Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Živi u stanu pored iste veličine, pretpostavljam.

Onog inzenjera koji je projektovao Lucu treba u du*e poljubiti.. racun za el.energiju za februar okruglo 3000 din za ceo stan. Klima radila od 7 do 21h podesena na 22C.
Moj brat potrosi za zimsku sezonu oko 100 000 za drva i ugalj.. a nalozi jednom od 10-11h do popodne dok pre podne sede obuceni u jaknama.
Nije u redu takvo poređenje ako nisu isti uslovi.
Ja potrošim drva za nekih 200€, a kako mi se čini biće otprilike isto i sa strujom, dobijam 12-15.000 struje u odnosu na proleće kada dobijam 7-8.000 što će reći da klima troši tu razliku mesečno.
Meni je ok klima zbog komfora, ne moraš da misliš o grejanju, ali da sam se nešto raspametio uštedom, baš i nisam :)

A koliko m2 grejes za te pare , tacnije sa tih 4m3 drva jer je m3 skoro 6k ?

40e je metar plus cepanje slaganje, klima sa dobrom izolacijom po meni potroši 10% više struje nego drva po malo jačoj zimi

Послато са MI 5 уз помоћ Тапатока
I mene interesuje kako je neko potrošio 5 metara drva za sezonu

Poslednja izmena:
U BG 1m3 drva je dobrih 50E. Ako bi moj brat lozio da budd toplo 24h ne bi mu bilo dovoljno tih 100K.. preko toga joj mozda pola. Jeste mu kuca veca, oko 200m2.. moj stan jw 50m2. Medjutim, kod mene je konstantno 22C za tih 3000 din, s tim da je to potrosena energija za ceo stan (klima, bojler, sporet, ves m, rasveta). Uz to dovoljan je jedan pritisak na taster daljinskog i vise ne razmisljas.. nema cepanja drva, iznosenja pepela.
Grejanje sa klimom.. cista elegancija.. ruke u dzepove i uzivaj.

Porediš kuću od 200 m2 i stan od 50 m2, babe i žabe. Za te pare može da kupi 17 metara drva koje imaju energetsku vrednost preko 30.000 kWh. Kako ode tih 30.000 kWh, i koje klime, i za koje novce bi to nadoknadile, to je pitanje.

Edit:
3000 dinara ništa ne govori o tome koliko je energije otišlo na grejanje.

Poslednja izmena:
A da li je moguce da je strujomer poluispravan?

Ja ne znam ni bez grejanja kojom bih magijom spustio ispod 3000. Jedino da prodam sporet, jedem hleb i pastetu ceo mesec, i da se ne kupam.

Porediš kuću od 200 m2 i stan od 50 m2, babe i žabe. Za te pare može da kupi 17 metara drva koje imaju energetsku vrednost preko 30.000 kWh. Kako ode tih 30.000 kWh, i koje klime, i za koje novce bi to nadoknadile, to je pitanje.

Edit:
De si nasao 30.000 kws 17m drva, to nema veze sa realnišću

A da li je moguce da je strujomer poluispravan?

Ja ne znam ni bez grejanja kojom bih magijom spustio ispod 3000. Jedino da prodam sporet, jedem hleb i pastetu ceo mesec, i da se ne kupam.

Ja bih se u svom stanu u Bg uklopio u 3.000 - 3.500 dinara sa grejanjem da nemam centralno. Živeo sam, upalio šporet jednom, da vidim da li je ispravan. Trošio sam uglavnom 100-120 kWh mesečno i to bez štedljivog osvetljenja.

@Duk
Koliko je realno?

Kubik suvog drveta zavisno od vrste daje od 1500 kwh do 2000 kwh, stim da jedan deo energije ode i kroz dimnjak.

• Like
Reagovanja: Rio
A koliko m2 grejes za te pare , tacnije sa tih 4m3 drva jer je m3 skoro 6k ?

52m2 sam grejao prosle godine sa 6 kubika drva koje sam placao 3800 dinara po kubiku i na to dodaj jos oko 30 evra za secenje i cepanje te kolicine.
Po mojoj racunici klima mi potrosi mesecno minimum 5000 rsd, naravno, racunica nije precizna, poredim s racunima u odnosu na prolece kada klima ne radi.
Ne zive svi u stanu gde komsije dogrevaju, mada sam ja i ovako zadovoljan, vise bih mesecno placao centralno i to cele godine.

grijanje na drva, jeste da ima ljepši ugođaj znam i ja nekad kad je dobro hladno potpalit ovog monstruma, ove zime upalio samo na jedan dan kad je baš bilo dobro hladno, valja i vatra nekad :d

DVkggZm.jpg

52m2 sam grejao prosle godine sa 6 kubika drva koje sam placao 3800 dinara po kubiku i na to dodaj jos oko 30 evra za secenje i cepanje te kolicine.
Po mojoj racunici klima mi potrosi mesecno minimum 5000 rsd, naravno, racunica nije precizna, poredim s racunima u odnosu na prolece kada klima ne radi.
Ne zive svi u stanu gde komsije dogrevaju, mada sam ja i ovako zadovoljan, vise bih mesecno placao centralno i to cele godine.
Loša ti je računica, klima potroši 4000 rsd na toj kvadraturi bez izolacije, sa izolacijom 1800

Poslednja izmena:
Skrenusmo sa teme, ali samo jedna opaska, rekao bih da mnogi mijesaju prostorni metar drveta sa kubikom.
Ako kupite paletu iscjepani drva, dimenzija 1m x 1m x 1m, kupili ste 1 prostorni meta drveta, nikako kubik.
1prm je oko 0.7m3.

Prostorni metar kada je drvo u trupcima je 0,7m³, kada je drvo iscepano šupljine su manje pa je to preko 0,9m³ drveta.

Sta je ovo, drvoseca forum? Koja klima i gde potrosi 5000 za mesec kad moje cetiri toliko trosile (mozda 6000) za 90m2?

Skrenusmo sa teme, ali samo jedna opaska, rekao bih da mnogi mijesaju prostorni metar drveta sa kubikom.
Ako kupite paletu iscjepani drva, dimenzija 1m x 1m x 1m, kupili ste 1 prostorni meta drveta, nikako kubik.
1prm je oko 0.7m3.
Ja sam i pisao za dužni metar, neka okvirna vrednost od 1800 kWh (ni prevelika, ni premala), kubni metar sadrži i do 3000 kWh.
Od toga se u već u startu može oduzeti deo koji se gubi zbog peći (kotla) o čemu ne znamo ništa.

Zahvaljujući ovoj temi kupio sam dve 12 Luca. Lepo rade, zadovoljan. Kratko vreme za neko iskustvo. Grejao se pet dana na temperaturi oko nule. Kupio ih u kulu, akcija. Bežite od njihovih montera. Morao sam da pokazujem "manual" da bi instalaciju ostavio 3 metra i opet nisam siguran da malo nedostaje. Cevi nije posebno izolovao, gume nije proizveo fujitsu, valjda je vakumirao. Njihova radnica nije htela da mi da broj majstora da ugovorim skidanje stare klime, pa sam zvao druge. Ta stara klima je imala i posebnu izolaciju do izlaska iz zida pa kada spolja izgoreli crevo kondez hocu da zamenim to je lako. Ovde ako od sunca izgori uz samu fasadu, biće kopanje. Zvati ih na godišnji servis neću sigurno a mislio sam da idem na pet godina.
U svakom slučaju hvala članovima na podeli iskustva,

Šta zauzme veću zapreminu, kafa u zrnu ili mlevena? Verovali ili ne, mlevenje kafa (sem ako nije presovana). Isto važi i za ogrevno drvo, gde u oblicama zauzima najmanju zapreminu, dok iscepano zauzima najveću. Grejao se godinama na drva (kod mojih), ne izmišljam.

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Ako računamo da je u Bg sezona grejanja završena, od 20 oktobra Lu potrišila 1050kw

@Duk
Daleko od toga da je gotova, ja grejem i april pa nekad i Maj nocu ako zahladni.
Ovaj period kao sad mi je najgori jer lozaci ne loze danju pa kad pridvece oko 19h krenu sa hladnim dimnjacima ne mozes da izadjes napolje.
@jozza
Sala na temu drveta ;)

Ja pogasio klime, 22c kod mene, klime nema potrebe da rade a i stalno se pale i gase.

Vox inverter klima? Vredi li uzimati?

Edit:

Pa kad bi on lozio da bude toplo 24h trebalo bi mu jos pola na tih 100 000 din. Da ne pominjem cepanje tih drva, slaganje.. itd.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno