Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@donmarkon
Svojevremeno je bratu crklo pet tv-a, racunar, DVD plejer i jos nesto, ne secam se. A uzemljenje ima provereno. Toliko o tome i toj zastiti. Jer je njemu uslo kroz kablovski kabl i kabl za fiksni pa preko ADSL-a. Ne znam kako mislis da ce struja da iskoci iz uticnice i bas da skoci pola metra do suko uticnice od klime, to je naucna fantastika.

@jorgovan
Gledaj da ispostuju mesta oko unutrasnje i spoljasnje jedinice, da ih na nabiju na zid, treba im mesta da bi radile.

Radim u ED Kraljevo pri udaru groma u mrezu bez adekvatnog uzemljenja topi i spaljuje sve kao u flimu, vise puta bio na licu mesta :) do duse u razmacima velikim (2 puta u 10 godina) i pricam kada su losa uzemljenja na mrezi.

A ovo za za televiziju kablovsku itd. To je problem do njih jer je u njihovim instalacijama doslo do problema ...

Mrežni prenaoponi su za krajnje korisnike daleko verovatniji od direktnog udara, adekvatno uzemljenje nije dovoljno za zaštitu, već je potreban i odvodnik(ci) da sprovede prenapon ka uzemljenju.

Kad smo kod gromova i prenapona... pre par meseci, Niš, zvizne grom negde... sprži dlink 48 portni ruter i ubije oko 20 mrežnih kartica, većina matičnih preživela, štampač povezan preko usb-a...

Ima Phoenix Contact zaštitu za sve moguće tipove uređaja i instalacija, ali cene takve zaštite za kućne korisnike daleko premašuje vrednost štićene opreme.

Zato ja u letnjem periodu kada ima najvise gmrljavine ako odlazim od kuce - sve vadim iz zida, samo ostaje bojler i frizider. Radim od kuce pa mogu ovako inace je zeznuto.

Stigla 12lmce, ugradjena, unutrasnja jedinica prelepa, sedefasta i siva kombinacija, spoljna skoro da se i ne cuje. Koje su preporuke za podesavanja prilikom grejanja, economy mod, brzina izduvavanja, i tome slicno?

Pa probaj sa Economy na Low brzini, ili dve crte kako vec stoji na daljincu. Temperaturu mozes za stepen vise od zeljene pa probaj. Inace odlican izbor!

Ja oko ponoci kad sam stigao upalio Nocriu na 23c, krenula je sa 2400W, 13 je spustala polako na 700W, minut kasnije 600W, 30 sekundi kasnije ugasila kompresor. Posle se upalila na 400 i neki W i odrzava tako.
Zanimljivo mi je da se i kao kod Jozzinih 18-ica klima ugasila na 600W, daleko ispod minimuma.
Osecaj kad greje sa onih 2400W iz zida je kao da je neko zapalio vatru na sred prostorije, greje kao luda. Do sada nije vukla toliko nijednom a cinilo mi se da je bilo i hladnije. Toliko se jak talas toplote osetio da sam morao da se pridignem da vidim sta se dogadja.

Jok 600W, to je na trenutak bilo 626W, da bi skočilo na 800 ili 900, pa se ugasila.

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Stigla 12lmce, ugradjena, unutrasnja jedinica prelepa, sedefasta i siva kombinacija, spoljna skoro da se i ne cuje. Koje su preporuke za podesavanja prilikom grejanja, economy mod, brzina izduvavanja, i tome slicno?

Kod mene je Eco mode uključen, fan na Auto, 24 stepena podešeno.

Sa čime merite potrošnju klime, jel ima neka preporuka a da nije nešto preskupo? Možda sa alija ?

Trotec bx11. Ima i neki TS-1500 za manje pare, ali nije baš precizan, tj veoma je trom.

Prosto PM001 ako si iz Srbije , ima da se nadje za 1509din .

Takav je i kod mene.

Vezano za raslike u ceni/kvalitet vibro gumica:
cc3ff49cddc40d3886700af8f851e8f0.jpg

Zato se stavljaju uzemljenja na pripisanim mestima na mrezi. Ako uzemljenje nije adekvatno pri udaru groma nece te spasiti nikakvo cupanje iz uticnice. Zasto? Pri udaru groma ako na mrezi NN uzemljenja nisu adekvatna ili nepostojeca, dolazi do filmskih stvari, sikljanja vatre kroz uticnice, otapanje provodnika i pozara. Tako da svo to cimanje oko oscilacija napona pri udaru groma je smesna stvar, to jedino mogu da razumem ako zivite u nekoj zabiti gde ste poslednji potrosac na mrezi ... U svakom drugom slucaju pogotovo u gradu je apsurdno raditi

I da ovo se desava ne tako cesto ali uglavnom u zabitima gde:

1. instalacije u kuci nisu adekvatne
2. nema uzemljenje na kuci ili je lose na mrezi NN (niskog napona)

Svaka trafo stanice je UZEMLJENJA u prevodu sve je uzemljeno, kablovi su IZOLOVANI

Rizici postoje ako mreza do vas ide GOLIM PROVODNICIMA PREKO BANDERA i kada nije adekvatno uzemljeno na svim propisanim mestima .... U tom slucaju udar groma u mrezu spaljuje sve i ne ostaje nista, sve ce izgoreti, ali ponavljam ovo je u rangu naucne fantastike jer uvek postoji uzemljenje na mrezi ...

Džaba ti sve to. Ako grom udari gde ne treba, spali ti uređaje baš kroz to uzemljenje. A dešava se to i u urbanim sredinama.
Najbolje je da se izvuče utikač iz zida.

Ceo stan je 42m2 a dnevna soba sta znam nema vise od 20-ak spavaca oko 10-ak i ostalo je za hodnik i kuhinju i kupatilo okvirno....Visina plafona standardna(nije visok plafon oko 2 i nesto metara)...Iskreno gledam sta mi je isplatljivije/ekonomicnije/ugodnije da li da TA pec veliku od 6kw izbacim gde bi legla 12-ica inverter da odrzava 22-25C(bitno mi je da moze makar 22C na velikom minusu)...Ajde ovako lakse da formulisem kako bi ti(nexteen i ostali) uradio grejanje za takav stan? TA pec/inverter/nesto trece? naravno varijanta sa i bez izolacije predlog?Hvala unapred

Ako imaš 6kW TA u tako malom prstoru, znači da imaš velike toplotne gubitke. Najbolje bi bilo izolacija, zatim neka 12LMC ili 12LUC u dnevnu, a za spavaću ostaviš malu TA. Ako ti odgovara spavanje pod klimom, onda jednog dana ubaciš neku 7 ili 9 u spavaću, ili ako su uslovi takvi staviš samo elektronsku grejalicu da greje od 22 do 8 ujutru.

Vezano za raslike u ceni/kvalitet vibro gumica:
Koliko se meni čini nisu te gumice nešto posebno opterećene na vibracije. Najveća opasnost je da se ne raspadne guma sama od sebe ili da se ne odlepi.

Poslednja izmena:
Meni 12LU ovih dana vuce 210-320W, a na trenutke ide ispod 210 i do 350.
Sve vreme mi je sirom otvoren 1 prozor i temperatura na klimi stavljena na 24-25c.
Sada je na 24 i termometar pokazuje 23.8, ali varira do 1c.

Sent from the 7th edge of the 3rd World.

Poslednja izmena:
Meni su LGC na 21c, unutra kod jedne 22.6c, kod druge 23c. Sinoc stavio u dnevnu na 22c, napravila 23.2, klinac u drugoj sobi se budi sav mokar, ne podnosi vrucinu pa smanjio. Ovih dana ce biti preko 20 dnevna pa cu da ih gasim.

Instalirali 12LMCE. Unutrašnja jedinica izgleda pristojno. Videćemo već u eksploataciji kako će se pokazati. Nije vezana na utičnicu, tako da neću direktno meriti potrošnju ali ću da pratim malo ukupnu potrošnju da vidim kako pliva u nekim vremenskim razmacima i spoljnim temperaturama.

@jorgovan
Možeš staviti kontrolno brojilo u razvodnu tablu ako ima mesta, tako sam ja uradio.

bio danas u tehnomaniji povodom kupovine neke susilice za ves i tamo napomenem da imam reklamaciju na klimu,oni me uputise na servis koji je vrsio ugradnju i koji mi je overio garanciju,pozvao srvisera sa kojim sam se dogovorio da ce izaci na lice mesta da vidi kako to radi i da ce napraviti itvestaj o tome pa cemo dalje videti koja je procedura,verovatno cemo taj izvestaj proslediti uvozniku...

Nahrani i napoji servisera domaćinski

hoću,jer realno od njegovog izveštaja zavisi dosta,u telefonskom razgovoru sam mu objasnio kako se ponasa klima i on mi je potvrdio da ne bi trebalo to tako da radi...rekao je da ce doci jedan dan i da bi voleo da provede neko vreme kod mene i da isprati njeno ponasanje

Ima li neki dobar inverter do 500eur da se nađe? Ima li sad sniženja kad je krenula grejna sezona?

Sent from my iPad using Tapatalk

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno