Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
To sa ledom je samo prva pomoc. Nikako ne treba razmatrati kao iole ozbiljno resenje. Bilo kakva klima je svetlosnim godinama bolje resenje.
Klima ne samo sto bolje hladi nego i izvlaci vlagu. To je pola posla kad su ovakvi uslovi kao danas. To sa ledom je neprakticno i jako neefikasno.

Tapatalk

Pa što čoveče ne pokaza ovo ranije da ne dajem 800e na klimu.... I ne tupimo po forumu doveka...

Послато са Redmi Note 5 уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
Dobro ljudi necemo sada u krajnosti ici, naravno da je neuporedivo sa klima uredjajima zato sam i pitao da li je neko pravio provereno i sta se moze ocekivati, ima mali milion ovakvih snimaka na YT pogledao sam ih dosta, ali apsolutno niko da je uradio neke realne testove naveo dimenzije kutija, debljinu materijala od kojih su izradjene, temperatura pre i posle u prostoru, trajanje leda kako je postavljen sve sve, ono sto se moze videti sa snimaka sve je sturo i neprecizno i mogu slobodno reci namerno su izostavljeni bitni podatci sto dalje dovodi do zakljucaka da su svi snimali samo da bi nabili broj pregleda to jest zaradili nesto novca a ''patent'' predstavili kao idejno resenje kako se rashladiti za par desetina dolara...

Ono jedino sto sam uspeo da nadjem iz mora snimaka a da je iole konkretno nesto je sledece :

Dakle kada je napunio sa ledom u kockicama, led je trajao svega sat i po pre nego sto se potpuno istopio u vodu a spustio je temperaturu za 10 stepeni, kada je ubacio zaledjene flase one su trajale oko 3 sata a spustile su temperaturu za oko 6-7 stepeni, i sada lik kaze kada su velike temperature jedino 2-3 ovakva bi radila posao, no nije napisao kolika je zapremina prostorije... A i prica o farenhajtima koliko vidim sto znaci da ovaj verzija sa ledom sto se brze topi a hladnija je spusta temperaturu za 5 stepeni celzijusa. E sada ovo deluje kao realno sto prica mada ipak bih voleo vise da je snimio sve i naveo dimenzije prostorije.

Ovde evo jos jednog koji prica o tome da nema posla sa samo jednom kutijom ledom i ventilatorom nego da taj vazduh mora da putuje duzi put ili ti kroz vise kutija da bi efekat bio bolji, naravno isplativost ovoga je diskutabilna, ali bar dolazimo do nekih podataka.

U sustini meni ovo sa ovih snimaka deluje kao OK resenje da postavite blizu vas i da duva u vas taj hladan vazduh jer sam gledao da su neki merili sa onim bezkontaktnim termometrima kao izlazi temperatura od 3-5 stepeni. No verujem da ima i caka u pogledu materijala i izrade da bi sistem bio sto efikasniji, naime smatram da deblji stiropor recimo desetka i zamislimo da je kutija od te debljine ce spreciti led da se brze topi jer je samim tim bolji izolator nego recimo debljina od 2 cm, kao i ta brzina ventilatora koliko moze da izbaci vazduha, sta je unutra da li su ledenice izlomljene ili je u flasama i slicno.

Palo mi je na pamet da snimim i postavim na internet sve, znaci napravim neko sokocalo, lepo izmerim prostoriju dam sve podatke, debljinu od koje sam napravio kutiju, koliko leda tacno unutra, precnik ventilatora, brzinu, slikam termostat pre i posle, sve sve sve i da okacim kao nesto ''Prava istina o sistemima za hladjenje DIY sa svim kalkulacijama''. Kontam da bi video mozda mogao i da prodje ako se napravi dobro i objektivno jer ovih sto mame ima masa i dan danas se gledaju i snimaju a pregledi samo idu na gore..

E za sada imam problem sto je moj ventilator prevelik za testiranje, mislio sam da od kutija sto posedujem napravim jednu brzinsku za test no ventilator je zaista prevelik, moracu da vidim nesto da nadjem negde i pozajmim ako uspem itd samo da vidim to jest osetim o cemu se tu radi a kasnije da napravim vecu deblju kutiju sa ovim velikim ventilatorom itd...

Gde kupiti coil disinfectant? Neka preporuka?
Klima mi se oseća kada je pustim u rad, ume da nervira. Postavljena u februaru, radila 3 meseca, pauzirala mesec dana i sada se oseća kada se pusti da hladi.

@Corvus
Eko Elektrofrigo ga ima mada bilo je samo pakovanje od 5L, postoji i od 2L.
Moze i Ekocid 5

Ima da se kupi u gorenje servisu u Milutina Milankovića i elpoku

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Ima neko sliku neku od toga?
A to su sprejovi ili tecnosti?
Moze li se necim u kucnoj reziji bez kompresora ocistiti klima.
Kod mene se ne pusi u kuci, malkice se klima samo ponekad zimi upali da dogrije na 1/2h max ponekad, ne kuva se (uglavnom) leti kad hladi, vrlo je cista...
Moze li se ocistiti uspesno klima bez kompresora i cime ili ipak zvati servis?
Hvala na odgovorima unapred.

To su sprejevi.
Sliku nemam ali planiram da kupim.

A ovaj FOX iz gomexa, da li vredi uzeti samo za hladjenje stana preko leta?
Da li vredi dodati još nekih 7000din za Midea?
008e297291984e066761a8443acfbf6e.jpg

Savet..potrebna mi je standardna 12-ica klima. Ogranicavajucu ulogu igra budzet i samim tim u opticaju su modeli do nekih 35000. Tako da mozete li preporuciti neki model?

Pozdrav drustvo,
Sta mislite o ovom izboru klima, sad hocu da uzmem neku inverter:
Bosch inverter klima uređaj 12 btu CLIMATE 5000 - http://www.coolshop.rs/bosch-klima-uredjaj12-btu-climate-5000
Midea klima uređaj MSMBBU 12HRFN1 - http://www.coolshop.rs/midea-klima-uredjaj-msmbbu-12hrfn1
Ako imate neku preporuku napisite :)
Ja sam pre tri nedelje uzeo ovu :
http://www.coolshop.rs/daikin-klima-inverter-ftxb-35c-rxb-35c
Za sada sam jako zadovoljan, klima je skoro nečujna, kako spoljna tako i unutrašnja. Platio sam je 55.000 din, 6k više od te Midea.

Послато са SM-G955F уз помоћ Тапатока

Savet..potrebna mi je standardna 12-ica klima. Ogranicavajucu ulogu igra budzet i samim tim u opticaju su modeli do nekih 35000. Tako da mozete li preporuciti neki model?

bilo je reci ranije da se ova klima preporucuje ESKIMO 12HRDN1 DC INVERTER malo je skuplja(oko 3000din) nego sto planirate ali verujem da je bolja od bilo koje On/Off klime

Mislim da mi je Dule svojevremeno spomenuo da je kod njega 320-330e ako se ne varam , mislim na taj Eskimo inverter , skoro je poceo da ih nudi . Kaze da je svojevremeno instalirao more tih Eskima on/off i da su se dobro pokazale , sto bi on rekao za hladjenje i dogrevanje bi trebalo da je za preporuku , za grejanje i dalje stoji iza japanaca . Navodno razlog toga sto je krenuo sad sa njima je taj sto ce u dogledno vreme nestati on/off pa mora imati neko resenje tj zamenu za njih . Dvojica sa drugog foruma su uzeli te klime i za sad su zadovoljni , SGkamikaza i Tihi2 sa drugog foruma , utisci su ovakvi .

SGkamikaza
Moram reci da su preliminarne probe obavljene,i da je za ono koliko kosta klima, utisak sasvim pozitivan.
Realno je reci,koliko para toliko i muzike...ali bih u ovom slucaju rekao da je bend odsvirao i jednu gratis pesmu.

Znaci za hladjenje i dogrevanje sigurno OK, za grejanje cemo morati da sacekamo ali se ne ocekuju cuda , vidim da navode da je po izlgedu klime pa i daljinskog - Midea ..

Nije me mrzelo da jutros oko 6h proluftiram kucu,i da klimu probam u rezimu grejanja.
Moram napomenuti,da je merac koji je juce koriscen ,vracen na svoje mesto i da nemam nikakva precizna merenja. Vise se posmatrala neka "kultura" rada.

Kuca se kod nas ne greje preko desetak dana.
Jutros je napolju bilo 9 stepeni po podatcima sa weather2umbrella. Spoljasnja jedinica na severnoj strani.
U dnevnoj jutros 21°.
Na daljincu setovano 24° auto fan. Folow me na daljincu aktiviran i daljinac spusten na stolic na 0.5m visine.
Dnevna soba od 21mkv u pitanju,vrata ka hodniku zatvorena.

Klima startuje sa high fan i duva tako dok na daljincu nije prebacilo na 23°
Tada prebacuje na fan med,dok ne dostize 24 na daljincu i onda prelazi na fan low.
Duva lagano i posle izvesnog vremena gasi kompresor,krilca podize u vodoravan polozaj i rekao bih da nastavlja sa low fan da vrti nekih ~2min dok otprilike nije pala t na izduvu na nekih 31-32°
Zatim turbina vrti nekom kontrolnom brzinom,dok senzor ne pokupi podatak da treba opet ds krene.
Pored daljinca stoji termometar,analogni,i prati uvek ocitano na daljincu.
Nemam primedbe za sad na tacnost. Jedino bih za folow me opciju preporucio da ne ide daljinac ispod 1.5m.
Na ovih 0.5m kod mene gde je bio,kad sam ustao a visok sam nepuna 2m,gore je za mene bio pakao :-D

Sledece sta je probano.....

Po sledecem startovanju grejnog ciklusa,fan podesen na high.
Bez folow me opcije.
Po postizanju t,krilca se podizu u vodoravan polozaj i turbina duva onih nekih 2min dok ne pokupi zaostalu toplotu sa nje,bar je moj utisak takav,na fan low.
Onda prebacuke u kontrolnu brzinu turbine,i kad senzor kaze da je vreme da krene opet,krilca se vracaju u prethodno zadat polozaj i turbina opet duva na high do postizanja temperature.

Da probam ponasanje i DF ciklus,nemam gde i kako. To ostaje nepoznanica za nekoga kome je samo grejanje interesantno.
Da li duva u toku DF unutrasnja ili ne,to verovatno za probu tek sledece zime.

Eto,od mene toliko.
Mozda nece pomoci nikome,ali gotovo sigurno nece ni da odmogne.
Koga zanima preciznije gde i posto je kupljeno,SAMO na pp odgovaram.
Hvala :-D

Poslednja izmena:
Znaci mislite da je i Bosch neki Kinez?

Evo ostao sam dužan za onu klimu koju sam rekao da distribuira doming I prodaju je kao midea:

https://doming.rs/catalog.php?prodID=1280384&lng=srb

Marka je romstal, sa strane piše made in Bukurešt
Meni ni po čemu ne liči na mideu i piše da ima Micubiši kompresor.

Počinje najezda jeftinih kineskih invertera.

Poslednja izmena:
Sviđa mi se , baš ću da svratim do njih, blizu su

Ja sam trazio nesto kao energerska klasa da bude uskladjena i ovo mi je ok cena :) Fujitsu sto sam citao da je hvalite je slicna cena ali dosta manja energetska klasa. Hvala na odgovoru svakako :)

Sprej za dezinfekciju klime u Gorenje servisu u Milutina Milankovića, cena 1400.
Kad skontam da je dolazak servisera za osnovno godisnej ciscenje (unutrasnje i spoljnje jedinice) uz dopunu freona i kontrolu svega na klimi 1500rsd kontam da je bolje pozvati servis da ocisti.
Ako je potrebno skidati turbinu (ventilator) i rasklapati sve onda je 3000rsd sto opet nije previse...

Meni nije jasno zasto dopunjavate freon ako nigde ne curi? Ako curi onda nije lepo ugradjeno... Sto se tice ciscenja ima milion klipova na netu kako se rasklapaju klime za ciscenje, a dosta njih su ionako priuceni majstori, meni su jedni takvi i montirali. Bratu su unistili klimu jer nisu lepo povezali cevi pa je na kraju morao debelo da plati tudje neiskustvo. Inace meni su ugradjivali klimu jedni od ovlascenih servisera Midee...naplatili oko 7000 din ako se secam pre par godina i na kraju nisu ni pecat lupili tako da garancija na koju sam planirao ne vazi, to se desilo jer nisam bio kod kuce kad su radili. A inace sam hteo sam da uradim jer koliko moze da bude komplikovano da se izbuse par rupa, povezu par zica i ispertlaju 2 cevi (to je "majstorski" izraz za pravljenje holendera za cev)...

Znaci mislite da je i Bosch neki Kinez?

Evo ostao sam dužan za onu klimu koju sam rekao da distribuira doming I prodaju je kao midea:

https://doming.rs/catalog.php?prodID=1280384&lng=srb

Marka je romstal, sa strane piše made in Bukurešt
Meni ni po čemu ne liči na mideu i piše da ima Micubiši kompresor.

Počinje najezda jeftinih kineskih invertera.

Bio sam kod njih, imaju boš i tu klimu, dve godine garancije i treće lice- firma ugrađuje klimu.
Na boš piše 3 godine a oni daju dve [emoji1]

@Zeha
Ja sam uzimao Coil Disifektant preko Duleta, Eko mi je poslao balon 5L, ja uzeo litar i po a resto poslao Duletu. Tecnost se sipa se u prskalicu kao Mer Glass pa se naprska klima dok je ugasena, ostavi 10-15min da odradi pa onda hladjenje da se izmenjivac dobro ispere kondezatom.
Za pranje/ciscenje, najbolje ako se cela klima rasklapa i detaljno opere. Moze i bez toga, skida se maska, naprska se neko sredstvo za odmascivanje tipa Axel Sgrasso na izmenjivac pa se onda ispere vodom, najbolje prskalicom, bitno je da ima pritisak. Obavezno i pranje turbine ali je u tom slucaju neophodno da se postavi ispod neko korito jer ce kapljati unutra. Postoje gace koje se navuku na klimu i onda se zakaci crevo koje sprovedes u kantu. Na kraju dezinfekcija pa hladjenje na maximum uz otvoren prozor zbog hemije a unutra da niko ne boravi bar pola sata.
Ovako izgleda:
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/...Tl6eDnGyV8I1KvM3wkKJdVLh6qHDzJ6lwOkdQOubS_aFm

Poslednja izmena:
A asepsol jel prskate ?

Mora dooobro da se ispere nakon asepsola. Lepljiv je

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

• Like
Reagovanja: M J
Asepsol je lepljiv kad je komcentrovan i nikad se ne koristi tako već se razblažuje u određenim procentima u odnosu za šta je potreban. Ne znam ko normalan koristi koncentrovan asepsol...

E sad... hajde Japanci dajte mi uporedne informacije oko potrošnje.

Dakle VOX Iva12 potrošnja do zadate temperature troši između 700-800w kada dostigne recimo 23 stepena održava konstantno 440w.

Kolika je razlika u potrošnji u odnosu na LG,Mideu i Daikin?

A da li je prihvatljiv asepsol rastvor od 0.2%? Našao u Tempu, sa prskalicom. Da li i nakon njega rebra moraju da se ispiraju vodom?

Lu troši od 480-650w, održava na 180-240w, za oko 4-5 sati počinje da se gasi, 40km prostor

A da li je prihvatljiv asepsol rastvor od 0.2%? Našao u Tempu, sa prskalicom. Da li i nakon njega rebra moraju da se ispiraju vodom?

Jeste...on se koristi za dezinfikovanje površina i instrumenata. Mada prava mera je okoo 0.3 ;) moraju negde da zarade :D

Asepsol moze razblazen, ja sam koristio 20ml na litar ako se dobro secam. Ja sam ispirao vodom a i posle kondezatom.
Meni se nije nesto pokazao, zato sam i nabavio nesto bolje. Imate izbor, Mabosan (ima na KP, nisam probao, kazu da je dobar), Ekocid 5 i pomenuti ali i najskuplji Coil Disifektant.

Asepsol moze razblazen, ja sam koristio 20ml na litar ako se dobro secam. Ja sam ispirao vodom a i posle kondezatom.
Meni se nije nesto pokazao, zato sam i nabavio nesto bolje. Imate izbor, Mabosan (ima na KP, nisam probao, kazu da je dobar), Ekocid 5 i pomenuti ali i najskuplji Coil Disifektant.

Asepsol ne čisti prljavštinu, on ubija mikroorganizme(bacile,viruse i td) on može da se koristi na kraju čišćenja ili preventivno između dva servisa.

E sad... hajde Japanci dajte mi uporedne informacije oko potrošnje.

Dakle VOX Iva12 potrošnja do zadate temperature troši između 700-800w kada dostigne recimo 23 stepena održava konstantno 440w.

Kolika je razlika u potrošnji u odnosu na LG,Mideu i Daikin?
A kako da ti damo informaciju kada klime rade u razlicitim prostorima i na razlicitim temperaturama. Meni na odrzavanju Nocria cepa 200w na 65m².

Tapatalk

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno