Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Za hlađenje 35kvm, još ako ima izolacijue dovoljna je 9-ka. 12-ca i 14-ca su za taj posao previše. Ja sam sa 9-kom hladio 60kvm bez problema.

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

nebi neprijatelju preporučio da uzme 09 za 35 kvadrata, šta ako odluči sutra da se grije na klime?
@perafilozof bez 12 ili 14 ne pomišljaj na klime.

Kako li ja sa 9-kom grejem 45 m[SUP]2[/SUP], da mi je znati? Koja uz to većinu vremena radi sa minimalnim opterećenjem...

Potrebna preporuka za klimu, ne za grejanje, već za hlađenje:

Situacija:
Supruga trudna, dete dolazi na svet krajem avgusta. Što znači da supruga mora da se ohladi kad bude najtoplije leti tokom poslednja tri meseca trudnoće, a beba da se sačuva na prijatnoj temperaturi~22c krajem leta i početkom jeseni.
Prostorija u kojoj treba da se postavi klima je dnevna soba+kuhinja+hodnik. Zajedno tu ima oko 35 kvadrata spojenih prostorija bez vrata.

Dakle, potrebna pomoć je :
Koliki budžet? Koji model? Čija proizvodnja? Na PM može i preporuka za firme, prodaja i ugranja, ko ima dobra lična liskustva.

22C nije nimalo prijatna ni dobra temperatura za trudnicu/bebu u letnjim mesecima. Bliže 25-26 ako je napolju preko 30.

Naplašiste čoveka da mu treba ne znam šta. Ja lepo kažem da sam imao 9-ku i da je hladila ceo stan. Prvi tome ne pričam o kung-fu kinezima. Problem 12-ce i 14-ce je prejako duvanje, što nije dobro ako je beba u kući. U tom slučaju bih pre gledao neku Daikin ftxb35c jer ipak duvka slabije. Ili Tošibu, ali je cena u Srbiji malko veća. Sem toga, dobra 9-ka će i da greje dobro izolovanih 35kvm

Poslednja izmena:
Zašto ne Daikin FTXB35C?

ne plaši ga niko, tu smo da iznađemo najbolje rješenje uz savjete i iskustva svih nas, a moja iskustva sa klima uređajima u neizolovanim prostorima govore uz predočene dokaze tj pričaju sasvim drugačiju priču, što redovno postavim na forum ovde ili moj forum gdje to detaljno pojasnim.

Što se hlađenja tiče možeš uzeti bilo koju klimu ona će da obavi posao, što se grijanja tiče zaboravi ako nemaš izolacije, naravno ovo ne znači da klime neće grijati u neizolovanim prostorima već je stvar u velikom gubitku topline i razlka je u većim računima za struju.I puno je bolji osjećaj topline u izolovanoj prostoriji nego u onoj gdje izolacija ne postoji.

Narovučenje:

Šta god se @perafilozof odluči za hlađenje nije se prevario.

Opiši kakva je izolacija,stan ili kuća,spratnost...?

Stan na prvom spratu, u staroj gradnji, 1981., za izolaciju nisam siguran. U toj prostoriji imam 5 PVC prozora na celom spoljnom zidu, odlično dihtuju celu ovu zimu. Ostali zidovi su ka drugim prostorijama mog stana i ka hodniku zgrade.
Klima će biti isključivo za hlađenje jer imam centralno grejanje.

22C nije nimalo prijatna ni dobra temperatura za trudnicu/bebu u letnjim mesecima. Bliže 25-26 ako je napolju preko 30.

tako je 22 je prehladno još ovde kod mene extremne vrućine 60+ i više pa postavim na 24-25 sve klime

Ta informacija o stepenima mi je od tašte, koja je čuvala sad tokom zime bebu od sestre moje supruge i nije dozvoljavala da se temperatura stana ugreje na više od 23 stepena. Jer kaže da je sve preko toga previše vruće za novorođenče.

Hvala svima na već navedenim predlozima upravo gledam cene i specifikacije.

Poslednja izmena:
Stan na prvom spratu, u staroj gradnji, 1981., za izolaciju nisam siguran. U toj prostoriji imam 5 PVC prozora na celom spoljnom zidu, odlično dihtuju celu ovu zimu. Ostali zidovi su ka drugim prostorijama mog stana i ka hodniku zgrade.

Starogradnja tu i nema izolacije sem ako stanari nisu nešto pokrenuli pa odradili na vanjsku fasadu, buraz slobodno uzmi bilo koju klimu za hlađenje, moja preporuka Fujitsu, Daikin, Mitsubishi, moje mišljenje obavezno klimu od 3,5kW snage hlađenje i 4 kW grijanje tzv 12_ka.Osladit će se tebi klime i komfor koji pruže pa ćeš se s njom i grijati.

Nije baš da će mu svaka jednako obavljati posao.

Postoji razlika u buci, brzini izduva i potrošnji.

Uopšteno za hlađenje, meni je i bivša on/off daewoo hladila ko luda.

On/Off ok ali u današnje vreme je važna i isplativost potrošnje struje.Prosto pored ovakvih cena invertera a sa njegovim budžetom nema logike da ide na On/Off...

Jesu sve 9-ke slabije ili ima i do proizvođača većih razlika?

Jer, kod mojih roditelja, u dnevnoj sobi+kuhinja+ hodnik oko 35kvadrata, slično mom sadašnjem stanu ima 9-ka, koliko znam, i moji nikada nisu bili zadovoljni hlađenjem tokom najtoplijih dana. Kako bi to moja majka rekla: "Sine, ne duva ovo ništa".

Dok su u mojoj bivšoj sobi momačkoj stavili još pre te 9-ke, 12-cu ako ne grešim, koja je umela da rashladi i ostatak stana kroz vrata i hodnih između sobe i dnevnog boravka.

On/Off ok ali u današnje vreme je važna i isplativost potrošnje struje.Prosto pored ovakvih cena invertera a sa njegovim budžetom nema logike da ide na On/Off...

a ko mu savjetuje da kupi on/off?

Nema neke razlike u potrošnji između Fujitsu, Daikin, Mitsubishi ni na hlađenju a ni na grijanju ako ima onda su razlike neprimjetne, a bogami i Gree je tu negdje sa potrošnjom barem ono što sam ja mjerio.

Kineza ne bih uzeo ako je beba u stanu, jer hoće temp da varira, pogotovo ako se loše ugradi, pa senzor ne zna gde je toplo a gde hladno. Moj glas ide za Daikin ftxb35c, a ako hoće da se džekira, Fujitsu ASYG09LTCA, ili Toshiba Daiseikai 10-ka

Jesu sve 9-ke slabije ili ima i do proizvođača većih razlika?

Jer, kod mojih roditelja, u dnevnoj sobi+kuhinja+ hodnik oko 35kvadrata, slično mom sadašnjem stanu ima 9-ka, koliko znam, i moji nikada nisu bili zadovoljni hlađenjem tokom najtoplijih dana. Kako bi to moja majka rekla: "Sine, ne duva ovo ništa".

Dok su u mojoj bivšoj sobi momačkoj stavili još pre te 9-ke, 12-cu ako ne grešim, koja je umela da rashladi i ostatak stana kroz vrata i hodnih između sobe i dnevnog boravka.

Eto sam si odgovorio na sve dileme, ja nebi 09 ni neprijatelju preporučio, 09 su sve iste snage dakle 2,50 kW hlađenje i 3,20 kW grijanje.Uzmi brate 12 LUCA ili 14 pa ćeš vidit šta je klima.

Kineza ne bih uzeo ako je beba u stanu, jer hoće temp da varira, pogotovo ako se loše ugradi, pa senzor ne zna gde je toplo a gde hladno. Moj glas ide za Daikin ftxb35c, a ako hoće da se džekira, Fujitsu ASYG09LTCA, ili Toshiba Daiseikai 10-ka

Jozzo slobodno svrati do mene da vidiš kako radi kinez inverter u dva stana ;) ... silno grešiš

I iskreno to oko bebe ne treba biti presudno jer se bebi reguliše temperatura preko odeće, nebitna je klima čak se i ne savetuje da je prostor klimatizovan u prvih nekoliko meseci...dakle to je sve do roditelja i njihove edukacije u prvim mesecima rođenja dok bebino telo ne krene samo da reguliše temperaturu kako treba.

Poslednja izmena:
perafilozof

Ako ti nije potrebna klima za grejanje vec samo dogrevanje i hladjenje tih 35m2 , ja bih ti preporucio Fujitsu-General inverter ASHGG09LLCA / AOHG09LLC za oko 47k , sigurno sasvim dovoljna za tu m2 . Imas samo jedan spoljni zid , ispod i iznad tebe stan , pvc , ma dobar deo zime bi cak uspeo i da ugrejes sve to a kamoli da hladis . Nadji samo dobar servis da se to ugradi kako treba tj da se ispostuje pravilna ugradnja i to je to :)

Ajd sad malo razmisli , sad grejes na koju temp ?
Pretpostavljam da je to oko 24-25c , pa ako ti je sad ta temp dobra , kako onda to moze biti visoka temp preko leta u rezimu hladjenja . I ja drzim na 25c preko leta a sve ispod toga mi bude neprijatno , no videces i sam . Eto to je neko moje misljenje , za taj novac nemas bolje klime a sledeca ti je Midea Mission 12 za 49k i to samo ako ti treba wifi a za nju se to doplacuje jos nekih 6k .. Sve preko toga ti je bacanje para a ispod toga bas i ne bih uzimao u obzir ..

Moras biti svestan i toga da bi ti taj posao odradila i najobicnija 12-ka za oko 30k , no to nije inverter pa bi imao malo vece racune uz nesto losiji ugodjaj tj osetio bi padove i skokove temp jer fix klima ne drzi to tako lepo i precizno a i izduv je malo hladniji itd .

@nexteen eto @rope piše da ima negativna iskustva sa 09

inače to kod naroda ovako ide, citiram, boldiram, tvrdim.

Nema ništa gore kada čovjek kupi nešto pa se prevari a neće da prizna pa i druge navlači da i oni popuše.

Ja baš iz tog razloga preporučujem SAMO ono što sam probao! A probao sam i inverter kineze, i razočarao se kako rade u odnosu na japance. E sad da li je cela serija defektna ili šta, u to ne ulazim, pa zato preporučujem ono za šta znam da radi posao. Imao sam Midea Mission 18, 3kom, zamenio za Fujitsu 12LMCE. Midea nije znala šta je modulacija. Ne kažem da nema dobrih kineza, ali NISAM PROBAO pa neću da dajem preporuke napamet. Taman posla da zaHebem čoveka sa malom bebom!

Poslednja izmena:
Ja baš iz tog razloga preporučujem SAMO ono što sam probao! A probao sam i inverter kineze, i razočarao se kako rade u odnosu na japance. E sad da li je cela serija defektna ili šta, u to ne ulazim, pa zato preporučujem ono za šta znam da radi posao. Imao sam Midea Mission 18, 3kom, zamenio za Fujitsu 12LMCE. Midea nije znala šta je modulacija.

heheh znamo to :D a tebi je bila problem modulacija...verovatno je takva cela serija. Komšija je ugradio Mission 12 i radi kako treba ali opet je približna mojoj za koju ja lično mislim da je lošija od Midee,ali eto pokazala se ok. U manjem stanu se samo ona koristi,TA je izbačena iz upotrebe a u većem stanu se bori sa ovih 45kvm sasvim pristojno.U glavnom temperatura je na nekih 22 stepena.

Probao si jedan model, i to jedan škart model.

Hlađenje je lakši posao od grejanja, nema potrebe za nekom aždajom. Kako je bilo u tom stanu prošlo leto bez klime???

Probao si jedan model, i to jedan škart model.
Koristio sam i par LG-a, i odnos cene i dobijenog me nije oduševio. Dok me ni jedan japanac nije razočarao. Ruku na srce, i ja sam mislio da neću moći da ugrejem 30-40kvm sa klimom, pa sam kupio LT umesto da sam uzeo jefiniju LEC, jer bi mi ta jeftinija bila idealna. Zato i reagujem ovako kad vidim da se preporučuje japanac 12 ili 14, za hlađenje 35kvm.

Razgledao sam sad na osnovu vaših saveta, ove dve bih za sada izdvojio, jedna je kineska firma, druga japanska.
Za oko 58,000 din
Daikin klima uređaj FTXB35C RXB35C DC Inverter
DC Inverter, 12000 BTU, Gas 410A, Auto restart, Turbo mode,
Kapacitet hlađenja, BTU: 11300 (4400 – 13000BTU)
Kapacitet hlađenja, kW: 3,30 (1.30 – 3.80kW)
Potrošnja (hlađenje/grejanje): 1.030 (290-1.300) / 940 (290-1.290) W
Radni medijum: R410A
Sezonska klasa energetske efikasnosti: A+ / A+
SEER: 6,05
SCOP: 4,06
Temperaturni opseg rada, hlađenje: -10°C do +46ºC
Temperaturni opseg rada, grejanje: -15°C do +18°C
Zvučni pritisak, hlađenje (un. jed./sp. jed.): 41/34/27/23dB(A) / 48dB(A)
Zvučni pritisak, grejanje (un. jed./sp. jed.): 41/35/29/26dB(A) / 48dB(A)
Protok vazduha (najveća/srednja/min. brzina/tihi rad), hlađenje: 558/462/366/294 m3/h
Protok vazduha (najveća/srednja/min. brzina/tihi rad), grejanje: 606/504/402/342 m3/h

A druga, za oko 46,000 din
Midea klima inverter MS12FU-12HRFN1 F8
Kapacitet hlađenja, BTU: 12.000 (4.870 – 15.240BTU)
Kapacitet hlađenja, kW: 3,52 (1,43 – 4,47kW)
Potrošnja (hlađenje/grejanje): 0,104-1,72 / 0,162-1,74kW
Radni medijum: R410A
Energetska klasa: A++ / A+
SEER: 6,1
SCOP: 4,0
Tbiv: -7°C
Tol: -15°C
Temperaturni opseg rada: -15°C do +50ºC
Snaga zvuka (un. jed. / sp. jed.): 54 / 60dB(A)
Protok vazduha (niža/sred./najveća brz. vent.): 650/560/450 m³/h

Šta kažete?

Ja baš iz tog razloga preporučujem SAMO ono što sam probao! A probao sam i inverter kineze, i razočarao se kako rade u odnosu na japance. E sad da li je cela serija defektna ili šta, u to ne ulazim, pa zato preporučujem ono za šta znam da radi posao. Imao sam Midea Mission 18, 3kom, zamenio za Fujitsu 12LMCE. Midea nije znala šta je modulacija. Ne kažem da nema dobrih kineza, ali NISAM PROBAO pa neću da dajem preporuke napamet. Taman posla da zaHebem čoveka sa malom bebom!

Niko i ne kaže da će neko nekoga prevarit ovde, ti postavljaš svoja iskustva, ja postavljam svoja ali razlika je ko od nas dvojice ima ili nema izolaciju, tu sve preporuke i iskustva padaju u vodu ako treća strana nema iste uslove kao ti.Kod mene Nokrija grije 45 kvadrata bez izolacije i potrošila ovaj mjesec 515kWh, standardno podešena na 23 stepena, kad su minusi dignem je na 26 jer je hladno tako da je izolacija MAMA svih pretpostavki/uslova vezanih za klime.

Imam Gree i FJ... i bebu. Gree ne bih preporučio zbog buke i agresivnijeg izduva.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno