Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
I ja sam napravio kucu od Ytonga pre 7-8 godina ali se nikako ne slazem sa tim sto pricas i imam samo pozitivna iskustva, sada se nikada ne bih odlucio za giter da pravim novu

Sent from my MI 6

@banacanin: ali ak grejesh zid grejesh i komshiluk ka spolja ;) Ako ne grejesh zid, grejesh samo sebe.
Ne grejes, za to sluzi izolacija spolja :)
Sustina je da unutrasnji deo akumulira deo toplote/hladnoce.
Nije ni stvar efikasnosti, vec komfora.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Jel realno da se uz Daikin ne dobija strujni kabl? Od stare klime mi majstori prebacuju. Koja je to fora?

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

Dobro je da imam od pokvarene bivse klime. :) Nisam znao za taj podatak.

Javljam utiske kada se vratim s posla kakva ne klima. FTXB35C sto je Sajber preporucio.

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Nema smisla da dolazi kabl jer se ne zna neophodna duzina instalacije izmedju unutrasnje i spoljasnje jedinice. Spoljasnja jedinica ide u struju pa onda ona salje unutrasnjoj. Tako je kod Fujitsu.

Nekada su davali i kabl i cevi i izolaciju a sada više niko ništa ne daje da bi se dobila niza prodajna cena.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Av av, stednja :D A i moras da produzis kabl ako nema duzinu sto nije uvek pametno zbog nastavka, bolje kabl iscela.

Ne dolazi ni uz Fujitsu.
Nema smisla da dolazi kabl jer se ne zna neophodna duzina instalacije izmedju unutrasnje i spoljasnje jedinice. Spoljasnja jedinica ide u struju pa onda ona salje unutrasnjoj. Tako je kod Fujitsu.
Uz Nocriu dolazi. Ima kabl i ne znam koje je duzine ali mozes da visak zavuces unutra u unutrasnju jedinicu.

Inace, dostabljudi voli da se prikaci direktno na doznu, da nema steker tu negde blizu. Jeste, izgleda pristojnije tako.

Poslednja izmena:
Nije po propisima, treba da ide ili u utičnicu ili da se izvede sa servisnim prekidačem.

Mozda izgleda pristojnije, ali nikako nije prakticno ako dodje do nekog kurslusa ili moras brzo da iskljucis uredjaj.

A kabl se ne gura nikad iza, nego se skrati koliko treba.

Zasto se ne gura? U cemu je razlika?

Tapatalk

Ima jos tehnike koja dolazi bez napojnog kabla.
Od kurcshlusa treba da stiti osigurac a ne utikac.

Tapatalkkal küldve az én SM-G955F eszközömről

Klima je mašina, i kao takva treba da ima servisni prekidač, alternativa je da može da se isključi iz utičnice u slučaju potrebe. Osigurač štiti od preopterećenja, kratkih spojeva, i strujnog udara. Kablovi se ne guraju tako, posle završene montaže treba da znaš kako je postavljen kabl, i da je bez oštećenja i sl. a to ne možeš da znaš ako ga 'naguraš' negde. Višak može da se smota kod spoljne jedinice, gde ima prostora, naravno uvek je dobro skratiti koliko treba.

Ok, cisto da vam objasnim kakve su to gluposti. I da je kabl direktno u dozni moze se na njega staviti prekidac, ako vam je vec do toga ali sta je problem da se spusti prekidac kada se servisira klima?
I sta je problem da kabl stoji u prostoru koji je pri konstruisanju klime namenjen za bas za to? Ne, kabl nece tek tako da se osteti ali klizi po plastici.
Razumem ja vas ali nemojte bas da terate mak na konac, idete u krajnost.
Besmisleno mi je bilo da secem fabricki kabl kada ima gde da stoji. Efekat je isti.

Tapatalk

Veliki pozdrav!
Od 1996-te grejem stan na klima uredjaj (samo dnevnu sobu i trpezariju 30kvm), prvo starijii model Fujitsu-a (sa sirokom unutrašnjom jedinicom..ne secam se modela),pa od 2001-ve na Fujitsu-ov model aoy12rse.Posle 17 godina grejanja i hladjenja komresor je posustao, pa je vreme za novi klima uredjaj. Zelja mi je bila Nocria 14 -stica, ali je više nema u ponudi,pa sam u dilemi izmedju Fujitsu 12 luc -83.000din ili Fujitsu 12 ltca-108.000din. Da li neko ima informaciju koja od ova dva modela ima eev ventil (umesto kapilara) i grejanje tacne . Spoljnja jedinica stoji na betonskom ispustu pored prozora, na 2cm od poda, pa se neretko zaledi. Hvala!

Problem sa spuštanjem prekidača (verovatno misliš na automat u spratnoj tabli) je taj što se desi da ga neko podigne. U kućnim uslovima malo verovatno, ali dovoljno je ljudi tako poginulo ili povređeno, da se zahteva sigurnije rešenje, npr. automat koji može da se zaključa. Inače, iskustvo me je naučilo, kad je nešto u električnim instalacijama propisano, nema potrebe da trošim vreme u razmišljanju zašto je to tako, već uradim onako kako je piše i to je to. Sečenje kabla na odgovarajuću dužinu je najnormalnija moguća operacija.

Sve je ok ali zasto bih ja sekao fabricki kabl? To nikako da mi odgovorite. Sto, nemam pametnija posla pa mi lepo da radim duplo?

Da je klima stigla bez kabla i da stavljas kabl logicno je da ces ga iseci na duzinu. U mom slucaju apsolutno nema potrebe raditi tu operaciju i komplikovati zivot i instalaciju. Kabl stoji pa stoji a visak svejedno ne smeta. U principu ceo kabl je vec pozadi u tom delu, samo se izvuce koliko ti treba. Ne fali mu nista i nece se ostetiti a za rad klime svejedno je dali je kabl 50cm ili 200cm.
Neko slucajno digne osigurac? U smisli deca se inace po ceo dan igraju s osiguracima pa ce serviseru da upadnu u termin? Koliko puta korisnik dnevno pogleda u kutiju s osiguracima? Nula! Ali kao sto rekoh, najmanji je problem staviti prekidac na kabl direktno za one koji nece da im se vidi uticnica.

Servisni prekidač se ne montira na kabl, nije split-sistem stona lampa.

....ti se u servisera koji ugrađuje klimu za 10k dinara i nema kabal i utičnicu

Послато са Redmi Note 5 уз помоћ Тапатока

Princip je isti, prekid napajanja. Ako je prekidac zadovoljava specifikacijom ne vidim gde je problem. Pritom prekidac sluzi samo ako se deca budu bas u to vreme igrala osiguracima pa da serviser ne strada inace je i on suvisan sto se mene tice.

Tapatalk

Prekidac sluzi da imas struju na ostalim potrosacima koji su na istom osiguracu i on nije bas mali kao medju gajtanski koji ide na lampe i slicno pa ce biti ruznije sa njim nego sa uticnicom

Послато са Lenovo A7600-F уз помоћ Тапатока

Meni uticnica nije ruzna a potrebna mi je ali nekima jeste ruzna. Ima raznih prekidaca. Da se odlucim za tu varija tu ne bih sigurno stavio neki prekidac na sred kabla vec neki blize klimi ili cak zalepljen za klimu. Svakako bi isla kanalica preko kabla. Poenta je da ne mora cak ni da se vidi, sve se da srediti ali pojedinima ovde postoji samo jedan ispravan nacin i nista drugo nije dobro. Dok smo kuckali ja sam smislio i glavi bar 6 nacina kako bih to odradio.
Iskreno, ja bih kabl ukopao u zid da se ne vidi uopste, stavio bih prekidac da stoji tamo gde je rupa za kabl posto ima prostora i ne bi smetala da se skida plastika. Kad se servisira na prekidac plus osigurac se gasi i cao. Postoji mnogo nacina kako sve moze da se uradi i ne znam zasto to pojedinima smeta.

Tapatalk

Postoje propisi, pa nema potrebe da razmišljaš, pametan svet je već smislio i standardizovao kako se nešto izvodi. Kućne instalacije nisu jedino mesto gde se nalaze mašine, da si nekad video kompleksniju instalaciju znao bi da deca nisu jedina koja mogu da uključe prekidač koji ne treba.

Pogledajte prilog 255818

Na klimu obavezno ide servisni prekidac sa katancem.

Tapatalkkal küldve az én SM-G955F eszközömről

Veliki pozdrav!
Od 1996-te grejem stan na klima uredjaj (samo dnevnu sobu i trpezariju 30kvm), prvo starijii model Fujitsu-a (sa sirokom unutrašnjom jedinicom..ne secam se modela),pa od 2001-ve na Fujitsu-ov model aoy12rse.Posle 17 godina grejanja i hladjenja komresor je posustao, pa je vreme za novi klima uredjaj. Zelja mi je bila Nocria 14 -stica, ali je više nema u ponudi,pa sam u dilemi izmedju Fujitsu 12 luc -83.000din ili Fujitsu 12 ltca-108.000din. Da li neko ima informaciju koja od ova dva modela ima eev ventil (umesto kapilara) i grejanje tacne . Spoljnja jedinica stoji na betonskom ispustu pored prozora, na 2cm od poda, pa se neretko zaledi. Hvala!

Ako imas izolaciju moze komotno LU model a ako nemas onda LT. Koliko znam nijedna nema fabricki grejac, to moze servis naknadno da ti ugradi.

Problem sa spuštanjem prekidača (verovatno misliš na automat u spratnoj tabli) je taj što se desi da ga neko podigne. U kućnim uslovima malo verovatno, ali dovoljno je ljudi tako poginulo ili povređeno, da se zahteva sigurnije rešenje, npr. automat koji može da se zaključa. Inače, iskustvo me je naučilo, kad je nešto u električnim instalacijama propisano, nema potrebe da trošim vreme u razmišljanju zašto je to tako, već uradim onako kako je piše i to je to. Sečenje kabla na odgovarajuću dužinu je najnormalnija moguća operacija.

Kako to misliš da ga neko podigne? Ko će da ga podigne?
Inače se slažem da je bolje kada postoji utikač...

Poslednja izmena:
Prekidac sluzi da imas struju na ostalim potrosacima koji su na istom osiguracu i on nije bas mali kao medju gajtanski koji ide na lampe i slicno pa ce biti ruznije sa njim nego sa uticnicom

Послато са Lenovo A7600-F уз помоћ Тапатока
Vidiš meni električar reče da klima obavezno ide na zaseban osigurač bez drugih potrošača na njemu.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno