Citao sam i dosta je hvale na nekim stranim sajtovima. Ima li ko iskustva?

Da li 1 klima, moze da zagreje ceo stan, nova gradnja, odlicna izolacija, 10cm, PVC prozori

Evo plana stana, nemam sa merama preciznim, ali ukupno je 49kv

Mislio sam da stavim 1 klimu u dnevnu sobu tacno preko puta vrata

https://docdro.id/YaEjkKb

Morace biti bas topao i ususkan stan, ona srednja soba nema direktnu cirkulaciju, ali opet to je stan u zgradi koji nije velike povrsine a ne kuca tako da je moguce da se greje.

U svakom slucaju kupis jednu klimu stavis je preko puta vrata pa ako bude trebala jos jedna dodaces kasnije. Vrata ne smete zatvarati.

spikektm

Mislim da jedna klima to moze da pokrije ukoliko se postavi pored te ugaone i da duva ka vratima tj prema spavacoj sobi.
Greje li se ispod i iznad tebe ?

velja85

Post iznad sam vam pojasnio zasto ja ne bi uzeo Violu , tacnije ako ima za 48k ova Midea Mission 12 , onda bi radje uzeo nju jer sa njom niko nije bio nezadovoljan . Ako bas zelis da das tolike pare onda Fujitsu ASYG 12LLCE , sem ako bas ne zelis wifi vec hoces sigurno dobru klimu , a uz Mideu + wifi za 5k ti je oper jeftinije od Viole .

Da greje se ispod i iznad i pored...ususkan je stan dosta...Ta srednja sobica se za sada i ne koristi. I takodje u spavacoj sobi ne volim da mi je preterano toplo, treba da se zagrejne dnevna soba, hodnik u kupatilo...

Trenutno imamo elektricni kotao i na njega se grejem vec 2 sezone, potrosnja je oko 5000 - 8000din mesecno zavisi od zime, ali ja sam ga palio na 24h grejenja, temp 23.5 non stop i bila je ta potrosnja. Nije mnogo ali mislim da cu trositi mnogo manje sa inverter klimom.

Da li je 12 neka dosta ili da idem na 14?

Tako je , sa klimom ces trositi bar 3x manje , dovoljna je 12-ka jer ja grejem istu m2 sa 12LU ali mi je predimenzionisana , tako da ja mislim da bi trebalo da ti radi posao bilo koju da uzmes , Midea Mission , Gree Viola , Daikin FTXB35C ili Fujitsu asyg 12LLCE .. I da , sta ce ti jaca , imas backuo tj kotao pa ako ti ikad zatreba imas ga , a nece trebati .

Evo kako to izgleda kod mene .

https://imgur.com/jqr3UJM

Stan 48m2 , PVC stolarija , jedan spoljni zid - cigla 45cm izolovan stiroporom s unutrasnje strane : decija soba 3cm , kuhinja 2cm , terasa spolja 5cm i iznad tavan izolovan vunom 10cm . Sezona 2015-16 g. - 11.10 - 01.04 = 618kwh , 2016-17 = 880kwh

Poslednja izmena:
Pa to sam i ja mislio ako zafali imam back up varijantu... Nema potrebe ici na 12LU, a i nemam tolko para...bilo bi dobro da uzmem LU onda mislim da sigurno ne bi morao da palim kotao ali dosta je skuplja varijanta..

Hvala na pomoci

Ma kakva LU , bilo koja od ovih ako se instalira kako valja treba da te sluzi za sve pare .

Jel moze preporuka za nekog dobrog majstora ko ugradjuje u Beogradu klime na PM , znam da ima neki iz NS-a, on valjda dolazi za BG ali sigurno ima i neki dobar majstor u BG da necimam ovog iz NS-a

Hvala

Kupiš klimu u specijalizovanoj ranji za frigotejniku, i oni ti ugrade. Ako uzimaš Fujitsu a hoćeš ekipu iz Beograda onda kupiš u ACS-u i oni ti ugrade. Ali OBAVEZNO pre ugradnje ugovori anti-vibracione gume, 3m instalacije i vakuumiranje. Meni su ugrađivali LT, nemam zamerki.

Nikako da upamtim, 3m instlacije znaci sta, do 3m ili preko 3m, spominjano je cini mi se i 3,5m... ?
Vakumiranje, svaka cev zasebno izolirana... ima li još nesto?
"Vareno" (tvrdo lemljeno) ili oni spojevi?

Neko je vise desetina strana unazad lepo to pobrojao i ne zapisah.
Ima neko link do tog opisa?

Zeko, upamti sad, 3 metra instalacije znači da ima 3 metra instalacije

Послато са Redmi Note 5 уз помоћ Тапатока

BAR 3m. Da ne bi bilo buke. Ja bih svuda stavljao 5m, kad bi bilo džaba...

Dakle barem 3m i vise instalacije da ne "zvone" cevi?
A maximalna "moguca" duzina cevi zavisi od modela klime...?

Tako je , max duzina cevi po duzini i visini zavisi od modela klime , pa i tih 3m koji se spominju ne traze svi proizvodjaci .

Evo da prenesom ovde post lika koji kako kaze kolega forumas , radi za Gree u Makedoniji ..

Skopljan4e

Amber Nordic nije Nordic zato sto treba da hladi tamo negde u Grckoj u toplu zonu.
Pokazao sam video da na hlagenju radi i sa 150W model Amber12, a to znaci da masina-kompresor moze da ide nisko i ima mali minimum.
Ali model je Nordic i Prioritet je grejanje, a to znaci da na izduvu najniza T nikad neide ispod 35C i najcesce je oko 40C sto pruza ugodan osecaj da vas nesto stvarno greje, model nije predvigjen da u mesec Oktobar/Novembar sa prosecnom spoljasnom od +20C duva hladno i trosi malo.

Kod mene danas, na prosecnu +20 vanjsku Amber Nordik za 10sati mereno potrosio jedva 0,9Kw(nijedan kilovat). A evo i kako to postizem.

Svi koji koriste GREE klime treba da znaju (a sigurno neznaju) da se moze korigovati senzor unutrasnje zavisno od montaze, a posto nikad to nisu podesili onda im i temperatura unutra visa od zadate i potrosnja naravno veca jer to ide u paket.

Ugasis klimu iz stekera da nema napon ...saceka se 2~5min da se oladi elektronika.
Posle 5min ukljucis opet kabel u struju a klima ostane ugasena.
Onda podesis daljinac na jedan od ovih 4 nacina i snjim upalis klimu i koregujes senzor klime. U roku od 30sekundi nakon ukljucivanja daljincem treba se brzo (za 5sekundi) iskucati "+,-,+,-,+,-".
To set 3C temp. compensation: in heating mode, set temp at 17℃, then within 5 second ,press button"+,-,+,-,+,-" , there will display 3 on IDU, heating light shining 3 times
To set 2C temp. compensation: in heating mode, set temp at 18℃, then within 5 second ,press button"+,-,+,-,+,-" , there will display 2 on IDU, heating light shining 2 times
To set 1C temp. compensation: in heating mode, set temp at 19℃, then within 5 second ,press button"+,-,+,-,+,-" , there will display 1 on IDU, heating light shining 1 times
To set 0C temp. compensation: in heating mode, set temp at 20℃, then within 5 second ,press button"+,-,+,-,+,-" , there will display 0 on IDU, heating light shining 4 times

Ovo se zove Temperaturna Kompenzacija, i ja u momentu dok su ove vrucine koristim kompenzacija =0C ili na Engleski 0C temp. compensation. Default za sve Gree klime je +2C kompenzacija.
Znaci upalim klimu sa podesenim daljincem na grejanje i zadatu +20C, i u roku od 30sekundi od momenta ukljucivanja ukucam brzo "+,-,+,-,+,-", onda na displeju zatrepce 4 puta "0" i senzor je podesen na kompenzaciju +0C.

Ne koristim IFeel jer IFeel ponisti sve ovo i klima tada radi bez prestanka, negasi uopste al i temperatura unutra postane previsoka(i potrosi mnogo vise).
Postavljena mi je na AutoFan, zadata 25C, IFeel iskljucen i to je to...klima upali par puta dnevno i odrzava 23C~24C unutra, ovako podesena radice kao On/Off, upalice par puta dnevno kao i vecine japanaca koje ovde vidimo da isto rade kao On/Off i potrose malo.

Zasto 25 zadata mozda se neko upita....zato sto kad imam zadatu 25C i imam +0C kompenzacije onda na plafonu gde je klima senzor treba biti koliko ? Pa meni bude tacno 25C ili +2C vise od one sto zelim postici unutra a se moze izmeriti na normalnih 1,5m od poda TJEST 23c. Klima mije na 5cm od tavana -plafona pa kad na plafonu bude 25C onda mi je na 1,5m visine unutrasnja 23C...mislim da netrebam naglasavati i da je jasno da se treba izmeriti Temperatura kod usisa klime, a ta temperatura ovisi od nacina montaze i izolacije prostora.

Probajte ove opcije sa Gree , mozda je naterate da radi kako treba ..

Respekt matori! Konacno neko krsteno objasnjenje. Niko nije ni znao da ovako nesto postoji. Mozda se Amber preporodi posle ovoga. Sada vec sve dobija nekog smisla.

Tapatalk from Poco loco

Respekt matori! Konacno neko krsteno objasnjenje. Niko nije ni znao da ovako nesto postoji. Mozda se Amber preporodi posle ovoga. Sada vec sve dobija nekog smisla.

Tapatalk from Poco loco
Ne preteruj, ovo je dobra informacija koja neće rešiti modulaciju, 150w na hlađenju je ok, al hlađenje nije grejanje

Pa i to verovatno pise negde u upustvu, al ko ce to sve da cita...

Sve samo da se opravda Amber, to ne moze da bude losa klima.
Kao Mission 18, ne spusta ispod 800W ali greje. A Fujitsu i Daikin svaki radi na onoliko koliko je proizvodjac napisao a Eurovent potvrdio. Samo sto smo mi diskutabilni i ne znamo sta imamo godinama, treba verovati Kinezima, u njima je buducnost.

Ne preteruj, ovo je dobra informacija koja neće rešiti modulaciju, 150w na hlađenju je ok, al hlađenje nije grejanje

Ok, slazem se da nije resenje nikako, nije sjajno ali makar objasnjava sta se desava. Ako je klima setovana da je temp na izduvu minimum 35c onda je jasno zbog cega je modulacija losa. Dali mozda ima nekog SW resenja za to ne znam, nisam optimista ali ne treba ni to iskljuciti iako je naucna fantastika.

Tapatalk from Poco loco

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno