Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zato sto je ja sam cistim mini kompresorom sa namenskom tecnoscu nekoliko puta tokom godine jer posle mesec dana od temeljnog servisa ovo sam isprao iz iste:
Pogledajte prilog 243414

i da ko god da je radio ciscenje kompresorom mi uvek nesto usvinji u stanu ma koliko bili pedantni nemaju majstori sat vremena da usukaju klimu kako ja to radim da ne bi bilo fleka.

Po pravilu to bi trebalo ovako da se čisti

Znam tako su i nama radili (prvi snimak) i posle mesec dana klima se zaprlja, ne mnogo ali se zaprlja sto se i vidi sa fotografije.

Ne znam samo što mene citiraš, niti sam nekad objavljivao EV podatke, niti ga zbog ovakvih nedovoljno jasnih rezultata uzimam zdravo za gotovo.

Nema nekog posebnog razloga za citiranje.
Vidio sam da si napisao da je max kapacitet na -7 = 5,60kw
A ustvari na -17 klima moze 5,30 kw jos je pitanje da li je i to maximum

Mislim da ev nema puno veze sa max snagom klime.
Ev se bavi vise scopom

Evo kako kod mene izgleda izmenjivač, ne vidim neku potrebu za 'godišnjem' servisom.
7eead1239bb2bdf482817021836e0a0c.jpg

Najvise se prlja ventilator od kombinacije budji i fine prasine.
Ako uredjaj ima kvalitetne filtere prljanje izmenjivaca nije izrazeno.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Najvise se prlja ventilator od kombinacije budji i fine prasine.
Ako uredjaj ima kvalitetne filtere prljanje izmenjivaca nije izrazeno.

Meni su u septembru ove godine radili generalku tako da planiram opet iduće godine isto odradit, sve su rastavili i oprali, mirisalo je mjeseca dana iz njih kada bi upalio klime :D

https://s9.postimg.org/dox2h61jz/20170914_140327_HDR.jpg

https://s9.postimg.org/8di5wikn3/20170914_140333_HDR.jpg

Evo da se i ja malo uključim u diskusiju.Ja sam odustao od toga da mi rade servis jer naplaćuju previše,ne odrade to ništa posebno.Kod nas u Hrvatskoj uzimaju 26 eura po klimi,ja ih imam 3 u kući i dvije u radioni.Pa vi sad računajte koliko je to za 5g da bi imao produženu garanciju.Mitsu Sf 4,2 i sf-2,5 odradio sam za sat i pol i to nalagano.Evo nekoliko slika.U kući su mi jedan kinez Fuji air(to nitko nezna tko proizvodi) u sobi od 17m2,sf-4,2 grije oko 55m2,a sf-2,5 je u dnevnom od 27m2.Ove godine odradio fasadu,dvije godine grijao se bez izolacije.U radioni imam Midea mission 12 i Midea blanac 3,5.
https://postimg.org/gallery/hc5q9gpw/

Potvrdjujem ovo sto zoxor kaze, turbina mi je zabudjavila dok sam izmenjivac nije toliko bio prljav jer se on vlazi i ispire kondezatom u uslovima kada nije prljav radni prostor (nema pusenja, kuvanja). Turbina nakupi nesto vlage iz izmenjivaca pa se na njoj lepi prasina i budj. Ja sam sa drugarom prao dve LGC i LU letos. Nismo vracali zastitnu zicu da mogu sam da odrzavam turbinu, sa zicom ne moze da joj se pridje cetkicom. Treba i turbinu periodicno dezinfikovati.

Potvrdjujem ovo sto zoxor kaze, turbina mi je zabudjavila dok sam izmenjivac nije toliko bio prljav jer se on vlazi i ispire kondezatom u uslovima kada nije prljav radni prostor (nema pusenja, kuvanja). Turbina nakupi nesto vlage iz izmenjivaca pa se na njoj lepi prasina i budj. Ja sam sa drugarom prao dve LGC i LU letos. Nismo vracali zastitnu zicu da mogu sam da odrzavam turbinu, sa zicom ne moze da joj se pridje cetkicom. Treba i turbinu periodicno dezinfikovati.

To možda kod početnih serija, npr kod Nokrije nema šanse da priđeš turbini dok je ne rastaviš.Već kod LLCC to je moguće.

@nessco klime su mi još pod garancijom, i da nisu nebi sam ništa dirao.

LT-u turbina može da se očisti četkicom za zube, samo treba ukloniti zaštitnu mrežu (žicu).

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Krivo sam izračunao 32€ je servis kod nas,ja sam radio samo prvu godinu servis i onda sam odustao.Nitko nije ni pipnuo vanjsku ,a nju je za grijanje bitnije očistiti nego unutarnju.U prvom mjesecu sf-4,2 nekako čudno radi zaleče se na mahove unutarnja,vanjska čudno radi.Ja pogledam vanjsku iza ,a ona sva crna kao da si najlon od vreče za smeće navuko na nju.
Ništa spajaj miniwash u kupatilo na toplu vodu i isperem i klima proradi ko nova.Jednostavno nije mogla vanjska gurati zrak kroz izmjenjivač.Takvo je stanje bilo i na sf-2,5 samo to nisam primjetio u njenom radu ,jer ona radi skoro uvijek na minimumu.A šta kaže matematika neka se ne ljute serviseri ,na mojih pet klima za pet godina ja bih za servise dao 800€,za te novce kupim dva kineza ili jednog japanca da mi stoji u rezervi ,ako se koja klima pokida .

A kolika je vjerojatnost da će se to dogoditi ,mala,ako se i dogodi s onim novcima što ste dali za servis uvijek možete popravit klimu.Nije to moj savjet drugima,netko nezna sam ili neće čistiti klimu,samo je to po meni previše novaca bačeno uzalud.Evo kako je izgledala Toshiba Mirai kod ćerke poslije sezone hlađenja.Poslije sat vremena bila je ko nova.Kod te klime ima jedan veliki problem to su vibracije i vanjska ima smiješnih 22kg.Imam snimak pa stavim poslije.
https://ibb.co/ffzr4w
https://ibb.co/iWgScG

Kod Toshibe isto treba samo ukloniti mrezu ali ako mora skidanje turbine je posao od 2 minuta a usput podmazem biksnu belim vazelinom.

Evo snimak Toshibe Mirai kako drnca kao stara kanta.Ima naljepnicu Toshiba ,ali ju nije zaslužila po mome .Neznam što im je to trebalo ,da se pokušaju spustiti cjenovno na razinu kineza i naprave ovako loš proizvod.Vanjska 22kg pa pretjerali su sa rezanjem.Neznam zašto moj prethodni post nije još objavljeni kakve to provjere prolaze moji postovi ili je to kod svih tako.
https://youtu.be/0-ZQ99lvI04

Nisam, imam tanak a dugačak instrument :)
Mada realno, ta mreža ničemu ne služi. Deca ne mogu da dohvate klimu, a ja je čistim samo kad je ugašena.

Ta mrezica ne sluzi nicemu osim za "bezbednost" i to vise za samo radno kolo nego za necije prste posto je to motor male snage i kolo od tanke plastike i pre ce puci lamela na kolu nego izazvati povredu.
Pucanje samo jedne lamele moze da izazove disbalans kola i on mora da se menja novim.
Realno nema sta da traze prsti tamo.
Na jeftinim klimama te mrezice i nema.

Nema ni na skupim, barem ja nisam to video na svojim Panasonic. Može neka fotografija?

Klima mi hoce da hladi, i radi najnormalnike tada. A kada treba da greje nece. Na spoljnoj jesinici ventilator se okrece. Ona kao da zuji ali ne izduvava nista

Послато са SM-G930F уз помоћ Тапатока

Klima mi hoce da hladi, i radi najnormalnike tada. A kada treba da greje nece. Na spoljnoj jesinici ventilator se okrece. Ona kao da zuji ali ne izduvava nista

Ako je on/off klima sačekaj treba joj da uhvati malo.

Meni je bilo obrnuto, hoće da greje a neće da hladi. To ti je u pitanju elektronika.

To zuji ne znaci nista.
Da bi dobio pomoc na daljinu treba vise informacija tipa da li radi ventilator spolja unutra da li radi kompresor.
Sta znaci ne izduvava nista? Stoji fan ili duva sobni vazduh ili mozda hladi.

To zuji ne znaci nista.
Da bi dobio pomoc na daljinu treba vise informacija tipa da li radi ventilator spolja unutra da li radi kompresor.
Sta znaci ne izduvava nista? Stoji fan ili duva sobni vazduh ili mozda hladi.

Spoljni ventilator radi. A klima ne uduvava u prostoriju nikakav vazduh. Prvo je bilo sve slabije grejanje. Pa skoro hladno pa sada nista. Upalim je ona ne duva nikakav vazduh. Cekam ima 20 dana da se ovi iz win win smiluju da posalju nekoga

Spoljni ventilator radi. A klima ne uduvava u prostoriju nikakav vazduh. Prvo je bilo sve slabije grejanje. Pa skoro hladno pa sada nista. Upalim je ona ne duva nikakav vazduh. Cekam ima 20 dana da se ovi iz win win smiluju da posalju nekoga

Kompresor nije krenuo.
Kompresor radi ali nema freona.
Cudi me da ne izbacuje gresku.

Nije izvakumirana :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno