Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Na stranu upitan kvalitet prekidačkih elemenata tih jeftinih tajmera, klima nije predviđena da se pali i gasi tako, ekvivalent čupanju kabla iz struje i vraćanja istog nazad. Klima u nekom momentu može da troši i tih 2-3 kW, i taj tajmer mora u svakom momentu da bude sposoban da ispravno prekine strujno kolo, inače može da dođe do požara. Ja se sa tim ne bih igrao.
+1
Kome treba takva opcija, najbolji je imitator daljinskog, pa da šalje ON ili OFF komandu klimi. Nikako klasični prekidač pa da se secka napon klimi. Sem toga, ima da se kupe klime sa tajmer funkcijom, preko daljinskog, pa kome to treba možda je to najelegantnije (ili bar najjednostavnije) rešenje.

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Znas sta sam hteo da kazem [emoji4] a evo Mitar me je preduhitrio.
Da je PM, pa "da se razumemo", ali neko moze uci u temi i pomisliti: "Au, pa onda mi se ne isplati klima, ne citam dalje" :)

Moje klime nemaju ni mogucnost da povuku toliko. 10A, 220V, to je 2.2kW max., i to kad bi napon stvarno bio 220V, a ne <200V ;)
A koliko vidim, LUCA i 18ca ne povlaci toliko:
https://www.orionairsales.co.uk/fuj...x-asyg14luca-wall-mounted-240v50hz-8024-p.asp
Running Current (A) (14 / 18ca)
Cooling 5.12 6.90
Heating 4.91 6.30
Osigurac na 16A naravno.

A i zvanicno za 12cu: https://www.fujitsu-general.com/uk/products/split/wall/asyg12luca.html
Max. Operating Current
Cooling 6.5 A
Heating 9.0 A
Sto znaci da moze povuci 240V*9A = 2.136kW

Pricam samo o max. potrosnji, ali uticnice, osiguraci i ostali naravno da moraju biti spremni na 16A!

Da je PM, pa "da se razumemo", ali neko moze uci u temi i pomisliti: "Au, pa onda mi se ne isplati klima, ne citam dalje" :)

Moje klime nemaju ni mogucnost da povuku toliko. 10A, 220V, to je 2.2kW max., i to kad bi napon stvarno bio 220V, a ne <200V ;)
A koliko vidim, LUCA i 18ca ne povlaci toliko:
https://www.orionairsales.co.uk/fuj...x-asyg14luca-wall-mounted-240v50hz-8024-p.asp
Running Current (A) (14 / 18ca)
Cooling 5.12 6.90
Heating 4.91 6.30
Osigurac na 16A naravno.

A i zvanicno za 12cu: https://www.fujitsu-general.com/uk/products/split/wall/asyg12luca.html
Max. Operating Current
Cooling 6.5 A
Heating 9.0 A
Sto znaci da moze povuci 240V*9A = 2.136kW

Pricam samo o max. potrosnji, ali uticnice, osiguraci i ostali naravno da moraju biti spremni na 16A!
Za koliko njih mozes da se zakunes da u starim ili novim stanovima imaju izvedenu struju za klimu pa jos i da znaju da li je uticnica na 16a a pri tome govorim o uredjaju koji se bode u uticnicu bez deklarisane maksimalne strujne provodljivosti i naravno niskog kvaliteta a na njega se prikljucuje klima koja moze da povuce 2kW.

Nije poenta uticnica i koliko snage nego ovo drugo....

Poslato sa RNE-L01 uz pomoć Tapatoka

Došlo vreme i za treću klimu, zima je na vidiku...

Šta mislite o kupovini polovne klime? Prijatelj mi nudi Midea Mission 12 za 35 hiljadarki. Njemu je radila prošle sezone, hladila majnere. Jel to ok cena ili da se cenkam na 30? Ili da jurim neki jeftin inverter?

U pitanju je bebina soba, oko 16m2.
Molio bih kolege da obrate paznju kad neko nesto pita ovako, da se odgovori. Hvala.
Midea Mission je skroz ok i vise nego dovoljna za 16m2, vidi ako mozes da skines cenu jos par hiljada mada je i ta cena ok.

Za koliko njih mozes da se zakunes da u starim ili novim stanovima imaju izvedenu struju za klimu pa jos i da znaju da li je uticnica na 16a a pri tome govorim o uredjaju koji se bode u uticnicu bez deklarisane maksimalne strujne provodljivosti i naravno niskog kvaliteta a na njega se prikljucuje klima koja moze da povuce 2kW.
Nisam te razumeo, za koliko njih mogu da garantujem da izvedba struje moze 16A da isporuci?

U svakom slucaju, slazemo se da klima ne treba da trosi ni blizu 2kW/h u proseku, niti da treba stedeti na instalaciji za klimu :)

Da to sam zaboravio,kuca je u pitanju,jedna prostorija 4x5 i jos jedna 4x3 od prilike za spavanje ako moze.Ima pvc stolarija ali su vrata stara i nema izolacije za sada,tri spoljna zida.Zato i gledam da bude neka malo jaca

Nezgodno je preporuciti klimu za neizolovan prostor, pokusaj malo bolje opisati ili nacrtati.
Koliko sam shvatio zele se grijate 2 prostorije jednom klimom, kakav je raspored prostorija, izolacije na zidovima nema, sta je sa plafonom i podom, da li neko zivi ispod, cim si se do sad grijao…?

Nisam te razumeo, za koliko njih mogu da garantujem da izvedba struje moze 16A da isporuci?

U svakom slucaju, slazemo se da klima ne treba da trosi ni blizu 2kW/h u proseku, niti da treba stedeti na instalaciji za klimu :)
Apsolutno... Samo je pitanje koliko bi podneo prikljucak o kome govorimo, mislim da je opasno oslanjati se na te proizvode za vecu jacinu od 1kW.
A generalno svaki stan bi morao da ima posebno izvedenu instalaciju za klimu ili neki potrosac koji vuce preko 1.5kW.Prosta zdrava pamet.

Ljudi, za iste pare kolimo kosta jedna pametna uticnica moze da se kupi i IR wifi kontroler s kojim mozete preko wifi da kontrolisete sve uredjaje u blizini. Sto se klime tice, svaku preporuku dajem za kontroler jer mozete s klimom da radite sta hocete i odakle hocete a ne zamo da je tako grubo ukljucujete i iskljucujete.
Eno ga moj uredjaj pored TV-a.
bc2ad819e51b2dbddba47f5ab1f9403e.jpg

Tapatalk

Nije poenta uticnica i koliko snage nego ovo drugo....

Otvoriš utičnicu i izmeriš presek kabla. Najgori slučaj, PVC kablovi položeni u zid, pa ako dobro prepisujem:

precnik | povrsina Cu| maks| osigurac
1,4 mm | 1,5 mm^2 | 14 A | 10 A
1,8 mm | 2,5 mm^2 | 18 A | 16 A
2,3 mm | 4,0 mm^2 | 25 A | 20 A

A najbolja opcija zaista zvuči ovaj WiFi "daljinac".

Poslednja izmena:
Ljudi, iz iskustva kazem da se ne mlatite za uticnicama. Wifi je kulturica, mozete ga staviti bilo gde, koristiti ga i za druge uredjaje, mozete kontrolisati sve a ne samo paljenje i gasenje. Ima ih raznih. Broadlink ima bolji podrsku za jezik, ja sam uzeo xiaomi zbog automatizacije.

Koristim to vec godinu dana i fenomenalna je stvar.

Tapatalk

Mene jedino nervira Xiaomi sto ubacuje jeftine gedzete poput temperature senzora koji radi samo sa njihovim gateway-om.

Molio bih kolege da obrate paznju kad neko nesto pita ovako, da se odgovori. Hvala.
Midea Mission je skroz ok i vise nego dovoljna za 16m2, vidi ako mozes da skines cenu jos par hiljada mada je i ta cena ok.

A pretpostavljam da će zbog kompletnog punjenja gasom meni nešto skuplja montaža biti?

Pa dobro, to je logicno. Ja sam poceo da kupujem polako njihove senzore prekidace, imam philipsove sijalice koje oni prodaju i sljaka sve kao zmaj. Ali izludjuju me za podrskom za engleski i nepostojanje evropskih uticnica. Kapiram da imaju problem s licencom.

Tapatalk

Na stranu upitan kvalitet prekidačkih elemenata tih jeftinih tajmera, klima nije predviđena da se pali i gasi tako, ekvivalent čupanju kabla iz struje i vraćanja istog nazad. Klima u nekom momentu može da troši i tih 2-3 kW, i taj tajmer mora u svakom momentu da bude sposoban da ispravno prekine strujno kolo, inače može da dođe do požara. Ja se sa tim ne bih igrao.

Ovo sto mi treba nije za klimu vec za pumpu za vodu, zato mi treba tajmer :)

Ali koliko vidim uzecu klasican tajmer, kakav sam i do sad koristio nego mi je crkla ona mala integrisana baterija na ploci od 1.2v 400mah, ima li to negde da se kupi?

Ako je instalacija iole pristojna isporucice tih 16A bez problema pa cak i da klima nije sama na toj fazi.

A pretpostavljam da će zbog kompletnog punjenja gasom meni nešto skuplja montaža biti?
zasto bi punio, pa nije prazna?

U svakom slucaju to preseljenje bi trebalo da rade isti ljudi da ne bi bilo, "zovi onog ko ti je ovo radio"

Gas ostaje isti.

Poslednja izmena:
Da, gas se skuplja tako sto se pusti da hladi 10-15 sekundi i sav gas ode u spoljnu i zavrne se ventil, to svaki majstor zna. Nema zasta da je punis mada treba proveriti kolicinu gasa kod premestanja. I obavezno vakumiranje naravno.

Velika je sansa da nesto podje naopako, zato kazem da obavezno isti ljudi rade skidanje i montazu.

Za tu vratolomiju, vakumiranje je obavezno, a ja bi stavio i nove cevke.

Različiti su gradovi tako, a i imam majstora od poverenja, druge ne bi zvao. Nove cevi i vakumiranje svakako.

Bakara je u pravu, ako moze nek on radi i demontazu, za svaki slucaj.

Nezgodno je preporuciti klimu za neizolovan prostor, pokusaj malo bolje opisati ili nacrtati.
Koliko sam shvatio zele se grijate 2 prostorije jednom klimom, kakav je raspored prostorija, izolacije na zidovima nema, sta je sa plafonom i podom, da li neko zivi ispod, cim si se do sad grijao…?
Pogledajte prilog 256306
Evo pikaso je odradio svoje:d
U pitanju je stara kuca,kara tavan,nema nista ispod,tj ima temelj.Ima tri spoljna zida.Tu gde pise klima ima vec on/off galanz stara dosta dugo.U vecoj prostoriji su pvc prozori a drvena vrata,u manjoj je drvna stolarija,dupla stakla.Tu je grejanje bilo na sporet zimi,do neke temperature se greje na klimu ali mislim da bi moglo sa tom klimom koju vec imam maltene cele zime ali majci mojoj smeta zvuk,tj klima bruji dosta zbog godina trajanja a i premestena je bila iz lokala u kucu
U sustini bitna je ova veca prostorija,manja je samo da se nocu otvore vrata zbog spavanja,u njoj i ne treba neka temperatura da bude visoka.
Zbog svega toga i mislim da mora neka jaca klima.Klimu "moram" da uzmem jer ne mogu vise da se bakcem sa drvima

Pozdrav ljudi,

Unutrašnja jedinica mi ne radi od sinoć. Vox klima je u pitanju, stara 4 godine, ove sezone nije imala ni 100 radnih sati.

Blinka lampica narandžastom bojom, ne reaguje na komande sa daljinskog.

Neka ideja šta je u pitanju?

https://1drv.ms/v/s!AkdvUcryGwKGgp0A25kW_ssAWiqC6Q

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

hybrid

Sve si rekao ali ne i koliko bi dao za klimu bez instalacije ..

Exodusbgd

Probaj da je skroz iskljucis iz struje tj uticnice , ostavi je neko vreme , pa kasnije opet utakni da vidis da nije pobrljavila .. Ako to ne resi problem onda ces najverovatnije morati da zoves servis , ne znam da li iko ovde ima error code za Vox jer oni ni ne proizvode klime pa je pitanje ko je proizvodjac , Midea , Gree itd ..

Nemam pojma,nek bude 70,80k od prilike.Nije cena bas presudan faktor,naravno da je bitna ali staje dobro uzet,naravno ako moze da zavrsi nesto od 50k ili 40k jos bolje.Ne patim od markii tih gluposti

Poslednja izmena:
@hybrid

Mislim da je najsigurnije ici na Fujitsu 12LLCE, dobro grijanje za malo para, tu je i LUCA ako se zeli nesto modernije i kvalitetnije, ostali proizvodjaci obicno nude manje kW za vise para. Nisam nasao ni jedan ozbiljan test GREE klima, tako da ih je tesko preporuciti.
Ne znam koliko ce se manja soba uspjeti ugrijati, pogotovo ako klima bude na istom mjestu kao i sada.
Manja prostorija bi mogla imati problema sa vlagom, narocito ako se vrata budu otvarala samo prije spavanja.

Kupis LLC, ostane ti nesto love, ubacis konvertor ili sledece godine neku manju klimu u malu sobu i imas potpun ugodjaj :)

Nesmes nikako zatvarati sobe ako grejes klimom, napravices budj u toj sobi koja je zatvorena.
Mora da postoji cirkulacija vazduha ili da se ta soba greje na drugi nacin.

Poslednja izmena:
Klima isusuje vazduh.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Ni priblizno kao ostali vidovi grejanja, meni je sa klimom vlaga idealna zimi unutra, prosek 50%.
Ovo za zatvaranje sobe potvrdjujem, ranije nismo koristili deciju sobu pa je zimi bila zatvorena dok su klime grejale i bilo je budji uzas, moralo sve da se sredjuje.

Ako prozori ne dihtuju kako treba, neće biti puno buđi jer će vlažnost biti manja od kritične. A ako je dobra PVC stolarija, a zidovi bez izolacije, to je najgora varijanta za sobe koje se povremeno koriste i greju tek kad zatreba. Ja sam kod mojih stavio 3 klime da greju oko 100kvm, od 150. A spavaću sobu sam im preselio u grejani deo. Negrejane sobe se ne otvaraju, sem kad se luftira.

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno