Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jedino što se ne prodaje u severnoj Evropi.

Moze biti ona tezine kao i LTC , bila je i Hansol pa nije bila jaca od LU a kamoli od LT-a . Modulacija je jako bitna stavka , pogotovo kad se daju tolike pare .

Evo javice se covek cim mu odobre da pise po forumu , nadam se da i vi imate merace pa da vidimo jel ta 12-ka moze ispod 500w .

Xepoj87
I da , covek hoce da azurira softver . Sta se dobije sa tim softverom , jesi li ti primetio neku razliku ?

Duk

Problem kod Midea Mission 18 je taj sto po specifikacijama koje su davali na sajtu ona moze osetno nize da modulira a to to ne radi .

Jedino što se ne prodaje u severnoj Evropi.
Eto sad! Inače, "modulacija" do 530W minimum je kao da imate 9-ku on-off. Loše. Ili je senzor temperature u "fijuk" modu. Jel taj tvoj drugar probao onu '"feel" funkciju, da daljinski bude senzor temperature? Znači postavi daljinski u sobu na 1m visine malo udaljen od klime i van polja duvanja. Ali mora biti usmeren ka klimi, da bi mogao poslati signal. To variranje temp u prostoriji zvuči kao Mission18 kultura rada. Znam kako je to, zato sam ih i vratio. Samo što je Mission18 išao na 800W u minimum.

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Ko kome ne da da piše na forumu? Jel pokušao uopšte da napiše nešto?

Mozda ceka neko odobrenje od administracije, el ima to nesto za nove clanove?
Pocinje hladnije polako, od sutra pad temperature kako kazu.

Ima, prvih par poruka moramo ručno da odobrimo. Ali nijedna nije ostavljena u ovoj temi, a da nije odobrena.

Evo sad mi je javio da mu nije stigao aktivacioni mail , sad cu da proverim koji nick koristi tu .

Trazio je opciju da mu se opet posalje mail ali ne moze da je nadje , nick je Milan85 pa ako mozete pogledajte o cemu se radi.

Poslednja izmena:
Ma verovatno mu je aktivacioni mail uleteo u spam ili neki drugi folder. Nek potraži bolje.

Evo morao sam da se registrujem pod drugim imenom da bih mogao da pisem , pod onim Milan85 mi nije stizao aktivacioni mail pa sam mogao samo da citam sta ste pisali.
Od ove sezone odlucih da se grejem klima uredjajem pa sam krenuo da trazim po netu iskustva ljudi i koja je klima dobra za grejanje a koja nije pa sam naisao na ovaj forum i na jos jedan gde se uglavnom hvale Fujitsu klime a ostale se manje vise ili pljuju ili zaobilaze komentarima cak se i na neka pitanja korisnika koji koriste druge klime ne odgovara ako mozete obratite paznju na to ne izgleda lepo jer sigurno ima puno korisnika koji kao ja se ne registruju vec samo iscitavaju tudja iskustva , zatim sam nasao korisnika "nexteen" koji onako iz moga ugla gledano dosta objektivno komentarise i druge proizvodjace pa odlucih da se malo konsultujem sa njim u vezi klime. Objasnih mu moju situaciju i trazih njegovo misljenje koja bi mi klima zavrsila posao za zimu. Sobzirom da zivim u kuci od 120kvm resio sam da grejem glavnu sobu u koju cu uglavnom da boravim a radi se o prostoru 8,5x4,5m , dakle jedna velika prostorija , iznad mene se ne greje , ispod mene se delimicno greje , od izolacije imam fasadnu ciglu ali je zid 37-38debljine i na sve to zivim PRIVATNO. Korisnik nexteen sobzirom da trenutno mogu da izdvojim malo veci novac za klimu mi je prvo savetovao Fujitsu 18LFC jer je njegovo misljenje bilo da 12Luca ne bi mogla da zavrsi posao a da je pitanje da li ce zavrsiti posao i 12LT predlog je bila 18ica ali je tu problem jer zivim privatno pa se moze desiti da sutra predjem u stan u kom ce biti 18ica u sobi koja ima 20kvm i misljenje korisnika nexteen je bilo da bi tada klima 18ica bila prejaka za tu prostoriju i da bi vise radila kao ON-OF klima pa sam se tu nasao u nezgodnu poziciju , i onda je pao konacan predlog da je najbolje resenje da za ovaj prostor uzmem 2 klime 2xLLCe ili 1xLLCE i 1xLMCE i sve je to ok ali se meni nije svidelo ono sto ide uz to 2xUgradnja i 2xServis pogotovo sto je velika verovatnoca da cu se vec sledece godine seliti bilo mi je bacanje para za 2 ugradnje.
Citajuci malo ovaj forum i gledajuci malo specifikacije klima i pitajuci neke ljude koji se bave ugradnjom Gree klima svi su opisali GREE Amber Nordic kao "SVETSKO CUDO" u svetu klima , ne pada snaga do -20 bla bla bla... Energetska efikasnost A+++/A++ , vodjen svim tim tekstvima i preporukama ljudi ja uzeh tu Amber jer sam i dobio neki popust na nju, u fazonu platicu koji dinar vise ali sam bar uzeo extra klimu i miran sam za neki naredni period. Dosli ljudi instalirali sve po PS-u , svako crevo posebno izolovano , vakumiranje odradjeno vakum pumpom , 3m cevi , antivibracione gume... i prica mi covek koji je ugradjivao da je bio na seminarima za tu klimu i kazu da je neverovatna.
Ja po preporuci sa ovog sajta kupim merac PROSTO001 , prikljucim klimu na njega i pustamo u rad , napolju je bilo 15ak stepeni mi namestili na 22c unutrasnju i klima krece da radi i vuce 1,4kw nekih 10ak minuta zatim obara na 700 i kusur vati i tu nastavlja da drzi neki period , i tog prvog dana nije spustila ispod toga. Ja nezadovoljan radom jer sam citao da fujitsu rade na 300-350w a vode se kao A+ a ova Amber A++ a trosi duplo vise. Pisem nexteen-u on me ubedjuje da je do hladnih zidova i do prostorije mada je meni to bilo sumnjivo jer zidovi nisu bili hladni tj nije neka zima da bi se oni toliko ohladili , sutra dan spustio jos malo pa jos malo temperaturu i sada je pala do nekih 520-530w u odrzavanju , ispod toga klima jednostavno ne ide. Videcemo kako ce se pokazati kad zahladni jer nije bilo zime ali ovo su prvi utisci o klimi koja je kod mene vec neke 2 nedelje. Zatim senzor tepmerature se nije sjajno pokazao bar za sad, namestim na 21 ona greje do 23 pa se iskljuci,zatim ceka da padne temperatura na 19-20 pa se opet ukljuci i gura do 22-23 stepena,sto rece neko za klimu od 100.000 bi to trebalo mnogo bolje da radi. Ono sto mi se svidja kod nje je to sto je maltene necujna i to sto se pomocu wifija moze kontrolisati,servis kazu ne mora prve 2 godine da se radi nego tek trece godine ako zelim da produzim garanciju...

Nekad inverteri ne regulišu temperaturu tako brzo, nekad treba i 12 sati da radi da bi regulisao temperaturu i rad kompresora. Dok ne bude zahladnelo makar dva dana a budeš klimu držao upaljenu bez prekida, tek ćeš tada znati tačno kakva je modulacija klime.
Prvi put kad sam llc upalio na hlađenju je trošila 350-450w, a tek sutradan je stabilizovala modulaciju od 90-300w a po većoj vrućini 300-500
Isto se dešavalo sa lucom na grejanju
Ne izolovan zid takođe remeti senzore, oni su podešeni na pola stepena preciznosti, ako je zid hladan, senzor će očitavati i grejati jače, a onda će se odjednom ugasiti jer će vazduh biti pretopao a onda će da se uključi opet jako brzo, jer će zid brzo ohladiti vazduh. Zato je i najpreciznije da greje dugo i stabilno.

Послато са Redmi Note 5 уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
Sve je to ok ali klima bi morala da baci ispod 500W u nekom trenutku. Modulacija nas trenutno najvise zanima. Sko ispod toga nece onda dzaba sve ostalo.

Tapatalk from Poco loco

Nekad inverteri ne regulišu temperaturu tako brzo, nekad treba i 12 sati da radi da bi regulisao temperaturu i rad kompresora.
Послато са Redmi Note 5 уз помоћ Тапатока
Kakva je to klima i inverter da mu treba toliko sati da bi regulisala temperaturu tj. da skuži da je dostigla zadatu i da nisko modulira koliko prostor gubi toplote.
Ako se ona gasi na ovih vanjskih +15c na 530w što se tiče modulacije to je banana od klime.

Druga je stvar da ona radi konstantno na toj potrošnji od 530w i negasi se onda su gubici tog prostora pa ih održava.
Kinez svašta napiše na papir, a i oni koji kupe takve klime često ne iznesu činjenično stanje upravo kao što je naveo Milan85 da ta klima neradi ni blizu po specifikaciji koja je navedena a ni po održavanju zadate temperature.

[SAJ]ber Kurajber je dobro rekao u postu iznad ( Modulacija nas trenutno najvise zanima. Što ispod toga nece onda dzaba sve ostalo ) 200w, 250w, 300w sve je od klime do klime tj. proizvođaća što se tiče modulacije u redu sve iznad toga je jako loše.

Netko je naveo da ta klima radi kao i On/Off 9-tka upravo tako a i nexteen je komentirao za takav rad klime i kakav je komoditet s takvim radom još je gore ako prostor nije izoliran ili slabo izoliran a ovako slabo održava zadatu u razlici od 4c to je katastrofa od klime bar što ju ima Milan85.

Ja Kinezu nevjerujem ni 1% to što pišu na papiru važni su utisci onih koji koriste te klime ako zaista iznesu pravo stanje rada klime a ne one moja radi na 90w pa do 300w što je nemoguće za tu i tu klimu.

Neka se nitko ne nađe uvrijeđen sa ovim mojim postom čisto raspravljamo što je realnije moguće.

Evo kako radi klima sa pravom modulacijom na hlađenju uz potrošnju od oko 65w za 47 m2 dobro izoliranog prostora u 8 mjesecu ove godine od 0.2c razlike od zadane na održavanju a riječ je od Toshiba Daiseikai 8 10-tka.
https://www.youtube.com/watch?v=1YGf7NsQ3eo

Nažalost novi Daiseikai 9 ima slabiju modulaciju bar kako piše na papiru još je nema pa neznamo koliko se zaista može nisko spustiti sa potrošnjom a da radi i održava zadatu temperaturu za razliku od stare 8-mice sa r410 freonom.

.....+15c na 530w što se tiče modulacije to je banana od klime. xD xD :d

Ja Kinezu nevjerujem ni 1% to što pišu na papiru važni su utisci onih koji koriste te klime ako zaista iznesu pravo stanje rada klime a ne one moja radi na 90w pa do 300w što je nemoguće za tu i tu klimu.

Ne verujes mi kad sam rekao da llc ima mod 90w? Pa koristimo isti merač, ali kad ga već koristiš, trebalo bi da znaš da je izbazdaren na 240v i da pokazuje 9% manje nego što je realna potrošnja ali u suštini je jako precizan.

Ja i dalje cekam jos konkretnijih situacija sa amberom, mozda to i nije bas tako. Prosle godine smo demistikovali mission 18-icu, sada je ova na redu. Svakako nemam nameru da donosim zakljucke na prvu loptu ali modulacija je prva stvar koju primetimo kad pocnemo da je koristimo, samim tim je jako bitna. Meni je jedna od bitnijih stvari svakako. Ako se tu ne pokaze makar kao prosek, sto kaze kolega iznad 200-300W, onda meni ispada iz price.

Tapatalk from Poco loco

Pa taj sa youtube snimka, svi ga prodaju a ne znaju da mora da se poveća i trenutna i prosečna potrošnja za onoliko koliko pokazuje realnu voltažu u odnosu na 240v. xD

Poslednja izmena:
Mene iskreno vise interesuju Viola i taj rang Gree klima sto su tu po ceni llc-a i daikina kako moduliraju i kako se pokazuju jer je to neka realna cena za nas smrtinike iz Srbije,malo je ljudi koji ce dati 100k za klimu kod nas,ako Amber ovako radi kako li se tek ovi jeftiniji modeli ponasaju...

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Vise nije realno koliko je velika opsednutos ovh trgovaca fudzicu klima jer nesme ni jedna druga klima da bude bolja od njihove, njihove su jedino najbolje.Ako bi taj amber slucajno manje trosio struju na tom odrzavanju nebi me cudilo da kazu kako njihove klime uopste ne trose struju kao perpetum mobile.Pa taj amber da radi upola kako su kinezi napisali cak i tad jede sve te fudzicu klime i ovde vise njima nije vazno jel ta klima greje dobro i kakva je na grejanje nego se samo trude da joj iznadju neke mane koje nepostoje.Mislim da je ta klima mrak na grejanje i jede sve te fudzicu na grejanje jer su one odavno zastarele i prevazidjene a skupe ko djavo.Kazite ovde javno jel ima delovi za te fudzicu klime.Pa nema, nema nigde i ko je kupi zakopao se u startu kad se nesto pokvari a kvare se nego se to krije.Coveku stoji skoro nova fudzicu klima crko ventilator a motor za ventilator nema nigde ni u fabriku a ni jedan drugi ne pase i moze samo da je baci ili proda za delovi.

A sad mir (da nam opet ne zakljucaju (NEPRAVEDNO :d) temu)... cekamo izvestaje od Heroja i Milana...

Idi begaj , ce je proda za delovi , pa ce je proda kad je angazovao pogresan servis za ugradnju , pravi servis bi mu nasao deo jer nema sanse da se deo ne moze naci , sem ako nije neki zastareo model .

Aj malo da smirimo zivce i da budemo realni , ja sam ovde nekoliko puta napisao da bih voleo da imamo izbor kao u Hrvatskoj , nazalost nemamo . U tom slucaju za ove pare koje sam dao za LU ja bih uzeo Toshiba Suzumi sa Twin kompresorom .

Ja takodje mislim da Amber i Hansol treba dobro da greju , koliko trose ne znam ali da je modulacija bitna stavka , pa jeste . Ne mora to biti 100-200w , nek bude bar oko 300w , i to ne toliko zbog potrosnje vec zbog samog ugodjaja .

Ne znam jel i drugi imaju ovakva odstupanja temp a vezano za senzor , ni to nije dobro ako je tako , srecom imaju Ifeel koji ce to nadam se ispeglati pa ce i temp biti bolja. Ja se eto nisam setio Milanu da kazem da proba tu funciju , mozda mu to resi problematiku sa ocitavanjem temp.

Vise nije realno koliko je velika opsednutos ovh trgovaca fudzicu klima jer nesme ni jedna druga klima da bude bolja od njihove, njihove su jedino najbolje.Ako bi taj amber slucajno manje trosio struju na tom odrzavanju nebi me cudilo da kazu kako njihove klime uopste ne trose struju kao perpetum mobile.Pa taj amber da radi upola kako su kinezi napisali cak i tad jede sve te fudzicu klime i ovde vise njima nije vazno jel ta klima greje dobro i kakva je na grejanje nego se samo trude da joj iznadju neke mane koje nepostoje.Mislim da je ta klima mrak na grejanje i jede sve te fudzicu na grejanje jer su one odavno zastarele i prevazidjene a skupe ko djavo.Kazite ovde javno jel ima delovi za te fudzicu klime.Pa nema, nema nigde i ko je kupi zakopao se u startu kad se nesto pokvari a kvare se nego se to krije.Coveku stoji skoro nova fudzicu klima crko ventilator a motor za ventilator nema nigde ni u fabriku a ni jedan drugi ne pase i moze samo da je baci ili proda za delovi.
O kojim trgovcima pricas?
Jel ti smes da preporucis klimu koju nisi probao bilo kome? Ja se to ne bih usudio. Isto tako ne bih ni ja kupio klimu za koju ne znam kako radi. Kada se dokaze onda nije problem da se amber preporuci. Eto, imamo dvojicu u temi za sada s tom klimom pa cemo videti. A ti malo smiri loptu i zbog sebe i zbog teme. Hejtovanje nikome ne pomaze.

Tapatalk from Poco loco

@1.baksuz
Koliko ja znam, ovde nema prodavaca na temi. Ima par servisera, od toga jedan za Fujitsu. Mislim da ti priča ne pije vodu, niti takvim stavom ikome pomažeš. Razlog što većina ima Fujitsu klimu je odnos cene i performansi. Da je Daikin jeftiniji svi bi njega kupovali. Ili Toshibu, Mitsubishi, itd. A o kinezima samo ovoliko, imao sam tri Midea Mission 18, i radile su isto ovako kao ovom momku Gree. Tj još gore. Oscilacije temp u sobi nisu bile veće, ali je minimalna snaga bila oko 800W iz utičnice. Krene da greje, vuče 1500W, pa krene da obara, padne do 800W i ugasi se. I tako u krug. Vratim uvozniku, montiraju mi 3kom Fujitsu ASYG 12LMCE i u odnosu na Mission18 "ko dupe i oko" što kaže narod. Nisam pri kompu da ti pošaljem link, ali kačio sam i slike gde se vide i Midea i Fujitsu (demontaža i montaža). Meni je 2.000eur za tri klime sa montažom velika para da bih dao a ono ne radi baš kako piše. Nemam nikakve veze sa Fujitsu, ali to je tad bila jedina opcija u zameni, i iz iskustva u direktnom poređenju tvrdim da kinezi ne mogu da prismrde japancima u kulturi rada. Džaba sve, spoljašnje od Midea Mission18 su velike, veći kompresor, veće unutrašnje, LEPA KLIMA NA OKO. Al'ne radi kako treba pa da ga j...

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Ja sam bio skeptican u vezi fujitsu jer ga svi toliko hvale da se stice utisak da svi rade za taj fujitsu i da u dogovoru pisu tekstove o njemu , razocarao sam se kad je i nexteen napisao da mu se 12Luca "usmrdela" sto nisam zeleo da se mojoj klimi desi , kao i da ne mozes sam da postavljas izduv na maximum meni je to iskreno neverovatno da ne postoji kao opcija bez obzira na razloge koji navode ljudi koji je poseduju da nema potrebe za tim , to je po meni veliki propust. Iz tog razloga sam uzeo Amber koji po specifikacijama je kao TOP klima , medjutim evo za sada je bas losa. Sada sam stavio da greje na 23 stepena i prvi put je spustila na 490w od kad je imam sa 3 crtice izduva , zatim sam pustio na AUTO FAN , smanjila je izduv a potrosnja otisla na 840w i konstantno tako radi ! Vratio 3 crte izduva i ona opet vratila na 500-530w.
Prosto mi je neverovatno da tako radi.
Verujem da ce i Heroj da napise svoja iskustva iskreno kako i jeste , ali verovatno ceka da zahladni malo da bi mogao bilo sta da kaze o klimi...
Nexteen: stavio sam na daljincu I FEEL , i ista stvar. Neko je napisao da usmerim daljinac prema klimi , mislim da nema potrebe jer jako lepo klima reaguje na komande na daljincu bez obzira da li je daljinac okrenut ka njoj ili ne..

Ja kucu 60 kvadrata grejem sa 3 fujitsu klime,moje iskustvo je sledece prosle zime na najvecim minusima u januaru sve 3 klime potrosile 5000 din za grejanje mesecno ukupno ,i non stop radile,i to bez izolacije na zidovima ,jedino po plafonu imam izolaciju 10 cm.
Ove godine uradjena i fasada 15 cm sad cekam bas da uporedim potrosnju.
Sto se mene tice +++ za fujitsu ostali neka iz licnog iskustva stave svoje pohvale ili razocarenja za druge modele,nisam ni serviser ni prodavac

imam i ja amber,uzeo neki dan pre heroja.Na zalost nemam merac potrosnje.Heroj ta kucica sto ima je za pokazivanje spoljasnje tj unutrasnje temperature.Pritisni to dugme par puta i videces i bas me zanima da li i tebi ne pokazuje spoljnu temperaturu.Meni licno senzor za pokazivanje temperature ne radi za spolja za unutra pokazuje temperaturu.Sama klima se cesto gasi.Kada sam ukljucio i feel teo sam da umrem od vrucine kada sam pritisnuo da vidim koliko ima unutra temperatura pise 28 a namestena na 23,mozda daljinac nije bio gde treba tj dosta nisko je stajao na stocicu.Kada greje greje ubija tako mi deluje.Dosta moram da sacekam tj bude vec malo hladno da bi se opet ukljucia sama klima i krenula da greje.Recimo kada je na auto modu jako brzo spusta brzinu tj pretpostavljam da brzo postigne temperaturu.Ja i nemam neku kvadraturu i mislim da mi je mozda trebala neka "manja" klima za taj prostor ali dobro videcemo kad zagudi malo kako se ponasa.Ovo je samo iskustvo od nedelju,dve koliko je vec imam

Steta sto nemas merac potrosnje jer bi nam tad sve bilo jasnije ali to cesto gasenje i losa nepreciznost senzora se podudaraju za Milanovim slucajem .

Koliko m2 grejes s njom i kakva je izolovanost ?

Od prilike 20kv sa pvc stolarijom ali losa su vrata i nije izolovanoali su debeli zidovi.U toj prostoriji ne boravim nesto previse vremena pa i ne mogu nesto precizno da govorim sta i kako ali za osobu za koju je namenjena je zadovoljna tj ne moram vise da vucaram drva tako da mision complete :d.Kada je ukljucena i kada radi stvarno greje ubija i subjektivni(kako kazu) osecaj je odlican tj kao na parnom grejanju.Sama klima nije najtisa tj tek na quiet modu se jako malo cuje,mislim da je ovo za neke malo vece prostorije,za sada mi tako deluje.
Ps heroj sad pogledah ima kucica za kako ti kazes usis svezeg vazduha ili sta mu to doje vec a voleo bih svako ko ima amber na forumu da vidi da li mu pokazuje spoljnu temperaturu da vidimo dal svi imamo isti problem

Prejaka je to klima za 20m2 bez obzira sto je neizolovan prostor , no to nema veze modulacija klime je definitivno losa jer evo sad mi Milan kaze da se gasi kad dosegne nekih 500w .

Ironija je sto bi ti taj prostor grejala klima za 57k i sve preko toga ti je po meni bacen novac , svejedno sta da si uzeo . Sve i da ti se desilo da par dana u godini zafali trunka snage ti si mogao upaliti bilo sta i to je to , tu razliku u novcu neces nikada povratiti sem ako ne mislis da grejes vecu m2.

Ni Milanu ne pokazuje spoljnu temp .. Napisao je poruku ali ceka odobrenje pa cemo videti sta kaze.

Evo njegovih reci :

Odgovori hibridu slobidno da i kod mene nece da izmeri spoljnu temperaturu posto vidim da ga zanima

Poslednja izmena:
Pa nema veze bi sta bi.Mogu sutradan da prebacim tu amber u stan i da greje ceo stan 40ak kv a tu da stavim neku manju.Ima jos jedna prostorija od nekih 15ak kvadrata koja ce da se greje sa vremena na vreme gde je amber ali uglavnom 20kv.Mozda i nije losa modulacija nego taj senzor je u problemu pa se tako ponasa.Probacu sutra da stavim negde daljinac na nekoj visini i blizu klime pa da ukljucim opet ifeel i da vidim kako ce se ponasati

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno