Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
A cevi? Jesu tople?

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Nije izvakumirana :)

Nema to veze sa vakumizacijom, znam slučaj gdje klima nije vakumirana radi i nema dosad nikakvih problema, prije će biti da je otišla elektronika i slično.

Vakumiranje se radi da ne bi ostalo vlage u cijevima koja se kasnije može pretvoriti u led kad dođe u doticaj sa hladnim freonom ako se to desi možeš bacit kompletnu vanjsku jedinicu.

Da pojasnim ovo nije klima vakumirana, prilikom ugradnje nije rađena vakumizacija manometrom već su zrak ispustili na ventil pod pritiskom, za divno čudo klima radi i grije ko luda u pitanju je LUC14, e sad nagovaram lika kada bude radio generalku obavezno neka mu urade i vakumizaciju.Mislim da je klima ugrađena na proljeće ove godine ili na ljeto nisam siguran.

Poslednja izmena:
Ma to je na temu "nema gasa". Najbitniji deo u vakuumiranju je da se testira zaptivenost instalacije.

Ja se ne razumem iskreno. Trebao je odavno da dodje majstor. Ovo je nova klima nema 2 meseca. Pa me interesuje dal je greska prilikom ugradnje ili se pokvarilo neato. Prvih par dana je grejala. Posle ave losije i sada nikako.

Послато са SM-G930F уз помоћ Тапатока

Meni liči na nedostatak gasa. Mada nisam akreditovan da delom dijagnoze

Ja se ne razumem iskreno. Trebao je odavno da dodje majstor. Ovo je nova klima nema 2 meseca. Pa me interesuje dal je greska prilikom ugradnje ili se pokvarilo neato. Prvih par dana je grejala. Posle ave losije i sada nikako.

Iscureo freon 99%

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Ako radi, ne diraj :)

Da li je vakumiranje moguce i nakon ugradnje npr posle god dana
Mislim da nema smisla. Ako je npr. vlaga već ušla u sistem, onda bi trebalo da se skroz izvuče rashladni gas, da se produva inertnim gasom, pa onda da se puni iznova.
Ne opterećuj se sada više time.

Poslednja izmena:
Da li je vakumiranje moguce i nakon ugradnje npr posle god dana
Ako je odzracivanje pravilno odradjeno nema potrebe.
Ako je nesto pogresno odradjeno i sistem kontaminiran nekondenznom primesom (najcesce vazduhom) onda je jedino resenje praznjenje vakumiranje i nov freon.

Mislim da nema smisla. Ako je npr. vlaga već ušla u sistem, onda bi trebalo da se skroz izvuče rashladni gas, da se produva inertnim gasom, pa onda da se puni iznova.
Ne opterećuj se sada više time.
Vlaga ne sme da dospe u cevi.
Vlagu ne resava vakumiranje od 10 minuta.

Vlage uvek ima u vazudhu, a kondenzuje se i na cevima. Osnovno vakumiranje bi trebalo to da reši.
Nešto više od toga ne bi smelo u startu da bude u cevima. Treblo bi da cevi koje se kupuju na metar imaju poklopac i da se nakon presecanja odmah zatvore.

Vlage uvek ima u vazudhu, a kondenzuje se i na cevima. Osnovno vakumiranje bi trebalo to da reši.
Nešto više od toga ne bi smelo u startu da bude u cevima. Treblo bi da cevi koje se kupuju na metar imaju poklopac i da se nakon presecanja odmah zatvore.
Vlaga se kondenzuje u cevima samo ako se hladne cevi unesu u toplu prostoriju zato ako se montaza radi pri hladnom vremenu o tome mora da se vodi racuna.
Pedantni majstor vodi racuna da su cevi otvorene minimalno vreme.
Ako se dozvoli kondenzovanje vode ili dospevanje vode na bilo koji nacin to ne resava jedno kratko vakumiranje.
Vlaga iz vazduha nestaje zajedno sa vazduhom bez obzira da li se cevi vakumiraju ili po starinski odzrace.

Ukoliko klima prilikom prve ugradnje nije vakuumirana ili odzracena, naknadno vakumiranje nije od nikakve koristi. Ulje koje se koristi u kompresorima je higroskopno, i ukoliko ima vazduha i vlage u sistemu to negativno utice na svojstva ulja. Zbog toga nije dovoljno samo izvuci freon i posle vakuumiranja napuniti sistem, nego je i obavezna zamena ulja u kompresoru.

Pa ko prskanje po izmenjivacu kosta 15 eur ovo ne bi smelo da kosta preko 20 [emoji23]

@Zoxor
Naravno da sam bio sarkastičan, nadam se da me nisi pogrešno razumeo. Ja smatram da svako ko pošteno radi treba da naplati svoj rad i znanje. Ali nije isto kad to radi neko ko je pravi serviser i neko ko smatra da je serviser. Razlika je ogromna a isto naplate, čak postoji mogućnost da onak ko smatra da je serviser naplati više nego pravi majstor. Pravi serviser zna šta radi i zašto to radi, to znam iz ličnog iskustva a koje nema veze sa klimatizacijom, predpostavljam da je tako i u klimatizaciji.

Poslednja izmena:
@Zoxor
Naravno da sam bio sarkastičan, nadam se da me nisi pogrešno razumeo. Ja smatram da svako ko pošteno radi treba da naplati svoj rad i znanje. Ali nije isto kad to radi neko ko je pravi serviser i neko ko smatra da je serviser. Razlika je ogromna a isto naplate, čak postoji mogućnost da onak ko smatra da je serviser naplati više nego pravi majstor. Pravi serviser zna šta radi i zašto to radi, to znam iz ličnog iskustva a koje nema veze sa klimatizacijom, predpostavljam da je tako i u klimatizaciji.
Nazalost kod nas skoro uvek posao dobija najeftiniji kako po domacinstvima a narocito na drzavnim tenderima posto nema ili ne funkcionisu mehanizmi zastite od ponudjaca koji su jeftini zato sto nude kvalitet (roba ili usluga) koji ne zadovoljava.

Midea invertor

Сличан проблем Midea-inv-9ka, Winwin, званични сервис. Грешка Е4, Winwin зове једанпут недељно, званични сервис никако. Прошло је >30 дана.

Послато са TA-1021 уз помоћ Тапатока

Koji model Midea 9-ke? Mission, Blanc, ili neki treći?

Kad sam već postovao hajde da pitam pametnije od sebe. Koju klimu biste preporučili za hlađenje i dogrevanje kad su ovako blage zime u pitanju? Kuća, soba 18 kvadrata, izolacija solidna 8cm stiropora, plafon izolovan, pod nije, susedna prostorija se greje, solidan pvc prozor. Nešto sam računao po čuvenoj formuli za topotne gubitke i izračunao da prostorija na spoljnoj temperaturi -5 stepeni C i unutrašnjoj planiranoj 22 C ima 1300 vati toplotne gubitke. Klima bi služila za hladjenje ne samo ovog prostora već tokom leta i više kvadrata kad otvorim vrata. Za grejanje do nekog minusa od -5 do -7, za ozbiljnije zime tu je TA peć.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno