Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Stavio nocriu da greje na 20c u stanu je oko 22/24c i ne cujem kompresor.
Svima je prijatno toplo. Greje svih 60 tak m2.
Pitanje za sve: na koju temp Vi grejete stanove?
Ma kakav kompresor, ne cujem ga ni kad vuce 1.5KW, neverovatna klima.
Koliko to trosi klima kad odrzava temp?
Ja je drzim na 23c, tako mi je najprijatnije.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Vidim da si je podesio na 24℃. Koliko bude u hodniku, a koliko u sobi, tj šta je već ispred nje?

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока
Ispod klime su zamrzivac i frizider,u dnevnoj postigne zadatu temperaturu a na kraju hodnika bude stepen-dva hladnije,tamo nisam meri

Послато са D6503 уз помоћ Тапатока

Meni na podešenih 20℃ bude 22.4℃. Onomad kad sam stavio 24℃, bilo 26.3℃

sto se tice tacnosti obe su dosta precizne ali ***,najmanje sto sam uhvatio 18-ku da povlaci je 780w i to samo na trenutak,pokusavam sa svim mogucim opcijama ali neide ispod nikako...dok 12-ka,ako joj zadam 24 a u sobi 22 ona se zaleti sa nekih 700w pa spusti na 500w i onda odrzava na kao na videu oko 280w...totalno druga prica....

18-ca je mrcina

Pitaj Duleta, on je meni spominjao elektroniku od 12-ce.

Radi mi veceras na "follow me" opciji i racunam kolika je usteda u takvom radu,konkretno,klima zadatih 24 u svom radu vuce oko 880w a kada se iskljucila pauzirala je ravno 45 minuta...pri spoljnih 12 trenutno napolju mozda to i nije lose u smislu kada bi se tom racunicom sabrala potrosnja u toku 24 casa...cekam sada da vidim koliko dugo ce vremenski biti potrebno da radi dok ne postigne temperaturu i ne ugasi se...

Послато са D6503 уз помоћ Тапатока

Ja držim između 22 i 23 stepena, u zavisnosti od raspoloženja.

Poslednja izmena:
Ćimo, najveća je ušteda kad najjače duva sa što manjom temperaturom izduva. Stavi na 3 crte i smanji na 22℃ pa vidi kako ide.

???

Pozdrav svima u prilogu je nacrt stana sa pozicijama klima i TA peci.U pitanju je zdrada 2 sprat stara gradnja oko 60-tih godina Brace Jerkovic beton bez izolacije nova PVC stolarija 6 komora Inautic sa 3 stakla.Kako najbezbolnije da resim grejanje u stanu?dok nisu jaki minusi(ispod -5 do -10) dve TA peci se lepo snalaze i bude ok u stanu(preko 20C) jedna je 6Kw a druga 3.5kw.klime obicno sluze samo za hladjenje(za grejanje nisu nesto) jedna je Samsung 12-ica AQ 12TSBN 2014 kupljena i jedna Vivax takodje 12-ica ne znam model sa R410 gasom je isto iz 2014. Da li prodati TA peci pa uzeti Inverter klime za obe prostorije ili da TA ostanu a da se uradi izolacija(neki min 8-10cm) ili nesto trece?Ako bi trebalo menjati klime koje da stavim 9-ku ili 12-icu Fujitsu da li neko otkupljuje klime i koja bi bila neka realna vrednost njihova redovno odrzavane u ovlascenim servisima.Hvala unapred svima na odgovorima.

PS.kvadratura stana 42m2

Poslednja izmena:
Moj savet ti je da prvo ulozis u izolaciju jer kad jednom u nju ulozis zauvek si miran i imaces i manje racune a i bolji ugodjaj . Kad to odradis i te TA peci ce biti sasvim dovoljne za taj stan , a ako bas budes imao para mozes razmsliti i o inverteru samo je problem sto imas los raspored za grejanje sa jednom klimom pa bi ja u tom slucaju uzeo jednu inverter 12-ku za dnevnu a u spavacu bi stavio tu manju TA pec i tako pokrio grejanje .

Moj savet ti je da prvo ulozis u izolaciju jer kad jednom u nju ulozis zauvek si miran i imaces i manje racune a i bolji ugodjaj . Kad to odradis i te TA peci ce biti sasvim dovoljne za taj stan , a ako bas budes imao para mozes razmsliti i o inverteru samo je problem sto imas los raspored za grejanje sa jednom klimom pa bi ja u tom slucaju uzeo jednu inverter 12-ku za dnevnu a u spavacu bi stavio tu manju TA pec i tako pokrio grejanje .

Tako sam i predpostavio ali reko da pitam sta mi je resenje neko najbolje.koja bi bila preporuka za 12-icu inverter fujitsu za dnevnu sobu kao i da li bi bila dovoljna ona za zimu dok ne uradim izolaciju ove ili sledece godine?Hvala

PS. Da moze da radi posao i na debelom minusu ako je tako nesto izvodljivo?

Poslednja izmena:
A zasto sad davati velike pare tj vise nego sto treba za neki jaci model kad posle dobre izolacije to ne moras raditi .. Nisi napisao m2 prostorija da se stekne uvid koliko je koja velika a i visina plafona ?

A zasto sad davati velike pare tj vise nego sto treba za neki jaci model kad posle dobre izolacije to ne moras raditi .. Nisi napisao m2 prostorija da se stekne uvid koliko je koja velika a i visina plafona ?

Ceo stan je 42m2 a dnevna soba sta znam nema vise od 20-ak spavaca oko 10-ak i ostalo je za hodnik i kuhinju i kupatilo okvirno....Visina plafona standardna(nije visok plafon oko 2 i nesto metara)...Iskreno gledam sta mi je isplatljivije/ekonomicnije/ugodnije da li da TA pec veliku od 6kw izbacim gde bi legla 12-ica inverter da odrzava 22-25C(bitno mi je da moze makar 22C na velikom minusu)...Ajde ovako lakse da formulisem kako bi ti(nexteen i ostali) uradio grejanje za takav stan? TA pec/inverter/nesto trece? naravno varijanta sa i bez izolacije predlog?Hvala unapred

Nista bez izolacije. Smanjices potrosnju struje 3x. Nije ti inverter toliko dobar ako nemas nikakvu izolaciju jer ces trositi dosta struje preko dana.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Ceo stan je 42m2 a dnevna soba sta znam nema vise od 20-ak spavaca oko 10-ak i ostalo je za hodnik i kuhinju i kupatilo okvirno....Visina plafona standardna(nije visok plafon oko 2 i nesto metara)...Iskreno gledam sta mi je isplatljivije/ekonomicnije/ugodnije da li da TA pec veliku od 6kw izbacim gde bi legla 12-ica inverter da odrzava 22-25C(bitno mi je da moze makar 22C na velikom minusu)...Ajde ovako lakse da formulisem kako bi ti(nexteen i ostali) uradio grejanje za takav stan? TA pec/inverter/nesto trece? naravno varijanta sa i bez izolacije predlog?Hvala unapred

Izolacija u svakom slučaju...pa u odnosu na novac koji imaš biraj.Generalno stan je sasvim solidan za kombinaciju TA peći(zbog punjenja jeftinijom strujom) i inverter kao što je nexteen rekao.Prosto za te zgrade je ok kombinacija.Da se cimaš sa etažnim ne znam koliko se isplati jer ga imaš samo zimi,konvertori opet troše skuplju struju.Tako da...dobra izolacija spolja i unutra,TA i inverter.

Evo da ti ja kazem kako bi uradio , idemo prvo bez izolacije , ostavio bi tu TA od 6kw cisto zarad nedaj boze da imas ali je ne bi palio ako ne moras , uzeo bi Fujitsu ASYG 12LM i stavio u dnevnu a tu TA 3.5kw bi stavio u spavacu , ovo je pod uslovom da ces uraditi izolaciju . Klima bi grejala primarno tu dnevnu i sta ode u hodnk itd , a ta od 3.5kw spavacu , bez izolacije se moze desiti da na jacim minusima ne bude dovoljna klima , mada se lako moze desiti i da bude , ali onog momenta kad stavis izolaciju ona ce to uz malu potrosnju odradjivati i pokriti jos vise prostora pa ce i potreba za tom TA od 3.5kw biti minimalna .

Znaci izolacija ti je po meni primarna ali ako iz nekog razloga ne mozes bas sad onda je ovo gore jedna od opcija , a ne bi isao na nista jace od 12LM jer imas zjbn raspored i dzaba tebi bog zna koliko jaka klima kad je pitanje da ce i koliko ugrejati tu spavacu sobu . Zato je LM sasvim dovoljan po meni , pokrice ti veci deo stana kad sredis izolaciju .

To je jedna od opcija ali ako se odlucis da prvo uradis izolaciju moze ti se desiti da nemas potrebe da uzimas klimu vec ce ti i TA uz male racune odradjivati posao , sem ako bas ne zelis da imas TA ali onda ocekuj da ti treba jedno 80k za LM i ugradnju ..

Može mala... i relativno brza pomoć prijatelja sa foruma.

Sutra bi trebalo da stigne i montira se 12LMCE. Dobio sam zadatak da sam nađem kanalicu i vibro gume.

Zna li ko gde u Nišu imaju da se kupe ove normalnije kanalice? Pogledajte prilog 238045
Pogledajte prilog 238046

U zidu imam fi50 cev koja će verovatno tako da ostane. Neka štucna spolja/iznutra za nju?

Ima li većih razlika u kvalitetu vibro guma ili da uzmem koje stignem?

Evo da ti ja kazem kako bi uradio , idemo prvo bez izolacije , ostavio bi tu TA od 6kw cisto zarad nedaj boze da imas ali je ne bi palio ako ne moras , uzeo bi Fujitsu ASYG 12LM i stavio u dnevnu a tu TA 3.5kw bi stavio u spavacu , ovo je pod uslovom da ces uraditi izolaciju . Klima bi grejala primarno tu dnevnu i sta ode u hodnk itd , a ta od 3.5kw spavacu , bez izolacije se moze desiti da na jacim minusima ne bude dovoljna klima , mada se lako moze desiti i da bude , ali onog momenta kad stavis izolaciju ona ce to uz malu potrosnju odradjivati i pokriti jos vise prostora pa ce i potreba za tom TA od 3.5kw biti minimalna .

Znaci izolacija ti je po meni primarna ali ako iz nekog razloga ne mozes bas sad onda je ovo gore jedna od opcija , a ne bi isao na nista jace od 12LM jer imas zjbn raspored i dzaba tebi bog zna koliko jaka klima kad je pitanje da ce i koliko ugrejati tu spavacu sobu . Zato je LM sasvim dovoljan po meni , pokrice ti veci deo stana kad sredis izolaciju .

To je jedna od opcija ali ako se odlucis da prvo uradis izolaciju moze ti se desiti da nemas potrebe da uzimas klimu vec ce ti i TA uz male racune odradjivati posao , sem ako bas ne zelis da imas TA ali onda ocekuj da ti treba jedno 80k za LM i ugradnju ..

Da znam da izolacija dosta znaci u celoj prici...imate neku preporuku za materijal/debljinu/majstora sa skelom da uradi kako treba(da ne placam skelu posebno) kao i next ako moze kontakt od duleta za fujitsu klimu tu LM(baci link od modela).Hvala jos jednom svima.PS. da li na tu LM treba da ugradjujem grejac ili nije potrebno?

PS2. Vidim da imas model LU u potpisu da li se isplati vise mozda ona ili je dosta LM sto si preporucio?

Poslednja izmena:
I ja se slazem za izolaciju, to bi morao. Plafon koliko mesto dozvoljava, ja sa unutrasnje ne bi isao ispod 5cm stiropora ili vune. Vuna ti je jeftinija ali ne znam kako ide proces montaze, dal mora profili pa kao spusten plafon ili kako vec, moraces da se raspitas. To obavezno moras da uradis jer ti toplota ide gore i odlazi u taj prazan stan (ne grejan prostor, kao tavan).
Spoljne zidove isto toliko, isti materijal, naravno sa unutrasnje strane posto je zgrada u pitanju. Onda na mesto Samsunga jedna 12LMCE, a za spavacu bih uzeo neku devetku, moze i Fuji RSG09LLCB koja je ista u stvari kao Fujitsu 09LLCA. Samo bi je stavio isto na spoljni zid kao sto ti je Samsung da gura vazduh ka hodniku. TA pec od 3.5kW ostavi za bas velike minuse a mozes i neku manju grejalicu, ja sam koristio one male Vivax konvektorske kao ispomoc i to na 700W, nikada ih nisam pojacavao a manje zauzimaju mesta, budu po 3000din po radnjama. Tako bi ja uradio, baci pogled na moj potpis kako je kod mene.
Edit:
Ko planirao LM, u poznatoj radnji General ASHG 12LMC je 66k a pojavila se i ASYG12LMCE za 71k. Trebalo bi da su obe iste snage.
Edit 2:
Po Euroventu identicne klime pa moze i General ASHG 12LMC da dodje u obzir.

Poslednja izmena:
Da li gasite klime kada je grmljavina,posto su meni vezane u suko direktno mogao bih jedino na prekidace u tabli da ih gasim ,neznam da li ima potrebe za tim

Naravno, uvek gasim jer ako ih icepa grom, mozes samo da places posle. To vazi i za ostale uredjaje po kuci kao i fiksni i kablovski kabl kroz koji isto moze da udje napon i napravi stetu.
Isto gasim i kad nestane struja jer kad puste napon ume da bude veci.
A sve ovo jer kod nas sve po banderama dok se u razvijenim zemljama sve to sprovodi pod zemljom.

Edit:
Poslao mail Euroventu u vezi ove Mission 18-tice, bas da vidim sta ce da kazu. Ne nadam se puno, ali bi trebali da uvrste i test modulacije u klasican test ciklus. Poslao im video sto ćimo postavio.

Poslednja izmena:
Zato se stavljaju uzemljenja na pripisanim mestima na mrezi. Ako uzemljenje nije adekvatno pri udaru groma nece te spasiti nikakvo cupanje iz uticnice. Zasto? Pri udaru groma ako na mrezi NN uzemljenja nisu adekvatna ili nepostojeca, dolazi do filmskih stvari, sikljanja vatre kroz uticnice, otapanje provodnika i pozara. Tako da svo to cimanje oko oscilacija napona pri udaru groma je smesna stvar, to jedino mogu da razumem ako zivite u nekoj zabiti gde ste poslednji potrosac na mrezi ... U svakom drugom slucaju pogotovo u gradu je apsurdno raditi

I da ovo se desava ne tako cesto ali uglavnom u zabitima gde:

1. instalacije u kuci nisu adekvatne
2. nema uzemljenje na kuci ili je lose na mrezi NN (niskog napona)

Svaka trafo stanice je UZEMLJENJA u prevodu sve je uzemljeno, kablovi su IZOLOVANI

Rizici postoje ako mreza do vas ide GOLIM PROVODNICIMA PREKO BANDERA i kada nije adekvatno uzemljeno na svim propisanim mestima .... U tom slucaju udar groma u mrezu spaljuje sve i ne ostaje nista, sve ce izgoreti, ali ponavljam ovo je u rangu naucne fantastike jer uvek postoji uzemljenje na mrezi ...

Poslednja izmena od urednika:
Ja mogu da ih iskljucim samo ako spustim osigurace u tabli ,jer su povezane direktno na sukoe

Nijedan Nišlija sa informacijom gde naći kanalice?

Anyway, vakumiranje, posebno izolovane cevi, dužina instalacije će biti oko 3.5m... na šta još da obratim pažnju ili tražim od instalatera?

Sent from my iPhone using Tapatalk

@donmarkon
Svojevremeno je bratu crklo pet tv-a, racunar, DVD plejer i jos nesto, ne secam se. A uzemljenje ima provereno. Toliko o tome i toj zastiti. Jer je njemu uslo kroz kablovski kabl i kabl za fiksni pa preko ADSL-a. Ne znam kako mislis da ce struja da iskoci iz uticnice i bas da skoci pola metra do suko uticnice od klime, to je naucna fantastika.

@jorgovan
Gledaj da ispostuju mesta oko unutrasnje i spoljasnje jedinice, da ih na nabiju na zid, treba im mesta da bi radile.

Poslednja izmena:
Za zaštitu od prenapona iz mreže se koristite odgovarajuće prenaponske zaštite, zavisno od potrebe.
Za direktne udare se takođe instalira odgovarajuća gromobranska instalacija zavisno od potrebe.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno