Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ako prozori ne dihtuju to je kao da se soba luftira :)

Apsolutno je zabranjeno drzati zatvorena vrata od sobe kako bi se ustedelo na grejanju, vise stete se pravi nego koristi.

Klima isusuje vazduh.
A gde izbaci taj kondenz zimi? :)
Ne isusi klima uopste vazduh zimi, vec zbog zagrevanja se smanji relativna vlaznost, jer se pocinje od niske apsolutne. Ko se kupa cesto ili vrelom vodom, ili cesto kuva, imace vise problema da izbaci vlagu.

Ni priblizno kao ostali vidovi grejanja, meni je sa klimom vlaga idealna zimi unutra, prosek 50%.
Ovo za zatvaranje sobe potvrdjujem, ranije nismo koristili deciju sobu pa je zimi bila zatvorena dok su klime grejale i bilo je budji uzas, moralo sve da se sredjuje.
Da, kada bolje razmislim, ni nema logike da isusuje zimi, jer je jedini razlog zasto isusuje leti, taj sto vlagu iz vazduha hladi i pretvara u tecno stanje, vodu koju onda izbacuje, a izlazi suv hladan vazduh.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

hvala na savetu,videcu sta mogu da izburgijam pa javljam sta sam uradio za 15ak dana

Ima li ko iskustva sa gree viola profi 12-tica, kakva je za grijanje?

Sent from my SM-A520F using Tapatalk

Ja sam rešio da razbijem moju 14 godina staru klimu i kupim novu.
Svakih par godina moram da platim po 6000 da mi poprave daljinski, a sada je počelo užasno da cvrči ako stavim ispod 24° kada se ugasi kompresor. Kontam da je ušla vlaga iz klime u ležaj od turbine, sve u svemu nervira me i ne može se spavati

Sent from my Huawei Mate 9 using Tapatalk

Placas 6000 za popravku daljinskog?
pa zar nije lakse kupiti drugi?

Uključim Prosto PM001 i pročitam napon u utičnici 240 volti. Jel to previše za klime?

@bakara
Nije to popravka daljinskog uređaja već elektronika klime, prvi put neka sonda, a ovog leta nešto drugo, senzor na klimi valjda. U oba slučaja je daljinski ostao ispravan i koristim ga i dalje

Sent from my Huawei Mate 9 using Tapatalk

@Drafer, bilo bi jako korisno da nam kažeš koji klimu imaš, s obzirom na kvarove da je zaobilazimo :)

@ banacanin
Teško da će neko kupiti sada tu klimu jer kupio sam je 2003 godine, a vremeplov ne postoji,
Vox klima naravno

@ banacanin

Ne znam da li je previse za klime, ali zadnjih 10-15 godina kod mene je napon iznad 230V, trenutno je 238, 237, 235V po fazama, mislim da ne ide preko 240V niti na 220V.

Sa klimom i ostalim uredjajima nisam imao problema, jedino sto mi led sijalice (osram i philips) izguraju oko 2 godine.

Pozdrav, ljudi, da li bi neko znao kako najoptimalnije da grejem kucicu od 30-ak kvadrata? Citao sam ovde o inverter klimama, ali me brine da jedna 12-tica nece moci da zagreje ravnomerno celu kucicu. Zidovi su dobro izolovani (termoblok sa 10cm stiropora, plafon 12cm mineralna vuna, prozori sa trostrukim staklima).. Kucica se trenutno renovira, nikad se nije u njoj zivelo tokom zime, pa ne znam koliki je gubitak toplotne energije.

Zakacio sam skicu sa rasporedom prostorija, da li da stavim 2 inverter klime, i na koje pozicije? Da li bi mogla mozda multisplit klima, 1 spoljasnja i 2 unutrasnje jedinice?

Razmisljao sam i o toplotnoj pumpi vazduh-voda, sa sistemom podnog grejanja, ali nisam siguran koliko je isplatljivo zbog visokog pocetnog ulaganja? Mozda je komfornije u smislu da nema toplog vazduha koji cirkulise u prostoriji.

Hvala

Pogledajte prilog 256524

Nemas potrebe da trazis drugo resenje osim klime. Ti tu sigurno imas jako male gubitke, jedna Fujitsu LU ce to da pojede kod tebe.
Ne kapiram po skici gde ti je ulaz, gde su ti otvori, da ti odmah kazemo i gde je najbolje da je montiras.

Podno ti je najkomfornije, tu nema dileme, klime su bucne i ne greju ravnomerno.
Ako planiras tu da zivis vise godina, onda toplotna pumpa(i klima je isto nista drugo, no toplotna pumpa) i podno, sa dodatkom fan coila za svaki slucaj, ali se to maltene nikada i ne pali.
Ko se time bavi, znace i kakav setup treba.

A ako je poenta samo ugrejati, zavrsice jedna Fujitsu LU 12ica, ali racunaj na buku i na neravnomernu temperaturu, sa malo luftiranja.
Komfor mozes povecati stavljanjem 2 klime.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Poslednja izmena:
Greskom nisam ubacio vrata, ispravio sam sad.
Pogledajte prilog 256552

Sto se tice klima, mene brine komfor, sto je i Xepoj87 pomenuo, one mogu biti bucne i neravnomerno grejati. Sa druge strane, toplotna pumpa vazduh voda, cini mi se da kosta od 2K pa navise, ako se ne varam.

Ima li neko iskustva sa montiranjem vanjske iznad unutrasnje?

U mom slucaju bi vanjska bila oko 4m iznad unutrasnje, odvod kondenza bi isao zasebno ili mozda pumpica…

Negdje sam procitao da je potrebno napraviti sifon na cijevima, da ne bi ulje(freon) pobjeglo u unutrasnju… Ne znam da li je to potrebno za novije klime, narucio sam Mitsubishi 9-ku sa R32 gasom. U uputstvu za instalaciju pise da je dozvoljeno do 12m visinske razlike, nista vise, dok je kod Fujitsu-a fino nacrtano i napisano da moze vanjska biti visa, tabele korekcije...

Poslednja izmena:
Kod mene LU12 ,spoljašnja montirana na većoj visini od unutrašnje, možda pola metra. Samo kondenz izveden niže. Nikakvi sifoni ili nešto slično. Vreme će pokazati...[emoji3]

Kod mene isto zadnja midea mission montirana vislje, kondenz crevo išlo posebno, i baš mi je rečeno da mora da se napravi taj sifon od cevi.

Ne znam meni je to bilo čudno i ne previše logično.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Sifon se pravio kod r22 gasa gde je manji pritisak i brzina protoka nego kod r410. Kod novijih klima se ne pravi sifon jer gas brzo cirkuliše i pokupi ulje.

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Ovako, dobio sam rezultate merenja potrošnje za dve obične on/off klime.

1. LG12, prostorija 12 kvadrata bez izolacije, toplotno opterećenje od uređaja oko 1kw/h, spoljna temperatura 25 c, setovana na 23 stepena hlađenje, maksimalna potrošnja kad radi kompresor 1150w/h, prosečna potrošnja za 8 časova rada 450 w/h.

2. Gree18 (slična Bori), prostorija oko 40 kvadrata, cigla stari format, unutrašnja izolacija 2cm stiropora, toplotno opterećenje od uređaja 1.2 kw/h, spoljna temperatura 28, unutrašnja setovana na daljinskom 24 stepena hlađenje, maksimalna potrošnja 1450w kad radi kompresor, prosečna potrošnja za 8 sati rada 660w/h.

Pozdrav, možda nekom podaci budu od koristi.

Izbaci merenje za nekoliko dana rada nonstop, po 30tak stepeni spoljne temperature, pa izračunaj prosek kwh po satu, to je činimi se najmerodavnije.
Merio sam llc na 28-32c 178w po satu u težim uslovima posle 5 dana merenja

Merio sam i kad obe klime rade i došao do razočarenja, llc trošila 5% manje kad su uključene obe klime na istom prostoru mada, kratko sam merio, slab uzorak

Послато са Redmi Note 5 уз помоћ Тапатока

Ovako, dobio sam rezultate merenja potrošnje za dve obične on/off klime.

1. LG12, prostorija 12 kvadrata bez izolacije, toplotno opterećenje od uređaja oko 1kw/h, spoljna temperatura 25 c, setovana na 23 stepena hlađenje, maksimalna potrošnja kad radi kompresor 1150w/h, prosečna potrošnja za 8 časova rada 450 w/h.

2. Gree18 (slična Bori), prostorija oko 40 kvadrata, cigla stari format, unutrašnja izolacija 2cm stiropora, toplotno opterećenje od uređaja 1.2 kw/h, spoljna temperatura 28, unutrašnja setovana na daljinskom 24 stepena hlađenje, maksimalna potrošnja 1450w kad radi kompresor, prosečna potrošnja za 8 sati rada 660w/h.

Pozdrav, možda nekom podaci budu od koristi.

Merenje na 8 sati je pogresno, te brojke nemaju nikakvu informativnu vrednost.

Moras da pustis bar nedelju dana da radi klima na odredjenoj temperaturi da bi ti se cela kuca sa njenim stvarima unutra prilagodila temperaturi,
pa tek onda mozes da meris na jedan sat koliko trosi klima na odredjenoj tempearuturnoj razlici napolju i unutra.

Obican primer da ti kuca i stvari greju je kada odjednom zahladni tj pocne zima, a kuca ti drzi par dana temperaturu bez da ukljucujes grejanje,
tj cela kuca jos uvek zraci toplotom bez obzira sto vetris istu svaki dan.

Tako ti je i sa ovim tvojim merenjem sa klimama,
one se ubise da smanjuju temperaturu iako je samo razlika 2 stepena kada sami zidovi i stvari zrace toplotom,
tako da ta po tvojim merenjima ispada nenormalno visoka potrosnja sto je nemoguce da klime trose kw za razliku od samo 2 stepena bez obzira sto su on/off.

Jos gori slucaj je ovo sto si ti radio da ukljucis klimu u jednoj sobii i zatvoris vrata (kao to ti je pomoglo da temperaturno izolujes prostoriju od ostatka kuce koji se ne hladi) pa onda da meris rezultate.
Tada uglavnom klime rade na maximumu na pocetku, pa onda malo smanje kada postignu zadatu temperaturu vazduha, ali dzabe kada zidovi i plafon zraci toplotom i samim tim tera klimu da radi mnogo vise nego sto je potrebno.

Poslednja izmena od urednika:
@Devil
LG radi već mesecima bez prekida 24 časa dnevno, sedam dana nedeljno, od početka leta. Lociran je u kancelariji sa dosta monitora i nekoliko računara koji se ne gase apsolutno nikada. Bez klime nebi bio moguć boravak u sobi.

Gree se nalazi u prodavnici i radi 24 časa dnevno, sedam dana u nedelji, mesecima u nazad. Kada bi ga ugasili roba u radnji bi se zbrčkala i propala bi.

Znači klime nisu uključene sad nego mesecima ranije. Pale se u rano proleće o gase u kasnu jesen.

http://imgur.com/BS4fFOh

Pozz, da li bih mogao da GREJEM zimi ovih cca 48kv sa fujitsu 12 luca? 3 spoljna zida sa izolacijom 10cm stiropora. Na tavanu ce biti poslagano na ploci pola kvadrature 5 cm stiropora a pola 10 cm staklene vune. I da li je bolje sad da kupim 12 luca vidim da je cena 78000 din ili da cekam da prodje jesen s obzirom da tad mozda padne cena? Hteo sam da kupim 12 lmca pre nekih 2 meseca pa sam takodje na ovom forumu pitao za misljenje i receno mi je da bi mi 12 luca jedino odradila posao. Da li jos uvek stoji misljenje strucnjaka da 12 luca moze ovu kvadraturu u ovim uslovima da greje zimi? Pozz

S tom izolacijom mozda ces se i provuci sa njom ako nema nekih vecih minusa. U suprotnom moraces da dodas jos neko grejno telo. Trpezarija i kuhinja ti sigurno nece biti ugrejane kao dnevna, ni priblizno. Klima mora da gadja kroz ta vrata pa sta dobaci do drugog kraja. Neuporedivo bi bolje prosao sa 2 slabije klime. Jeste ti malo veca cifra u startu ali bice ti daleko bolje zagrejano.
Sto se cene tice, regularna cena joj je 90K tako da sigurno nece biti niza ;)

@Devil
LG radi već mesecima bez prekida 24 časa dnevno, sedam dana nedeljno, od početka leta. Lociran je u kancelariji sa dosta monitora i nekoliko računara koji se ne gase apsolutno nikada. Bez klime nebi bio moguć boravak u sobi.

Gree se nalazi u prodavnici i radi 24 časa dnevno, sedam dana u nedelji, mesecima u nazad. Kada bi ga ugasili roba u radnji bi se zbrčkala i propala bi.

Znači klime nisu uključene sad nego mesecima ranije. Pale se u rano proleće o gase u kasnu jesen.

Pa sto uopste dajes podatke o radu tih klima kada si sada naveo da imas gomilu uredjaja u tim prostorijama koje su u stvari mini grejalice (a to nisi ni pomenuo u tvom prothodnom postu),
koja je svrha tog merenja kada nisi dao ni priblizne informacije sta imas u tim prostorijama.
Samo zagusujes ovu temu, koja je inace puna ogromnih dezinformacija.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno