Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kad krene grejni sezona, nemoj da nas zaboraviš, već obavezno da preneseš utiske

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

LLCC ne moze biti preterano stara , s druge strane novo je novo , pa evo ovi sto uzimaju 09LLCA dobijaju klime koje su proizvedene 2012 pa eto svima rade , taj bag koji ima nije vezan za samu gdinu proizvodnje .. Samo trazi da ti obavezno potvrde da su obe jedinice sa oznakama LLCC i to je to , to je najbitnija stavka ..

Kad krene grejni sezona, nemoj da nas zaboraviš, već obavezno da preneseš utiske

Ne brini, pa tu ce tek biti posla. "Kako da usmerim krilca, a da mi greje oko kreveta u dnevnoj sobi I ispred ogledala na spratu?" itd. :D

Poslednja izmena:
To ces sama sve otkriti , ja recimo spustim za jedan ili max dva stepena dole da bi mi duvala u pravcu vrata tj sto dalje od sebe , mislim da ce i tebi to odgovarati .. Grejanje je za tebe manji problem od hladjeja jer ce ti topao vazduh svakako bezati gore i nema sanse da ti gore ne bude sve lepo ugrejano , zato ce gore veci biti problem na hladjenju , sve ce bezati dole u prizemlje :)

I da , obavezno da uzmes merace potrosnje za obe klime , komad je 1500 din , da imas uvid koliko KW su potrosile , koliko W vuku na odrzavanju te ces znati i kako da se rukovodis s njima . I da , moj savet je da imas bar jedan termometar dole , a moze i gore , na njih da se oslanjas kad pratis temp jer kako ides u minus moze ti se desiti da moras umesto do jucerasnjih 22 na daljincu , da zadas na 23-24 itd da bi imala trazenu od 22c .. Znaci reper nek ti bude termometar a ne daljinac ..

Poslednja izmena:
Zna li neko kako se na midei memorise lolozaj krilaca?

Послато са D6503 уз помоћ Тапатока

LLCC ne moze biti preterano stara , s druge strane novo je novo , pa evo ovi sto uzimaju 09LLCA dobijaju klime koje su proizvedene 2012 pa eto svima rade , taj bag koji ima nije vezan za samu gdinu proizvodnje .. Samo trazi da ti obavezno potvrde da su obe jedinice sa oznakama LLCC i to je to , to je najbitnija stavka ..

A inace, u cemu je kvaka s tim oznakama? Zasto je vazno da budu sa istim oznakama I sta znaci ako nisu? Zasto ih uopste prodaju sa razlicitim, ako to nije dobro?

Prodavci svašta mogu da umuljaju. Mada, ne znam da je neko dobio različite. Next?

Nailazio sam u ponudama da imaju i sa LLCA spoljnim .

https://www.inelektronik.rs/fujitsu-dc-inverter-asyg-12-llc

A nalazio sam i gde pise da je uprodaji 12LLCC a dole u opisu pise 35LLCR ..

Tes u mi slike falile , uzimam :p

I ja sam nailazila, zato I pitam, u cemu je fora. Sad sam bila na zvanicnom sajtu Fujitsu I tamo jasno stoji koji unutrasnji model ide sa kojim spoljasnjim. LLCC vise nema, vec samo LLCE, tako da te podatke ne mogu da pronadjem (mada ima navedeno u manuelima koje si mi danas poslao), sto znaci da se vise ne proizvode. Stoga, sticem utisak da je jozza u pravu.

Sto se tice tih 9-ki sa bagom, mislim da ih je suludo kupovati (izvinjavam se unapred vlasnicima istih), osim ako im iz tog razloga nije primetno niza cena i ako vas prodavac na to upozori. I onda odlucis, vredi li za razliku u ceni reskirati. Kakav god da je bag, ipak je bag I ne mogu se prodavati po regularnoj ceni. Mislim, bar ja ne bih kupila nesto sto unapred moze da mi pravi probleme, kad za te pare mogu da kupim nesto sto radi kako treba. Moguce, da iz razloga sto sam zensko tako razmisljam, jer sama ne znam da petljam oko tehnike, pa mi je vazno da radi kako treba. :)

@BatmanBG, ovo zaista sjajno izgleda! ;-)

Ti cevi od klime , pricamo o bakarnim cevima a koje mogu biti razlicitog promera , svakako ces kompletno menjati ako menjas klimu , ali to ne znaci da moras menjati nosac spoljne jedinice ili ti menjati odvod za kondenz . To znaci da ce oni otkaciti spoljnu od unutrasnje , kroz rupu u zidu a koja je vec svakako probusena i koja pase za sve klime , izvuci cevi i klablove i postaviti nove.

Ja lično ne bih menjao ni cevi. Ako crkne nešto, skineš pokvarenu spolju, staviš istu takvu novu... :)

Nexten evo slika u nastavku i kada je klima montirana.

Uff, ja sam stavio baš ovako klimu, isto vodeći računa o svim detaljima kao ti...
I 10tak godina kasnije:

-kondenz crevo mi je odavno totalno zapušeno, ali to sam rešio tako što sam drugo pustio preko zida.
- ove godine se na samom izlazu iz fasade raspalo kondenz crevo i voda curi po fasadi, mora fizički da se zameni od unutrašnje jedinice.
Srećom meni nisu cevi ispod nosaca spoljnjejedinice isle.
- creva i izolacija je izgorela od sunca a klima je nepotrebno visoko dosta servisera jednostavno nema tolike merdevine.
U stvari najveća greška je postavljati klimu toliko nepotrebno visoko, ja o tome nisam razmisljao.

Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk

I ja se ozbiljno razmišljam da doplatim za instalacije da bi spoljne bile niže. Mada, Dule će dati konačni sud.

Juce posto je bio sasvim tamno u sobi, primetio da kad iskljucim klime, deo displeja (led) onako zari po malo.

Kad izvucem kabel iskljuci se skroz.

Sta bi to moglo da bude?

Sent from my SM-A310F using Tapatalk
5f9a6fb83a17cccd12f8984af60a397f.jpg

Sent from my SM-A310F using Tapatalk

Elektronika je pod naponom čak i kada se daljinskim upravljačem "ugasi" klima.

Probaj da okreneš utikač (muški) na kablu od klime za 180°, tj da zameniš mesta fazi i nuli, možda je neki indukovani napon u pitanju. Znači izvuci utikač iz zida, zarotiraj ga 180° i ubodi u zid.

Bio danas gipsar majstor i pripremili smo poziciju za unutrasnju jedinicu..imao sam mesta 85 cm na zidu pa ona ide stub a posto je unutrasnja 98cm onda smo izravnali taj deo zida sa tim stubom pa ce na to da dodje unutrasnja jedinica,sada majstori za klimu od nedelje mogu da montiraju mideu

ef099f672582b52ad497e200369058ae.jpg
fb3e611b45708d8678ab4e04f1530243.jpg

Pogledajte prilog 234973
Pozdrav svima. Ovo je skica mog potkrovlja, i tražim savet oko klime. Već imam klimu ali običnu, pa hoću da je zamenim inverterskom. Kao što se na skici vidi spoljna jedinica je na terasi, a unutrašnja odmah unutra u dnevnoj sobi. U spavaćoj imam TA peć i nju ostavljam, pa mi treba savet koju invertersku da uzmem i za grejanje. Visina potkrovlja varira od 180 do 230 (prosečno 200cm), izolacija (5cm) je spreda gde je terasa (jug) i pozadi gde je stepenište(sever). Sa strane je spusten krov i tu nema izolacije. U dnevnoj sobi je novi prozor PVC, 6 komora. Stepenište se greje, i kao i dva sprata ispod, a prolazi i dimnjak koji je srednje topao kod trpezarije. Svaki predlog je dobrodošao, i da, cifra koju planiram je izmedju 50 i 70 hiljada. Inače sam iz Leskovca, pa je izbor ograničen ponudom koje imaju radnje ovde. Unapred hvala.

A sa cime si grejao tih oko 35m2 tj dnevnu , trpezariju i kuhinju ?

Obzirom da ima dobar PVC, da se se ispod greje, da je hodnik ogrejan tu ce imati mnogo manje gubitke. Dimnjak svakako pomaze a i cinjenica da je prostor poprilicno nizi od standardog. Tu ce proci sa LM-om bez problema. Ako ima i ona mission 18-ica za 66K jos uvek bila bi dobra kupovina. Nisam siguran da ce 12-ica biti dovoljna za teze minuse.

Uff, ja sam stavio baš ovako klimu, isto vodeći računa o svim detaljima kao ti...
I 10tak godina kasnije:

-kondenz crevo mi je odavno totalno zapušeno, ali to sam rešio tako što sam drugo pustio preko zida.
- ove godine se na samom izlazu iz fasade raspalo kondenz crevo i voda curi po fasadi, mora fizički da se zameni od unutrašnje jedinice.
Srećom meni nisu cevi ispod nosaca spoljnjejedinice isle.
- creva i izolacija je izgorela od sunca a klima je nepotrebno visoko dosta servisera jednostavno nema tolike merdevine.
U stvari najveća greška je postavljati klimu toliko nepotrebno visoko, ja o tome nisam razmisljao.

Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk

A sta je tvoj savet, da se ne stemuje ispod izolacije, vec da se ostavlja spolja?

Bio danas gipsar majstor i pripremili smo poziciju za unutrasnju jedinicu..imao sam mesta 85 cm na zidu pa ona ide stub a posto je unutrasnja 98cm onda smo izravnali taj deo zida sa tim stubom pa ce na to da dodje unutrasnja jedinica,sada majstori za klimu od nedelje mogu da montiraju mideu

ef099f672582b52ad497e200369058ae.jpg
fb3e611b45708d8678ab4e04f1530243.jpg

E, sad si mi dao super ideju kako da resim problem kod sebe, posto imam poprecnu gredu koja mi smeta da na to mesto postavim klimu, jer onda nemam onih neophodnih 10 cm do plafona!

A sta je tvoj savet, da se ne stemuje ispod izolacije, vec da se ostavlja spolja?

Ako neces imati 10m cevi koji ce se videti nego ce klima ici samo kroz zid ili makar metar dva ja nisam da se ukopava bas zbog mogucnosti popravke. Nije smak sveta ako se malo vide cevi napolju. Odvod nikako kroz zid, ni u ludilu. Ne znam ni zasto je to ikome palo na pamet.
Ako ce klima samo direkt kroz zid 3 metara instajacije ce svakako biti iza spoljne jedinice.

ovde kod mene naravno da jos moleri moraju da daju "zavrsnu rec" ali tek posto se montira klima,onda ce to vec da lici na nesto

Nista ispod izolacije i fasade, ona ce da traje naredne decenije, klima ce se svakako menjati ili bar popravljati, cevi trule, nosaci rdjaju, jednostavno spoljni vremenski uticaji rade posao pa da je najbolja klima na svetu stvaljena.

Ja bih sada postavio nosace na fasadu ako je moguce da se to kvalitetno izvede, cevi pravo napolje nikako kroz zid, i onda u one kanalice da to kulturiska izgleda, i spoljnja jedinica sto nize da bude pristupacna za ciscenje i servis (kod mene je na nebuloznoj visini od 6m a moglo je opusteno da bude i na zemlji) znaci sve da bude lako dostupno i zamenjivo.

Vidim da ameri cesto stavljaju spoljnje jedinice na zemlju, nije mi jasno zasto se kod nas postavljaju po nepisanom pravilu visoko, ujedno dole vuce i hladniji vazduh.

@bakara, posto je kuca u izgradnji imam mogucnost da uradim kako hocu. Meni ovo skrivanje lepo izgleda, ali mi je montazer naveo taj problem porpavke. Takodje, ovde sam dobila savet da kupim duze nosace, da mi postave pre izolacije, ali mi on rece da nije nikakav problem da je kace I na fasadu.
Sto se spoljnje jedinice tice imam mogucnost da biram gde cu da stavim. I na sunacanu i na manje suncanu stranu (otislo bi samo vise cevi) i gore i dole (cak i na zemlju, samo ne videh igde kod nas da je neko stavio na zemlju (uslovno receno).

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno