Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kad su mi cistili klimu isprskali su rastvorom ovog sredstva unutrasnju jedinicu...
Pogledajte prilog 253452
Ima neko komentar na sredstvo?

Bolje kaži kako si ti zadovoljan tim čišćenjem i koliko si platio?

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Pa nisam srecan jer je rucnom pumpicom prskao sredstvo, ja sam ocekivao da ce kompresorom, onda je brisao pa kompresorom produvao i sa vodom (valjda) i kompresorom isprao, onda jos brisao...
Nije rasklapao L/D krila i nije skidao turbinu unutrasnju, onda je zavrsio sa brisanjem i brisuckanjem, vratio opran filter (mrezicu) i zatvorio, pa otisao na spoljnu jedinicu, izduvavao, pa merio, nije dosu gas, kazao da ne treba...
Zatim je upalio klimu da duva na 18C sa max brzinom i na kraju izmerio temperaturu nekim termometrom sa sondom na zici (ne videh koliko je izmerio a trebalo je da bude 18C, valjda).
Uzao 1.500rsd pozdravio i otisao.
Veci (i bolji) servis godisnji podrazumeva skidanje turbine i njeno cisenje (jos bolje i detaljnije od ovog u klimi dok stoji) a kosta 3000rsd.
Kako se kod mene ne duvani a trudimo se da ne kuvamo sa klimom (iako je to ipak ucestalo i kod mene) mogu reci da sam zadovoljan.
Ne smrducka klima, tecnost je imala neki blagi misris kao nekog cveca nesto lagano, nekako blano antisepticno, nije neprijatno, vise nekako neutralno blagi miris...

To je ona klasika briskanje i dezinfekcija, zato i kosta 1500din. Realno, video si da sve osim merenja na spoljnoj mozes sam da odradis sa nesto alata i hemijom. Zavisno od okruzenja i ja mislim da nema potrebe za celokupno rasklapanje svake godine, ovo je sasvim dovoljno. Samo bi dodao da je i pranje turbine moguce bez rasklapanja i to mu zameram sto nije odradio.

E sada sledi jedna neveroatna (ajde neka je veoma malo verovatna ikad) prica, a istinita...

Zgrada, 3. sprat od 4, klima montirana pod prozor (gornja ivica spoljnje jedinice sa donjom visinom prozora), cevi od klime ispod prozora usle u sobu pa u stranu zidom, pa coskom uvis (donekle) drugim zidom pomalo ukoso radi pada, pa opet mota na zid naspram klime (spoljnje jedinice) i tu kroz zid iznad vrata u hodnik/trpezariju/ka sobi drugoj montirano (na tromeđi nekako). Spolja je odvodno crevo iz klime sprovedeno ukoso, pa neka je do 1/2m barem ispod spoljne jedinice klime, onda U PIPU PRIKLJUCENO U OLUK. Dakle sve spolje kulturno da ne kapa s 3. sprata ljudima na glavu ako odluce stajati na mestu kuda niko ne prolazi na 1-1,5m.
Danas bas jaka, mnogo jaka kisa kisa u Beogradu, zove komsija sa 2. sprata da mu curi voda u kuhinju, sobu i trpezariju.
Tolika je kisa bila da oluk nije mogao primiti svu vodu (malo verovatno) ili se zapusio oluk negde (mnogo verovatnije) pa je voda odvodnim crevom usla kroz klimu do unutrasnje jedinice i napravila poplavu.
Sledi susenje, sve pućkaju mehurici iz parketa kad se na njega stane, zamena parketa u barem 2 prostorije jer je nestandardan neki stari parket (dimenzije se takve ne prave vise a i boja se nece sloziti sta god da mu uradis) pa ce biti znatnog troska radi klime, oluka, kiše...
Ko ne veruje ne mora, ko veruje nak misli i na takvu mogucnost...
Ja znam da ce brat danas s posla doci EXTREMNO nadrdndan.
Inace kod mene je kuci s porodicom, njemu su poslovi renoviranja stana u toku, parket nije hteo menjati, samo ga je mislio lakirati nakon ostalih radova, pljus ode jos para za zamenu parketa...

Poslednja izmena:
Kome curi, komsiji sa 2. sprata ili onome sa 3. sto je uradio klimu?
EDIT: Ja sam zbog moguceg zacepljenja creva (odvod u kofu samo, trebali bi alpinisti za odvod u oluk) secnuo crevo na nekoliko mesta sa gornje strane, da ne moze da se vrati kroz klimu (u stvari ja brinem zbog vlage i mirisa, oni bi prepunili klimu).

Ali ako je oluk toliko zacepljen, da kisa predje 3. sprat i samim tim i nivo klime, moze da prodje dovoljno vode kroz creva nazad, navise i poplavi kroz klimu. Nikad cuo doduse

Poslednja izmena:
Usla voda na 3. spratu kroz pipu odvodnog creva, kroz vanjsku jedinicu i sve do unutrasnje jedinice se popela i poplavila vodom 2 prostorije u stanu na 3. spratu (moga brata stan) i odozgo komsiji na 2. spratu procurilo u 3 prostorije.
Malopre brat s posla svratio u svoj stan da vidi sta je i kako je, kaze nece vise curiti, otkunuo je odvod klime sa oluka. Kaze i da je verovatno skroz dole na dnu oluk zacepljen i tako se do 4. sprata digla voda a onda i poplavila stan kroz klimu...

Da li je iko cuo za polavu u satnu kroz klimu?!
Ne od klime jer je zacepljen odvod vec da je voda dosla kroz odvod...

Inace klima je stavljnea ima 8-10g.

Usla voda na 3. spratu kroz pipu odvodnog creva, kroz vanjsku jedinicu i sve do unutrasnje jedinice se popela i poplavila vodom 2 prostorije u stanu na 3. spratu (moga brata stan) i odozgo komsiji na 2. spratu procurilo u 3 prostorije.
Malopre brat s posla svratio u svoj stan da vidi sta je i kako je, kaze nece vise curiti, otkunuo je odvod klime sa oluka. Kaze i da je verovatno skroz dole na dnu oluk zacepljen i tako se do 4. sprata digla voda a onda i poplavila stan kroz klimu...

Da li je iko cuo za polavu u satnu kroz klimu?!
Ne od klime jer je zacepljen odvod vec da je voda dosla kroz odvod...

Inace klima je stavljnea ima 8-10g.

prošle nedelje kad je bio onaj veliki pljusak mom komšiji ista stvar...oluk je dole sužen usled morona koji su parkirali kola i zgnječili oluk pa tolika količina vode nije imala gde.Poplaviljena mu je dnevna soba i uništen zid sa otoćentom. Toliko o iskusnim servisima za ugradnju...

Zasto je servis kriv sto ne cistite/ ne odrzavate oluke?

Zasto je servis kriv sto ne cistite/ ne odrzavate oluke?

Kod mene kriv je nemar morona koji su oštetili oluk a sa druge strane servisi su odgovorni za instalaciju. Trebali su da makar upozore na takve stvari u slučaju abnormalne količine kišnice.

Pa najbolje da neko ko papreno naplati ugradnju nema nikakvu odgovornost, ako nešto radiš i naplatiš onda moraš da garantuješ za to.
Po toj logici možeš zgradu od 30 spratova da izgradiš na močvarnom području, da prodaš stanove pa kad zgrada potone...tvrdiš da nemaš niakavu odgovornost, ti si je napravio ali eto zemljište je previše bilo mokro pa se eto desilo.

Ljudi koji su ugradjivali klimu nisu odgovorni za oluke. Tacka. Da nisu mozda trebali i da upozore onog u prizemlju da zbog obilnih padavina moze da ga poplavi ili da krene krov da vam prokisnjava?! Dajte sidjite na zemlju.
Jeste nezgodna situacija ali ne mogu ni oni znati da ce se desiti neka takva situacija. Ako je oluk ispravan tj. ako je cist i ako je celom duzinom istog precnika to ne bi smelo da se desi ni u teoriji. Oluk bi imao protok onoliko koliko moze da primi vode a ostatak vode bi se prelivao s krova. Ako postoji neko zagusenje ili kao u ovom slucaju pregazen oluk onda definitivno moze to da se desi ali serviseri nisu odgovorni za to na bilo koji nacin. Naucice i oni vremenom da ne rade to. Poenta je da neko mora i njima to da prenese. Ali kazem, da im prenese, ne da ih napadne ;)

Tapatalk

Ljudi koji su ugradjivali klimu nisu odgovorni za oluke. Tacka. Da nisu mozda trebali i da upozore onog u prizemlju da zbog obilnih padavina moze da ga poplavi ili da krene krov da vam prokisnjava?! Dajte sidjite na zemlju.
Jeste nezgodna situacija ali ne mogu ni oni znati da ce se desiti neka takva situacija. Ako je oluk ispravan tj. ako je cist i ako je celom duzinom istog precnika to ne bi smelo da se desi ni u teoriji. Oluk bi imao protok onoliko koliko moze da primi vode a ostatak vode bi se prelivao s krova. Ako postoji neko zagusenje ili kao u ovom slucaju pregazen oluk onda definitivno moze to da se desi ali serviseri nisu odgovorni za to na bilo koji nacin. Naucice i oni vremenom da ne rade to. Poenta je da neko mora i njima to da prenese. Ali kazem, da im prenese, ne da ih napadne ;)

Tapatalk

A daj ne zezaj.. pa kakva ti je to konotacija? Znači ti svoju uslugu naplatiš po visokoj ceni i ne postoji garancija na taj rad??????
Ugradiš po tvom mišljenju na odeđenom mestu, ne ispitaš sve pre ugradnje i ne predpostaviš da može doći do problema, čak kažeš da je to obavezno kod ugradnje, desi se problem i ti kažeš da nisi odgovoran zbog štete koju si indirektno napravio svojim ugrađivanjem za koje te je neko platio njihovim novcem?

Neverovatno! Pa nije ni čudo što se raspadamo kao nacija....

Hajde molim te odgovori mi na evo moju situaciju, prošle godine serviser dođe da mi ugradi klimu, prilikom ugradnje ošteti mi mali deo plafona(što je zanemarljivo), ali nakon ugradnje i pri skupljanju alata ispusti burgiju udarne Hilti bušilice koja se pri padu dva puta zabode u NOV parket o napravi rupe od po 1,5 cm širine i dubine plus nakon toga primetim da je napravio riseve po parketu usled povlačenja pakovanja klime po novom parketu.

Molim te reci mi da li smatraš da sam ja kriv za to i da serviser nema nikakve odgovornosti?

Inače ne znam da li je vredno pomena da je čovek zapalio iz stana odmah pod izgovorom ''nije to ništa''

Poslednja izmena:
Te 2 stvari nemaju nikakve veze jedna sa drugom.

Ako je serviser napravio stetu, treba i da je plati, ali nije serviser koji ugradjuje klimu zaduzan da proveri stanje vase zgrade pre ugradnje, da li vi cistite i odrzavate oluke ili imate lose osigurace za struju u podrumu...

Bas to sto ti kazes, da smo normalna drzava, vi biste platili jednom godisnje majstore da ociste oluke, pre kisne sezone. Nama se nikada oluk nije zapusio za ovih 30ak godina, koliko je stara zgrada, nema od cega, a ako vi imate problem, resite ga, a ne da prebacujete krivicu za vasu defektnu zgradu na servisera klime.

Srbinu je mnogo 200 dinara mesecno za odrzavanje zgrade, dok se ovo ne desi, a onda taj Srbin i dalje nece prihvatiti da je ti zbog 200 dinara mesecno, nego zemlja kriva, komsije krive, serviser kriv...
Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Poslednja izmena:
Te 2 stvari nemaju nikakve veze jedna sa drugom.

Ako je serviser napravio stetu, treba i da je plati, ali nije serviser koji ugradjuje klimu zaduzan da proveri stanje vase zgrade pre ugradnje, da li vi cistite i odrzavate oluke ili imate lose osigurace za struju u podrumu...

Bas to sto ti kazes, da smo normalna drzava, vi biste platili jednom godisnje majstore da ociste oluke, pre kisne sezone. Nama se nikada oluk nije zapusio za ovih 30ak godina, koliko je stara zgrada, nema od cega, a ako vi imate problem, resite ga, a ne da prebacujete krivicu za vasu defektnu zgradu na servisera klime.

Prvo ništa nije defektno, zgrada je nova, drugo jedini defekt koji sam pronašao je sužen deo oluka usled nesavesnog parkiranja automobila. Sa druge strane nema potrebe da se proverava zgrada od strane servisera ali isti je pre uzimanja novca mogao da predpostavi da može doći do prevelike količine kišnice pa tako i da da opciju ljudima sa pojašnjenjem.Reči i savet ne bole niti su ikad suvišni. To o čemu pričaš je čisto laprdanje... verovatno se pronalaziš u tome. Prosta stvar je da se trebao odvod vode drugačije odraditi ali zbog nesposobnosti i lenjosti servisera postavljeno je ovako sa ubeđivanjem DA TO TAKO TREBA!

Što je bilo teško spustiti crevo do ulice niz oluk????

Nije mi jasno kako mozes da poredis ta dva slucaja kad veze sa vezom nemaju, pa nije ti majstor zapusio/iskrivio oluk a to sto si tog sto je napravio stetu na parketu i plafonu tek tako pustio da ode je samo tvoja greska i niko ti nije kriv. Ako nisi hteo da se svadjas sa njim trebao si da ga prijavis, ovako si precutao i slozio se sa njim da nije nista

Sent from my MI 6

Prvo ništa nije defektno, zgrada je nova, drugo jedini defekt koji sam pronašao je sužen deo oluka usled nesavesnog parkiranja automobila. Sa druge strane nema potrebe da se proverava zgrada od strane servisera ali isti je pre uzimanja novca mogao da predpostavi da može doći do prevelike količine kišnice pa tako i da da opciju ljudima sa pojašnjenjem.Reči i savet ne bole niti su ikad suvišni. To o čemu pričaš je čisto laprdanje... verovatno se pronalaziš u tome. Prosta stvar je da se trebao odvod vode drugačije odraditi ali zbog nesposobnosti i lenjosti servisera postavljeno je ovako sa ubeđivanjem DA TO TAKO TREBA!

Ajde opet procitaj svoju prvu recenicu, barem jedno 3 puta.
Nije defektna, ali ima defekt? Pa vrh :)

Eto, vi ste znali za problem, ali ga niste resili.

Pravilna ugradnja i jeste u oluk, jer prvi put kada bi te neko prijavio da mu kaplje na prozor ili na glavu, dosao bi ovde, opet se buneci za servisera, kako ti on nije rekao da je to nedozvoljeno zakonom i kako ti nije rekao kolika je kazna od inspekcije za to, itd, itd...u sustini, sto nije gradjevinac, serviser klima, masinski inzenjer i advokat, jer si mu ti dao svojih 40e za ruke.

Serviseru nikako nije lakse, niti jednostavnije da sprovodi odvod do oluka i da busi i da se zeza sa time.
Sutra da dune uragan i padne ti klima, trebao je i to da predvidi i da te obavesti da postoji mogucnost da ti klima nije neunistiva?

Ne znam u cemu tacno treba da se pronadjem?

Teras jednu besmislicu za drugom, logika -10.
Nazvacemo to po tvom, cisto 100 procentno laprdanje.

Ako ćemo već da cepidlačimo, tvoja je krivica što si tražio da ti serviser buši oluk i sprovodi klimu u njega, oluci nisu ni predviđeni da se u njih zabada nešto sa strane.

Po novim pravilima nije dozvoljeno koristiti oluk zgrade za odvod kondenza (propisali su i kazne za isto)vec se odvod mora resiti u samom stanu.
Inace ako se i prikljucuje na oluk NIKADA se ne prikljucuje direktno unutrasnja jedinica jer se lako desi ono ranije opisano (nije jedini slucaj)

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

+1
Crevo iz unutrašnje se dovede do tacne spoljašnje, a onda se crevo sa lule spoljašnje sprovede u oluk. Mada sad ni tako ne sme.

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Ako ćemo već da cepidlačimo, tvoja je krivica što si tražio da ti serviser buši oluk i sprovodi klimu u njega, oluci nisu ni predviđeni da se u njih zabada nešto sa strane.
Prvo nije moja klima, samo sam rekao da se to desilo mom komsiji. A opet ponavljam ako radis taj posao obaveza je da znas sta radis i kakve su posledice. Ako platim ono sto ne znam ocekujem da budem edukovan i zasticen garancijom od strane servisa.

Poslato sa RNE-L01 uz pomoć Tapatoka

Nažalost, mnogo očekuješ. Malo je majstora sa kojima nisam ratovao, doduše ja prvo postavim uslove pa ako može može, ako ne može ima ko hoće i ume. Žalosno je što moram u sve da se razumem, inače tera majstor po svome.

Po novim pravilima nije dozvoljeno koristiti oluk zgrade za odvod kondenza (propisali su i kazne za isto)vec se odvod mora resiti u samom stanu.
Inace ako se i prikljucuje na oluk NIKADA se ne prikljucuje direktno unutrasnja jedinica jer se lako desi ono ranije opisano (nije jedini slucaj)

Sent from my SM-G955F using Tapatalk
Da li je to trebao komsija da zna ili serviser koga je platio?

Poslato sa RNE-L01 uz pomoć Tapatoka

Ajde opet procitaj svoju prvu recenicu, barem jedno 3 puta.
Nije defektna, ali ima defekt? Pa vrh :)

Eto, vi ste znali za problem, ali ga niste resili.

Pravilna ugradnja i jeste u oluk, jer prvi put kada bi te neko prijavio da mu kaplje na prozor ili na glavu, dosao bi ovde, opet se buneci za servisera, kako ti on nije rekao da je to nedozvoljeno zakonom i kako ti nije rekao kolika je kazna od inspekcije za to, itd, itd...u sustini, sto nije gradjevinac, serviser klima, masinski inzenjer i advokat, jer si mu ti dao svojih 40e za ruke.

Serviseru nikako nije lakse, niti jednostavnije da sprovodi odvod do oluka i da busi i da se zeza sa time.
Sutra da dune uragan i padne ti klima, trebao je i to da predvidi i da te obavesti da postoji mogucnost da ti klima nije neunistiva?

Ne znam u cemu tacno treba da se pronadjem?

Teras jednu besmislicu za drugom, logika -10.
Nazvacemo to po tvom, cisto 100 procentno laprdanje.

hehh sve si rekao ''pravilnom ugradnjom u oluk'' daj majke ti pronađi negde gde piše da je to pravilna ugradnja....

Opet ponavljam pošto čitaš selektivno...nije moja klima več komšijina.Opet ponavljam plaćena je ugradnja mnogo više od 40e. Opet ponavljam ako je neko plaćen on mora da pruži uslugu za to...a to podrazumeva garanciju za rad i edukaciju u određenim delovima(rukovanje klimom pa i obaveštenje da se može naći večća količina vode u olucima i šta bi moglo da se desi).

Sa druge strane tvoja logika govori da je oluk apsolutno propustljiv što je u najmanju ruku smešno...jesi li nekad koristio levak???

Prosto i sa smanjenim i kompletnim protokom ovoliku količinu kišnice koja je pala u proteklim danima standardni oluci ne mogu da propuste i to je suština. A to je morao serviser da naglasi kad je već insistirao na sprovođenju creva u oluk pa da se tako ogradi ili da ponudi opciju koja je njemu valjda skuplja a to je odvod creva niz oluk do zemlje, i to se nikako ne može nazvati besmislicom nego profesionalizmom i znanjem posla kojiim se bavi.

Ako ti sa takvom logikom radiš svoj posao...ne bih ti prešao prag iskreno.

Poslednja izmena:
Slažem se sa Zox, skoro sam pročitao u nekom građevisnkom pravilniku da je zabranjeno bušiti oluke i u njih stavljati odvod spoljne jedinice. Na jednom forumu možda čak i ovom je zakonodavac ispljuvan zbog toga jer bože moj, tako elegantno rešenje a zakonom zabranjeno. Sad ste dobili odgovor i zašto je to tako. Inače za nagnječeni oluk su krivi sami stanari, uostalom što se niste isprsili za 1000 dinara da vam limar uradi novi kraj oluka. Ne nego dajete za internete i telefone po 10 000 dinara mesečno a problem vam je da uređujete i održavate svoje zgrade. Navikli ljudi na socijalizam, dobiješ stan i nikad ništa ne ulažeš, ceo život samo veselje i provod. Nikako da shvatite da su ti stanovi vaša svojina i da nema više socijalizma, sve što pokvarite ostaje tako dok ga ne popravite, nema više drugi da vam plaća popravke nego vi sami. A sad zamislite da imate kuću? Svi troškovi na tebe jednog a ovde ipak delite troškove za održavanje. Izvinjavam se na off ali neko treba da im kaže. Sami ste krivi a ne serviser.

Nažalost, mnogo očekuješ. Malo je majstora sa kojima nisam ratovao, doduše ja prvo postavim uslove pa ako može može, ako ne može ima ko hoće i ume. Žalosno je što moram u sve da se razumem, inače tera majstor po svome.

Iskreno, kad je meni ugrađivana klima nisam bio prisutan jer smatram da ne treba da stojim nekom nad glavom, znam kako je u mom poslu gde su u pitanju ljudski životi.Prosto podrazumevam da za 100e zna šta radi...ali definitivno moraš u sve da se mešaš kako bi bilo zaista sve urađeno koliko toliko kako treba.

Slažem se sa Zox, skoro sam pročitao u nekom građevisnkom pravilniku da je zabranjeno bušiti oluke i u njih stavljati odvod spoljne jedinice. Na jednom forumu možda čak i ovom je zakonodavac ispljuvan zbog toga jer bože moj, tako elegantno rešenje a zakonom zabranjeno. Sad ste dobili odgovor i zašto je to tako. Inače za nagnječeni oluk su krivi sami stanari, uostalom što se niste isprsili za 1000 dinara da vam limar uradi novi kraj oluka. Ne nego dajete za internete i telefone po 10 000 dinara mesečno a problem vam je da uređujete i održavate svoje zgrade. Navikli ljudi na socijalizam, dobiješ stan i nikad ništa ne ulažeš, ceo život samo veselje i provod. Nikako da shvatite da su ti stanovi vaša svojina i da nema više socijalizma, sve što pokvarite ostaje tako dok ga ne popravite, nema više drugi da vam plaća popravke nego vi sami. A sad zamislite da imate kuću? Svi troškovi na tebe jednog a ovde ipak delite troškove za održavanje. Izvinjavam se na off ali neko treba da im kaže. Sami ste krivi a ne serviser.

E vidiš...epilog sa olucima se još čeka pošto su komšije iz susedne zgrade odradili oluke sa svojim kolima.Prijava je napisana, slike i dokazi postoje i sad se čeka legalno rešenje. Nisu svi po tvojoj definiciji, ima nas koji znamo šta i kako. U mojoj zgradi je sve ok što se tiče stvari koje pominješ, ovo je prosto bilo neizbežno usled vremenskih neprilika. Majstor za oluk je potvrdio da i ispravan oluk ne bi podneo toliko kišnice...

^slazems e sa mickk-om, serviser mora da ti predskaze da moze od zapusenja oluka da se vrati voda kroz unutrasnju klimu.

Nemojmo mesati ono sta treba sa onime sto se moze dobiti u Srbiji.
Jozza, jeste, nazalost si u pravu, moramo u sve da se razumemo ili ode voda i pre nego sto majstori odu. Ali ako ignorisemo sve to i samo cutimo, bice samo jos gore.

Dosta majstora sam izbacio bez da im platim ista, jer ne umeju osnovne stvari da rade. Neki nece ni da prihvate uslove za stelovanje stolarije. Zato dodju oni koji hoce i rade kako treba, i budu dobro placeni, zvani opet za druge poslove... A ne neko ko ne ume da nivelise do mere da ja primetim sa 10m (ko ne zna, ja sam legalno slep)

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno