Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jel' ima taj LT ventilator uopšte, ovo bi trebalo bez ikakvih problema da može da ugreje, em je mala kvadratura, em su vrata naspram klime!?

LUCA ti je mrvicu preko 80K plus ugradnja. Meni se cini da ti treba malo jaca od nje obzirom da imas 40+ kvadrata. Ona ce ti sigurno u 90% slucajeva biti dovoljna. Ako bas udare teski minusi dodaj neku grejalicu da preguras to. Ispod toga nemoj da ides, ne isplati se.
Nema covek para za dve devetke. Za 80K ne mogu da se kupe. Obzirom da su blizu prostorije i da duva direktno u njih ugrejace ih. Nece biti ista temp kao u dnevnoj, to je sigurno ali uvek moze da pojaca stepen dva. Obzirom da mu je izolacija ok kad se stan ugreje bice to ok.

Jel' ima taj LT ventilator uopšte, ovo bi trebalo bez ikakvih problema da može da ugreje, em je mala kvadratura, em su vrata naspram klime!?
Pa da, LT bi mogao, ali LU mozda.

Problem je sto ispod ne greju, a sve su spolkasnji zidovi, pa tu dosta toplote bezi, a nije neka vrhunska izolacija u pitanju.

Fora je sto vecina ljudi ipak trazi neki komfor, pa klima koja radi na max, nije bas srecno resenje :)

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Poslednja izmena:
Ispod se ne greje, sve spoljašnji zidovi ravno 50kvm. Nije to stan gde sa svih strana ima komšije koje greju. Nek stavi jednu klimu u tu veću sobu, pa nek idi kako će biti. Spoljašnja da bude u zavetrini, da je sneg ne zartpava, zbog što manje dužine defrosta. I bar 3m instalacije. Inače, LT bi verovatno to sve ugrejao, ali ne znam koliko bi jako morao da duva. Ja ne volim ništa preko 2 crte. I biće male razlike u temperaturi izmeđju prostorija, to je sigurno.

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Pa ni meni klime ne rade na maksimumu nikad, malo se razduvaju posle defrost, ali to uglavnom nije maksimalna brzina, barem koliko sam ja pratio.

Pošto je prošlo godinu dana od kad merim potrošnju napravio sam godišnji presek i ugrubo proračun uštede u odnosu na situaciju bez klima. Ostatak TLDR u spoiler, pa koga mrzi da čita nek' preskoči. :)

Grejem nekih 100-110 m2 kuće na dva sprata, sa dve klime, jedna pokriva dnevnu sobu i kuhinju - oko 45 kvadrata, druga ostatak kuće. Greje se praktično cele godine, osim malo pauze u junu ove godine zbog 'ekstremnih vrućina'.

Ovako izgleda udeo energije za grejanje u odnosu na ukupnu i ostalu potrošnju. Ostala potrošnja je prilično stabilnih 700-800 kWh u toku cele godine. Period ozbiljne zime i grejanja je praktično pola godine - od sredine oktobra do sredine aprila.

Pogledajte prilog 258124

Pogledajte prilog 258125

Pogledajte prilog 258126

Za okviran proračun uštede sam koristio isti period u kući bez klima (u pitanju je kuća identične pozicije, površine,i rasporeda, razlike su u novim prozorima na donjem spratu, i jedan bočni spoljni zid manje na staroj kući). Cena struje je prosek mesečnih cena u periodu 2014-2018.

Pogledajte prilog 258127

Pogledajte prilog 258132

Na ovu uštedu treba dodati i 3000 kr koje sam trošio za drva. Računam da će dve nove klime koje koštaju sa svim servisima 48.000 kr da se otplate u periodu od 8 godina. Jedna je već bila montirana u kući, tako da je sa te strane inicijalno ulaganje manje.

Ono što je meni daleko bitnije od finansijke uštede je komfor. U staroj kući smo uz veću potrošnju struje i ložili celu zimu, i na to je odlazilo oko 3000 kr svake zime na drva i brikete. Ne postoji nikakva regulacija, tako da je dnevna soba pregrejana, a donji sprat leden, noću i u toku radnog vremena se sve ohladi, pa treba par sati da se sve (gore) lepo ugreje. Kvalitet drva jako varira, pa sam uglavnom imao utisak da bacam pare, i da je bolje da popalim grejalice, uz mrcvarenje sa svakodnevnim nosanjem drva, čišćenjem peći itd itd. Apsolutno nije za mene koji sam većinu života proveo uz centralno grejanje.

Sa strane komfora klime vrede svaku paru, bez ikakve detaljne ROI analize.

Hvala ljudi na savetima, zaista ste mi pomogli :)

Na temu uštede, kod mojih je ušteda po mojim proračunima trebala biti 2.3 puta u odnoau na pelet. Ćale kaže da su se ogrejali duplo jeftinije (mrzi ga da računa precizno), tako da se to uklapa. Sa druge strane nema čišćenja kotla, iznošenja pepela, punjenja bunkera sa peletom... Gospodsko grejanje, stisnu dugme na daljinskom i to je sve. Filteri se peru jednom mesečno, ali to je laganica od posla.

Pozicija je dobra, uzmi Fujitsu 12LM sada i preguraj zimu uz neku grejalicu da pomogne na minusima. Onda kada se skupi jos para uzmes jednu manju 09 tipa Daikin i resio si grejanje 100% Druga varijanta je 12LU koja je skuplja ali manje para ostaje za drugu kasnije. U svakom slucaju moraces dve da to bude kako treba. Baci pogled na moj potpis kako je kod mene.

Pa ni meni klime ne rade na maksimumu nikad, malo se razduvaju posle defrost, ali to uglavnom nije maksimalna brzina, barem koliko sam ja pratio.

Pošto je prošlo godinu dana od kad merim potrošnju napravio sam godišnji presek i ugrubo proračun uštede u odnosu na situaciju bez klima. Ostatak TLDR u spoiler, pa koga mrzi da čita nek' preskoči. :)

Grejem nekih 100-110 m2 kuće na dva sprata, sa dve klime, jedna pokriva dnevnu sobu i kuhinju - oko 45 kvadrata, druga ostatak kuće. Greje se praktično cele godine, osim malo pauze u junu ove godine zbog 'ekstremnih vrućina'.

Ovako izgleda udeo energije za grejanje u odnosu na ukupnu i ostalu potrošnju. Ostala potrošnja je prilično stabilnih 700-800 kWh u toku cele godine. Period ozbiljne zime i grejanja je praktično pola godine - od sredine oktobra do sredine aprila.

Pogledajte prilog 258124

Pogledajte prilog 258125

Pogledajte prilog 258126

Za okviran proračun uštede sam koristio isti period u kući bez klima (u pitanju je kuća identične pozicije, površine,i rasporeda, razlike su u novim prozorima na donjem spratu, i jedan bočni spoljni zid manje na staroj kući). Cena struje je prosek mesečnih cena u periodu 2014-2018.

Pogledajte prilog 258127

Pogledajte prilog 258132

Na ovu uštedu treba dodati i 3000 kr koje sam trošio za drva. Računam da će dve nove klime koje koštaju sa svim servisima 48.000 kr da se otplate u periodu od 8 godina. Jedna je već bila montirana u kući, tako da je sa te strane inicijalno ulaganje manje.

Ono što je meni daleko bitnije od finansijke uštede je komfor. U staroj kući smo uz veću potrošnju struje i ložili celu zimu, i na to je odlazilo oko 3000 kr svake zime na drva i brikete. Ne postoji nikakva regulacija, tako da je dnevna soba pregrejana, a donji sprat leden, noću i u toku radnog vremena se sve ohladi, pa treba par sati da se sve (gore) lepo ugreje. Kvalitet drva jako varira, pa sam uglavnom imao utisak da bacam pare, i da je bolje da popalim grejalice, uz mrcvarenje sa svakodnevnim nosanjem drva, čišćenjem peći itd itd. Apsolutno nije za mene koji sam većinu života proveo uz centralno grejanje.

Sa strane komfora klime vrede svaku paru, bez ikakve detaljne ROI analize.
Koje imaš klime

Послато са Redmi Note 5 уз помоћ Тапатока

Panasonic NE12LKE i NZ9SKE.

Pozicija je dobra, uzmi Fujitsu 12LM sada i preguraj zimu uz neku grejalicu da pomogne na minusima. Onda kada se skupi jos para uzmes jednu manju 09 tipa Daikin i resio si grejanje 100% Druga varijanta je 12LU koja je skuplja ali manje para ostaje za drugu kasnije. U svakom slucaju moraces dve da to bude kako treba. Baci pogled na moj potpis kako je kod mene.
12LU je tata za 12LM, nema tu polemike po ovim cenama.

Koji su mesecni racuni za struju sa tim klimama sto koristite ko ima 60 kvadrata otprilike ?

Koja klima za grejanje sobe u potkrovlju koja u osnovi ima mozda 10m2? Izolacija je losa. Spoljna jedinca je uvek u plusu.

Poslednja izmena:
Da li ventilator spoljne jedinice gree lomo klime treba prilikom rada da uvek radi istom/najvećom brzinom? Klima je nova. Podešena je temperatura na grejanje i kada je dostignuta zadata temperatura spoljni ventilator i dalje vrti punom brzinom.
Majstor koji je ugrađivao "ne zna šta da mi kaže"
Molim za pomoć.

Izoluj bar plafon. Za 10kvm bilo koji inverter, pa i 7-ca, japanska. Za kineze ne znam. Gde će biti spoljašnja ako je uvek u plusu? Jel to kuća na moru, ili planiraš spoljašnju da staviš u neki hodnik?

Poslednja izmena:
Da li ventilator spoljne jedinice gree lomo klime treba prilikom rada da uvek radi istom/najvećom brzinom? Klima je nova. Podešena je temperatura na grejanje i kada je dostignuta zadata temperatura spoljni ventilator i dalje vrti punom brzinom.
Majstor koji je ugrađivao "ne zna šta da mi kaže"
Molim za pomoć.
Sa klimama koje koristimo ovde, spoljni ventilator {skoro} nikad nije na punoj brzini

@markop Da li si siguran daje na maximalnoj brzini, mozda vrti a ti mislis da je maximalna iako nije?
Inace taj sto je ugradjivao klimu je majstor ili "majstor" (priuceni poznanik koji radi za 10-20e manje od pravih majstora)?
Prodavac ga poslao/preporucio ili si ga ti nasao/doveo...?

markop

A jesi li probao da izvuces utikac iz struje pa posle nekog vremena da ga vratis nazad , mozda je samo zglupavila , ume to ponekad da se desi .

Uporedio sam sa komšijskom klimom koja uspori ventilator toliko da se jedva okreće.
Majstor je po preporuci velike firme kod koje je kupljena klima.
Probao sam i sa isključivanjem iz struje,ali sve je isto. Napominjem da unutrašnja lepo greje i održava temperaturu.

Izoluj bar plafon. Za 10kvm bilo koji inverter, pa i 7-ca, japanska. Za kineze ne znam. Gde će biti spoljašnja ako je uvek u plusu? Jel to kuća na moru, ili planiraš spoljašnju da staviš u neki hodnik?

Sto se tice spoljne jedinice duga prica ali uglavnom ce biti u plusu. Izolacija nije opcija opet duga prica.

Pa zato i pitam sta da uzmem, posto nije dobro izolovana ne vidim neku poentu ulaganja u inverter posto i 7ca inverter je prilicno skuplja od on/off klima a deluje mi da bi radila isto ko on/off klima sto se tice moje situacije. Drugar koji radi klime je u fazonu inverter inverter i samo inverter ali on ugradjuje ljudima koji imaju bolju izolaciju i spoljna im je napolju. Da dodam da u sobi je i manja TA pec u sustini klima bi mi trebala da kazemo za podgrevanje i kad je manje hladno da ne palim pec.

Nije mi jasno zašto vam je maksimalni kapacitet bitan za grejanje stambenih prostora?

Zato što planiraju da drže klimu u hodniku i da greju kuću kroz 5 otvorenih vrata :d Šalu na stranu, delom si u pravu jer retko kome treba tolika količina toplote odjednom. Koji se ono forumša žalio na Nocriu da mu se sloši kada krene da duva jako pri početku grejanja... :D

Negde ti je nestao juli sa klimama. Remeti ti računicu. Stavi isto koliko i za avgust pa preračunaj.

Sto se tice spoljne jedinice duga prica ali uglavnom ce biti u plusu. Izolacija nije opcija opet duga prica.

Pa zato i pitam sta da uzmem, posto nije dobro izolovana ne vidim neku poentu ulaganja u inverter posto i 7ca inverter je prilicno skuplja od on/off klima a deluje mi da bi radila isto ko on/off klima sto se tice moje situacije. Drugar koji radi klime je u fazonu inverter inverter i samo inverter ali on ugradjuje ljudima koji imaju bolju izolaciju i spoljna im je napolju. Da dodam da u sobi je i manja TA pec u sustini klima bi mi trebala da kazemo za podgrevanje i kad je manje hladno da ne palim pec.
Ako je koristiš za grejanje, može zalediti spoljna i ako je blagi plus a nakon toga se i otopiti, pa da ne napravi neki problem

Invertere imas vec od 30+k dinara, ne vidim zasto bi iko danas uzimao on/off klimu.
Za 10kvm ce ti zavrsiti i najjeftiniji inverter posao, i ako bih uvek radije uzeo neko renomirano ime.
Moja preporuka je Midea Mission ili Bergen Pine, ako bas hoces da ustedis.
Lazu malo za specifikacije Bergena jer im se moze, posto je srpski brend, ali mislim da nista losije od toga ne bih gledao, a proizvodjac je Gree, mislim da je to u sustini Gree Lomo klima.

Ne znam koliko je Midea Mission, ona je jos bolja u toj ceni, ako se dobro secam da je bila ispod 50k.
Mislim d aje 9ka tu negde kao 12 Pine, a radije bih 09 Mission, nego 12 Pine, koja nije proverena.
A i iskreno, dosta ljudi se opeklo za te srpske brendove koji su "isti" kao oni sa imenom proizvodjaca.

Ako uzmes neku klimu jos vise klase, ne moras paliti TA pec, prodaj je i eto ti ustede.
TA pec trosi mnogo struje, a inverteri rade na nasim temperaturama lagano.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Hvala ljudi na savetima, zaista ste mi pomogli :)
Uzmi Luca, montiraj je kako si planirao i ne sekiraj se. Klima je extra i meni je prošle zime grejala 40m² bez problema, ali je kod mene extra izolacija, a okolo tog prostora je sve bio negrejani prostor. Samo kao što su rekli ljudi moraće malo jače da duva, ali to samo dok se prosto bude malo ugrejao i temperatura izjednači. Sada nisu neke niske temperature, pa njen merodavno, ali kada bih rekao koliki prostor sada greje ta klima ljudi mi ne bi verovali :), a radi na 2 crte.

Sent from my Moto Z (2) using Tapatalk

Poslednja izmena:
Lici da je otisla elektronika na ploci ili senzor.
Bio mi je majstor juče da očisti inverter, pa je usput pogledao i u čemu je problem sa Vox-om.

Prilično je jednostavno - ćale je, kad je proletos adaptirao jedan deo okućnice, zatvorio hermetički deo gde je spoljna jedinica, plus je skroz zatvorio desnu stranu klime, gde su ventili (bukvalno je naslonio USB ploču na nju, nema ni cm prostora).

Moraću da premeštam spoljnu jedinicu na krov pre zime, mada se razmišljam da ugradim inverter umesto Vox-a. Jezivo je koliko ta klima srče struje...

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Da li je neko imao sličnu situaciju....primećujem na grejanju meni čudnu stvar. Na istoj temperaturi grejanja klima troši ornuto. Recimo na 22 stepena kada postavim Low/650w, Med/570w/, High/520w, Turbo/420w... Nije mi baš najjasnija modulacija, da li se nekome još dešava tako nešto?

Koji su mesecni racuni za struju sa tim klimama sto koristite ko ima 60 kvadrata otprilike ?
Ne znam da ti kazem tacno. To ti i nije ne znam koliko relevantan podatak jer se moja i tvoja potrosnja ostalih uredjaja mozda jako razlikuje. Ono sto ti je bitno je da je u stanu te velicine nocria potrosila 100e za tacno godinu dana. Doduse prisla zima je bila blaza. Potrosnja u zimskim mesecima (nov/dec/jan) je bila 270/270/360KW

Tapatalk from Poco loco

Da li je neko imao sličnu situaciju....primećujem na grejanju meni čudnu stvar. Na istoj temperaturi grejanja klima troši ornuto. Recimo na 22 stepena kada postavim Low/650w, Med/570w/, High/520w, Turbo/420w... Nije mi baš najjasnija modulacija, da li se nekome još dešava tako nešto?

To je normalno, na vecim brzinama ventilatora klima je efikasnija, a sam ventilator jako malo trosi.
Mozda se desava da pri jacem duvanju topao vazduh udara u nekakvu prepreku, pa zbunjuje senzor.

Zato što planiraju da drže klimu u hodniku i da greju kuću kroz 5 otvorenih vrata :d

Ovo nešto na moj račun. :d

Negde ti je nestao juli sa klimama. Remeti ti računicu. Stavi isto koliko i za avgust pa preračunaj.
Oko sokolovo kolega, tačno sam pomislio da ćeš se ti javiti. Jul je nestao u Grčkoj na letovanju, a vidi se odsustvo i u decembru. Bili smo odsutni povremeno i u periodu 2015-2016, ali se osim marta ne primeti puno na grafikonima, tako da je sa te strane slična situacija. Nema svrhe da dodajem nešto jer bi povećalo i poremetilo ukupnu godišnju potrošnju. Da imam prosek u periodu npr. 5 godina bio bi mnogo precizniji proračun, ali i ovako daje neku okvirnu sliku (meni barem :) ). Fale mi i meteorološki podaci, to sam tek od prošle godine počeo da čuvam, pa ću u narednom periodu moći da poredim koliko uticaja imaju temperaturne razlike.

Tema je slucajno bila zakljucana, izvinjavamo se na gresci.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno