Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da bi se videlo da li negde pusta u sistem se ubacuje argon pod pritiskom i bar dva sata prati stanje, što ovde apsolutno niko ne radi. A zatim se radi duplo vakumiranje, što takođe niko ne radi.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk
Radi se samo ne sa argonom nego sa azotom jer je funkcija ista a argon je skuplji i ne za 70 eur.
Vakumiranje iz vise puta nema potrebe da se radi osim u slucajevima kada se sumnja da u instalaciji ima vode recimo na objektima gde je instalacija prethodno ugradjena i dugo stajala neadekvatno zasticena.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Drugim rečima zaista nema potrebe za vakumiranjem nove instalacije, ali za 70€ svakako nema razloga da se ne uradi i jedno kratko vakumiranje.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Do otprilike 2000 godine proizvodjaci za male split sisteme nisu trazili obavezno vakumiranje.
Od tada se vakumiranje trazi kao obavezno pretezno zbog ekoloskih propisa.
Vakumiranje je u svakom slucaju neuporedivo bolje od odzracivanja.
Na zapadu majstor bukvalno bi krsio zakon odzracivanjem.

Da li dolazi do ostecenja uredjaja ako sistem nije vakumiran nego samo odzracen? Da li ima nekih propratnih efekata?

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

Samo kompresor moze da ti crkne koji je i najskuplji u klimi.

Da li dolazi do ostecenja uredjaja ako sistem nije vakumiran nego samo odzracen? Da li ima nekih propratnih efekata?

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk
Ili da spoj nije baš dobar, pa iscuri freon. A to se ne zna jer nije testirano na držanje vakuum-a

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Do otprilike 2000 godine proizvodjaci za male split sisteme nisu trazili obavezno vakumiranje.
Od tada se vakumiranje trazi kao obavezno pretezno zbog ekoloskih propisa.
Vakumiranje je u svakom slucaju neuporedivo bolje od odzracivanja.
Na zapadu majstor bukvalno bi krsio zakon odzracivanjem.

Da li ovaj post moze da se tumaci na nacin da izbegnuto vakumiranje u stvari i ne povecava u ozbiljnoj meri rizik od kvara kompresora?

Naravno, nema nikakve dileme da je bolje insistirati na tome da se sve uradi po propisima... pitam iz socioloskih razloga, i "multilevel marketinga", a ne da bih ohrabrivao ljude da traze najjeftinije buzdovane da im ugradjuju klime.

Ugradili hiljade on off klima bez vakumiranja u firme, nikakvih problema.
To ti je slicno sklapanju kompa sa i bez rukavica.
Treba tako, ali ce retko gde doneti nesto opipljivo.

I u uputstva je ubaceno bas zato sto je protivzakonito ciljano pustati freon u atmosferu, a za sam rad uredjaja nije obavezno, sto sam ja odavno rekao, ali sam bio lincovan :)

Nijedna moja on off klima nije vakumirana, ukljucujuci i invertere u 2 kuce.
Vakumirane samo ove nove, zato sto sam ja insistirao.

Opet, ljudi gledaju cenu instalacije od 70e, a majstor ne zaradjuje 70e, vec oko 35e, sto se dalje deli na vlasnika servisa i 2 servisera.
Barem je tako kod nas bilo, dobijali su cini mi se 20e po ugradnji na svoje plate. Obicno to bude majstor i pomocnik kome da 5e.
Takodje je to u velikoj meri sezonski posao.
Idite i kupite materijal za ugradnju, pa cete i sami videti koliko zaradjuje, nije do toga tesko doci.

Opet, ja sam radio vakumiranje i bolje je raditi, naravno.

Svako treba biti svestan da kvalitet uvek raste sa cenom, a kod nas bi svi najbolje bakarne cevi, najbolje kablove i gumice, profesionalca sa fakultetom, da bude uradjeno max profesionalno, ali je 100e mnogo za to, mora to za 70 :D

Za klimu u mojoj sobi, materijal kosta blizu 10k dinara, mislim da ima oko 5m.
Vecina vas je dobilo kineski bakar i najjeftinije kablove i izolaciju i da ne znate, a vi se lomite oko vakumiranja :)

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Poslednja izmena:
Ja sam dobio fabrički izolovane cevi

Heh, ajde necu dalje, osetljivi ste ovde u ovoj temi previse :)

Potrebna mi je pomoc oko odabira inverter klime. Trebaju mi dve devetke, jedna za prostoriju od 16m2 a druga za prostoriju od 15m2. Trebaju mi prvenstveno za grejanje. U pitanju je sprat kuce, zamenjena stolarija, zidovi 40cm pecena cigla(radicu i izolaciju stiroporm 12cm sledece godine). Ukupan prostor je oko 55m2, vec imam jednu toshiba daiseikai ras-B10SKVP-E u dnevnom boravku, treba mi jos po jedna u spavacoj sobi i kuhinji. Hvala

Neka preporuka?

Pa kupi isto jos 2 Toshibe, dobre su.
Mozes da uzmes Daikin Nexura podnu, s obzirom da je za grejanje, lepse izgleda, a i manje ce da se masti dole.

Poslednja izmena:
Ugradili hiljade on off klima bez vakumiranja u firme, nikakvih problema.
To ti je slicno sklapanju kompa sa i bez rukavica.
Treba tako, ali ce retko gde doneti nesto opipljivo.

I u uputstva je ubaceno bas zato sto je protivzakonito ciljano pustati freon u atmosferu, a za sam rad uredjaja nije obavezno, sto sam ja odavno rekao, ali sam bio lincovan :)

Nijedna moja on off klima nije vakumirana, ukljucujuci i invertere u 2 kuce.
Vakumirane samo ove nove, zato sto sam ja insistirao...

Konopče su već stavili... :d

Pogledajte prilog 254982

edit: Za moderatore... ovo je samo zezanje, nije nikakva pretnja, nije ni poziv na bilo kakvo nasilje...

Poslednja izmena:
Eee prijatelju znam i ja da su dobre Toshibe al kostaju ko auto. Ja sam ovu moju kupio polovnu iz svajcarske od nekog lika za 450e. Ako moze preporuka za nesto nama dostupnije a da valja :)

Haja, znam ja da trazis nesti jeftinije, ali volim tako da odvrnem kada neko trazi nesto, a ne stavi do koliko para :D

Za pocetak, nema potrebe za 9kom, osim ako nije znatno jeftinija od 12ice.
Reci do koliko para, pa mozemo da pricamo o preporukama :)

Zeha, trazi se jak kanap i sigurna greda, treba besiti 120kg, bez da pukne :D

Poslednja izmena:
Cena do 60.000 po klimi, bitno mi je da ima dobru modaciju zbog potrosnje i da nije previse bucna zbog spavanja.

Daikun 35c ili llca Fujitsu 12, prva bolje modulira, druga je jača na grejanju i hlađenju

Послато са Redmi Note 5 уз помоћ Тапатока

Da li ovaj post moze da se tumaci na nacin da izbegnuto vakumiranje u stvari i ne povecava u ozbiljnoj meri rizik od kvara kompresora?

Naravno, nema nikakve dileme da je bolje insistirati na tome da se sve uradi po propisima... pitam iz socioloskih razloga, i "multilevel marketinga", a ne da bih ohrabrivao ljude da traze najjeftinije buzdovane da im ugradjuju klime.
Iz uputstva za jedan spli sistem Carrier iz 90'
Naravno bez obzira treba insistirati na vakumiranju.
Postoje stvari koje su opasnije za uredjaj tipa secenja holendera i varenja bez inertnog gasa zatim neadekvatno ophodjenje sa cevima odnosno nevodjenje racuna o njihovoj cistoci itd...Pogledajte prilog 254986

Hvala svima za javljanje adrese i telefona majstor Duleta.

Kako seći holender i taj gas koliko se ja sećam niko nije pomenuo na forumu. Ako dobro kapiram tu je problem produkt sečenja, neka piljevina ili garež koji ostaje sa unutrašnje strane, tako nešto. Ali profi je profi.... Hvala Zoxsor.

Garež nastaje varenjem. Tj ako se ne vari pod inertnim gasom u cevima, inače cev iznutra uz var "gori", pa nastaje garež.

Imam 12-cu Gree Fairy (E-37529). Zanima me da li ima da se kupe neki tipski drzaci za daljince da mogu negde da utiplam i okacim? Posto se ne dobija uz daljinac.

Takodje nisam siguran da li imam ili nemam problem. Klima kako radi prenosi neke vibracije preko creva spoljne jedinice unutra. Servis koji mi je montirao kaze da to prenosi zvuk kompresora. Nisam imao priliku da bilo gde tako nesto cujem. U sustini se ne cuje tj. kada je ukljucen tv, nesto se radi po stanu ali kako je tisina tada se cuje. Hocu da kazem nije glasan zvuk ali je iritantan. Da li ima jos neku ovu klimu i isti problem? Razdaljina izmedju spolja i unutra ima 1.5m.
Prvo da pitam pa cu nazvati distributera Gree klime i popricati sa nekim strucnim oko ovoga.

Taj problem sa zvukom i vibracijama je instalacija kraća od 3 metra koliko je preporučeno od strane svih proizvođača... I nisi sam u tom problemu [emoji1]

za on/off klime ne treba 3m minimum koliko ja znam.A ta fairy je on/off klima.Jedino da stavi antivibracione gume pa mozda pomogne

A zasto ne bi trebalo za on/off klime? Zamisli on/off klimu kao inverter koji radi sa 100% kapaciteta pa reci u cemu je razlika. Antivibracione gume svakako pomazu ali bisu resenje za sve.

Tapatalk

@Rusi
Kako si zadovoljan sa klimom, jel si se grejao sa njom ili samo hladio, utisci? To je nov model....

Iz uputstva za jedan spli sistem Carrier iz 90'
Naravno bez obzira treba insistirati na vakumiranju.
Postoje stvari koje su opasnije za uredjaj tipa secenja holendera i varenja bez inertnog gasa zatim neadekvatno ophodjenje sa cevima odnosno nevodjenje racuna o njihovoj cistoci itd...Pogledajte prilog 254986

Koliko klima znas da se pokvarilo od varenja, a koliko od curenja otrovne mesavine freona i ulja kroz holender u sobu?
Pogotovo 410 freon, koji je pod ogromnim pritiskom.

Kod mene licno recimo, 20ak klima radi 10-20 godina bez ikakvih problema i kvara.

A i onda bi svaki frizider crkao posle popravke, pogotovo sto frizideri imaju manje filtere.

Sve je to u teoriji istina, ali je praksa malo drugacija.

@Xeroj87

Nisam rekao da ce da crkne narocito ne mali split ali procedura je procedura pa ili si profi ili nisi. Bogami VRF crkne samo tako jer je puno varova.
Nevakumiranje ne pravi vecu stetu od varenja.
Nema veze koliki je pritisak freona filter se prlja od mesavine ulja i garezi plus moze doci do povecane kiselosti ulja koja moze znacajno skratiti vek trajanja kompresora.
Kao sto sam rekao kod malih spliteva dva mala vara nece (mozda) napraviti stetu ali sve su to procedure kojih se profesionalci moraju pridrzavati narocito kad ugradjuju opremu od vise desetina ili stotina hiljada eura.

Poslednja izmena:
Za vece, ozbiljnije i daleko kompleksnije sisteme ne znam i tu si sigurno u pravu, pricao si sta radis i to je nesto potpuno drugo.
To ti je kao i Ferrari i Punto.
Na jednom ce losije gorivo satreti auto, a drugi radi isto na oba.

O tim tvojim fensi skalamerijama ne znam nista :), ali split jos nije crkao od varenja, toliko znam.
Koje ti holendere koristis, ove kineske kao 99% servisera split sistema i proizvodjaca ili su malcice jaci? :)

Recimo, daleko su ozbiljniji problem kineske cevi koje koriste losu mesavinu, mekse su i ubijes se dok nadjes gde curi, jer proveravas spojeve, a ono cev.
A na kraju dolaze ove sa vec gotovom izolacijom, koje su uvek tanke i cale ih je koristio samo jedne godine i batalio, i ako je lakse kada ne moras sam da umotavas izolaciju.

Isto tako, neke cevi brze gore, neke sporije.

Opet, sve je to igra slucaja i nista ne mora dati lose rezultate.

Slazem se za vakumiranje, jer sam ovde odavno rekao da klimi nece biti nista ako se ne odradi.
Pozeljno je uraditi i treba zahtevati, sto da ne, ali daleko je od obaveznog.

Ljudi malo pokupe neke informacije, pa im preuvelicaju znacaj.

Poslednja izmena:
Nije crklo od loše instalacije al umesto da traje 15+ god, trajaće 4 i to vrlo moguće manjom snagom

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno