Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
2 nocrie bi pokidale u tom prostoru.
BTW, ja se sve vise odusevljavam nocriom, prsti od kvaliteta. Kida kako hladi a trebalo bi da 50% jace greje. Jedva cekam zimu da vidim kako greje.
Narucio sam i infrared univerzalni controler da vidim dali ce da radi s klimom. Znaci mi da mogu da se kacim preko neta da malo pojacam klimu pre nego sto stignem kuci. Kad stigne javljam utiske. Otom potom, potrajace.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Ne kažem ni ja da treba da pokušava 120 kvadrata sa jednom klimom, samo sam rekao da može najpre da postavi bar jednu pa da vidi šta dalje. A sa 2 x Nocria ne bi trebalo da pogreši.

Zdravo svima,
zanima me da li instalacija kod inverter klima mora biti celom duzinom izolovana?
Majstor je stavio 3m instalacije, a nekih 30-40 cm je ostavio neizolovano i rekao je da ne mora sve da se izoluje.
Takodje, kroz rupu koju je busio je samo provukao instalaciju. Nije je kasnije nicim zapusio tako da ce se tu gubiti toplota zimi.
Da li da tu rupu popunim pur penom?

Nije da mora da se izoluje, ali trebalo bi. Ako ti je bezbedno dostupno, izoluj ti?
Rupu bi trebalo zatvoriti niskoekspandirajućom penom. Ne samo zbog gubitaka, već i zbog insekata i estetike.

Zdravo svima,
zanima me da li instalacija kod inverter klima mora biti celom duzinom izolovana?
Majstor je stavio 3m instalacije, a nekih 30-40 cm je ostavio neizolovano i rekao je da ne mora sve da se izoluje.
Takodje, kroz rupu koju je busio je samo provukao instalaciju. Nije je kasnije nicim zapusio tako da ce se tu gubiti toplota zimi.
Da li da tu rupu popunim pur penom?
Jak ti majstor, sigurno ti je to sada jasno. Izoluj sam to. Nema razloga da imas gubitke zbog izolacije koja kosta 40-50din po metru. Popuni i tu rupu obavezno.

Bivsi drvoseca mu je segrt. :D Kad sam ih video sve mi je bilo jasno.
Naravno vakumiranje nije radio. Samo je gasom proterao vazduh, ali nisam bio kuci da ih kontrolisem...
Prizemlje je tako da cu izolovanje lako sam da odradim.
Hvala na savetima.

Poslednja izmena:
Jutros sam se malo bavio pakovanjem odvoda na terasi jer sam ove sezone njbo i rekao sam , nikad vise . Smrzo mi je odvod na svakoj krivini i em sam se smrzao pokusavajuci da to odledim , em sam na kraju sve morao rasturiti i postaviti nesto ispod klime gde ce voda curiti . Sad sam ugradio grejac i krenuo sa pakovanjem odvoda , prvo ovom sivom izolacijom cisto da cevi odvojim od zida , a onda jos oblozio vunom . Taj deo koji ide od klime do oluka ce biti upakovan u lim i nagurati jos vune ako bude moglo a moci ce , a ovo ispod klime cu upakovati u najlon . Cev sam fiksirao sa tacnu sa alu trakom pa zatim presao 3 sloja silikona , i na kraju sve upakovano u izolaciju . Nije jos sve gotovo ali eto , da bacim koju sliku i razbijem dosadu ..

Pogledajte prilog 234812

Pogledajte prilog 234813

Pogledajte prilog 234814

Pogledajte prilog 234815

Pogledajte prilog 234816

I da , to za sada ne izgleda lepo , kad sve zavrsim postavicu opet sliku , no to svakako niko ne vidi pa sve i da ostavim ovako ne bi smetalo ..
.

Poslednja izmena:
A šta ćeš kad ti oluk zaledi?

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Ha bem li ga , nije mi zaledio , cak ni dole a do dole ima 10-ak metara . Kolicina vode pri defrostu kod mene je mala , a pad od klime pa do oluka takodje maili i dug 2.5m i na svakoj krivini je zaledilo . *** takoje kako je , a sad mi grejac pokriva klimu + veci deo cevi , ostane mi mozda jedno 40cm nepokriveno , pa sad , videcemo , ako i bude problema tu ce ga biti . Mada , sad i da zacepi na toj zadnoj krivini gde nema grejaca , sipam vode u napunim cevi , ukljucim grejac i za par sati ce on ugrejati tu vodu i probiti cep . Greje cev kao ludo a sad je jos upakovano u izolaciju i ugrejace i tu vodu ako zatreba .

Poslednja izmena:
Stavice grejac u oluk :)

Послато са D6503 уз помоћ Тапатока

Mislim da ti je najbolje da odmah sad kad već sve to radiš gurneš grejač kroz cev da dođe do oluka

@ nexteen, samo ti nastavi da me zbunjujes. :) Jedva uspevam da se izborim sa slovima u nazivu "jedne iste" klime, a ti samo dolivaj. Ako sam te dobro razumela, ako nemam odvodnu cev, vec pustim da voda kaplje direktno iz spoljasnje jedinicie, onda mi ne treba grejac, niti ova cuda od izolacije?

@ nexteen, samo ti nastavi da me zbunjujes. :) Jedva uspevam da se izborim sa slovima u nazivu "jedne iste" klime, a ti samo dolivaj. Ako sam te dobro razumela, ako nemam odvodnu cev, vec pustim da voda kaplje direktno iz spoljasnje jedinicie, onda mi ne treba grejac, niti ova cuda od izolacije?
Tako je. Grejač je nepotreban sem u posebnim slučajevima

Lepo si izolovao cevi, radice to posao. Ostajace sigurno malo vode u cevima ali mislim da ne moze da se skupi dovoljna kolicina da ti to zaledi.
E sad, ja ne volim dugacke odvode. Sto je duzi vece su sanse da zaledi. Mozda nije bila losa ideja da ubacis jedan grejni kabl unutra za svaki slucaj pa bas ako zaledi da ga ukljucis. Meni sad palo na pamet da pravim odvod sa klimu. Jedino sto meni ne treba ni blizu 3 metara za odvod. Dovoljno mi je i metar, metar i po max. Jel ima kracih grejaca?

Zar se nećeš grejati na klime?

Hocu. Mreze sam kupila za ulazni hodnik, WC I kupatilo. S obzirom na specificnost moje kuce, bilo bi vise nego nerealno ocekivati da klimama zagrejem I taj prostor. No, ko zna. U svakom slucaju, podno je tu, ako zatreba. :)

Tako je. Grejač je nepotreban sem u posebnim slučajevima

Super. Vec vidim kako sam na beton, na mestu gde je spoljasnja jedinica leti postavila zardinjeru s cvecem. Ionako zaboravim da ga zalivam. Jos samo da smislim sta cu zimi! :-D

Fujitsu-General inverter ASHGG09LLCA / AOHG09LLC

Kad smo vec kod Fujitsu-a, koja je razlika izmedju Fujitsu General-a i Fujitsu-a?
U slovima. Sve ostalo je isto. Druga fabrika, ista firma. Kupi šta je jeftinije.

Hocu. Mreze sam kupila za ulazni hodnik, WC I kupatilo. S obzirom na specificnost moje kuce, bilo bi vise nego nerealno ocekivati da klimama zagrejem I taj prostor. No, ko zna. U svakom slucaju, podno je tu, ako zatreba. :)
Ma kakvi crno nerealno. Ocigledno se nisi susretala s boljim klimama. Ludacki greju. Poenta je samo da imas dobru izolaciju da bi imala sto manje gubitke. Mislim ds ti podno neces ni paliti nikada.

Ha bem li ga , nije mi zaledio , cak ni dole a do dole ima 10-ak metara . Kolicina vode pri defrostu kod mene je mala , a pad od klime pa do oluka takodje maili i dug 2.5m i na svakoj krivini je zaledilo . *** takoje kako je , a sad mi grejac pokriva klimu + veci deo cevi , ostane mi mozda jedno 40cm nepokriveno , pa sad , videcemo , ako i bude problema tu ce ga biti . Mada , sad i da zacepi na toj zadnoj krivini gde nema grejaca , sipam vode u napunim cevi , ukljucim grejac i za par sati ce on ugrejati tu vodu i probiti cep . Greje cev kao ludo a sad je jos upakovano u izolaciju i ugrejace i tu vodu ako zatreba .

Pa jel vi citate sta ja pisem , nekih 40cm do oluka mi fali da pokrijem komplet cev sa grejacem ..

Znaš onu narodnu: "To što malo fali, to devojci sreću kvari!"
Znam za situaciju kod tebe, stavi i tih 40cm kabla, nije valjda skupo? Sem ako taj kabl ne ugreje vodu toliko da otapa ispred sebe led?

Ma ja mislim da nece biti problem a ako ga i bude rekao sam , sipam malo vode u odvod i ukljucim postojeci grejac a once kroz par sati ugrejati vodu u odvodu i otopiti zaledjeno . Ako pak ne bude kako sam zamislio uzecu jos jedan grejac no mislim da je bespotrebno .

Ma jok, za 40 cm nema sanse da zaledi. Bice i ovako topla voda od grejaca, iscurece. Nemoj se mlatiti bzvz. I meni je promaklo da si uopste stavio grejac.

Momci , jel se svi slazemo da je za ccoskicc i za njenih 52m2 , dole i gore po 26m2 , sa gore podascanim plafonom i otvor za stepenice , gde ce imati gubitke sa donje strane , pa smatram da je tu potrebna jaca klima a gore nesto slabija , te sam joj ja preldozio da dole stavi 12LU a gore na spratu 12LLCC . Mislim da su te dve klime sasvim dovoljne da to ladnjaka odrade .. Trebace vremena da se stabilizuje temp u ceoj kuci ali posle toga kad zidovi upiju toplotu ja mislim da to nece biti problem i da ce to bezanje toplote gore vremenom stati tj izjednacice se temp i dole s tim da ce uvek biti razlike gore i dole za mozda i 2c . Ona bi dole drzala na 22c pa mislim da moze gore ocekivati za stepen ili dva vise ali to je to .

S obzirom da ima dobru stolariju , 10cm stiropora , gore na tavanu 10cm vune , mislim da moze reci da gubici nece biti veci od 70w/m2 . Ako je tako , onda 70*52 = 3.64kw gubitaka , a sami znamo da 12LU moze max izbaciti 3.1kw , a nije daleko ni LLCC , znaci bez po muke po meni ovo odradjuje posao ..Jel se slazemo ?

Dole ce joj biti teze da zagreje nego gore. A koliko sam razumeo gore se i nece gurati ne znam koja temp u spavacim sobama a i nece raditi 24/7 vec samo uvece i nocu. 12LM i 9LLCC kao minimum, a to sto si predlozio za 12LU i 12LLCC ce bez znojenja da ogreje. 3.64KW ce cak 12LM i 9LLCC da izbace bez problema. Ako nije problem da se izdvoji toliko love i da se kupe 12LU i LLCC onda ce 100% mirno da spava.
Nema potrebe s dve klime da razmislja o podnom grejanju. Sto se mene tice to su bacene pare, nece se nikada koristiti ;)

Dole ce joj biti teze da zagreje nego gore. A koliko sam razumeo gore se i nece gurati ne znam koja temp u spavacim sobama a i nece raditi 24/7 vec samo uvece i nocu. 12LM i 9LLCC kao minimum, a to sto si predlozio za 12LU i 12LLCC ce bez znojenja da ogreje. 3.64KW ce cak 12LM i 9LLCC da izbace bez problema. Ako nije problem da se izdvoji toliko love i da se kupe 12LU i LLCC onda ce 100% mirno da spava.
Nema potrebe s dve klime da razmislja o podnom grejanju. Sto se mene tice to su bacene pare, nece se nikada koristiti ;)

Ja bih ipak grejala sve vreme, odnosno ne bih gasila klime, pustila bi ih da stalno rade I odrzavaju temperaturu. U sobi samo prenocim, pa sam na pocetku, kad smo diskutovali da li ce ova od dole dobaciti do moje sobe, rekla da mi I nije vazno da bude u njoj spektakularno zagrejano. Kako god, nexteen I ja smo mnogo dumali (vise on, ja sam uglavnom davala sumanute predloge) i nekako se nasli da bi ova kombinacija koju predlaze bila dovoljna da zagreje. Ostaje posle problem hladjenja, ali ja leti nikad I ne spustam drasticno temperaturu, a s obzirom na to da su mi prozori okrenuti tako da samo u prepodnevnim casovima imam direktnog sunca, nadam se da ni to hladjenje, s dve klime nece biti nemoguca misija.
Kako god, dok ne probam, necu znati!

Ma kakvo podno. Sa 2 12-ice zaboravi na podno, pogotovu sto je LU dole koja ce podneti veci teret. Ako klime mogu da ti zagreju prostor hladjenje ce biti maciji kasalj za njih. Grejanje je uvek tezi zadatak ;)
I ja sam za to da ti i gornja klima radi, makar sa nize postavljenom temp, cisto da ti se prostor ne ohladi i da hladan vazduh ne ide u donji sprat cime bi dodatno opterecivao klimu dole. Ako mozes da kupis te dve klime ne razmisljaj se ni sekunde nego narucuj odmah. Na podno slobodno zaboravi ;)

Podno sam vec kupila, danas stigle mreze. :)
Dobro, samo jos jedno pitanje - LLCC ili LLCE?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno