Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Grejanje krenulo ranije ove godine,interesuje me sledece posto imam 3 klime na 58 kvm kuca u pitanju, tavanska ploca izolovana sa 10cm vune a podrumski plafon ispod 2 spavace se nalazi podrum izolovan sa 5cm stiropora po plafonu, stolarija nova i odlicna sa solar staklima,fasada nazalost nije uradjena dakle golo.Imam 1x12 fujitsu luca i 2x07leca.12 ca greje dnevnu i trpezariju i duva ka hodniku a lece 07 spavace sobei duvaju takodje ka hodniku.Interesuje me sledece da li ce potrosnja struje biti manja ako palim sve tri klime ili da palim samo 2 pa na vecim minusima i trecu ovo me interesuje zbog potrosnje struje gde ce biti manja.

verovatno sam sej ja pogresno izrazio,verovatno nije odrzavanje jer sam je ukljucio samo na pola sata pa sam spustao polako na daljinskom temeperaturu i pratio sta pokazuje merac potrosnje,kada sam spustio na 23 stepena tada je pokazalo trenutnu postrosnju 800w a pala je sa 1,4kw,da se razumemo,nije ona ni zagrejala taj prostor redovno kako treba nego sam ja nesto fantazirao i eksperimentisao...a za defrost,neznam da li je to pravi defrost ili nesto drugo posto mi spoljna direkt na kisi ali kada unutrasnja napravi pauzu u duvanju od minut-dva tada spoljna nije zaledjena...dali neki senzor registruje veliku vlagu stvarno neznam,ali nakon te kratke pauze pocne opet da duva toplo a cev na spoljnoj jedinici kada zavucem prst da pipnem je bas,bas topla..

verovatno sam sej ja pogresno izrazio,verovatno nije odrzavanje jer sam je ukljucio samo na pola sata pa sam spustao polako na daljinskom temeperaturu i pratio sta pokazuje merac potrosnje,kada sam spustio na 23 stepena tada je pokazalo trenutnu postrosnju 800w a pala je sa 1,4kw,da se razumemo,nije ona ni zagrejala taj prostor redovno kako treba nego sam ja nesto fantazirao i eksperimentisao...a za defrost,neznam da li je to pravi defrost ili nesto drugo posto mi spoljna direkt na kisi ali kada unutrasnja napravi pauzu u duvanju od minut-dva tada spoljna nije zaledjena...dali neki senzor registruje veliku vlagu stvarno neznam,ali nakon te kratke pauze pocne opet da duva toplo a cev na spoljnoj jedinici kada zavucem prst da pipnem je bas,bas topla..
A gde si video led?

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Videcu da nadjem skicu stana pa da stavim ovih dana, koliko sam procitao korisnik @djalf greje kucu od 91m2 sa dve klime, pa iz toga sam mislio da ja mogu grejati svoj stan od 64m2, medjutim iz toga treba izbaciti terasu posto je ona uracunata u kvadraturu, plus imam poveci hodnik koji takodje ne grejem, posto su vrata stalno zatvorena, a komsije od dole sto greju, mislim kad sve saberem oduzmem moglo bi se ogrejati na klimu.

Zanima me koji je minimalna cena za inverter klimu a da nesto vredi, jer mi je puno bas bas 100 000 dinara??

Videcu da nadjem skicu stana pa da stavim ovih dana, koliko sam procitao korisnik @djalf greje kucu od 91m2 sa dve klime, pa iz toga sam mislio da ja mogu grejati svoj stan od 64m2, medjutim iz toga treba izbaciti terasu posto je ona uracunata u kvadraturu, plus imam poveci hodnik koji takodje ne grejem, posto su vrata stalno zatvorena, a komsije od dole sto greju, mislim kad sve saberem oduzmem moglo bi se ogrejati na klimu.

Zanima me koji je minimalna cena za inverter klimu a da nesto vredi, jer mi je puno bas bas 100 000 dinara??
100.000 je za DVE Midea Mission, dok za dve Fujitsu treba 120.000din.

Ma nacrtaj rukom, napisi samo kvadraturu prostorija, obelezi otvore i opisi nam izolaciju pa cemo videti.
Nije to mala kvadratura... U zavisnosti od rasporeda prostorija videcemo sta bi ti trebalo ali ne mozes da ocekujes sa jednom klimom od 50K da grejes ceo stan. Lepo sto ti je odzak topao, pomaze ti dosta.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Ma nacrtaj rukom, napisi samo kvadraturu prostorija, obelezi otvore i opisi nam izolaciju pa cemo videti.
Nije to mala kvadratura... U zavisnosti od rasporeda prostorija videcemo sta bi ti trebalo ali ne mozes da ocekujes sa jednom klimom od 50K da grejes ceo stan. Lepo sto ti je odzak topao, pomaze ti dosta.

Znam dvojcu da greju ceo stan sa jednom klimom. Jedan greje 48kvm sa 12LU, a drugi 60kvm sa 07LEC. Ovo drugo je baš nategnuto. Sve zavisi od rasporeda i izolacije.

Koliko dana godišnje u Beogradu temperature budu ispod - 15c?

Skoro nikad.

Ne znam tacno za broj dana na —15, ali kada mi je covek koji profesionalno radi grejanje ,mislim inzenjer u njihovoj firmi racunao koliko kilovata je meni potrebno rekao mi je da je prosek zime za ove prostore +7 .
Prosek za Beograd je oko:

novembar - 12°C
decembar - 6°C
januar - 0°C
februar - 6°C
mart - 12°C

U unutrašnjosti je naravno hladnije.

Znam dvojcu da greju ceo stan sa jednom klimom. Jedan greje 48kvm sa 12LU, a drugi 60kvm sa 07LEC. Ovo drugo je baš nategnuto. Sve zavisi od rasporeda i izolacije.

Nije problem grejati jednom klimom ali 60 kvadrata sa sedmicom kao jedini izvor grejanja?!?

led sam video prosle zime...ali tada je bila minus temperatura :)
elem povodom ovih cestih prekida duvanja toplog vazduha,sada sam dosao do zakljucka da je postigla 24 stepena na koliko sam je namestio i da se jednostavno prekine duvanje toplog vazduha pa se potom nastavi...ukljucena je predhodnih 3-4 sata i vidim da temperatura u dnevnom boravku stalno stoji 24,1 stepen....
ono sto cu jos dodatno morati proveriti je kako pokazuje na meracu,a to ce biti za koji dan posto jos nisam razvukao instalaciju od klime do razvodne kutije

Znam ali mi neverovatno da moze 60 kvadrata da zagreje s njom. Mislio sam da je to nemoguce :)

mrbakero

Ovako trebas ..
da palim samo 2 pa na vecim minusima i trecu ovo me interesuje zbog potrosnje struje gde ce biti manja.

Evo ja sam taj koji greje 48m2 sa 12LU i mogu vam reci da sam ladnjaka mogao grejati ovaj stan sa 07LEC , jes da ne bi bio ovoliki komfor i verovatno bi jace duvala ali bi garant ugrejala moj stan . Na -18c , na odrzavanju 23c , 24/7 , klima je vukla na odrzavanju oko650w .. Evo sta sam zabelezio prosle sezone :

05 na 06.01.2017
Na prosecnoj dnevnoj od -9.5 ( max -7 i min -12c ) potroseno 8.9kwh

06 na 07.01.2017
Na prosenoj od -12 ( max -10 i min -14c ) potroseno 10,4kwh

07 na 08.01.2017
Na prosecnoj od -13 ( max -8 i min -18c ) potroseno 11,7kwh

Moj stan je extra ususkan , imam samo 1.5 zid koji mi se naslanja na toplanu tj stanove koji se greju na njih , ispod mene zena greje ceo stan sa jednom TA peci , jedan zid mi je diletacijski sa susednim ulazom , jedan spoljni , iznad mene tavan i na ploci 10cm vune , spoljni zid : decija soba sa unutrasnje strane izolovana sa 3cm stiropora , kuhinja sa 2cm , a dnevna tj terasa sa spoljne strane 5cm , PVC stolarija ..

07 - 09LEC

https://s26.postimg.org/mki43tz95/Fujitsu_ASYG_LECA_07-09_Technical.png

Poslednja izmena:
Prosek za Beograd je oko:

novembar - 12°C
decembar - 6°C
januar - 0°C
februar - 6°C
mart - 12°C

U unutrašnjosti je naravno hladnije.

Prilično blaga klima, kao što sam i očekivao. Dimenzionisati grejanje toplotnim pumpama za neki blaži minus mi je ok, ali ne vidim kako može biti isplativo kupovati uređaj(e) koji treba da pokriva kompletno grejanje na -15 ili -20c.

U Norveškoj se za proračun klima-sistema u zgradama koristi najniža prosečna temperatura u trajanju od 3 dana i potreba za grejanjem u tom periodu. Toplotne pumpe se dimenzionišu na nekih 60-65% od te maksimalne vrednosti.

U prilogu se može videti broj dana u godini sa pojedinim temperaturama za tipične gradove za hladnu i umerenu zonu. Računam da Beograd ima sličnu klimu za umerenu zonu.

Pogledajte prilog 236812

Poslednja izmena:
Potreban mi je savjet u vezi odvodnje kondenza.
Narucio sam klimu Fujitsu 12 LT, vanjska jedinica ce biti na balkonu, oluk je udaljen 7-8m, mozda bi mogao sprovesti crijevo do njega.
Sta raditi zimi sa kondenzom vanjske, ako stavim crijevo, vjerovatno ce zalediti, ako bude kapalo direktno na balkon, zaledice balkon i trotoar ispod (ulaz u kucu)?

Da li vrijedi staviti nekakvu posudu od 10-20l ispod kompresora, koliko vode se moze ocekivati za dan grijanja, negdje sam procitao da moze biti i do 10l, onda je mozda lakse posipati so po trotoaru :)

Poslednja izmena:
Meni je LGC punila i 20l za dan ako je velika vlaga. Neko je pomenuo mene, ja nisam mogao da grejem 90m2 sa dve klime, dodavao sam grejalice na vecim minusima ili lozio. Sad imam 4 klime i sada je dovoljno nadam se. U planu je da dodam 10cm vune preko postojecih 5cm stiripora na tavan ali ne znam da li cu to uspeti pre zime.

Mislio sam da je zimi malo nizi prosek, nikada se nisam setio da pogledam. Hvala za info ;)

Prilično blaga klima, kao što sam i očekivao. Dimenzionisati grejanje toplotnim pumpama za neki blaži minus mi je ok, ali ne vidim kako može biti isplativo kupovati uređaj(e) koji treba da pokriva kompletno grejanje na -15 ili -20c.

U Norveškoj se za proračun klima-sistema u zgradama koristi najniža prosečna temperatura u trajanju od 3 dana i potreba za grejanjem u tom periodu. Toplotne pumpe se dimenzionišu na nekih 60-65% od te maksimalne vrednosti.
U prilogu se može videti broj dana u godini sa pojedinim temperaturama za tipične gradove za hladnu i umerenu zonu. Računam da Beograd ima sličnu klimu za umerenu zonu.

Pogledajte prilog 236812

Beograd je malko hladniji od umerene zone. Uglavnom drži do -10°C, ali se svako malo desi da supsti ispod i da drži više dana. Ponekad čak i u februaru. Ako si u blokovima zgrada nije toliki problem, ali postaje ako si na nekom brdu u kući. Evo prošle zime je više dana za redom srednja dnevna temperatura bila ispod -10°C, tj. muvala se između -14°C i -7°C. Zato ljudi vole da su na oprezu. Pogotovo jer se sećaju i mnogo hladnijih zima pre ovog toplog talasa poslednjih decenija. Bilo je 1983. godine i -26°C u Beogradu.

Mislim da smo negde pominjali da je projektna temperatura za Bg -12,1°C.

Poslednja izmena:
Trenutno grejem samo sa 09LLc i trosi oko 300w,podesena na 24c i grejem celu kucu,ona se nalazi u sobi od 16 kvadrata i pravo naspram nje je jos jedna ista takva soba a levo je ostatak kuce u gde ima jos 20 kvadrata i svugde je toplo,za sada je sve ok.

Ja u prelaznom periodu grejem celu kucu, 2 sprata sa nekih 100-110 m2, sa jednom klimom bez bilo kakvih problema. Vrlo ujednacena temeparura, i komfor skoro kao sa centralnim.

@mitar1982 ...iskopao sam neke podatke za Beogradske temperature ;)

https://meteoplaneta.rs/klima-beograda/beograd-mesecni-i-godisnji-temperaturni-podaci-1780-2012/

Ukratko, ovo je bitno ...prva kolona januar, pa do decembra :)

Pogledajte prilog 236821
Kao što vidiš od 2000-2012 sve temperature su otišle gore, uz ekstreme poput januara 2007. Prosečnih -9.6 iz januara 1864 teško da će ti biti od velikog značaja pri projektovanju grejanja. Jedino značajnije odstupanje u smislu hladnoće u poslednjih 15-ak godina je februar 2012 sa prosekom od -3.

https://meteoplaneta.rs/2012-godina/
Ovde se može pronaći i podatak tj. temperatura od -12,1 koju je @cronnin pominjao kao projektnu temperaturu.

Prijatelji potreban mi je savet, imam priliku da kupim povnu klimu Fujitsu AOYG14LMCA. Klima je u pristojnom stanju, vredi li kupovati? Pozdrav svima

Misliš ASYG? AYOG je oznaka spoljne jedinice. Ako je ispravna, samo ispoštovati proceduru instalacije i ima dugo da te služi. Da ugrađuje polovnu klimu sebi, ipak bi izvukao sav gas rekuperatorom, pa ako treba dopunio na vagu, da znam da je sve cakum-pakum.

Da to je ta, potrebna mi je prvenstveno za grejanje. Znaci da ne bi bila losa kupovina, naravno ispostovao bih sve oko ugradnje

Lepo ti kaze @jozza , i ja bih izbacio gas napolje , izvakumirao i stavio nov , ne moras ali je mozda najbolje za tebe . To je extra klima , evo ti podaci na grejanju :

Fujitsu ASYG 14LM

Raspon grejanja 5,0(0,9-6,0)kW
Pdesignh kW 3,90
SCOP 4.00
Klasa A
Sezonska potrosnja 1365kw
Modulacija ( 0.9 - 6.0 ) kw
na -7c daje 3.45kw sa COP 2,45
na -15c daje 3.15kw sa COP 2.25
na +7 daje 5.00 kw sa COP 3.66
--------------------------------------

Za koje pare si je nabavio ako nije tajna :)

Za te pare uzimaj. Ja bih je uzeo.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno