Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
već 2 defrosta odrađena Nokrija+LLCC.

Temperatura 0 stepeni vlaga 93%

Šta su ti topli krajevi, ja da prijavim svaki put kad klima defrostuje banovali bi me još u oktobru. :D

I ja sam za spolja ako vec moze.
Temperatura na danasnji dan 2012-te:

Tih dana mi je bio stao kotao i klime preuzele grejanje bez problema, nisu radile 10-15 dana, bile su u struji.

Jel neko imao neko iskustva sa toplotnim pumpama za bazene?
Gledam karakteristike po nasim prodavnicama i nesto mi ne stima.
Kazu da greju do 30m3 vode uz potrosnju od 1.6kw i da daju energiju od preko 9kw uz COP od 6.8.
I sve to za oko 2000e, ovakav COP je jedino moguc na temperaturama preko 10c, a sta sa COP-om kada je ispod nule?
Plus nijedna nema unutrasnju jedinicu nego samo spoljasnju, znaci sistem vazduh-voda.

Poslednja izmena od urednika:
Pa kontaju da se nećeš kupati kad je hladno, hahaha

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Naravno, podrazumeva se da govorim o zatvorenom bazenu.
Jos nisam do sada video da neko pliva u otvorenom bazenu na minusu.
Za minuse na otvorenom je vise djakuzi koji ima svoje grejace, a tu se ne kvasi glava, inace bi svi dobili upalu mozga.

Poslednja izmena od urednika:
Znam, fali mi smajli na kraju

Ima na dedinju u jednoj vili otvoren bazen cenim jedno 7-8m sa 15-16m sa rolo pokrivkom kad se ne koristi okolo su infra grejalice za kupace a bazen se greje sa tp carrier od 160 kW i gasnim kotlom.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Ugrađena Fujitsu 12LUCA pre dva dana. Za sada sam veoma zadovoljan, mada nije neki izazov jer napolju nije hladno, a ona je postavljena da zagreva na 18C. Prostorija u kojoj se nalazi (kačio sam ovde svojevremeno sliku strukture prostorija) ima samo jednu polovinu spoljnog zida. Plafon nema izolaciju, ali mi je u planu da nalepim stiropor u skorije vreme (dajte preporuku za debljinu, razmišljam da to bude stirodur od 2cm ili stiropor od 5cm). Ostaje samo da vidim potrošnju.

Potrosnja u januaru identicna kao i u decembru, u kilovat. 390KW mesecno, 780KW ukupno za 2 meseca. Jeste zima blaga ali meni je ovo smesno :d

Tapatalk

Potrosnja u januaru identicna kao i u decembru, u kilovat. 390KW mesecno, 780KW ukupno za 2 meseca. Jeste zima blaga ali meni je ovo smesno :d

Tapatalk

Kod mene u januaru 292kw skupe i 116 kw jeftine.. ukupno 408kw.
Klima, bojler, rerna i ploca, ves masina, frizider i led rasveta.

Ljudi mi ne veruju kad cuju :D

Meni je letnja potrosnja skupe malo manje od 300 a jeftina oko 50,ne znam na koji fazon vam dodje tako malo,i moje domacinstvo ovako trosi i brat i sestra i otac,meni iskreno ovo zvuci premalo,meni je doslo sada za grejanje 600 skupe i 220 jeftine.

Sent from my MI 5s using Tapatalk

Grejanje mi je ove zima stavka koju nisam osetio nijednog trenutka. Ovo mi je bas smejurija majke mi, neverovatno mi je. Kad pomislim na one mucenike koji grejanje placaju po 7000 za ovakav stan zao mi ih je. Ja necu moci 100e da potrosim.

Kad je izolacija iznutra zid iza izolacije je hladan i vrlo verovatno ce mu temperatura biti ispod tacke rose.
Tako da vodena para koja zbog razlike u pritiscima difuzijom tezi ka nizem pritisku se kondenzuje u/na zidu iza izolacije.
Unutrasnja izolacija treba da se bira da je sto manje paropropusna ili se preporucuje upotreba parne brane.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Sprat iznad će se u nekom trenutku sređivati. Šta će se stavljati na pod, ne znam. Ukoliko kod mene stavim stirodur od 2cm na plafon, da li neće biti negativnih efekata ukoliko i sa gornje strane bude nekog vida izolacije (stirodur, laminat, itd.)?

Definitivno smatraš da je bolje ukoliko stavim stirodur od 2cm, a ne stiropor od 5cm?

Tapatalk

Saj, živiš sam? Koliki ti je stan? Meni je sa komplet novom tehnikom i LED rasvetom, uz skoro svakodnevno kuvanje i bez grejanja na struju oko 380KW bila potrošnja za januar (u decembru malo više, jer se više spremalo).

Poslednja izmena:
Sam zivim, 65m2 i nocria greje ceo stan. Efikasni su mi uredjaji, sve je vise manje novo, led svetla. Doduse ovde se ne kuva, ves masina se ne arci ali komp se ne gasi, bojler sljaka non stop. Nije mi ni drvenarija ne znam kakva a ni izolacija. Imam stirodur iznutra na spoljnim zidovima jer spolja ne moze da pridje, iznad mene hladan tavan. Planirao sam da uletim opet u neke radove ali to cu najverovatnije da otkazem sve do daljeg, ne cima mi se.

@SAJ
Jel' 390 kWh ukupna potrošnja, ili samo za Nocriju? Izoluj tavan ako ti već nije nikakva komplikacija, ne samo zbog potrošnje, nego zbog komfora, kad za 2-3-4 godine opet stegne ozbiljnije.

Meni za grejanje ode 702 kWh u januaru, mislio sam da će biti nešto niže, ali nije. Januar minimalno topliji od proseka, i standardno mračan, ne mogu da se žalim. Ostala potrošnja ~850 kWh.

Ja sam računao na dnevnom nivou Nokriju, izađe da mjesečno potroši 414kWh, u ponedeljak ću nabacit mjerač i neka mjeri do 5 marta, pa ću vidit pravo stanje.

Meni je letnja potrosnja skupe malo manje od 300 a jeftina oko 50,ne znam na koji fazon vam dodje tako malo,i moje domacinstvo ovako trosi i brat i sestra i otac,meni iskreno ovo zvuci premalo,meni je doslo sada za grejanje 600 skupe i 220 jeftine.

Sent from my MI 5s using Tapatalk

Stan 50m², izolacija 10cm, greje se stan ispod i iznad, svi uredjaji u A+ klasi (kuh.aparati, ves m,klima, led rasveta),. Bojler radi nocu, preko dana oko podneva se jednom ukljuci da dogreje.
U stanu 4 osobe trenutno.. jedna je ceo dan prisutna (penzioner).. klima 12LU radi od 7 do 20h.
U kuci u Smederevu imali smo zimi prosecno oko 1100-1200kw.. najvise zbog on/off kllime midea 18. Da se ne lazemo.. grejala je oko 25m², neizilovana kuca (puna cigla) ali trosila je kao ZIL. Desavalo se da izadje i do 1300-1400kw kad su jake zime.
Kad stigne racun za struju brojke su isle u nebesa.
Sa 12LU smo se preporodili.. onog ko je konstruisao ovakvu napravu treba u dupe poljubiti.

Dok mi je bio stari strujomjer, nisam ni ja trosio preko 25e, cesto je zaglavljivao, pa sam ga morao lupati da krene :)
Sa digitalnim tesko i ljeti spustim potrosnju ispod 35e, zimi je obicno oko 45-50e bez klime. Klima sama potrosila 490kWh za decembar, a za januar oko 400kWh, grijala je oko 60m2, dnevna 25°C, nocna 22-3 zbog senzora.

Evo me kod mojih, spoljna 2℃, sobna 23℃, sve tri 12LMCE zajedno troše 1kW, i greju 100kvm sprata, od 150. Prizemlje se ne greje, od izolacije 10cm vune samo u plafonu. Zidovi goli, samo ukrasna fasada, cigla ipo, stari format. Inače, onu u spavaćoj sobi gase noću, a ostave otvorena vrata ka dnevnoj. Druga klima je u dnevnoj, naspram vrata od spavaće, i duva ka tim vratima, sa nekih 7m udaljenosti. Treća greje kuhinju i trpezariju, montirana leđima naspram ove u dnevnoj sobi.

Poslednja izmena:
Kod mene -2c, sunčano napolju, obe klime ugašene, 24c u dnevnoj. :D

b8620bb1866cc4e71e08efae18bf3b52.jpg

Poslednja izmena:
Ovde oblačno, inače Sunce zna dobro da doprinese grejanju, ima dosta prozora.

Dobri su vam rezultati, mada je tek zahladilo, dok se malo ohlade zidovi..., mislim na Jozzu, ne znam kako je u NO.
Vjerovatno je jako dobar COP pri tako maloj potrosnji, mislim da bi 100m2 opisane kuce trebalo trositi nesto preko 5kWh toplotne energije na +2.
Ne znam kakvi su prozori i sta je u podu, kolika je temp. prizemlja, veliku ulogu igra velicina prozora i osuncanost.

Nokrija tek upaljena vuče iz mreže skoro 3kWh, temperatura -1 a vlažnost 92%, namještena na 23 stepena.

Yvh70qf.jpg

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno