Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da li neko ima Gree Amber 18-ticu, kupio bih ovu kljmu prvenstveno za grejanje pa bih hteo da cujem vase misljenje?

Sent from my iPhone using Tapatalk

I tata bi sine :)

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

danas sam posmatrao mideu 12-ku na odrzavanju temperature,trosila je 330w na odrzavanju a nekad se povremeno spustalo i malo nize...

Ja sam se danas igrao sa Mission 18. Nema šanse da ode ispod 382W. Sa druge strane "modulacija" joj nije jača strana. Fujitsu u modulaciji glatko šeta snagu po par vati, a ovde sa 900W skoči na 400W, pa nakon nekog vremena na 1000W. Algoritam ko da ga je sastavljao pijani kinez. Druga loša stvar je da kad postigne temp, prvo ugasi kompresor, unutrašnja nastavi da duva dok ne krene da duva "hladan" tj neugrejan vazduh, pa onda podiže krilca i dalje duvajući istim intenzitetom, pa tek onda smanji duvanje na minimum. E sad, ono duvanje "hladnog", tj nedogrejanog vazduha dok podiže krilca se oseti kao hladan tuš. Možda ovo zvuči preterano, ali Fujitsu je svetlosnu godinu ispred kineza i dalje. Greje ova Midea ko blesava, to stoji, ali radi maltene kao on-off klima, prosto modulacija nije dovoljno glatka i često pali-gasi kompresor jer ne može da nađe ravnotežu i uskladi snagu sa potrebama grejanog prostora. Verovatno će se ovo manje primećivati kad zahladi, bar se nadam. Sad mi je jasno zašto je @ćimo rekao da mu Midea Mission "ide u defrost na 15min". Nije defrost već loša modulacija, pa se kompresor pali-gas

Problem je sto je sada nedovoljno niska temperatura. Ako klima radi na svom minimumu opet ce doci u situaciju da mora da gasi kompresor jer ce preterati temp preko limita. Onda se temp opet spisti ispod granice i mora da upali kompresor. Sto ti kazes, kad padne temp ovo se nece primecivati.
Pustim ja grejanje, Nocria krene sa 500-600W dok se ne zagreje malo pa onda povuce 1800W da digne temp u stanu. Posle 2-3 minuta krece da spusta polako. Menja potrosnju po par vati bukvalno. Sad gledam u merac, jaaako lagano spusta sa 485W za 0.1W. nekoliko minuta i onda odjednom drop na 350W.
Ne znam koliko to midea "osetljivo" radi ali kapiram da to stvarno nije toliko bitno kad zahladi.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Može li neka preporuka za energetski efikasnu klimu za kancelariju od 30 kvadrata? Spolja je demit fasada plus 5cm stiropor, na krovu su USB ploče. Planira se ugradnja Pvc stolarije.

Biće korišćena i leti i zimi (zimi samo za dogrevanje, ne kao glavni izvor toplote).

Послато са SM-G950F уз помоћ Тапатока

@ jozza upravo to sto kazes,nemam ja iskustva sa klimama pa sam "lupio" da je to defrost ali sada kontas na sta sam mislio...e sad,obe klime(12-ka i 18-ka) ocas posla postignu temperaturu pa bas kako je jozza objasnio prestaju sa duvanjem toplog vazduha i krenu da duvaju hladan,doduse,slabijeg intenziteta ali se oseti...problem je sto sada to veoma cesto radi i pravi pauze u duvanju,takodje potvrdjujem da gasi kompresor jer potrosnja struje padne maltene na nulu potom ga opet pokrece.ono sto mislim da nije lose je sto po ponovnom pokretanju kompresora ne povuce vecu kolicinu struje nego nastavi sa 300-400w
nadam se kada malo jace zazimi da ce to biti ujednacenije,mislim na sam rad klime,inace temperaturu u prostoriji lepo odrzava ujednaceno i konstantno na istoj tezadatoj temperaturi

Česta paljenja kompresora su jedan od uzroka za skraćenje radnog veka uređaja. Zbog toga se između ostalog ne preporučuju predimenzionisane klime. I zbog toga treba kupovati klimu sa što širim opsegom rada, ranije je bio dosta veći problem nego na današnjim modelima.

Ne pali se kompresor direktno na 1500W, već "postepeno", ne kao kod Fujitsu već po nekoj glupoj logici od 400W. Po podacima poštenih kineza iz Midea fabrike, ova klima ima minimum od 200-tinjak vati. A minimum duplo veći! Nije to predimenzionirano, dve greju po 40kvm (po dve prostorije 30+10 ugrubo), a treća samo jednu od bezmalo 30. I naravno daleko je to od 18-ce, moj Fujitsu 12 je jači, pa u 30+10kvm dobro izolovanog prostora ne radi kao on-off klima, već se uskladi sa potrebama prostora. Ova Midea ne ume da se uskladi, i "modulacija" izgleda kao niz diskretnim vrednosti. Znači 400W-900W-1000W-1100W. Otprilike tako nekako skakuće. Biće ovo ušteda u grejanju na pelet "ko preko one stvari".

EDIT: Zadržaću pravo da grešim usled moguće tromosti morača potrošnje. Za koji dan ću probati sa mojim meračem sa Fujitsua.

Poslednja izmena:
Te oznake 9, 12 itd. su vezane za snagu hlađenja i potpuno irelevantne za grejanje koje je ovde uglavnom tema. Znam da se kompresor ne pali direktno na maksimalnu snagu, ni to nije bitno, istraživanja su pokazala da veći broj paljenja-gašenja skraćuje radni vek. Klime u svakom slučaju najveći deo vremena rade sa malim opterećenjem.

Da sumiram rane utiske grejanja na Midea Mission 18:
Bolje da sam uzeo Fujitsu 12LMCA pa terao dokle može, a posle palio centralno na pelet. Fujitsu definitivno ima uglađeniji rad, i kao posledica toga proističe veći komfor u grejanju. Treba kinezi još pasulja da pojedu...

E to je fina informacija , znaci ukratko , modulacija je losa ali greje , doduse tek cemo videti kako ce biti kad zazimi . Jel mislis da bi problem izduva hadnog vazduha bio resen ako se dobro pozicionira unutrasnja tj da ne duva tamo gde se sedi ili je nemoguce to izbeci .. Zato sam i rekao ,ti si mi najbolje merilo , no steta sto ne zivis tamo pa da to mozes malo bolje proceniti , ajde videcemo kako ce biti kad zahladni . Pa i moja klima se sad vise gasi nego pali *** ,predimenzionisao sam je , ko je znao da cu imati tako male gubitke , no ja za ovih 5g nisam cuo da je nekome riknuo kompresor klime iz bilo kog razloga a kamoli zato sto se cesce pali i gasi . Mislim da to nema veze toliko sa inverterima , ljudi to porede sa obicnim klimama a eto i one umeju dosta da traju , a na kraju krajeva inverter se nikad ne zalece kao blesav pa se ne moze ni porediti sa on-off klimom i to pali , gasi nije merilo po meni .

To duvanja se teško može izbeći jer kad ugasi kompresor, duva da ohladi unutrašnju i preda tu zaostalu toplotu. Problem je što kad ohladi unutrašnji izmenjivač ona nastavi da duva u brzini kao dok je grejala, pa onda dok tako duva (jako i "hladno") ona podiže krilca, i tek nakon par sekundi smanjuje vent na minimum. Tako da ispada da "swinguje" dok duva neugrejan vazduh, kao ventilator.

Jok, tri nova, ali deluju manje kvalitetni. Ja imam Prosto, a na ovima piše TS-1500

Za skraćen radni vek sam pročitao u norveškim izveštajima, ovde se greju vazduh-vazduh toplotnim pumpama najmanje poslednjih 20 godina, a imaju i daleko veći broj uzoraka koji su mogli da provere. Samo Panasonic je ovde isporučio preko milion toplotnih pumpi. Grejna sezona je 12 meseci, pa je perior rada klima daleko veći nego u Srbiji.

Da li neko ima Gree Amber 18-ticu, kupio bih ovu kljmu prvenstveno za grejanje pa bih hteo da cujem vase misljenje?

Mislim da ima Djalf-ov drugar. Na papiru zver od klime, dvostepeni kompresor, ogromna spoljašnja. Ne deluje kao loša kupovina.

Jozza ajd molim te probaj da li se isto tako ponasa kada joj smanjis snagu fana na najslabiju ili drugu otpozadi i koliko tada vice struje

I meni se po karakteristikama najvise svidja u toj nekoj ceni oko 111k. Moj drug ima neki slabijj model Gree isto 18-tica i bas je zadovoljan grejanjem, pretpostavljam da ovaj mora da bude jos bolji. Trenutno imam LG 12 inverter i to mi ne zavrsava posao.

Jozza ajd molim te probaj da li se isto tako ponasa kada joj smanjis snagu fana na najslabiju ili drugu otpozadi i koliko tada vice struje

Probao. Laganije startuje, 15-30-50-100-200W, pa stoji na 210W i onda 570W-850W-1100W. Ali zato zaustavljanje katastrofa, 1000W pa 14W! Bukvalno "odseče" napajanje kompresoru

Mislim da ima Djalf-ov drugar. Na papiru zver od klime, dvostepeni kompresor, ogromna spoljašnja. Ne deluje kao loša kupovina.

Da, drugar koji mi je montirao LLCA ima Amber 18, videcemo ove zime kako ce se pokazati. On zivi u nekoj staroj kuci gde su zidovi valjda metar debeli, mislim da je samo gore radio neku izolaciju a stolarija je dobra. Mada opet ona kosta skoro ili kao Nocria, tako da ne znam koliko je to dobar izbor ali posto on radi sa Gree verovatno ima i bolju cenu.

Jozza, ovo sad po meni nije nikakvo merilo za klimu, ovo sto si napisao jeste glupost za modulaciju, Fujitsu gasi turbinu u kontrolni mod i nema sanse da se oseti hladno. Takodje ne znam sto podize krilca, kod mojih ne mrdaju sem kad idu u defrost.
Evo sad je 20c napolju i moje se pale-gase i onda ih iskljucim jer nema svrhe da rade.

Pozdrav svima i hvala na vasem trudu da pomazete neupucenima poput mene.
Pratio sam forum koliko-toliko i saznao poprilicno ali bih voleo da cujem vase misljenje.
U pitanju je garsonjera od 21m2, hodnik(u koga su ukljuceni wc i kujna) i soba od 16m2.
U pitanju je stara gradnja,jako debeli zidovi, bez izolacije. Soba nije pravougaona vec ima 5 zidova, sto cu priloziti na skici, od kojih su tri zida spoljasnja tj izlaze na ulicu. Plafon je visok, 2.90cm i iznad stana je tavan. Plafon je izolovan stiroporom 5 cm. Prozora nema vec velika balkonska PVC vrata. Budzet za klimu je oko 750-850e.
Pogledajte prilog 236988

Ma sad se više i ne pale, velike površine pod prozorima i Sunce čini svoje. Ali da je loše izveden rad u stand by modu, ono jeste. Za sve pare. Valjda je bolje da duva na dole i ne dozvoli stratifikaciji tj raslojavanja vazduha, pa da kod nogu bude hladno, a kod plafona toplo. Duvajući blago u horizontalnoj poziciji krilaca, Midea ne uzimaju obzir temperaturu na 1m od poda, a to bi trebalo da je reper. Jedino da probam ono da daljinski izigrava termostat, pa da ga stavim van pravca duvanja klime u istu sobu.
PS: Ovo je još i dobar kinez, jer Vivax AERI hoče da okreće (minimalno) turbinu i na defrostu. Eno na hrvatskom forumu kuknjava na jedan primerak od zimus.

Poslednja izmena:
Znaci zasad kao problem je jedino taj izduv kad dostigne zadatu , ta modulacija jeste sakata ali dok ne doneses tvoj merac necemo znati 100% . Pretpostavljam da se sem toga sto vidis na meracu , u realnosti ne oseti neka promena .. Za mene je najbitnije da li ona moze tebi da odradi posao u tom neizolovanom prostoru , ovo je pravi test za njih , tacnije za svaku klimu . Pa eto , ako taj izduv bude jedina problematicna stvar onda nije smak sveta , bice problema dok ne zazimi a veci deo zime ce biti kako treba , no ajde da sacekamo januar i februar da vidimo sta ce biti .. Jozza nam je jedini pravi test uzorak i sta on bude naveo kao iskustvo , tako cu je ja preporucivati , ili ne ..

Ma ubaci se, niko ti ne brani. Nego mene čovek smatra relevantnim jer već 10god koristim klime za grejanje, a poslednjih 5 se grejem sa Fujitsu LT. Radi poređenja. Svakako treba da iznosiš i svoja iskustva i zapažanja.

Znas kako , @jozzu znam godinama , on mi je najsigurniji sto se tice iskrenosti , na njega mogu skroz da se oslonim da je istina sto god to bilo . Svako iskustvo nam je bitno pa i od tebe ocekujem da se aktivno ukljucis i propratis zimu sa nama , iako je meni jozza najmerodavniji , dobro je cuti jos misljenja , jer on ima klime u extremnim uslovima , ne znaci da ce svi biti nezadovoljni ako on igrom slucaja ne bude . Dobar je test uzorak i iz razloga sto poseduje Fujitsu , doduse ima TOP model vs Midea Mission , sto bas i nije merodavno ali bez obzira , ipak moze malo uporediti neke stvari .

Jako je tesko porediti uredjaje razlicitih klasa, upravo je to meni problem sa lecom.
Cimo samo pisi i ti jer mene interesuje mission 9. Za decju sobu, pa mi je svako iskustvo dragoceno

onda,da se ja ne ubacujem vise u temu.....

Ako ne reklamiraš svoj top model Fujitsua koji radi samo u ekstremnim uslovima bolje da se ne javljaš. Ova tema je ako ne preterano korisna onda bar jako zabavna. :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno