Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
I ja isto razmisljam, ista je serija ista marka sve isto, samo sto je kapacitet za spolja 12 a unutrasnja 9 kapacitet...

Pa kad mi odavde gledamo to tako i izgleda , ali najbolje je da se posavetujes sa ovlastenim servisom jer bi oni trebali da znaju tacno za taj model ,može ili ne može .. Bolje se prvo posavetuj pre nego li pukneš pare :)

U najboljem slučaju dobićeš devetku. U najgorem, neće raditi kako treba.

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Mozda je to cak i bolje, nikada nece da opterecuje spoljnu jedinicu... Ako bude radilo onda je superrr...

Nije to problem vec dali ce unutrasnja da izdrzi spoljnu. Ja mislim da nece biti problema i da ce to raditi ali to stvarno moras da se raspitas kod nekoga strucnog. Mi samo nagadjamo.

Imam pitanje za sve a mozda i za Nexteen-a...
Da li postoji mogucnost da se montira spoljna 12 a unutrasnja jedinica 9000? Iz iste serije je sve samo mi je zbog unutrasnjeg prostora mnogo skuceno... HVALA na odgovoru.

Cudi me da ti niko nije spomenuo da fujitsu koristi jednu te istu unutarnju jedinicu i za sedmicu i devetku i dvanaesticu.
Razmisljas o ustedi prostora a i devetka ima iste gabarite :)

Sta bi znacilo velika je verovatnoca , da ce da radi to kako si zamislio ?

Pa taj podatak ti se kosi sa onim sto tebi treba , bar kad je Fujitsu u pitanju , to bi znacilo da ti je svejedno da li ce to biti sve 12-ka ili neka budzevina , tacnije ne dobijas manju unutrasnju ..

samo mi je zbog unutrasnjeg prostora mnogo skuceno...

Ma nije Fujitscu nego Daikin ali nemam jos tacne oznake mi nisu stigle. Samo znam da je ista serija a samo to razlika...

Pa kad budes saznao oznaku znaces i da li su unutrasnje jedinice 9 i 12-ke iste velicine , s obzirom da ti je bitna velicina ..

@Prota:
Sad videh da kupatilo i druga soba imaju norveške radijatore, tako da će ti za ovih 20kvm zagrejati i Fujitsu 9-ka, a ako ti je cilj i da se hodnik koliko toliko ugreje, 12LMCA ili 12LMCE te pokrivaju 100%, i to ti je najkvalitetniji izbor za te pare.
Hvala na sjajnim savetima!
Ako bi mi pomogao da mi daš odgovor na još tri pitanja:

1- Da li si mislio na devetku ASYG09LMCA koja je jedva nešto jeftinija od ASYG12LMCA?

2 - Da li je ASYG12LUCA, koju si pomenuo, toliko bolja od od dvanaestice LMCA(E)?

3 - Nisam razmišljao o devetki, ali sam malopre pogledao karakteristike i video da stvarno ima malu potrošnju pa sam u nedoumici:

a) Da li da kupim jednu devetku za sobu (20m2) a sledeće godine eventualno još jednu koja će iz kuhinje da greje i hodnik (k+h=16.5m2)
ili
b) da odmah uzmem dvanaesticu za sobu + hodnik pa uz nju u kuhinji da eksperimentišem sa 600w ili 1kw norveškim radijatorima?

Poslato sa HUAWEI G7-L01 uz pomoć Tapatoka

9-ku sam spomenuo samo kao dovoljnu snagu za grejanje. Kako je jedva jeftinija od 12-ce, ne isplati ti se da se zezaš sa 9-kom, tj stavi 12-cu i "nakrivi kapu". Imaš i jeftiniju varijantu, ASHG09LLCA, ali taj model ima kapilaru umesto EEV, i manju efikasnost u odnosu na LM. Što se tiče ASYG 12LUCA, koliko je skuplja, toliko je i bolja, ali ti to nije potrebno, jer 12LM ti je dovoljna, tako da bi ti taj višak snage ostao neiskorišćen.

09 lmca ne moze manje trosit od 12 lmca.Zato sto 12ica ima duplo deblji izmenjivac od devetke.

U luca 12 bi trebalo da je toshiba kompresor koji se moze vrtit od 18 do 130 rps i jeste malo bolja od lmca.
Dok 12 lmca trebalo bi da ima panasonic kompresor koji se moze vrtit od 18 do 120 rps

Bolje je imat dve devetke nego jednu 12icu,ali je puno skuplje.
Bolje se isplati kupit 12icu nego devetku jer je je mala razlika u ceni,a 12ica je bolja.

9-ka je dovoljna samo za sobu, a 12-ca će da dohvati i hodnik.

Ja imam 12 LU kao i Next, isti je kompresor Toshiba kao u Fujitsu LGC koje imam dva komada i to radi extra, u devetke ide Panasonic koji je dosta manji. Predlog je LU model jer na minusima ima veci kapacitet i lepsi je model od LM. Ali i LM ce biti dovoljan sasvim ali imas zeznut raspored i moraces grejalicama da dodas snagu da bi grejanje bilo ravnomerno.

09 lmca ne moze manje trosit od 12 lmca.Zato sto 12ica ima duplo deblji izmenjivac od devetke.

U luca 12 bi trebalo da je toshiba kompresor koji se moze vrtit od 18 do 130 rps i jeste malo bolja od lmca.
Dok 12 lmca trebalo bi da ima panasonic kompresor koji se moze vrtit od 18 do 120 rps

Bolje je imat dve devetke nego jednu 12icu,ali je puno skuplje.
Bolje se isplati kupit 12icu nego devetku jer je je mala razlika u ceni,a 12ica je bolja.
Hvala drugari!
Sobu sam do sada grejao sa 1.2kw a na jakim minusima dodavao još 800w (norveška grejalica sa dva grejača) pa sam mislio da je devetka sasvim dovoljna ali kao što kažete bolje odmah dvanaestica pa nek bude toplo i u hodniku a ako još dobaci do kuhinje ostaju mi svi norvežani (600, 800w) da probam da smanjim potrošnju u kuhinji!

12LM sad, kasnije posle sezone znaces na cemu si i dodas jos jednu devetku i resio si problem.

12LM sad, kasnije posle sezone znaces na cemu si i dodas jos jednu devetku i resio si problem.
Hvala Djalf,
Još jedno kratko pitanje, ako dvanaesticom odlučim da grejem samo sobu (20m2) da li ona može u tom slučaju da bude previše jaka za taj prostor? Verovatno je glupo pitanje ali kolega je negde pročitao da jača klima ima u tom slučaju veću potrošnju jer se češće pali i gasi?

U teoriji da, ali nece ona da potrosi ne znam ni ja koliko vise a kad dodje hladnije vreme i kada su gubici konstantni, ona ce da radi na minimumu i rastereceno sto je bitno jer tako uredjaj duze traje i grejanje je ravnomerno. Nije 20m2 mali prostor, ja sam 09LLCA stavio u 13m2 s tim sto planiram da pomaze drugoj LGC koja greje dnevnu i spavacu koje su 39m2 ukupno. Druga stoji u hodnik i greje WC i kupatilo koji su odvojeni i malu vesernicu, ukupno 12m2. Evo ti moja skica:
https://postimg.org/image/kk7ljjar3/

Trosio sam oko 7 m3 drva za sezonu i 5-6000din struje mesecno jer sam koristio elditermov radijator od 2.4kw.

Kubik složenih cepanica lišćarskog drveta 25-30cm treba da ima oko 2.000kWh, pa to 7 kubika izađe na 14.000kWh. 5000din do 6000din je 600kWh do 700 kWh mesečno, tj 3600kWh do 4200kWh za sezonu (ako si nam dao prosek), da zaokružimo na 4.000kWh. Sve ukupno, 18.000kWh utrošene energije na grejanje. Kako na Januar ode 30% potrebne energije za grejanje u sezoni, to bi značilo da ti za Januar treba 5.400kWh toplotne energije. To bi dalje značilo da ti je (u proseku u Januaru) potrebno 180kWh toplotne energije dnevno, ili 7.5kW snage za zagrevanje. Ovo mogu da ti daju smo dve skupe 12-ce. Da ne spominjem to da bi u Januaru otišao u crvenu zonu, i da bi ti samo klime pojele 17.000din struje u Januaru. Nadam se da sada uviđaš problem nedostatka izolacije. Klime nije rešenje za neizolovan prostor. Ako bi samo na ploču odozgo stavio bar 10cm mineralne vune, već bi bio u poziciji da razmišljaš o klimama. Mada, u 50kvm i sa izolacijom na plafonu morao bi da staviš dve dobre 12-ce, tipa ASHG12LMCA, 68.000din svaka.

U teoriji da, ali nece ona da potrosi ne znam ni ja koliko vise a kad dodje hladnije vreme i kada su gubici konstantni, ona ce da radi na minimumu i rastereceno sto je bitno jer tako uredjaj duze traje i grejanje je ravnomerno. Nije 20m2 mali prostor, ja sam 09LLCA stavio u 13m2 s tim sto planiram da pomaze drugoj LGC koja greje dnevnu i spavacu koje su 39m2 ukupno. Druga stoji u hodnik i greje WC i kupatilo koji su odvojeni i malu vesernicu, ukupno 12m2. Evo ti moja skica:
https://postimg.org/image/kk7ljjar3/
Hvala, baš ste mi pomogli!

@jozza
Ovaj 'proračun' ti je potpun promašaj.

Proračun je na osnovu njegovog utroška ogreva, i predstavlja procenu, sa ciljem da mu se pojasni da ne stavlja klime u prostor bez izolacije, sa 4 spoljna zida, i zidovima od pune cigle. Proračun se odnosi na srednje temperature, i jasno je da ne bi pokrio debele minusu. Ako smatraš da imaš tačniji proračun, izvoli pa ga iznesi.

Nisi računao koeficijent iskorišćenja peći, ni dodatne gubitke koje ima zbog nemogućnosti regulacije temperature, tj. omašio si ozbiljno. 2000 kwh je neka maksimalna moguća energetska vrednost drveta, ide otprilike od (1000-2000). Ostatak je nebitan, jer račun kreće odavde.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno