Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
To i treba, da je srece da se i kod kod nas to primenjuje, pa da nam ne lice zgrade na cirkus i pijacu.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Zgradu VMA u Beogradu hlade 4 chillera od ukupno 13600 kW sto odgovara broju od 4000 komada split sistema od 12000 btu (oko 3.5 kW)
Zamisli na sta bi licila zgrada sa toliko spoljnih jedinica.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Ličila bi na ostatak Beograda...

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Sta predlazete, da budemo bez klima? Bilo bi lepo da moze nesto da se organizuje i da ne dira izgled, ali koliko bi to tek bilo posla da treba cela zgrada da ugradi i koliko bi prasine tek bilo (i nema sanse da neko zivi u zgradi dok se radi).

Ma može klima iza "gelendera" tj ograde na terasi, ali neće ljudi da im klima krade korisni prostor.

Nece to i nece da im se skuplja u flasu, a vecina je zastaklila terase, mi smo cak i prosirili kuhinju, napravili zid i nemamo vise terasu uopste.
Manje narusava izgled zgrade, ali je jednako nepropisno.

Kad tad ce to i kod nas doci, a do tada, dokle god drzavne institucije kace klime na fasade, nemamo mi sta da diskutujemo o tome da li obican narod treba to drugacije.

Poslednja izmena:
Ma može klima iza "gelendera" tj ograde na terasi, ali neće ljudi da im klima krade korisni prostor.
Ni to nije dozvoljeno zvanicno, jer opet menja fasadu. Cak znam zgrade gde su, bilo institucije (na zalbu nekog od stanara) bilo arhitekte zgrade, dobili da ljudi moraju da sklone klime.

Shvatam da treba neki red, ali niko nije mogao da zamislja kada su zgrade radjene u 50im da ce klime biti neophodne, i za neke stvari moaraju da se promene pravila. Ipak je zdravlje u pitanju (bukvalno, inace ne bi ginuli ljudi od vrucina u Austriji, Srbiji, UK, Japanu..)

Ako mož' bure od turšije na terasu, vala može i klima.

Ajmo malo bez preterivanja, da ljudi umiru u kuci bez klime u Srbiji...

Ajmo malo bez preterivanja, da ljudi umiru u kuci bez klime u Srbiji...
Mozda nisi na vestima, ili nisi dobio autopsiju, ali da, to se desava.
Desava se i u UK, na mnogo manjim temperaturama nego kod nas, ali desava se isto i u Japanu, gde ne mozes reci da je losa genetika/ishrana u pitanju.
https://www.blic.rs/vesti/svet/prog...na-vise-od-22000-japanaca-u-bolnicama/5jtvnwb
"Najčeešći uzrok smrti su srčani i toplotni udar, saopštili su zvaničnici."

I kod nas se desava, verovatno nisi cuo.

Od toga mi je deda imao mozdani udar i kasnije umro, ali na poljani kada su palili travu u 2 popodne na 45c, a ne u kuci u Srbiji.
To nema veze sa zivotom, ne mozes dobiti toplotni udar na 30, 35c max u kuci, a pogitovo ne smrtonosni.

Poslednja izmena:
Od toga mi je deda imao mozdani udar i kasnije umro, ali na poljani kada su palili travu u 2 popodne na 45c, a ne u kuci u Srbiji.
To nema veze sa zivotom, ne mozes dobiti toplotni udar na 30, 35c max u kuci, a pogitovo ne smrtonosni.

[emoji23][emoji23][emoji23][emoji23] Ovaj samo odvaljuje

Poslato sa RNE-L01 uz pomoć Tapatoka

Nije problem samo temperatura vec i vlaga. Ovo leto je dokaz tome, temperature ne prelaze 30c a mi umiremo jer je stalno kisa a vlaga bude preko 80% preko dana dok je sinoc isla i do 100%! To je normalno za Amazon ili Tajland ali ne i kod nas. Meni sad radi klima jer je unutra bilo 77% vlaznost i ja sa mojom astmom mogu samo da crknem, nista drugo. Moze da bude i 30c ali vlaga da bude 45% i nema problema.

Sumirao je covek moje misljenje od Xerojevoj izjavi :)
Pa ne mogu da ne odreagujem na lupetanja zaista. Covek veze nema sa zivotom i niko da mu skrene paznju da prestane da se blamira.... stvarno niste u redu [emoji23][emoji23][emoji23]

Da, samo vama javljaju te insajderske informacije gde ljudi u Srbiji umiru od toplotnog udara po kucama.

Kupili svi klime pre par godina i odjednom su svi zdravstveno ugrozeni bez njih, umrece od toplotnih udara.
Moze li lupetanje otici dalje...

@djalf
To je drugo, ovi genijalci kazu da sedis kod kuce i umres od toplotnog udara.
Dakle, ne da ti je tesko, nego bukvalno umres.

Poslednja izmena:
Šalu na stranu, ali teškim srčanim bolesnicima klima je preko potrebna, jer stvarno mogu da odapnu ako je vruće i vlažno.

Na njih se primarno i misli, ali i zdravi mogu na letima kakva budu kod nas da odu.
Eno Japan, temperature nize nego kod nas sto su i tipicne, zdrav narod, ali ogroman broj smrti od toplote.

Verovao Xeroj ili ne, desava se.

Odapnucu i ja ako pojedem 300g keksa bez insulina, pa ne znaci da ce ljudi da umiru bez insulina u kuci i da svaka kuca treba da ga ima :)

Bolesni ljudi imaju posebne potrebe i to je druga prica.

Ali kod nas ljudi da umiru kod kuce od toplotnog udara, prvi put cujem.
Pogotovo pored ventilatora i hladne vode kojima mogu da se rashladjuju.

Ja prvi, sa oko 20ak klima koje imamo(u trosobnom stanu imam 4 klime), necu pricati protiv komfora istih, ali to ne znaci da sada treba da preterujemo kako cemo da riknemo ako nam nestane struje u julu u nasoj klimi.

Opet, nikome nije zabranjeno da instalira klimu, ali ne na nacin na koji smo je svi mi roknuli, na fasadu.
To je sve protivzakonito i kod nas, ali niko ne gleda, dok u Becu odvrcu kazne za to i moras da postavis klimu na krov, gde te stavljanje klime izadje kao kod nas prosecan auto.

Mogu ljudi da daju par hiljada da ugrade grejanje, a za hladjenje je to svima nenormalno, jer su razmazeni nasim bezakonjem :)

A takodje postoje i one pingvin klime, postoje klime koje se montiraju na prozor...

Poslednja izmena:
Bolesni ljudi imaju posebne potrebe i to je druga prica.
Ali kod nas ljudi da umiru kod kuce od toplotnog udara, prvi put cujem.
Pogotovo pored ventilatora i hladne vode kojima mogu da se rashladjuju.
Ti kao radis u zdravstvu, bese? Pitaj kolege koje radi u hitnoj, mada mozda je bolje da pitas pogrebnike, jer slucajevi nemaju kada da stignu do hitne :( Nazalost, to se desava :(
A i meni licno je mnogo tesko bez klime, ja dehidriram. Nije mi toliko tesko da ne mogu ovih dana, ali prilicno sam beskoristan bez klime, kao da sam na plazi i uzivam - rad na kompu je nemoguc, koncentracija nepostojeca.

Ja prvi, sa oko 20ak klima koje imamo(u trosobnom stanu imam 4 klime), necu pricati protiv komfora istih, ali to ne znaci da sada treba da preterujemo kako cemo da riknemo ako nam nestane struje u julu u nasoj klimi.
Necemo, vecina nas, od postojanja na 40*C, ali ti trebas raditi i na 40*C. E onda jeste problem stvarno.

To je sve protivzakonito i kod nas, ali niko ne gleda, dok u Becu odvrcu kazne za to i moras da postavis klimu na krov, gde te stavljanje klime izadje kao kod nas prosecan auto.
Ne volim sta se kod nas radi, ali ovo je bezobrazluk u Becu sto rade. Neka nadju resenje koje je i finasijski i izgledno isplativo.

A takodje postoje i one pingvin klime, postoje klime koje se montiraju na prozor...
Te na prozoru isto nisu dozvoljene, isto narusavaju izgled.
Pingvin klime isto mislim da ne bi bile dozvoljene, jer traze busenje termo-izolacije (kod nas recimo jesu zabranjene ako vec ne postoji nacin da crevo izlazi kroz postojece otvore, ali kroz staklo vrata/prozora ili bilo koje druge izolacije je zabranjeno).

Sve je resivo tako i u Becu samo ne sa klimom od 200 eur i montazom od 50 eur kako bi to nasi ljudi voleli.
Kod nas uvale u novogradnji dve klime od po 200 eur pa dignu cenu za 200 eur po kvadratu (cast izuzecima) a za te pare itekako moze da se resi da klimatizacija bude nevidljiva.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Hehhehe keks sa insulinom...... Ma da li je moguce da se ovde prica o ovome. Pa gde su moderatori da zaustave coveka? [emoji23][emoji23][emoji23][emoji23][emoji23]

Profesionalna klasa uređaja. Na krov, pa ona brdo metara instalacije.

Kroz zidove ili preko prozora?

Hehhehe keks sa insulinom...... Ma da li je moguce da se ovde prica o ovome. Pa gde su moderatori da zaustave coveka? [emoji23][emoji23][emoji23][emoji23][emoji23]

Sta te zbunjuje, koji deo posta nisi sposoban da razumes?
Jesi ti usao u temu samo mene da trolujes?

@alfaunits
Desavaju se smrti od tiplotnog udara, rekoh ti vec, ali ne tako sto zdeav covek sedi kod kuce u svoja 4 zida i umre od vrucine u Srbiji.

A cak i da se dogodilo par primera, to nije razlog sa drzava promeni zakone i dozvoli menjanje fasada kako se kome cefne.

Pa jel vama zaista normalno ovo sto mi imamo, vristanje 50 kompresora, kapljanje po trotoarima i prozorima komsija, slivanje niz fasadu, itd...

Pa moja porodica od toga zivi poslednjih 30 godina(ne bas samo od klima), cale je od ugradnje klima stvorio vecinu onoga sto danas imamo, ali to ne znaci da je to lepo ili da to tako treba da se radi.
Kod nas sa nasim platama, naravno da ne mogu prvo da nam uvedu stroze zakone i primenjivanje istih, pa onda plate od kojih mozemo da zivimo po tim zakonima, vec obrnuto.
Ali nismo mi ovde dosli da lobiramo za zakone, vec pricamo sta je normalno i civilizovano i da tome sto su uradili u Becu, trebamo i mi da tezimo, samo prvo da se stvore kao i kod njih, uslovi da to mozemo masovno i da priustimo.

Ja sam samo rekao da se ne preteruje kada se kaze kako su bez klima masovno ljudi umirali u Srbiji.

Poslednja izmena:
Sta te zbunjuje, koji deo posta nisi sposoban da razumes?
Jesi ti usao u temu samo mene da trolujes?

@alfaunits
Desavaju se smrti od tiplotnog udara, rekoh ti vec, ali ne tako sto zdeav covek sedi kod kuce u svoja 4 zida i umre od vrucine u Srbiji.

A cak i da se dogodilo par primera, to nije razlog sa drzava promeni zakone i dozvoli menjanje fasada kako se kome cefne.

Pa jel vama zaista normalno ovo sto mi imamo, vristanje 50 kompresora, kapljanje po trotoarima i prozorima komsija, slivanje niz fasadu, itd...

Pa moja porodica od toga zivi poslednjih 30 godina(ne bas samo od klima), cale je od ugradnje klima stvorio vecinu onoga sto danas imamo, ali to ne znaci da je to lepo ili da to tako treba da se radi.
Kod nas sa nasim platama, naravno da ne mogu prvo da nam uvedu stroze zakone i primenjivanje istih, pa onda plate od kojih mozemo da zivimo po tim zakonima, vec obrnuto.
Ali nismo mi ovde dosli da lobiramo za zakone, vec pricamo sta je normalno i civilizovano i da tome sto su uradili u Becu, trebamo i mi da tezimo, samo prvo da se stvore kao i kod njih, uslovi da to mozemo masovno i da priustimo.

Ja sam samo rekao da se ne preteruje kada se kaze kako su bez klima masovno ljudi umirali u Srbiji.

Tebe ne trolujem već reagujem na toje izjave koje su blago rečeno neverovatne...izvinjavam se ako se pronalaziš u postovima, tako bih uradio za bilo kog drugog.

Pričaš o toplotnom udaru...da li znaš da bebe(novorođenčad) nemaju razvijen sistem telesne termoregulacije u prvih nekoliko meseci života? Jesi li nekad čuo za to? Beba bi umrla za par sati ako ne bi vodio računa o temperaturi prostorije,tela i o oblačenju...ostavi dete zavijeno u ćebe na 30 stepeni i beba(čovek) umire,eto ti toplotnog udara iz čista mira u Srbiji.
Ne kažem da se slažem sa tim da se klima koristi za termoregulaciju kod dece ali u današnjim meteorološkim uslovima nekada je i to potrebno.Zašto koristimo inkubatore?Kako oni funkcionišu? Lezi u krevet na 30-35 stepeni i uskrati sebi vodu na neko vreme pa vidi šta će ti se desiti....Hajde malo razmišljaj pre nego lupiš glupost.

Evo igrom slučaja alfaunits više puta skreće pažnju na njegov način korišćenja klime a ti toliko pojima nemaš o čemu on govori da je to neverovatno i pri tome marginalizuješ njegov stav.
Čovek je više puta naglasio u svojim postovima da je njemu jako važna klima u životu, praktično zavisi od nje jer je asmatičar. To znači da on klimu koristi potpuno drugačije nego bilo ko od nas, a to znači u bukvalnom smislu da mu klima SPAŠAVA ŽIVOT i psihički i fizički.

Evo ti i opisa njegovog života(ne poznajem čoveka ali po postovima mogu da zaključim, ako grešim neka me ispravi) čovek svakodnevno živi u REALNOM strahu od ugušenja,svakodnevno se susreće sa osećajem da mu slon od 3 tone sedi na grudima i ne pomera se. Sa tim još mora da razmišlja kakva je vlažnost danas napolju jer od te vlage posledica je zapušenje plućnih alveola koje se pune tečnošću a ne vazduhom usled alergijske reakcije, pa se čovek praktično davi umesto da diše, da ne govorim o mogućem status asmaticus-u koji vrlo lako može da nastupi.Jako je nezgodan osećaj kada ne možeš da udahneš ili uzdahneš a imaš potrebu da to uradiš, pri tome si svestan i orjentisan.

Takvi ljudi će uraditi šta god mogu da sebi pomognu a klima uređaj tu igra veliku ulogu jer reguliše njegov životni prostor u smislu kvaliteta vazduha.Samim tim smanjuje se njegov strah što deluje i na psihu..misliš li da je to recimo nebitna stvar u smislu priče zabrane klima uređaja u Beču???? Odmah ću ti reći u alfaunits-ovom slučaju to bi bilo kršenje ljudskih prava i prava na život, da živi u Beču sasvim sam siguran da ako bi se pozabavio time ta zabrana se ne bi odnosila na njega.

Na žalost vremena su se promenila pa sa njima i način života.I sam smatraš da tvoja porodica radi lošu stvar i da od toga živite, ali ipak ništa ne činiš da promeniš to. Meni malo to smrdi na egocentričnost a manje na zdrav razum.

Sa druge strane apsolutno se slažem sa tim da smo napravili haos sa ugradnjom klima uređaja i da je potrebna regulacija tog segmenta. Iskreno ne vreujem da će moći nešto retroaktivno da se promeni ali moguće je u budućnosti sa realnim i svrsishodnim zakonima gde će se onaj koji gradi obavezati i na regulisanje klima uređaja kao celine a ne pojedinačno.

Pa valjda svaka zgrada ima vertikalu za instalacije, ili bar za ventilaciju, pa tuda cevi u zgradu. Te vertikale treba da prolaze kroz svaki stan. Ako ni to nema, onda *mjau**mjau**mjau*.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno