Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa kineski i jedan i drugi , zato valjda trebaju isto da citaju temperaturu

Malo pre sam slikao kako radi klima , koliko trosi i kako se ponasa... ja iskreno nisam zadovoljan senzorom i modulacijom klime. Kupi merac potrosnje imas za 1500din na netu...
Meni je malo pre vukla po 700-800w a bila je namestena na 23c , pa je grejala dok nije dosla na 26,1c i onda ugasila.. bas katastrofa.
Cekam da malo zahladni i bas me interesuje misljenje clana Heroj87 , njegovi postovi mi deluju objektivno , on je jedini koji ima i Amber i Lucu pa me zanima njegovo misljenje i razlika izmedju ovih klima jer jedini moze to da istestira kako treba i nadam se da kaze realno kako stoje stvari u praksi jer na papiru Amber jede Lucu.
Ovo kako kod mene trenutno radi je kao 18ica sto se tice potrosnje i nisam bas zadovoljan da mi neko kaze da ona modulira od 130w u grejanju a realno kod mene nikad nije spustila ispod 490w , a najveci deo vremena radi na 520-550w.
I onaj senzor spoljasne temperature da li je moguce da nikom ne radi ? Stavis opciju da ti klima pokazuje spoljnu temperaturu a kad pokusas da dobijes tu spoljnu temperaturu ona ne pokazuje tu temperaturu... meni je apsolutno nebitna ta spoljna temperatura ali ako si stavio opciju da pokazuje to onda mora da je pokaze , drugim recima ovo je najblaze receno obmana i sto se tice potrosnje , i specifikacija same klime , a o senzorima da ne pricam... izbacicu slike cim saznam kako ti da uradim da ne bude ds trabunjam u prazno

Ja imam Gree lomo.
Nemam merač potrošnje, ali isto mogu da potvrdim da nekad kad je nameštena na npt. 21c, ugasi se a temperatura u prostoriji padne na 19, bar po termometru na panelu unutrašnje jedinice (piše da klima ima onu I feel funkciju, mada ne vidim nigde na daljinskom opciju za to, možda i to pravi neki problem u zavisnosti gde se nalazi daljinac). Onda povećam na 22c zadatu temperaturu i onda se ponovo pali. Isto koliko znam na spoljnoj jedinici postoji senzor spoljne temperature, ali se ta temperatura ne može nigde očitati.

:) Ne, naravno, svaki kineski termometar ima neko svoje odstupanje, pitanje je koliku grešku pri merenju pravi, a ovde se dodatno povećava jer stoji naslonjen na toplu unutrašnju jedinicu. Meri temperaturu na jednom mestu u sobi, van direktnog domašaja, to je ono što je relevantno.

Pogledajte prilog 259532

Plavi je "najtacniji", vidis da je u proseku sve tri ... :d

Milane, zovi servis. Pitaj ih i prijavi da ti klima ne radi dobro.

Kod mene ima odstupanja danju i nocu, danju bude 22,8c a nocu 23.5c, klime setovane na 22c i kada je hladnije ocekivano rade vise/duze i dobro odrzavaju. Ako je toplo uvece (preko 13-14c) smanjujem na 21c.

Ma stavio sam smajli na kraju teksta kad sam pisao da su kineski i da treba isto da rade , tu je bio i produzetak teksta ali ne znam sta se desilo sa njim poruka nije cela izasla.
Pisao sam da sad na odrzavanju trosi 530-560w , i kad otvorim vrata od hodnika i krilca na klimi su usmerena ka njima grejem nekih 60kvm a klima i dalje isto radi i isto trosi...
Neko je napisao da se ponasa kao "18-ica sa potrosnjom sto ta klima i jeste" ,verovatno se mislilo na tezinu spoljne jedinice i jacinu grejanja po onom video snimku.
Kako ustvari treba da modulira dobra 18-ica , jel ima neko iskustva ??

Viola prede na 23C na 5C i uz nenormalni severac. Spoljna jedinica radi na nekom minimumu posto se ni ne cuje.
Na prolece def uzimam jos jednu violu.

Jel zna neko na kojim temperaturama rade defrost?

Defrost radi zato što se na spoljnoj jedinici uhvati inje (led) po bakarnim rebrima i to ometa razmenu temperature. Iz istog razloga otapaš frižider da bi bolje hladio, da objasnim jednostavno. Potrebno je da se poklope temperatura i naročito vlažnost vazduha, zapravo od +5 stepeni spoljneje neka granica gde možeš očekivati defroste. Što je veća vlažnost vazduha to je defrost češći i obrnuto. Može se desiti da je defrost ređi na -10 i malu vlažnost nego na +5 i visoku vlažnost vazduha. Inače vetar je super za klime, nema vlažnosti vazduha a spoljna non stop dobija svež vazduh prirodnim putem.
E sad očekujem da me neko demantuje, al ne brini to jeste tako.

Pa nejmerodavnje utiske bi dobio od hybrid-a ali on nema merac potrosnje .

Jos ja gledam sta ti pricas , kakav ban :p

Pa bas ako nisi hladio treba da je proveris jer se ona nekim delom kondezatom leti ispere iznutra, kad greje suva je i lepi se prasina. Turbina hoce leti vise da se zaprlja jer je vlazna, zimi ne.
Filtere naravno svakih mesec dana kada radi non stop.
Ja ovde tebe nista nisam razumeo, a klimu jos nisam upalio iako je hladnjikavo, majstor rekao da upalim slobodno pa da ce navratiti ovih dana, i kao nek radi malo sad jer u fazonu ne moze raditi pranje ili neki servis ako ne radi mesecima kao bolje da radi desetak dana ovako i tek onda da dodje hmm?

Odakle izvuce ovaj post?
Elem, klima kad greje, spoljna jedinica tojest izmenjivac i okolo je vlazno i ispire se kondezatom. Da si hladio leti i da stavis kantu da vidis koliko je prljava voda na prvo grejanje ne bi verovao. To je neka vrsta pranja, ne dovoljno ali postoji.
Kad hladis, unutrasnja jedinica je vlazna, izmenjivac i turbina. Izmenjivac se nekim delom ispire kondezatom ali turbina ne jer je malo vlazna i vremenom se na nju skuplja sitna prasina, lepi i na kraj stvara budj. Zavisi od okruzenja, vlage, prasine itd.
Jasnije?

Prijatelju moj, mene ne zanima teoriju(ali hvala ti, jer lepo je znati te stvari), vec ne znam sta treba da radim, kako da je odrzavam, cistim i to, koliko puta mora majstor dolaziti godisnje, i kako je da pripremim za zimsku sezonu ako nije radila leti, do sad sam samo otvorio klimu i skinuo onaj plasticni filter i isprao, ne znam jel treba jos nesto? Klima je stara godinu dana i proslu zimu je radila do aprila mozda i onda je sledela pauza do sad, mozda samo par puta upaljena.
Hvala ti

Ako nisi hladio ne moras nista do sledece sezone, nista joj ne fali. Neka ti je servisira posle ove sezone grejanja.

Novi utisci o Amberu sad kad je zahladilo , ovih 2-3 dana kad je temperatura bila nocu oko 3-4c drzala je dobro temperaturu , 1 stepen razlike u sobi i skoro je neprimetno , nema guranja temperature 2-3c vise pa obaranje 2-3c da bi se opet upalila.. greje lepo ali i trosi , kad je bilo hladno radila je od 600 do 900w. Potrosnja za 24h je bila oko 10kw jer se palila i gasila.

Ja izneo sve negativno i pozitivno o Amberu , vise negativno nego pozitivno. A zanima me nesto vezano za Fujitsu klime , neko je napisao da da je nekom crkao ventilatir izduva i da nigde ne moze da se nadje , da li je to tacno ? O time niko nista ne pise sem da je nexteen napisao da nije ugradjeno od strane pravog servisera , da li je moguce da ako ne ugradi "pravi" serviser ne mozete dobiti rezervni deo za klimu ??

Pitao sam u jednom postu i da li neko moze napisati kako se ponasa dobra 18-ica , koliko trosi , kako modulira itd ? Posto nisam video da je to neko pisao ovde osim o Midea Mision 18 sa kojim su ljudi nisu zadovoljni ?

I kod mene ovih dana 12LUCA obara do ~200W. Odlično modulira.
Potrošnja jako mala - 24/7h rada (par dana početkom oktobra nije uključivana), 20-23C, oko 420din potrošila do sada u oktobru.

Nema šta ko da bude zadovoljan ili ne, 18tice idu minimum oko 600w

Послато са Redmi Note 5 уз помоћ Тапатока

Da...idu minimum do 600w ali zato u specifikacijama napisu da ide mnogo nize...

Huawei mate 10 lite

Novi utisci o Amberu sad kad je zahladilo , ovih 2-3 dana kad je temperatura bila nocu oko 3-4c drzala je dobro temperaturu , 1 stepen razlike u sobi i skoro je neprimetno , nema guranja temperature 2-3c vise pa obaranje 2-3c da bi se opet upalila.. greje lepo ali i trosi , kad je bilo hladno radila je od 600 do 900w. Potrosnja za 24h je bila oko 10kw jer se palila i gasila.

Ja izneo sve negativno i pozitivno o Amberu , vise negativno nego pozitivno. A zanima me nesto vezano za Fujitsu klime , neko je napisao da da je nekom crkao ventilatir izduva i da nigde ne moze da se nadje , da li je to tacno ? O time niko nista ne pise sem da je nexteen napisao da nije ugradjeno od strane pravog servisera , da li je moguce da ako ne ugradi "pravi" serviser ne mozete dobiti rezervni deo za klimu ??

Pitao sam u jednom postu i da li neko moze napisati kako se ponasa dobra 18-ica , koliko trosi , kako modulira itd ? Posto nisam video da je to neko pisao ovde osim o Midea Mision 18 sa kojim su ljudi nisu zadovoljni ?
10KW dnevno na ovoj temperaturi je mnogo po meni. Koliko kvadrata grejes?
Meni Nocria u 65m² ovih dana trosi 300-350W, nekad se i ugasi. Danas se nije ni palila celo popodne.
Znaci, kako stvari stoje Amber ocajno modulira. Stvarno je steta ako tako radi. Posle se ljudi pitaju zasto preporucujemo samo neke brendove. Ja bi odlepio da uzmem klimu koja toliko lose modulira. Kad udari minus to se nece primecivati ali sada bi me izludjivala.

Tapatalk from Poco loco

Milane

Ja sam spomenuo los servis samo iz razloga jer njega vidim kao jedinu prepreku za otklanjanje kvara , tacnije nezainteresovanost , sem ukoliko nije neki jako star model pa da se ne moze naci deo . Video si i sam da se lik vise nije nijednom javio , ima ovde koje kakvih likova koji iznesu neku trvdnju bez ikakvih dokaza . Evo ovako , tu su ti djalf , jozza , koji sa mnom vise po ovim temama godinama u najmanju ruku , nek ti kazu da li su ikada culi da je nekom korisniku crkao motor turbine i da nije mogao da se nadje deo. Tacnije nek ti kazu da li su za sve ove godine culi za neki kvar Fujitsua sem kod modela LLCA gde je ploca unutrasnje umela da brjavi i to ne svima . To je bio jedini kvar i resavan je pod garantnim rokom i ne znam da neko nije ispostovan a da se pojavljivao po forumima .

Ovo vazi za sve japance , za sve ove godine koliko se vucem po forumima ja ne znam da li je neko imao neki ozbiljan kvar , tacnije uospte neki kvar a pogotovo da to nije reseno .

Ovo je moje misljenje a eto tu su ti jos neki clanovi koji to mogu potvrditi . Odabir dobrog servisa je po meni krucijalno vazan ako ne mislis da te sutradan boli glava, pa makar to malo i skuplje kostalo pri instalaciji . To je neko moje misljenje , no da mi molimo boga da nam oni nikad ne zatrebaju :)

A sto se tice potrosnje , boga mi imaces ti velike racune jer ako je sad na ovim temp ona tebi spici 10 kwh , sta ce biti kad udari zima . S druge strane i logicno je da ti sad preciznije odrzava zadatu jer se ne gasi ali , sta ce biti sutradan ako predjes u neki iole izolovan prostor , imaces jos vise problema sa padovima temp tj paljenjem i gasenjem . Los senzor , losa modulacija , daj boze da te bar ogreje a ta potrosnja bi ti mozda bila slicna i sa nekim Fujitsom , ko ce ga znati , da li je do prevelikih gubitak ili prosto do klime .

Poslednja izmena:
Nema šta ko da bude zadovoljan ili ne, 18tice idu minimum oko 600w

Послато са Redmi Note 5 уз помоћ Тапатока
Možda kineske 18-ce. Da ne bude kako samo hvalim Fujitsu, navešću primer Tošibe. Suzumi 18-ca na grejanju ima snagu od 800W do 6300W. Na minimumu troši oko 200W. Eto...

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Ok, cinjenica je da se japanci daleko redje kvare ali kvarova sigurno ima. Ne vise bas svi na forumu koji imaju klime. Desava se svima. Momci iz ACS-a su mi rekli da tipa kome motor za rotiranje krilaca nije stajao s radom. Felerican senzor na ploci. To niko nigde nije napisao.
Viacom je stvarno tezak sto se tice servisa i delova, to niko ne porice ali firma gde si kupio je duzna da ti zavrsi reklamaciju u garantnom roku. Osim ako nije neki apsolutno mator model sve moze da se nadje i kupi. Sto se tice garancije bas da ne bi bilo problema preporucujemo da se klima kupi u firmi koja i ugradjuje pa nek kosta 2-3 crvene vise.
Nekima nista od informacija nije bitno. Pojedini dodju samo da troluju i hejtuju, neki pricaju nebuloze... Forum je takav, svako moze da kaze sta hoce. Zato su nam zakljucavali temu par puta. Na srecu, takvi dodju i brzo nestanu iz teme. Ko je iole pametan vrlo lako moze da probere korisne informacije.
Klime su jednostavne a tako komplikovane. Ono sto pise na papiru apsolutno nista ne znaci, zato su tudja iskustva jako bitna. Ona famozna "kultura rada" o kojoj toliko pricamo koja je toliko na strani Japanaca.

Tapatalk from Poco loco

Ma sigurno ima kvarova , nema uredjaja koji nije kvarljiv , samo je to mnogo retko ili se bas takvi nikad ne pojavljuju po forumima. I da , Viacom ume da bude problematican i mislim da tu do izrazaja dolaze pravi servisi a koji ce makar o svoj trosak resiti problem a sve u cilju da nemaju ili imaju sto manje nezadovoljnih korisnika . Uglavnom su to sve neki levi i sitni kvarovi kako bi rekao majstor , on kaze da ako se klima ugradi kako valja i treba sanse za bilo kakve reklamacije su mizerne , bar kod japanaca.

Za sad ispada da jedino Midea Mission 12 od ovih klima 3 klase nema nezadovoljnih korisnika , prijatno iznenadjenje.

Mislim da mi se prijatelj zalio na Amber 18 zbog potrosnje pa je mozda zato menjao za 12-ticu. Izgleda da nisu bas stedljive u radu ali bar greju.
Meni je celokupno domacinstvo najvise trosilo 48kW na dan kada je bilo -15c nocu a danju oko -7c. To je sa 4 klime.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno