Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Tnx
Samo da nadjem produzni i da klima greje sve u 16 :)

Послато са D6503 уз помоћ Тапатока

Nadjoh ovaj kuci jos ne raspakovan,hoce li vrsiti posao? Vidim pise na kabelu nesto 1,5...
8e92d57abf78ecc7b99e304ce9b99c76.jpg
a9a85cd0aa83e89245c10fc6010acd3a.jpg

1.5mm^2 za 3500W??? Ja imam u glavi 6A/mm^2 kao sigurnu varijantu, i toga se držim. Stavi 2.5 kvadrata i uživaj. Inače, Midea Mission 18 MOB02 može da povuče 10.5A, sa frižiderom i zamrzivačem ne bi trebalo da pređe 12A. To je za 2 "kvadrata" žicu, a kako ima 1.5 i 2.5, jasno je koja je izbor. Puno produžnih mi je napravilo vatromet za života, a razlika u parama je manja od krštenog PP aparata S6.

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

1.5mm zica moze da protera 16A ali to joj je apsolutni gornji limit na koji se nikada ne ide zbog sigurnosti. Zbog toga se i stavljaju osiguraci od 10A, da zica nikada ne bude opterecena.
Ta glupost na kablu je klasican primer igranja sa specifikacijom. Sama uticnica mozda trpi 3.5KW i ima osigurac od 10A ali kabl... Tako nastaju pozari. Da je nekog zakona i pravde neko bi bio u zatvoru.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Ovo je za inspekciju

Cimo ako ti klimu tek montiras, najbolje da vidis sa majstorom koji montira da izvuce iz dozne i spoji klimu na kabl dovoljnog preseka i prekontrolisu da osigurac ne bide preopteren, mislim da svaki kvalitetan monter klima tako radi i da to nije problem

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ako je za neku utehu makar pise nesto pa pametan zakljuci sta je. Moglo je na kablu da ne pise nista pa Cimo ukljuci sve sto ima jer racuna da ce da izdrzi. Ja bih tu samo zamenio kabl.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Zdravo ljudi. Potrebna mi je preporuka za najbolju poziciju unutrašnje i spoljašnje jedinice klima uređaja. Na slici u prilogu su lokacije o kojima sam ja razmišljao i planirao (stavio sam posebnu utičnicu u gornjem delu i poseban osigurač), ali bih voleo da čujem mišljenje iskusnih.

Takođe, ako može preporuka za model klime do 700e. Ukupna stambena površina je oko 90m2. Planiram da njome dogrevam tokom jeseni i zime, makar i zatvarao vrata soba u kojima ne boravimo. Da li je to finansijski isplativo? Fujitsu?

Hvala unapred!

Poslednja izmena:
Cimo ako ti klimu tek montiras, najbolje da vidis sa majstorom koji montira da izvuce iz dozne i spoji klimu na kabl dovoljnog preseka i prekontrolisu da osigurac ne bide preopteren, mislim da svaki kvalitetan monter klima tako radi i da to nije problem

Sent from my iPhone using Tapatalk
Obavezno da ispita šta sve ima na tom osiguraču. Osigurač mora biti 16A, ni manji ni veći, pa na osiguraču može da isključi klimu.

2,5mm je za sporete, imas i 3m duzinu, ako mogu sporeti sa tim onda mogu i klime.
Zavisi koji šporet. Za moj šporet sa staklo-keramičkom pločom i Hi-Power grejačima sam dovukao 5x4mm^2, jer ima 4 ploče, od toga dve sa 2 i 3 zone, a samo rerna ima 4 grejača, pa u pre-heat modu vuče ko lokomotiva. To je u zidu, a kabl od zida do šporeta je 5x2.5mm^2. Kablovi nisu toliko skupi da bi se igrali sa posledicama. Mom drugaru je izgoreo lokal jer se štedelo na instalaciji. Meni je goreo strujni ormar zbog labavog spoja na keramičkoj klemi iza brojila, gde ide kabl sa bandere. Progoreo je lim na ormaru! Istresao sam ceo PP S6 u ormar, i tresao se narednih pola sata. Od tada sam pravim produžne, i računam 6A/mm^2 žice. Ako je presek u zidu tanak, dovučem kanalicom deblji kabl. To sam uradio za šporet i za bojler (150lit/3kW).

Zdravo ljudi. Potrebna mi je preporuka za najbolju poziciju unutrašnje i spoljašnje jedinice klima uređaja. Na slici u prilogu su lokacije o kojima sam ja razmišljao i planirao (stavio sam posebnu utičnicu u gornjem delu i poseban osigurač), ali bih voleo da čujem mišljenje iskusnih.

Takođe, ako može preporuka za model klime do 700e. Ukupna stambena površina je oko 90m2. Planiram da njome dogrevam tokom jeseni i zime, makar i zatvarao vrata soba u kojima ne boravimo. Da li je to finansijski isplativo? Fujitsu?

Hvala unapred!

Kuća ili stan? Kakva je izolacija zidova, poda i plafona? Šta je iznad i ispod tog prostora, i da li se greje? Čime se do sada grejalo i koliko se trošilo ogreva?

mrbakero

Koristim isto podesavanje kao i jozza

Mode HEAT, fan AUTO, 23℃
Tako je kod mene

I to bez gasenja klime , s tim da pratim termometar i ako treba podignem na daljicu sa 23 na 24c itd , poenta je da u stanu bude 23c , ostalo je nebitno :)

ćimo

Saljem ti manual na PM ...

Drugari,
Kakvi su vaši stavovi, vezano za razdvajanje stambene jedinice na dva strujomera kao mogućoj investiciji za jeftinije grejanje i troškove potrošnje struje koja se isplati na duže staze?

Poslato sa HUAWEI G7-L01 uz pomoć Tapatoka

Evo probudih se posle nocne smene i gledam situaciju kod klime u vezi struje...osiguraci su ipak 20A a razvodna kutija je na 1,5 m od klime....ipak bi ja probao sa obijanjem zida i da klimu stavim na novu uticnicu...nisam hteo prvo da sve pomeram i da brljam u kuci al sto je sigurno sigurno je...

Kuća ili stan? Kakva je izolacija zidova, poda i plafona? Šta je iznad i ispod tog prostora, i da li se greje? Čime se do sada grejalo i koliko se trošilo ogreva?
Kuća. Izolacije nema, omalterisano je od spolja i iznutra. U svim prostorijama je postavljen laminat (10-12mm, sa termalno-zvučnom izolacijom od 2-5mm). Prozori su relativno novi, od drveta, (valjda) dobro dihtuju. Greje se na spratu ispod (šporet, sa 8-9 metara drva za sezonu), a ne greje se iznad (potkrovlje). Do sada se nije grejalo, jer je tek sređeno od sive faze.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Drugari,
Kakvi su vaši stavovi, vezano za razdvajanje stambene jedinice na dva strujomera kao mogućoj investiciji za jeftinije grejanje i troškove potrošnje struje koja se isplati na duže staze?

Ako se ide u "crveno" sa jednim brojilom, onda je najbolje razdvojiti na dva brojila. To će da te košta skoro 1.000eur, pa vidi koliko dugo planiraš da živiš tu i kad će da ti se isplati. Ja kod mojih imam 2 brojila, pa sam tri klime povezao tako da su dve na prvom brojilu, a treća na drugom.

Corvus, gore moras izolaciju bar 10cm ako hoces na klimu. Pa kad mozes spoljnu bar 5cm mada ja da sad radim ne bi isao ispod 10cm.
Od preporuka nista ispod 12LM a pozeljno 12LU model Fujitsu.

Poslednja izmena:
Ako se ide u "crveno" sa jednim brojilom, onda je najbolje razdvojiti na dva brojila. To će da te košta skoro 1.000eur, pa vidi koliko dugo planiraš da živiš tu i kad će da ti se isplati. Ja kod mojih imam 2 brojila, pa sam tri klime povezao tako da su dve na prvom brojilu, a treća na drugom.
Tačno u centar! :) U sledećih mesec-dva moram da razdvojim struju u kući na dva brojila (dva sprata) zato što poslednjih par godina plaćam nenormalne račune zbog zajedničke merne grupe (prizemlje-roditelji; sprat-supriga i ja). To zadovoljstvo košta 850€, pa mi je to palo na pamet (ako nije mnooogo skuplje).

Kuća. Izolacije nema, omalterisano je od spolja i iznutra. U svim prostorijama je postavljen laminat (10-12mm, sa termalno-zvučnom izolacijom od 2-5mm). Prozori su relativno novi, od drveta, (valjda) dobro dihtuju. Greje se na spratu ispod (šporet, sa 8-9 metara drva za sezonu), a ne greje se iznad (potkrovlje). Do sada se nije grejalo, jer je tek sređeno od sive faze.

Bez izolacije makar plafona ne razmišljaj o grejanju tih 90 kvm na klime. Ako se potkrovlje ne koristi, ili razvuci najlon preko poda od potkrovlja pa preko vunu, ili poređaj table stiropora (knap da bude). Ne znam koliko toplote dolazi odozdo, ali sa 700eur bez izolovanih zidova bi grejao samo tu prostoriju u kojoj je klima preko cele zime. Za ostatak niko ne može da ti garantuje. Čime bi GREJAO, jer spominješ dogrevanje klimom? zašto prvo ne odradiš izolaciju?

Tačno u centar! :) U sledećih mesec-dva moram da razdvojim struju u kući na dva brojila (dva sprata) zato što poslednjih par godina plaćam nenormalne račune zbog zajedničke merne grupe (prizemlje-roditelji; sprat-supriga i ja). To zadovoljstvo košta 850€, pa mi je to palo na pamet (ako nije mnooogo skuplje).

Požuri sa zahtevom ako imaš lovu spremljenu. Mene su "vozali" par meseci oko razdvajanja. Da nisam potegao vezu, ko zna koliko bih čekao.

Požuri sa zahtevom ako imaš lovu spremljenu. Mene su "vozali" par meseci oko razdvajanja. Da nisam potegao vezu, ko zna koliko bih čekao.
U pravu si, moram samo da vidim koliko keke kad lik dođe i proceni, pa da se opredelim za opciju (dva ili četiri komada).
Krckam poslednji kredit (koji sam uzeo sa suprugom za vantelesnu oplodnju), struja mi je posle toga najbolnija tačka. Bacam pare sa mernom grupom kroz prozor svake grejne sezone.

A i vi ste krivi, što mi niste ranije objasnili, ne bih toliko plaćao![emoji1]

Corvus, gore moras izolaciju bar 10cm ako hoces na klimu. Pa kad mozes spoljnu bar 5cm mada ja da sad radim ne bi isao ispod 10cm.
Od preporuka nista ispod 12LM a pozeljno 12LU model Fujitsu.
Može na PM preporuka za prodavnicu odakle da je poručim (verovatno 12LU)? Sumnjam da ih iko prodaje u Nišu. Planiram da je kupim i ugradim u narednih mesec-mesec ipo dana. Ako dužina instalacije bude manja od 3m, jer su spoljašnja i unutrašnja jedinica na istom zidu, da li da tražim da je puste duže?

Bez izolacije makar plafona ne razmišljaj o grejanju tih 90 kvm na klime. Ako se potkrovlje ne koristi, ili razvuci najlon preko poda od potkrovlja pa preko vunu, ili poređaj table stiropora (knap da bude). Ne znam koliko toplote dolazi odozdo, ali sa 700eur bez izolovanih zidova bi grejao samo tu prostoriju u kojoj je klima preko cele zime. Za ostatak niko ne može da ti garantuje. Čime bi GREJAO, jer spominješ dogrevanje klimom? zašto prvo ne odradiš izolaciju?

Potkovlje je zatvoreno stolarijom, ali se retko koristi (siva faza). Ove zime bih grejao šporetom u trpezariji (loženje drvima), dok je za sledeću godinu u planu uvođenje etažnog grejanja (drvo i ugalj). Za izolaciju trenutno nemam novčanih sredstava, ali nadam se da ću sledeće godine i to rešiti.

Poslao ti PM. Cevi 3 metra neka puste pa neka smotaju iza klime, znaju oni samo ih cimaj da ispostuju proceduru:
Minimalno 3m instalacije
Cevi posebno izolovane
Vakumiranje

Potkovlje je zatvoreno stolarijom, ali se retko koristi (siva faza). Ove zime bih grejao šporetom u trpezariji (loženje drvima), dok je za sledeću godinu u planu uvođenje etažnog grejanja (drvo i ugalj). Za izolaciju trenutno nemam novčanih sredstava, ali nadam se da ću sledeće godine i to rešiti.

OBAVEZNO izoluj taj plafon. Kupi stiropor table i poređaj po ploči odozgo, tj po podu potkrovlja, pa te iste table posle imaš za izolaciju zidova. Varijanta sa vunom je (makar bila kad sam ja radio ploču) upola jeftinja od stiropora, ali ta vuna posle ne može da se pomera, tj može, ali se zgnječi i izgubi izolaciona svojstva.

Hoću, hvala za savet i ideju. Videću da kupim što deblji stiropor i odradim to pre zime.

Hvala još jednom Djalf i hvala Jozza.

Stiropor je duplo skuplji od vune ja sam sada stavio 10cm po tavanu ,negde ima i po 15 20 cm

Izgleda da ti je poenta samo da preguraš do perioda kada počinje celodnevno da se loži peć? U tom slučaju klima ti treba do recimo do nule, i to bi trebalo da izgura bio koji normalan inverter.
Ako planiraš striropor na fasadu uzmi bar 10 cm, a po mogućnosti 15 cm. Ako nisi gadljiv, ni 20 cm neće naškoditi :)

Poslednja izmena:
@ nexteen

Da li mozes da mi posaljes podatke za 14LU i 12LT ?
Koja od ove dve klime je bolja kupovina i zasto?

Samo jos jednom da sumiram moju nedoumicu...da li pored postojece uticnice mogu da montiram novu a da dovod struje od stare prevezem do nove i da to zavrsava posao za klimu?
Ili mora obavezno da ide iz kutije?

Može. U staru klimu, u novu samo manji potrošač, tj može friz i zamrzivač

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno