Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Super, hvala.
Kakav oktobar, toplije nego u septembru. Ja preko dana gasim klime jer vise stoje nego sto greju a uvece oko 23h ukljucim obe LGC na 21c. Ovakav period pokazuje koliki je komfor grejanje na klime, sad da zalozis ima da crknes od vrucine a posle kad se zagasi ti hladno. Kod mene konstantno 23c.

To sa loženjem i komforom je zato što većina nas na Balkanu poseduje "bosanski sistem" grejanja. Znači predimenzionirani kotao i direkt u radijatore. Od regulacije samo regulator promaje. Retko ko ima regulaciju temperature potisnog voda, pa zaštitu hladnog kraja kotla (ne dozvoljava se da u kotao uđe voda niže temperature od zadate) da se izbegne kondenzacija, itd. O akumulaciji da ne pričamo. Ljudima kad spomenem 2, 3 ili 5 tona vode u kotlarnici gledaju me kao da sam lud. A tek automatika za kontrolu temperature potisnog voda, i upravljanje po spoljnoj temperaturi... Pa termoglave na svaki radijator, pa prestrujni ventil, pumpa promenljive brzine... Sve to košta. Kada sam stavio na papir da mojima unapredim kotlarnicu, rešio sam da im kupim tri klime. I uvek imaju bekap grejanje na pelet.

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Meni Luca nije ugasena od aprila, samo menjam grejanje, hladjenje, 26c stalno :)

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Da nije malo previse 26°C za grijanje, meni bi bilo pretoplo, jedino ako je slaba izolacija?

Da, do 15c drzim otvoren dupli prozor sa komarnikom, pa se luftira, ali zimi sa zatvorenim drzim 25-26c, kako kada.
Nije da ne moze da postigne da zagreje, nego volim toplije.
A sto se tice izolacije, ni tu nije bajna prica, em je zgrada u pitanju, em imam 6 prozora na sobi, em 2 spoljna zida :)

Objekat nije u redu ako mora da se drzi otvoren prozor non stop.

Nije on uredu, ne objekat.

Tapatalk from Poco loco

Ja sam čitao da je tamo zabranjeno da ljudi žive.

Koliko znam zgrada je srusena, valjda, samo ziveli ljudi godinu dana tamo, trovali se i deca im se trovala, sve s malom decom porodice...
Imam poznanika koji je tu kupio, ostao bez stana, "ponistili" kredit uz znatne troskove izdavanja i ukidanja kredita koje mu niko nije "oprostio" i na kraju nema vise pravo na bezporesku kupovinu prvog stana...

Pitanje za one koje znaju i secaju se mozda koliko Midea 12(ona sto se ok pokazala) spusta potrosnju na grejanju?,tj koji joj je minimum?
Meni je na llc9 tu oko 300w malo jace dok je na leci7 oko 250w.

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Haha, gde smo dosli, do toksicnih zgrada, samo zato sto neko ne radi stvari onako kako je neko drugi zamislio da treba i sto voli svez vazduh [emoji23]

Sajber, ja bih pre rekao da sa tobom nesto nije u redu, kada se lozis na ustajao vazduh.

@Romeo Crennel
I meni se cini sa je na Violi losija modulacija, moram jos testirati da bih izveo zakljucak, sada se ne pale.
Ali opet, zimi na grejanju, ti padovi i na 12luca ispod 300W su vise privremeno stanje, jer 90% vremena radi na 300-500W.

Poslednja izmena:
Pa da,razmisljao sam o Daikinu jer najnize ide ali mi je trenutno skup,imali su neki mideu tu i kazuda je isla ispod 300w pa zato pitam.

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Ma ovde sve receno treba uzeti sa rezervom, za 90% ljudi je njihovo najbolje :)

Govorilo se ovde i kako Fujitsu ide 20% ispod fabrickih limita, pa ono...
Realno je da te niske kodulacije mozes videti najvise leti na hladjenju, zimi jako retko.
To sto neko nesto vidi na 2 minuta, ne znaci da klima radi na 200W.

Da li kod nas imaju klime kod kojih su cevi spoljasne jedinice na suportnoj strani od vecine klima (npr ako je kod vecine to levo meni treba desno)? Bitno mi je zbog montaze kod mene jer bi bila jednostavnija.

Mislim da je neko pisao za Midea Mission 12 da ide u minimumu na 170W. Ali sa najjeftinijim meračem mož da bidne greška. Tj da pokaže tu vrednost na kratko pa se vrati na recimo 250W. Kako god, onaj lik iz Zemuna je zadovoljan. Fujitsu 12LT ide na propisanih 200W u minimumu. Ali košta... Isto tako 12 LMCE ide na propisanih 250W. Te imam, pa znam. Za LLC kažu da ne ide ispod 300W.

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
Moje LGC i LLCA ne idu ispod 300W na grejanju, to je najniza modulacija. Ali zato 4 komada tako odrzavaju 90m2 do -5c bez povecavanja potrosnje.

Nocria isto, iskljucuje ispod 280-300W.

Tapatalk from Poco loco

Moje LGC i LLCA ne idu ispod 300W na grejanju, to je najniza modulacija. Ali zato 4 komada tako odrzavaju 90m2 do -5c bez povecavanja potrosnje.
Kolko ti pokazuje llc na hlađenju

Послато са Redmi Note 5 уз помоћ Тапатока

Nocria na 200W na hladjenju ako se ne varam. Mozda je i 250 :S:

Tapatalk from Poco loco

Ja sam prezadovoljan Violom u kuci za sada. Na prolece jos jednu ubacim nadam se i grejem celu kucu. A etazno nek stoji leba ne trazi

Sta za sada, ovo prolece? Cekaj kad udari -15c, tad se javi koliko si se *****ao ;)
@Duk
LLC ne hlade kod mene, jedna ili dve LGC su dovoljne za celu kucu.

Ej ljudi nisam palio klimu tokom celog leta, i sad kontam za par dana da je polako upalim da greje, zanima me jel treba je posebno prati nesti, ili samo skinuti onaj filter onu plasticnu mrezicu i oprati i to je to? Ili neke posebne hemikalije naprsakati ovo ono, i klimu iznutra iscistiti ili cak zvati majstora da je sredi? Imam klimu fujitsu luca onu, prosli celu zimu sam se grejao i nisam je palio leti, sad ne znam kakve pripreme treba za zimi i to

Pa bas ako nisi hladio treba da je proveris jer se ona nekim delom kondezatom leti ispere iznutra, kad greje suva je i lepi se prasina. Turbina hoce leti vise da se zaprlja jer je vlazna, zimi ne.
Filtere naravno svakih mesec dana kada radi non stop.

Ljudi jel moze da neko baci sliku daljinskog ko poseduje 12 luca? Moj daljinac nema dugme za nedeljni timer i jos neke dodatne funkcije a mislim da bi trebalo da ima pa da uporedim sa vasim daljincima.

Sta za sada, ovo prolece? Cekaj kad udari -15c, tad se javi koliko si se *****ao ;)
@Duk
LLC ne hlade kod mene, jedna ili dve LGC su dovoljne za celu kucu.
Grejala je extra kad se spustilo bilo napolju na 2-3c :) zasto bih se *****ao, svakako je jedna uzeta za ovaj prelazni period

Ljudi jel moze da neko baci sliku daljinskog ko poseduje 12 luca? Moj daljinac nema dugme za nedeljni timer i jos neke dodatne funkcije a mislim da bi trebalo da ima pa da uporedim sa vasim daljincima.
Evo ga.
f45e7c9a50cd8d513966b38f982f57b8.jpg

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Isto tako, ne znam kako nemas weekly timer dugme?
a705d4340b6c915d622da2a1f9b54157.jpg

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno