Nije u redu takvo poređenje ako nisu isti uslovi.Onog inzenjera koji je projektovao Lucu treba u du*e poljubiti.. racun za el.energiju za februar okruglo 3000 din za ceo stan. Klima radila od 7 do 21h podesena na 22C.
Moj brat potrosi za zimsku sezonu oko 100 000 za drva i ugalj.. a nalozi jednom od 10-11h do popodne dok pre podne sede obuceni u jaknama.
De si nasao 30.000 kws 17m drva, to nema veze sa realnišćuPorediš kuću od 200 m2 i stan od 50 m2, babe i žabe. Za te pare može da kupi 17 metara drva koje imaju energetsku vrednost preko 30.000 kWh. Kako ode tih 30.000 kWh, i koje klime, i za koje novce bi to nadoknadile, to je pitanje.
Edit:
3000 dinara ništa ne govori o tome koliko je energije otišlo na grejanje.
A da li je moguce da je strujomer poluispravan?
Ja ne znam ni bez grejanja kojom bih magijom spustio ispod 3000. Jedino da prodam sporet, jedem hleb i pastetu ceo mesec, i da se ne kupam.
A koliko m2 grejes za te pare , tacnije sa tih 4m3 drva jer je m3 skoro 6k ?
Loša ti je računica, klima potroši 4000 rsd na toj kvadraturi bez izolacije, sa izolacijom 180052m2 sam grejao prosle godine sa 6 kubika drva koje sam placao 3800 dinara po kubiku i na to dodaj jos oko 30 evra za secenje i cepanje te kolicine.
Po mojoj racunici klima mi potrosi mesecno minimum 5000 rsd, naravno, racunica nije precizna, poredim s racunima u odnosu na prolece kada klima ne radi.
Ne zive svi u stanu gde komsije dogrevaju, mada sam ja i ovako zadovoljan, vise bih mesecno placao centralno i to cele godine.
Pogrešno!Prostorni metar kada je drvo u trupcima je 0,7m³, kada je drvo iscepano šupljine su manje pa je to preko 0,9m³ drveta.
Ja sam i pisao za dužni metar, neka okvirna vrednost od 1800 kWh (ni prevelika, ni premala), kubni metar sadrži i do 3000 kWh.Skrenusmo sa teme, ali samo jedna opaska, rekao bih da mnogi mijesaju prostorni metar drveta sa kubikom.
Ako kupite paletu iscjepani drva, dimenzija 1m x 1m x 1m, kupili ste 1 prostorni meta drveta, nikako kubik.
1prm je oko 0.7m3.
Sta je ovo, drvoseca forum? Koja klima i gde potrosi 5000 za mesec kad moje cetiri toliko trosile (mozda 6000) za 90m2?
Pa sta je pogrešno?Pogrešno!
Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока
Ček sad, ko nije u pravu?Pinokio likes this![]()
Porediš kuću od 200 m2 i stan od 50 m2, babe i žabe. Za te pare može da kupi 17 metara drva koje imaju energetsku vrednost preko 30.000 kWh. Kako ode tih 30.000 kWh, i koje klime, i za koje novce bi to nadoknadile, to je pitanje.
Edit:
3000 dinara ništa ne govori o tome koliko je energije otišlo na grejanje.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari