Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne ulazi u bespotrebna pojasnjenja jer to ne mozes nikome pojasniti , a nije ni bitno , kome treba zna gde ce pitati a ostali nek se snalaze sami . Nego , sto se tice toplane , dok se nisam iskljucio placao sam nesto preko 50k po sezoni , a od kad sam se iskljucio dobijam fiksni deo 1700 din mesecno koji ne placam , znaci traze mi godisnje oko 21k .. Pretprosle sezone su stanovi koji su na toplani platili za sezonu 55600 din a ja za klimu 5600 din, prosle sezone su oni platili 60730 din a ja 8400 din , znaci ako ih dobijem na sudu onda sam vec otplatio klimu tj ulaganje u istu . Ovo je samo primer koliko nas toplane pljackaju a ja sam se iskljucio jer mi je njih dvoje iz zgrade koji se greju na TA peci relo da trose oko 100e po sezoni , kad mi je to prvi rekao pomislio sam da laze a kad mi je to drugi rekao pomislio sam jesam li ja ****** sto placam toliko ili sta , na kraju je ispalo da sa klimom ja trosim jos manje od njih .

Pa mozes da se grejes na ta za 100e za sezonu, tako sto ces kad dodjes kuci da zagrlis tu ta pec, a ja bi radije kupio dobro cebe mesto peci za 100e, racuni ta prosle zime za mesec dana 10k kod poznanika, 40km, dvosoban stan 6kw pec, ako ćeš da bude toplo u stanu.
Meni je u stanu pre prosirenja etazno grejanje, 3kw kotao bili racuni 12k mesecno, stim sto mi zena ne prilazi kuhinji, a nije bilo uopste toplo jer je grejanje bilo upaljeno od 18h-08h ujutro - 39km

Poslednja izmena:
Ne znam za to ali mi oni rekose da im je toplo u stanu , bem li ga .. Pa i moj brat od ujaka se greje na jednu TA pec od 4.5kw , doduse nije bog zna koliko topo bilo ali ima losu stolariju , stan od 50m2 , ispod njega podrum , neizolovana zgrada sa dva spoljna zida , racuni mu nisu bili bog zna koliko veliki , veci jesu od 100e po sezoni ali ne veci od 150e .. Sad kad gledam moju potrosnju od 850kwh prosle sezone , pa to x4 da imam kotao , i ja bi potrosio oko 260e za sezonu a ne 70e .. Imam ja i dalje radijatore i mislio sam i o toj opciji ali srecom da sam natrcao na ove teme i uzeo klimu pa se resio bede .. Kontam da ih prodam , koji ce mi jer nemam nameru da se ikad vise u zivotu grejem na toplanu a na struju je ovo najjeftinija opcija .

Skidaj to, samo ti zauzima mesto.

Ja se sa TA nisam usrecio. Doduse nisam je jos izbacio, niko nece da da neki dinar za nju :D

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Ima dosta i do brojila, ako je broilo matoro 25+ godina, ume sporije da okrece i time prikazuje manje racune, imam tazbinu koja ne gasi el aparate u kuci tj. zgradi, racuni im 2500-3000 mesecno

Vidim razne price u vezi pravilnog montiranja klima, medjutim nista od navedenog ne moze da se smatra potpuno pravilnim. Cak ne verujem da u Srbiju postoji servis ili montazer koji sprovodu pravilnu proceduru u potpunosti. Pod pravilnom montazom se podrazumeva da se cevi ne smeju nikako hartletovati (variti), vec se moraju spojiti holenderom i moment kljucem stegnuti na odgovarajuci moment sile(Nm) koji je predvidjen od strane proizvodjaca. Moraju se koristiti odgovarajuci strujni provodnici(presek i precnik) za konekciju spoljne jedinice, zavisno od preporuke proizvodjaca, minimum 4x1.5mm2(1.1kw). Za spajanje unutrasnje jedinice sa strujnim izvorom minimum 3x1.5mm2(1.1kw). Tu ima raznih varijacija, da li se na mrezu spaja unutrasnja, spoljasnja, ili su proizvodjaci omogucili da na mrezu mogu da se spoje obe jedinice, pa montazer(kupac) bira koju ce spojiti. Ne zaboravite da je cest slucaj da montazeri kao vezu unutrasnje i spoljasnje jedinice kod nas mogu da koriste isto 3x1.5 kabl radi sitne ustede i time vas dovode u OPASNOST, jer ne povezuju uzemljenje na spoljnoj jedinici!!! Sto se tice postavke unutrasnje jedinice preporucuje se da ona bude, zavisno od proizvodjaca, najmanje 2.5 metara podignuta od poda, naravno ako je to izvodljivo. Treba se drzati i minimalnog odstojanja klime od gornjeg dela(plafona),(kod nekih klima proizvodjac minimalno se predlaze i po 5cm, dok je kod nekih to i znatno vise a zavisi od dizajna unutrasnje jedinice!) kao i odstojanja od zida(zidova) sa strane. Sto se tice postavljanja spolje jedinice, isto se mora voditi racuna o minimalnoj udaljenosti zadnje strane klime od zida, kao i bocnih strana, sto varira u zavisnosti od modela i proizvodjaca. Spajanje cevi sa spoljnom jedinicom se vrsi moment kljucem stezanjem na odgovarajuci moment sile kako je to proizvodjac predvideo. Isto tako je vazno da se ispostuje i precnik bakarnih cevi koje su predvidjene za spajanje unutrasnje i spoljasnje jedinice, s tim da su odredjeni proizvodjaci kod odredjenih modela predvideli mogucnost spajanja cevi ne samo jednog precnika. Cevi moraju biti posebno izolovane. Sto se tice FAMOZNOG vakumiranja, odmah cu vam reci da nisam siguran da u Srbiji uopste postoji neki montazer(servis) koji ovu operacuju sprovodi po pravilu. Dakle, najpre se "low side" strana prikljuci na servisni ventil trokrakog ventila. Zatim se centralno crevo iz manometra prikljucuje na vakuum pumpu. Pali se vakuum pumpa i pusti se da radi sve dok kazaljka na manometru ne pokaze -0.1MPa, onda se ostavlja pumpa da radi jos 10-tak minuta. Zatim se zatvara "low side" ventil na manometru i iskljucuje se vakum pumpa, manometar se prati oko 5 minuta da se vidi da li je piritsak u cevima konstantan, ukoliko nije znaci da instalacija nije dobro izvedena. Ukoliko je sve u redu, vadi se crevo sa servisnog ventila, steze se poklopac servsinog ventila na odgovarajuci moment sile moment kljucem. Skidaju se poklopci sa dvokrakog i trokrakog ventila i inbus kljcem ventili se otvaraju. Vracaju se poklopci nazad na ventile. Zatim se povezuje struja na spoljnu jedinicu. Vakumiranje se vrsi iz razloga da se iz unutrasnje jedinice i cevi izvuce vazduh(a svaki vazduh u sebi sadrzi vlagu samo je pitanje u kolikom procentu) a ne vlaga. Ukoliko je vazduh nekim slucajem kondezovao u unutrasnjij jedinici ili cevima, a cevi nisu vertikalno postavljenj, taj kondenzat ce sa vakuum pumpama kakve koriste(oni koji ih koriste) vecina montazera(servisera) tesko izaci napolje. Profesionalna vakuum pumpa kosta koliko i profi klima uredjaj. Sa ovim jeftinim pumpama od 100-200 evra ne moze da se dostigne ni apsolutna nula. Mozda bi i mogla da se dostigne na jednoj klimi, dve, na trecoj ne verujem. Pumpa bi izdahnula. Dakle, velika vecina montera(montazera, servisera) ne moze da ispostuje proceduru vakuumiranja klima uredjaja. Da se vratim na vazduh u cevima i unutrasnjoj jedinici, on se prvenstveno isisava, jel bi u suprotnom, ukoliko bi onstao u sistemu doslo do defekta(pucanje, eksplozija!) zbog stvaranja abnormalnog pritiska. Kljucna stvar je da se izvuce vazduh! A ne vlaga. Vlaga ce izaci samim tim sto se nalazi u vazduhu ukoliko nije kondezovala. Da ne zaboravim ni famozne antivibracione gume(nosace). Nije ih nuzno stavljati, jer odredjeni proizvodjaci prilikom spajanja kompresora vec stavljaju antivibracione gume izmedju njega i sasije. Set tih antivibracionih guma kosta oko 2-3 evra u malopordaju, postoje razliciti modeli pa mozete da birate da li hocete sa brezonima, podloskama ili bez iceg(samo guma). Kompletna cena utrosenog materijala za postavljnje klima uredjaja(bakarne cevi, strujni kablovi, nosaci, izolacija..) za 3 metara instalacije ne prelazi 20-tak evra. Nesto sam verovatno zaboravio da pomenem, neke detalje namerno nisam hteo da pomenem, da vas ne zamaram i ne opterecujem. U svakom slucaju ima jos detalja na koje treba voditi racuna kod pravilne montaze klima uredjaja, i kvaliteta ugradjenih materijala.
Toliko.
Hvala!

Grejanje samo na klimu jeste ok ali ukoliko sam dobro shvatio ne na jednu klimu već na dve ili tri, zavisi od veličine objekta, izolacije, spratnosti i mnogo drugih faktora. Ako gledamo prosečno izolovan objekat (kuću sa 5cm demit fasade i 3cm stiropora na plafonu ) u Srbiji i prosečne veličine 85-100 kvadrata njemu treba tri klime da bi bio siguran bez nekog dodatnog grejanja. Ali ne makar koje klime, već klime koje zajedno koštaju sa ugradnjom 2000 eura. Ali zreba napomeniti da u poređenju sa centralnim grejanjem, početno ulaganje u centralno jeste skuplje i skuplje je gorivo ali ne menja on centralno grejanje svakih 6-7 godina a klime su tu već na klizavom terenu. Za klime mora da plati servis a za centralno nije baš tako. Pored toga grejanje centralnim grejanjem u sopstvenoj režiji zahteva loženje, izbacivanje peoela, kupovinu i unos ovreva itd. Toga kod klima nema. Ali ipak smatram da ako sve navedeno uzmemo u obzir da je grejanje centralnim grejanjen na drva malo skuplje nego na klimu ali je i konfor neuporedivo veći. Stanovi su več neka suprotna priča. Mislim da je najbolje mix, prelazni period klima a sezona pali centralno, to je po meni najekonomičnije i najsigurnije.
Nego da pitam znalce, ulazni modeli invertera: Fujitsu, Daikin, Micubiši, Tošiba. Kako biste ih vi rangirali pri tome ne mislim na perfomanse nego na konfor koji pružaju korisniku i trajnost uređaja, pouzdanost?

Grejanje samo na klimu jeste ok ali ukoliko sam dobro shvatio ne na jednu klimu već na dve ili tri, zavisi od veličine objekta, izolacije, spratnosti i mnogo drugih faktora. Ako gledamo prosečno izolovan objekat (kuću sa 5cm demit fasade i 3cm stiropora na plafonu ) u Srbiji i prosečne veličine 85-100 kvadrata njemu treba tri klime da bi bio siguran bez nekog dodatnog grejanja. Ali ne makar koje klime, već klime koje zajedno koštaju sa ugradnjom 2000 eura. Ali zreba napomeniti da u poređenju sa centralnim grejanjem, početno ulaganje u centralno jeste skuplje i skuplje je gorivo ali ne menja on centralno grejanje svakih 6-7 godina a klime su tu već na klizavom terenu. Za klime mora da plati servis a za centralno nije baš tako. Pored toga grejanje centralnim grejanjem u sopstvenoj režiji zahteva loženje, izbacivanje peoela, kupovinu i unos ovreva itd. Toga kod klima nema. Ali ipak smatram da ako sve navedeno uzmemo u obzir da je grejanje centralnim grejanjen na drva malo skuplje nego na klimu ali je i konfor neuporedivo veći. Stanovi su več neka suprotna priča. Mislim da je najbolje mix, prelazni period klima a sezona pali centralno, to je po meni najekonomičnije i najsigurnije.
Nego da pitam znalce, ulazni modeli invertera: Fujitsu, Daikin, Micubiši, Tošiba. Kako biste ih vi rangirali pri tome ne mislim na perfomanse nego na konfor koji pružaju korisniku i trajnost uređaja, pouzdanost?

Najkvalitetnije grejanje je centralno, i to je cinjenica, klima dolazi na drugo mesto, ne znam za ostale ali meni je muka vec vise godina od nabavke, cepanja drva, slaganja, lozenja na -15, ciscenja pepela itd,
o uglju necu ni da pricam uopste. Klime ,i one kineske retko crkavaju, u odnosu koliko ih ima mislim da je broj zanemarljiv, posebno kod brendova koje si naveo.Znaci, miran bi trebalo da budes 10-15 godina za pocetak uz
koliko sam razumeo, proveru jednom godisnje na stanje tecnosti u spoljnoj jedinici, koja jedino moze naskoditi vitalnim delovima klime.Moje razmisljanje da ako ti u garantnom roku ne pokaze problem, da ga ubuduce nece ni biti.

banacanin

Gde god da odes i da pitas ciji ulazni inverter je najbolji na to neces dobiti odgovor jer se po kvalitetu ne razliku bog zna sta , sto bi neki rekli ako poredis klime iz iste klase razlike su minimalne i ovo sto kaze Duk je tacno , kvarovi nisu nemoguci ali su jako retki kod japanaca . Kad kupujes neki od ovih brendova trebas gledati prvenstveno svoje potrebe i imati na umu da su ta cetiri brenda podeljena u dve grupe , jedna je ( Daikin , Toshiba ) gde su klime podesene da idu na vecu ustedu ali gube vise na kapacitetu kako idu u jaci minus , ili pak ( Fujitsu , Mitsubishi ) koji su podeseni da daju maksimalno koliko mogu iako ce srusiti COP zarad toga . Tom logikom bi ispalo da ako imas jako dobro izolovan prostor onda razmisjaj o Daikin ili Toshiba , a ako nije bas najsjajnija izolacija ili nisi siguran i zelis sto vise KW onda ides na Fujitsu ili Mitsu .. E sad , pored toga sve se svodi i na to odakle si , kod nas u Srbiji najbolji odnos cena = kvalitet ima Fujitsu , ako odes u Hrvatsku tamo su cene poprilicno dobro izbalansirane i imaces veci izbor za slicne pare , u Makednoniji je Fujitsu skup ko suvo zlato , a u Bosni je slicna situacija kao i kod nas ako se ne varam . Nadam se da si dobio odgovor koji si trazio :)

Duk

Neki kazu da se pri servisu inverter klima ne vrsi provera freona manometrima tj ne moze se na taj nacin proveriti , pored toga svaki put kad okacis creva da bi to kao proverio , nesto gasa ostane u njima i posle nekoliko godina se normalno smanji kolicina tj nije vise po specifikacijama . Provera gasa se vrsi samo onda kad sumnjas u to i klima ne radi kako treba , a onda se gas mora izvuci rekurperatorom i izmeriti na digitalnoj vazi , uporedi se sa specifikacijama dopuni se u gram , vakumira sistem itd , znaci nije mali posao i gasa mora biti tacno onoliko grama koliko je propisano .

Ljudi pozdrav,svako dobro zelim.
Imam jednu veliku molbu,tj. pitanje.Svasta sam citao,razne price,razne jednacine,razna misljenja i iskreno,ja NEMAM PREDSTAVU KOLIKO STVARNO MOJA 18BTU TROSI STRUJE(izvinjavam se na velikim slovima).Zivimo u kuci sa zajednickim el. brojilom i mi koliko damo za nas deo novca,uvek nekako moze jos malo.Uredjaj je kupljen pre 11god.,kopernikus 18btu i do dan danas mu povremeno samo asepsolom,okupam sace unutrasnje jedinice,bez ikakvog servisa.Greje,muci se malo,na minus 10,minus 15.Evo poslacu ovu specifikaciju sa unutrasnje jedinice,sigurno ce mnogo pomoci.Ako uspem da posaljem sliku ...

Pogledajte prilog 239954

Poslednja izmena:
Proveru gasa manometrima vrše da bi uzeli pare.
Los rad uređaja se ustanovi merenjem temperatura i vizuelnom proverom količine kondenza
Ako se sumnja na curenje trazi se mesto curenja i sanira se pa se napuni na vagu
Skidam kapu majstoru koji na inverteru utvrdi da mu fali malo gasa uz pomoc manometara.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Imas druže merače potrošnje od 1400 do 4000 dinara da biraš, kupi i videćeš crno na belo xD
Koliko vidim cop na ovoj je mali ako se ne varam.

merenjem temperatura i vizuelnom proverom količine kondenza

Sent from my SM-G955F using Tapatalk[/QUOTE]

Gde se pojavljuje kondenz

Ako je ta cena,to nije puno(za merac potrosnje).Kako se on instalira,da sad ne trazim na net-u?Mada pogledacu svakako sto pre.

koliko sam razumeo, proveru jednom godisnje na stanje tecnosti u spoljnoj jedinici, koja jedino moze naskoditi vitalnim delovima klime.Moje razmisljanje da ako ti u garantnom roku ne pokaze problem, da ga ubuduce nece ni biti.

Jednom godišnje radi se generalka klime/a uređaja, dakle kompletno čišćenje, evo kako to izgleda nakon godinu dana rada klime/a

Fujitsu/Nocria prašine FUJ

Pogledajte prilog 239955

Fujitsu LLCC u sobama

Pogledajte prilog 239956

Pogledajte prilog 239957

Jednom godišnje radi se generalka klime/a uređaja, dakle kompletno čišćenje, evo kako to izgleda nakon godinu dana rada klime/a

Fujitsu/Nocria prašine FUJ

Pogledajte prilog 239955

Fujitsu LLCC u sobama

Pogledajte prilog 239956

Pogledajte prilog 239957

Prašina i paučina ne može naškoditi vitalnim delovima klime xD,
Koliko vidim ti si ovde raskačio klimu od unutrašnje jedinice, šta to znači, jel se dopunjava tečnost ili ne, i šta si uradio po tom pitanju

Poslednja izmena:
Midea MSMBBU-12HRFN1-QRD0GW za 45.598,00 din kupiti ili cekati nizu cenu? :D

Srbija je ovo i tesko da ce cena ici nize ..

KECKY

Imas PROSTO PM001 merac potrosnje za 1500din .. Po onoj nalepnici klima bi trebala da trosi 2.7kwh na grejanju ali to je kad radi kompresor , mada najbolja opcija za proveru je merac ..

Poslednja izmena:
Pričam o onom 410 freonu

Ne vjerujem da se to dopunjava ni za 5 godina rada klime ili dok traje garancija, npr imam i danas staru vox klimu 5Kw sa hitachi kompresorom nakon 10 godina je procurila i onda joj je odrađena vakumizacija, stavljeni novi ventili, cijevi i lula koja je bila začepljena, sjećam se njenog defrosta i danas kad izbaci onaj oblak pare ko zmajev dah :smash:i danas grije i hladi ko luda, prebacio sam je u vikendicu.

Pa mozes da se grejes na ta za 100e za sezonu, tako sto ces kad dodjes kuci da zagrlis tu ta pec, a ja bi radije kupio dobro cebe mesto peci za 100e, racuni ta prosle zime za mesec dana 10k kod poznanika, 40km, dvosoban stan 6kw pec, ako ćeš da bude toplo u stanu.
Meni je u stanu pre prosirenja etazno grejanje, 3kw kotao bili racuni 12k mesecno, stim sto mi zena ne prilazi kuhinji, a nije bilo uopste toplo jer je grejanje bilo upaljeno od 18h-08h ujutro - 39km

Ako imaš pomenutu TA i puniš je svih 8 sati tokom noći:
4,5 kW x 8 h = 36 kWh dnevno (potrošnje i toplote)

Mesečna potrošnja je 36 kWh x 30 dana = 1080 kWh, što ti daje sasvim dovoljnih 520 kWh za ostale uređaje u stanu pre nego što uđeš u crvenu zonu.
Za to plaćeš 1080 kWh x 3 din = 3240 dinara mesečno.

Za isto to grejanje sa klimom koja ima prosečan COP=3:
Da bi dnevno dala tih 36 kWh toplote, mora da potroši 12 kWh struje.
To daje ukupnu mesečnu potrošnju od 360 kWh.
Od toga je trećina po nižoj ceni: 120 kWh x 3 din = 360 din/mesečno za grejanje tokom noći.
A 2/3 je po višoj: 240 kWh x 12 din = 2880 din/mesečno za grejanje tokom dana.
Ukupna cena je 3240 din/mesečno.

Ako je tebi za grejnu sezonu dosta (po mesecima): 400 +700+1100+1100+700+400 = 4400 kWh za grejanje, ti bez problema možeš da ih pokriješ sa TA za nekih:
3240 din : 1080 kWh = X : 4400 kWh
X=13.200 din godišnje.

Ta računica vredi za nekoga ko ima recimo dve TA peći od 2 kW i 2,5 kW i kome to zadovoljava toplotne potrebe. Cena grejanja klimom bi na godišnjem nivou trebalo da je skoro ista.
Ovde si uslovljen dnevnim toplotnim gubicima od 36 kWh, tj. 1,5 kW na sat za ceo stan. Za sve gubitke veće od toga, skoro da moraš da uđeš u crvenu zonu. To je otprilike svaki naš prosečan stan veći od 50-ak kvadrata. Tu se već isplati da se razmišlja o dodavanju klime za grejanje.

Ne znam za to ali mi oni rekose da im je toplo u stanu , bem li ga .. Pa i moj brat od ujaka se greje na jednu TA pec od 4.5kw , doduse nije bog zna koliko topo bilo ali ima losu stolariju , stan od 50m2 , ispod njega podrum , neizolovana zgrada sa dva spoljna zida , racuni mu nisu bili bog zna koliko veliki , veci jesu od 100e po sezoni ali ne veci od 150e .. Sad kad gledam moju potrosnju od 850kwh prosle sezone , pa to x4 da imam kotao , i ja bi potrosio oko 260e za sezonu a ne 70e .. Imam ja i dalje radijatore i mislio sam i o toj opciji ali srecom da sam natrcao na ove teme i uzeo klimu pa se resio bede .. Kontam da ih prodam , koji ce mi jer nemam nameru da se ikad vise u zivotu grejem na toplanu a na struju je ovo najjeftinija opcija .

Kako teku stvari, možda se ti ponovo jednog dana vratiš elektranama :D
http://www.blic.rs/najbolji-ostaju/...iji-pet-puta-jeftiniji-nego-u-danskoj/cqdjq7y

Poslednja izmena:
Ma nema sanse da se to desi , struja bi trebala basnoslovno da poskupi KWh = bar 80 din, tacnije 8-10x da bi samo dostigao toplanu ..

Lepo si ti to sabrao, samo što si uračunao da ta ne duva danju, što bi značilo da je racunica ta peci podrazumevana za miholjsko leto i jako laganu zimu,
a kao sto sam rekao , ako je zima u konstantnoj nuli, onda su stvari mnogo drugačije i ta ta pec izduva svu toplotu za sat ipo vremena, što iziskuje račun od oko 10+ hiljada po temperaturi od -1 prosecno,
ako hoces da ti bude toplo u stanu od 40km, ili možeš da je zagrliš a da ne duva danju.

A racunica za klimu i cop 3 je do -10 konstantno, sto znaci odprilike, da ce klima grejati za te pare koje si nave na ajde recimo -5 stepeni konstantno ceo mesec.
Ne mogu da ti dam tačno dok ne izracunam ali klima mi je potrošila 22 kilovata zadnju nedelju oktobra u stanu od 60+ kvadrata, i bilo je ponekad za otvaranje prozora da izadje toplota.

Napominjem da stan jeste na suncanoj strani i solidno izolovan ali 22kw...

Poslednja izmena:
Srbija je ovo i tesko da ce cena ici nize ..

KECKY

Imas PROSTO PM001 merac potrosnje za 1500din .. Po onoj nalepnici klima bi trebala da trosi 2.7kwh na grejanju ali to je kad radi kompresor , mada najbolja opcija za proveru je merac ..

Auuu,gde ja zivim ...... ne mogu da verujem,koja stvar mi nije pala na pamet i da ta stvar,vrlo prosto i postoji,za male novce ... sta da kazem? .. bolje da se pokrijem usima .... hvala hvala

Potpisujem ovo iznad. Ja sam zimus grejao dnevni boravak od 35m2 sa TA od 5.2KW i uvece kad se vratim s posla u stanu me ceka 17c. Ledara bukvalno. To mi je bila prva zima u ovom stanu i nisam znao da klimom necu moci da se dogrejem. To je bio kraj, nikada mi se to vise nece desiti u zivotu. Kupio sam krstenu klimu i bas me briga. TA pec je bukvalno dzaba radila, uvece kada mi najvise treba je bila najhladnija. Ako izduvava stvarno se brzo ohladi. Ustvari jedina dobra stvar je sto trosi jeftinu struju koja je 4x jefinija. S druga strane potrosi brdo kilovata, priblizi te crvenoj tarifi i jos se ne ogrejes kako treba.
Naspram nje klima ce u najgorem slucaju potrositi isto para, ogrejace te daleko bolje i imaces vise lufta do crvene tarife. Za mene je cist no brainer. Jedino je frka ako nema neko da uvali bar 600-700e u klimu. Nije ni mali broj takvih ljudi. Vecina i ne zna koliko klime mogu biti efikasne, pogotovu stariji ne veruju u to. Moji matori ce ove zime da se uvere, sledece godine se nadam da cu i njih prebaciti na inverter.

Srbija je pod pritiskom MMF-a od 2010-te da drastično poveća cenu el. energije. Sreća naša da je struja od vremena Jugoslavije bila socijalna kategorija, pa ne mogu tek tako da dignu cenu, narod bi digao bunu. Uglavnom, cena el. energije se povećava mic-po-mic, tako da pri odabiru klime ima smisla kupiti skuplji i efikasniji uređaj. Ukoliko cena dođe na isto (kroz manju potrošnju) za 10-15god, moje mišljenje je da je bolje u startu dati pare za bolji i kvalitetniji uređaj.

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Cena struje prati bdp, tako je i u danskoj, struja je 5x veća a i bdp im je 5x veći, ako ne i više

Srbija je pod pritiskom MMF-a od 2010-te da drastično poveća cenu el. energije. Sreća naša da je struja od vremena Jugoslavije bila socijalna kategorija, pa ne mogu tek tako da dignu cenu, narod bi digao bunu. Uglavnom, cena el. energije se povećava mic-po-mic, tako da pri odabiru klime ima smisla kupiti skuplji i efikasniji uređaj. Ukoliko cena dođe na isto (kroz manju potrošnju) za 10-15god, moje mišljenje je da je bolje u startu dati pare za bolji i kvalitetniji uređaj.

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока
Ja danima pricam o tome. Cena struje ce samo rasti i efikasniji uredjaj ce se ipak otplatiti za manje vremena nego sto mislimo. Po meni jenpametno razmisljati o tome jos sada obzirom da se klima nece menjati minimalno 10 godina.

Potpisujem ovo iznad. Ja sam zimus grejao dnevni boravak od 35m2 sa TA od 5.2KW i uvece kad se vratim s posla u stanu me ceka 17c. Ledara bukvalno. To mi je bila prva zima u ovom stanu i nisam znao da klimom necu moci da se dogrejem. To je bio kraj, nikada mi se to vise nece desiti u zivotu. Kupio sam krstenu klimu i bas me briga. TA pec je bukvalno dzaba radila, uvece kada mi najvise treba je bila najhladnija. Ako izduvava stvarno se brzo ohladi. Ustvari jedina dobra stvar je sto trosi jeftinu struju koja je 4x jefinija. S druga strane potrosi brdo kilovata, priblizi te crvenoj tarifi i jos se ne ogrejes kako treba.
Naspram nje klima ce u najgorem slucaju potrositi isto para, ogrejace te daleko bolje i imaces vise lufta do crvene tarife. Za mene je cist no brainer. Jedino je frka ako nema neko da uvali bar 600-700e u klimu. Nije ni mali broj takvih ljudi. Vecina i ne zna koliko klime mogu biti efikasne, pogotovu stariji ne veruju u to. Moji matori ce ove zime da se uvere, sledece godine se nadam da cu i njih prebaciti na inverter.

Sve tacno,ja grejem skoro 20kvm sa 3kw ta pec i ista situacija,nalazi se u spavacoj koja je spojena sa kuhinjom,ako bude para na prolece planiram tu da stavim daikin 12 ili neki fujitsu i onda sam se resio ta peci zauvek,imam dve fujitsu ali vucem na daikin koji je malo stedljiviji od 12llc na nekim normalnim tempreturama dok je fujitsu snaznija na vecim minusima,planiram da jos malo pojacam izolaciju i onda mislim da bi i daikin bio ok za jacs minuse.

Sent from my PRA-AL00 using Tapatalk

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno