Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
zato sto ako je na brze i krilca i usmerivaci budu mokri

Vidis ja drzim na 3 brzinu , i ja sam primetio da kad dodirnem prstima usmerivace i unutrasnji deo , sve je po prstima mokro .. Mozda to sto drzis na 24c i fan 1 jeste dobitna kombinacija ali ja ne mogu drzati na 1 brzinu jer ne bi ohladio ceo stan ..

Pa mora jer joj kaplje unutra, bukvalno je sva mokra napred, bilo bi jos gore da nismo skinuli zastitnu zicu.

Evo sad sam je gasio , otvarao , sredio filtere kad je vec njakam , uzmem mali srafciger i obmotam ga krpom , prevucem preko turbine ono ne smrdi , zabijem nos na izmenjivac a ni on ne smrdi kao kad se susi klima itd , stvarno mi nije jasno od cega je ..

Nego , sem velikog servisa , sta si rekao kako odrzavas izmenjivac , turbinu tj jel peres na neki nacin u medjuvremenu ?

Ne bih bas puno da prskam po njoj bez da je zasticena elektronika , jedino sto sam dosad radio je da sam juce prskao po turbini sam verovatno istim sredstvom za dezinfekciju koji si ti nabavio , trajalo je kratko vreme i opet je pocela da se oseca . Danas i se cini da je manje , jbe lud zbunjenog :D

Isto kod LT, češće mora da se pere. LMCE kod matoraca nisam ni jednom prao i nema smrada. Možda je do konstrukcije kadice i odvoda, tj gde počinje crevo negde se zadržava vlaga 100%. Najgore je kad žena upali "na kratko", klima kondenzuje vlagu i ne stigne da se osuši. Vodim rat sa ženom oko korišćenja klime. Pustio sam tri dana da smrdi i onda oprao, sad se smirila.

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
Nexteen, manje mininga onda [emoji3]

Da, mnogo rudaris, zato se oseca :D
Pa sam sam prao samo turbinu i malo izmenjivac jer nisam skidao masku pa nije pristupacno. Prskam dezinfekciju, plava tecnost, Coil Disifektant. Prosle sezone sam prao detaljno sve sa drugarom ali on sad nije tu da pomogne oko rasturanja pa cu videti, probacu sam. Na LGC cu da skidam masku pa cu da je perem na zidu, zastitim elektroniku koja je desno od izmenjivaca i tu pazim da ne prskam. Opracu izmenjivac i turbinu sa Axel Sgrasso prvo pa posle ispiranje toplom vodom. Na kraj dezinfekcija sve i pustam na 18c da hladi da se ispere izmenjivac. Za LU cu videti, ne smem sam da skidam masku mada cu probati, gledao sam proces prosle godine. Isto ne planiram da rasklapam celu jer je prana prosle detaljno ali cu videti, ako nisam zadovoljan zovem drugog prijatelja i rasklapamo. LLCA ne hlade, samo greju tako da njih necu morati skoro da otvaram.

Heinz

Nema vise mininga , sad samo trade :)

djalf

Ma znam za foru sa Axel Sgrasso , to sam nedavno radio sa fix klimom kod starca , rasturio i oprao ali na LU to ne mogu , malo je komplikovana za rasturanje a i plasim se da nesto ne polomim , skup sport:p

Taj Coil koji prskas , gde prskas i u kojoj meri , koliko dugo ostavis da odstoji , isperes li s cim ili samo ukljucis klima pa ce se sama ocistitti vremenom ?

jozza

A kako si je ti oprao , pojasni ?

Poslednja izmena:
Neko ko ne treba. Većina nesreća se dešava zbog nepažnje, i grubih grešaka.
Svakako, ali ovde pričamo o privatnim stanovima i kućama. Nisam još čuo da je nekome, kome je majstor došao da sredi klimu, žene samoinicijativno uzela stolicu, otvorila razvodu tablu i podigla osigurač :D A slažem se da je uvek lakše u slučaju nekog kvara u el. mreži da postoji mogućnost da se i nula i zemlja lako otkače putem utikača.

Vidis ja drzim na 3 brzinu , i ja sam primetio da kad dodirnem prstima usmerivace i unutrasnji deo , sve je po prstima mokro .. Mozda to sto drzis na 24c i fan 1 jeste dobitna kombinacija ali ja ne mogu drzati na 1 brzinu jer ne bi ohladio ceo stan ..

Kako izdržavaš treću brzinu?! :)
Ja mislim slično kao Херој, da je problem prva brzina.
A možda i slab pad, pa iz creva?

Poslednja izmena:
Kako izdrzavam , pa znas kako , ako stavim na 2 onda mi malo teze dobacuje do decije sobe , ne da ne dobaci ali je ovako bolje ohladjena . Nazalost glupi projektanti nisu mogli da osmisle daljinac tako da mozes da saltas brzine izduva gore , dole , vec moras ceo krug da bi vrtis pa ako je spustim na 2 brzinu i ako zazelim 3 onda moram na 1 , auto , 4 , 3 , papci , nije moglo da e namesti kao sa podizanjem temp , gore , dole.. Znaci ne znam ni ja kako , ide mi malo na .... ali mi je jos mrskije da svako malo saltam daljinac .

Pad creva mi je vise nego dobar , bukvalno ide 90 stepeni pad na dole , znaci 2m dole a onda polako pad ka oluku .. Mozda je kadica problem ali kad su je prali bas smo obraili paznju i ne vidi se da se tu nesto zadrzava ..

Poslednja izmena:
Sve je to super dok ne rokne grom, izbije pozar, ili elektrodistribucija sto puta prekine struju kada rade nesto na mrezi...a ti klimu tako zakacenu nemas nikakvog nacina da otkacis.
A sve to da ne bi imao jedan steker.

Takvom logikom sve masine u kuci bi mogli da vezemo direktno u struju, cemu glupi stekeri :-devil-:

Ni to nije baš tako jednostavno kako si napisao. Šta ćemo da radimo sa svom ugradnjom tehnikom u kuhinji. Kod mene konkretno svi aparati, a neke utičnice je nemoguće dohvatiti. Jednostavnije je spustiti sklopu na razvodnoj kutiji. Nije sve tako crno i belo. :)

Kako izdrzavam , pa znas kako , ako stavim na 2 onda mi malo teze dobacuje do decije sobe , ne da ne dobaci ali je ovako bolje ohladjena . Nazalost glupi projektanti nisu mogli da osmisle daljinac tako da mozes da saltas brzine izduva gore , dole , vec moras ceo krug da bi vrtis pa ako je spustim na 2 brzinu i ako zazelim 3 onda moram na 1 , auto , 4 , 3 , papci , nije moglo da e namesti kao sa podizanjem temp , gore , dole.. Znaci ne znam ni ja kako , ide mi malo na .... ali mi je jos mrskije da svako malo saltam daljinac .

Pad creva mi je vise nego dobar , bukvalno ide 90 stepeni pad na dole , znaci 2m dole a onda polako pad ka oluku .. Mozda je kadica problem ali kad su je prali bas smo obraili paznju i ne vidi se da se tu nesto zadrzava ..
Stvar je jednostavna, usisna grana i izmenjivač je duplo veći nego na običnoj klimi, stim je normalno da se prlja brže, i svi imaju isti "problem"

Nisu bezveze stavili deodorant i antifunge filter u nju [emoji2]

Послато са Redmi Note 5 уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
Uzmi LT, ima bolji kompresor i tise i komotnije radi.
Ja za te pare sada ne bih uzeo nijednu, vec Gree Amber ili U Crown.
LU se previse orlja, usmrdela se brze od svih klima do sada, bucna je, ima funkcije klima od ore 10 godina, a i kvalitet izrade je dosta nizak.
LT je ista klima, smao jaca, sa boljim, twin rotor kompresorom.
Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Hvala svima na odgovorima!

Sad sam se malo "uplašio" .....do sada se pisalo da su i LU i LT odlične u svim aspektima, a sad odjednom smrde , kondenzuju , kaplju, kod nekoga gasi turbinu a kod nekog ne gasi .Danas sam gledao (pipao) kvalitet plastike na LU modelu (otvorena klima bez prednjeg poklopca)....ni prići mom modelu od pre 17 godina gde je svaki komad plastike obelezen na japanskom, ser. broj svakog dela , a da ne pričam o kvalitetu i elastičnosti....nema lomova, krckanja kod hladjenja i zagrevanja . Pritom me zbunjuje njihov dizajn i veličina unutrasnje jedinice...30% vece od modela pre xx godina...

P.S. danas sam dobio čvrsto obećanje od jednog prodavca klimama u BG. da mu stize par modela Nocria 14. Mada obećanja u Srbiji su kao stisak ruke....nekad jak, nekad mlohav.
Pozdrav !:wave:

LU ima i dupli izmenjivac na unutrasnjoj pa i veci kondezat pravi.
@nexteen
Pa obicno naprskam na izmenjivac malo, ostavim 10-15 minuta i ukljucim na hladjenje. Nekad prskam i dok radi da uvuce u sebe (to mi je rekao znas vec ko ;) ) u toku rada ako je ukljucena non-stop (a jeste).

Hvala svima na odgovorima!

Sad sam se malo "uplašio" .....do sada se pisalo da su i LU i LT odlične u svim aspektima, a sad odjednom smrde , kondenzuju , kaplju, kod nekoga gasi turbinu a kod nekog ne gasi .Danas sam gledao (pipao) kvalitet plastike na LU modelu (otvorena klima bez prednjeg poklopca)....ni prići mom modelu od pre 17 godina gde je svaki komad plastike obelezen na japanskom, ser. broj svakog dela , a da ne pričam o kvalitetu i elastičnosti....nema lomova, krckanja kod hladjenja i zagrevanja . Pritom me zbunjuje njihov dizajn i veličina unutrasnje jedinice...30% vece od modela pre xx godina...

P.S. danas sam dobio čvrsto obećanje od jednog prodavca klimama u BG. da mu stize par modela Nocria 14. Mada obećanja u Srbiji su kao stisak ruke....nekad jak, nekad mlohav.
Pozdrav !:wave:

Ako hoces performanse grejanja i hladjenja 12tice od 150k i 200k dinara, sa smešnom potrošnjom, onda LU i LT, radiš servis jednom godisnje posle leta, posle zime kupis sprej za ciscenje klima i poprskaš i rešen problem, razumi, mora ovde malo vise da se tupi kad nema o čemu da se raspravlja. Svaka klima će da zasmrdi ako je kuhinja u blizini i ako se puši. Nokrija je odlićna isto samo što je veći potrošač u odnosu na predhodne dve, što je opet mala potrošnja.Kultura rada je isto čini mi se bolja na LU i LT.A lično se ne bi razmišljao izmedju Nokrije i LT, sobzirom na cenovni rang, LT bi uvek uzeo pre....tehnologija kompresora i izmenjivaca je deset godina ispred.

Ps
Gledao sam novu nokriju 12,sve super i puca, ali PDesign 3,2 kw....to je baš malo po meni, ko LM

Poslednja izmena:
Duk, Heroj: jos jedanom postavite link ka domacim radnjama i idete na godisnji.
Ajd da su neki "zeleni" to uradili pa ok... ne znam kako vise nacrtati da bude jasnije...

Ja nisam stavio link prodavnice nijednom, kacio sam direktne linkove pdf fajlova sa specifikacijama klima uredjaja i okacio sam 2 linka klima sa cenama sa sajta poput edonesi, iz vise radnji, ali ako je i to problem, nema frke, naravno.

Poslednja izmena:
Pratim, citam, razmisljam i ja sta kupiti ako budem trebao menjati ovu moju 13 godina staru klimu i mene VEOMA brine i iznenadjuje da navodno odlicna (ne samo dobra vec odlicna) klima poput Fujitsu LU ili LT moze tako lako da se usmrdi u nekom normalnom, nepusackom i nekuhinjskom okruzenju.

Jedna od gorih (gadnijih) stvari mi je smrad klime u kolima, pa makar to bilo onih 30-60 sec na pocetku paljenja, a da mi u kuci ( u stanu) smrdi klima koja bi mi celi dan ili deo noci (veci ili manji) hladila leti, e to mi je nedopustivo i nezamilsivo pa sve da mi ona (klima ili proizvodjac klime :D) pare za svoj rad uplacuje direktno na racun, a ne ja da placam za njenu potrosnju, nabavku, servis...

Dakle koje su jos dobre klime, da nisu LU i LT, da se ne usmrde tako lako, brzo i da ih nije tako nezgodno i tesko cistiti...?
Mene najvise zanima za hladjenje ali i ja umem pre sezone greljanja ako treba paliti klimu da ugreje-dogreje stan ili tokom zime u nekim prilikama da pomogne centralno grejanje...
Inverter pozenljan, u stvari rekao bih i potreban radi "udobnosti", nije mi mrsko platiti i nesto skluplju klimu ako sam "siguran" da ce dobro i dugo raditi ali ne i preskupu, a sve preko 1ke jeste za 99,9% nas preskupo, dok je cena od oko 600-700e vec podnosljiva i za zaista dobar uredjaj, koji SE NECE USMRDETI lako i brzo nesto sto je razumno uzeti da duzi vremenski period.

Debajtujte malo na ovu temu.
Pod "najpovoljnijim" ili "najboljim", "dobrim", "odlicnim" bi se MORALO voditi racuna i o unutrasnjem dizajnu i samohigijeni uredjaja vezanoj za dizajn.

Poslednja izmena:
Moja LU radi bez problema u frizerskom salonu, nikakav smrad se nikad ne oseca. Jedini problem (uslovno receno jer smo mi krivi sto nismo postavili ventilator na lokal da izbacuje vazduh) je da se crevo za letnji kondezat zapusilo, najvise zbog hemije i laka za kosu koji je lepljiv. Sad je to sredjeno i nema problema.

Ja imam LU dve letnje i jednu zimsku sezonu.
Očišćena je 2 puta do sada.

Odgovorno tvrdim da se iz nje ništa ne oseća, a imam nos koji bi to sigurno osetio.

Leti podešena na hlađenje, 24 ili 25, auto vent. Zimi na grejanje, 23 ili 24, auto vent.

Za zimsku sezonu upaljena u oktobru i ugašena 10. aprila. Leti se nekad i ugasi. Npr večeras.

Poslednja izmena:
Sa 12 LM nemam nikakvih problema.

Ni ja sam nocriom. Cesto njuskam klimu ali ne osecam nista, stvarno ne mogu da se pozalim.

Tapatalk

Ako klima ne postigne temperaturu, pa prestane da hladi, a nastavi da duva, garant se oseti. Ko ne oseti, nema dovoljno osetljiv nos.

Ja nisam na 18LFCA/7LMCA primetio taj miris tokom jula, ali nisam bio u periodu kada je klima i bila neophodna. Medjutim, obe ne pocinju duvanje dok ne ohlade sace, i obe maltene uopste ne duvaju kada postignu temperaturu.

Nazalost, ne mogu da probam ovih dana, a sigurno bi primetio, ako se oseti. Nema sanse da se ne sakupi budz/grinje/sta_vec, samo je pitanje da li klima duva ili ne bez da je sace hladno!

Ja kapiram da ljudi sa klimam koje se osecaju imaju problema zato sto pale i gase klimu. Ugase hladnu klimu koja ne stigne da se osusi i zato se stvara budj. Mozda je i slicna fora sa LU i onom verzijom koja ugasi ventilator.
Meni nocria ne gasi ventilator nikada i meni licno to savrseno odgovara. Ali isto tako i ni ja ne cackam klimu svaki cas. Upalim je i ona radi ko zna koliko. Danas je ugasena prvi put posle mesec dana jer mi je zima. Iako moj nos na prvi pogled ne deluje ozbiljno imam osetljivije culo mirisa od vecine.

Isto se tako ljudima u kolima usmrdi klima. Nikada ne ugase klimu par minuta pre nego sto parkiraju auto da se klima osusi nego vade kljuc iz brave i cao. Tako ostaje mokra i budj se samo siri.

Tapatalk

Nema to veze na taj nacin. Ako je pustis da se osusi (duva bez da hladi), opet ce se osetiti taj miris.

Mozda zivis negde gde se ne nakupi vlage (meni je bila prilicno cista klima juna/jula ove godine, ali avgusta je uzas, vlaga je mnooogo veca).

Ne znam sta je ali ja taj problem imam , interesantno je da taj problem nemam sa fix klimom a koju gasim i palim kad i kako hocu i to bez ikakvog susenja pa se ne oseca , tacnije tek posle 7g mi se pocela osecati. Nesto tu definitivno nije odradjeno kako treba , bar po meni , nije to neki veiliki problem ali ipak mislim da to i nije bas normalno , bar ne da se to tako brzo desi tj oseca. Evo malopre sam je palio na grejanju , 30c , fan 1 , i obicno mi to resi probleme ali opet sve ispocetka kad krenem sa hladjenjem .

I da , tu fix klimu zena korisiti u kuhinji dok kuva , pegla itd , znaci kad je velika vlaga a opet nemam problema ..

Voleo bih da imamo vise opcija , kao u Hrvatskoj recimo , pa da za pare koje ovde platis 12LU ti mozes uzeti Toshiba Suzumi+ 16-ku i bog da te vidi , ali tako je kako je , dobro je da imamo i ovo u banana drzavi :p

Zeha

Ironija je sto za te pare ti nemas bolju klimu i to je sigurno , no ako ti treba samo za hladjenje onda mozes razmisliti o bilo kojem inverteru tipa Daikin FTXB35 , Gree , Midea Mission , Fujitsu LLCE i ti neces pogresiti . Ali ako zelis jacu klimu sa sto bolim specifikacijama e onda nemas bolju opciju od LU modela , nazalost ali tako je .

Poslednja izmena:
Pa logicno je da se ne oseti na fix klimi, barem ove koje sam video do sada (mali broj..), jer one ne pocnu duvanje pre nego se ohladi sace.

A imam iskustva sa original Japancima u Japanu, original Korejancima u Koreji (cak sam i isao u Toshiba HQ, LG i Samsung predstavnistva..). Nije to do nase zemlje. Cim klima duva, a da sace nije hladno, taj problem ce se desiti. Pitanje je samo nakon koliko vlage ce ga ko osetiti.
Moj otac ne zna ni o cemu pricam, on je toliko neosetljiv. Sestra oseti ali ignorise ;)

@nexteen
Problem je sto se tebi gasi turbina na hladjenju.

@nexteen
Problem je sto se tebi gasi turbina na hladjenju.
Pa o tome ja pricam.

@Next Da je cena Toshibe iole normalna kod nas ne bih se razmisljao ni sekunde, verovatno bih dve ugradio. Ali tako nam je kako nam je.

Tapatalk

Pa logicno je da se ne oseti na fix klimi, barem ove koje sam video do sada (mali broj..), jer one ne pocnu duvanje pre nego se ohladi sace.

A imam iskustva sa original Japancima u Japanu, original Korejancima u Koreji (cak sam i isao u Toshiba HQ, LG i Samsung predstavnistva..). Nije to do nase zemlje. Cim klima duva, a da sace nije hladno, taj problem ce se desiti. Pitanje je samo nakon koliko vlage ce ga ko osetiti.
Moj otac ne zna ni o cemu pricam, on je toliko neosetljiv. Sestra oseti ali ignorise ;)

Čekaj, ali onda treba da se oseti i samo ako uključiš na fan?

Ako se nije osusila prethodno, da, osetice se.
Probaj, koristi klimu kada je bas sparno/vlazno koji sat, i ugasi je odmah (bez da se ona cist/duva posle toga). Ukljuci odmah na fan, i osetice se.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno