Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Uh, imam jedno cudno pitanje.

Kadgod neki jaci vetar duva cujem neki zvuk u unutrasnoj jedinici koji najvise zvuci kao da kaplje nesto, naravno nista ne kaplje. Da li treba da se brinem? :D
Crni Djole, napala te paranoja, menjaj robu :d
Vidi, za tvoju utehu, nije nemoguce da cujes da kaplje. Kondenzacija se pravi, voda se sliva u kadicu i izlazi kroz crevo napolje. E sad, ako to cujes samo kada je vetar napolju moze biti da ti malo vazduha ulazi pored creva u unutrasnju jedinicu i tu malo skrece kap kondenzovane vode. Ne znam jel ti popunjena rupa spolja silikonom ili pur penom.
Sve u svemu nemas razloga da brines za klimu, jedino za zdravlje ;)

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Crni Djole, napala te paranoja, menjaj robu :d
Vidi, za tvoju utehu, nije nemoguce da cujes da kaplje. Kondenzacija se pravi, voda se sliva u kadicu i izlazi kroz crevo napolje. E sad, ako to cujes samo kada je vetar napolju moze biti da ti malo vazduha ulazi pored creva u unutrasnju jedinicu i tu malo skrece kap kondenzovane vode. Ne znam jel ti popunjena rupa spolja silikonom ili pur penom.
Sve u svemu nemas razloga da brines za klimu, jedino za zdravlje ;)

Hahaha :-D

Ne ne, nije paranoja ali posto sam na poslednjem spratu plus je ta klima izlozena direktnim vetrovima vrlo cesto cujem to "tup-tup" ali nigde, kod unutrasnje jedinice, nisam video ni kap. Za spoljasnju me ne zanima.

Spolja nije popunjena ni sa cim, receno mi je da kupim niskoekspandirajucu pur penu i da stavim ali sam ja to zaboravio pa je i dalje otvoreno, mozda cm ili dva vise od creva i ostalog. To bih mogao ovih dana da sredim :-D

Meni pada na pamet da vetar nekako prolazi kroz to crevo ili sta vec i da pomera neku klapnicu ili sta vec pa zato nego mene samo brine da mi se ne napravi neko njesra - nista vise.

A da ne bude da sam lud snimicu sl put :D

Sent from my F3211 using Tapatalk

Pa vidi, moguce je da duva i kroz samo crevo mada mislim da je ipak izmedju creva posto i sam kazes da nisi popunio. Kad si rekao kapljanje odmah mi je to palo na pamet. Ne brini, unutrasnja jedinica svakako ima celom duzinom kadicu gde se sliva voda sa hladnjaka i izlazi kroz crevo napolje. Nece ti curiti unutra nikada osim ako se crevo na zapusi ili spadne s kadice ili ako pukne kadica. Drugacije ne moze. Kada hladis uvek se tu skuplja kondenz.
Dakle resili smo enigmu iz prve. I ne zaboravi da popunis rupu ;)

Vidi ovako , medjusprat , po meni na tih 120m2 sa skroz otvorenim prostorom i izolacijom od 9cm , mislim da bi tu bilo dovoljno 2x Nocria 14 , ali opet malo dvoumeljenja oko toga jer dole se ne greje pa ako pod nije izolovan onda ne znam koliko ce mu to odvlaciti toplote . Gore pak zavisi od rasporeda ali tamo bi trebalo da svaka soba ima svoju klimu l i to opet zavisi koja je kolike m2 i da li je plafon izolovan .

A na sta se grejalo to ranije , kotao ?

Da, elektricni kotao.

Sent from the 7th edge of the 3rd World.

Najskuplja varijanta

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Pa da, otkad se ugradilo, cena skocila duplo :)
Ja na mojoj kuci imam 10cm izolacije i 30cm zidove, nije bio problem da se greje na klime vec 10ak godina.

Next, fala na odgovoru, tako nesto sam mu i ja predlozio, ali reko da proverim.

Poslednja izmena:
Pa nemas jeftinije od klima za grejanje sa strujom , racuni bi ti bili 3x manji .. E sad , da li bi ti neko drugo grejanje bilo jeftinije , recimo na pelet , mozda je jeftinija investicija s obzirom da imaju radijatore , treba sv staviti na papir ..

Pelet je skup i nesiguran. Prošle sezone ga nije bilo u sred zime, pa je onda cena otišla u nebesa. Za kotao im treba 2.000eur, plus gde će da skladište par tona peleta...

Poslednja izmena:
Ja mislim da bi se pre umotali u Ikea tepihe kao ovi iz GOT, nego sto bi lozili kotao, tu vecinu vremena zive drugar i njegova baba :)

Ne znam te toplotne pumpe, koja je to investicija otprilike, ako se neko razume, kolilo struje trosi?

Troši ko klime, skuplja investicija

Aha, onda nista :D

Ako su se grejali radijatorima sa visoko-temperaturnim režimom, morali bi dodati još rebara i/ili radijatora, kako toplotna pumpa ne bi morala da juri visoku temperaturu polaznog voda, što bi ubilo COP. Ko ima podno na struju, toplotna pumpa legne ko dupe na nošu.

Evo daljinskog od midea mision ;)

0f157108794e56d18fda19f6822df28f.jpg
575c4e5ba11ee823f8878ace05e67fce.jpg

Послато са D6503 уз помоћ Тапатока

Dal' se otvara? Ima li dodatnih tastera?

ne,ne otvara se,preko ovih tastera vrsis sve funkcije,neki tasteri imaju duple komande tipa jedan klik jedna funkcija a dva uzastopna druga funkcija..
nego,jedno pitanje....daljinski u sebi ima merac temperature zar ne?koliko je bitno da daljinski bude neposredno blizu unutrasnje jedinice ili moze da bude i dalje ili u drugoj prostoriji,tj,da li oni imaju vezu izmedju sebe?

Ako i ima u sebi senzor on mora biti u vidokrugu klime , ne mozes ga staviti u drugu sobi i ocekivati da ti odatle salje podatke ka unutrasnjoj ..

Mislim da je primarni senzor u unutrašnjoj jedinici, a na taj u daljincu može da se prebaci merenje ako se uključi opcija i-feel, i-see, ili tako nekako. U tom modu daljinski meri temp. i šalje signal unutrašnjoj. Mora biti u "dometu", kao i daljinski za TV, i tada brže troši baterije.

I sve to pise mnogo bolje u uputstvu :)

Nepotrebno komplikovanje. Meni je taj senzor apsolutno beskoristan.

Ne otvara i nema dodatne tastere ali osvetljenje KIDA! :D

Takodje je do jaja NIGHT MODE kad se ugasi LED sa unutrasnje jedinice i smanji se izduvavanje gde se klima ni ne primecuje da radi.

Ajmo jos i ja da pitam za jos jedan savet :)
Kuca, 40 godina stara, izolacija solidna, nista vise od toga, da kazemo iznad proseka u to vreme, 3x120m2, greju se srednji i gornji sprat, sadasnji racuni za struju u najskupljim mesecima, decembar i januar, prelaze 70k dinara, a fazon mart je 45k.
...

U varijanti gde konstantno troše 6 kW grejanja imaš potrošnju od:
NT: 6 kW x 8 h x 30d = 1440 kWh
VT: 6 kW x 16 h x 30d = 2880 kWh

Kalkulator za tu potrošnju daje 60 hiljada mesečno za te brojke. Kad se uračuna i ostala potrošnja, to je negde oko cifre koju spominješ.
Po tome ispada da oni za grejanje konstantno troše oko 6 kW, što odgovara nominalnoj snazi Nocria 14. Ja bih za početak probao samo sa jednom Nocria na srednjem spratu. Ona bi trebalo da preuzme ceo taj nivo i da polovinu grejanja obezbedi sa COP=3 čime dobijamo račun od 35 hiljada tj. 25 hiljada uštede u najhladnijim mesecima:

NT: 720 kWh (za gornji sprat) + 720/3 kWh (za srednji sprat)= 960 kWh
VT: 1440 kWh (za gornji sprat) + 1440/3 kWh (za srednji sprat) = 1920 kWh

Pri ovakvom rasporedu Nocria treba konstantno da daje 3 kW toplote, što za nju nije nikakav problem.

Poslednja izmena:
Ja ipak mislim da jedna Nocria ne moze da mu pokrije 120m2 , sve i da moze a ne moze , ona bi trebala na -15c da daje svoj max uz max izduv , i opet bi joj falilo snage . Da uzmes da jedan sprat ima 120m2 i nek ima gubitke samo 50w/m2 , to je 6kw toplote njemu treba za taj sprat ili ti 12kw za oba , sto je po meni malo teze jer ispod ima negrejano prizemlje pa mislim da ce tu imati dobre gubitke . Nocria izbaci na -15c , 5.6KW za potrosnjom od 2.21 kwh , uz max izduv i unutrasnjoj od 22c , ali komfor je tad na minimumu , maltretiranje klime i ljudi u njoj , sve kako ne treba . Mislim da je to prevelik zalogaj za jednu klimu ma koja da je . Tacnije , Nocria moze izbaciti na -15c tacno 6kw i sa potrosnjom od 2.14kwh , ali sa unutrasnjom od 16c i max izduv .. Znaci nema potrebe za takvom gimnastikom, tu u najmanju ruku fali jedna 12-ka , a za pravi ugodjaj i ustedu mislim da bi 2x Nocria to sve radile u leru , bez da puno trose , bez da se habaju ,uz extra ugodjaj , ili minimum sa jednom 12-kom . Ovo je za jedan sprat , i to ovaj koji ima sve prostorije izjedna , a na spratu gore , tu mora imati vise klima , doduse pitanje je kakav je raspored itd .

Ako gresim ispravi me ali matematika tako kaze , a mogla bi Nocria to odradjivati sama do odredjene spoljne , recimo do -5c , sve ispod toga je mucenje po meni .. I da , da napomenem , dobar deo bi jedna Nocria mogla sama odradjivati , ali kad se ode ispod 0c bilo bi dobro da to odradjuju 2 klime .. Tacnije meraci bi rekli sta je za njih najbolje i po tome bi se vodili ..

I na kraju , uz pravi izbor klima smanjila bi se potrosnja za najmanje 3x , a to znaci da bi se ulaganje vrlo brzo otplatilo , ja mislim za max 3g ..

Poslednja izmena:
Ovde, u tabeli, su isti podaci, samo je izolacija promenjena sa 3 na 4, pa pazi koliko se menjaju toplotni gubici. Kakav ja situacija kod njega, ne znamo. U slučaju sa slabom izolacijom gubici idu na 24 kW.
Vrlo je verovatno da može da je pokrije sa još jednom 12LM. Ja bih zato za početak probao sa jednom Nocia, a onda video koliko je dodatnog grejanja potrebno. Zbog boljeg raspored toplote je sigurno bolje da budu 2 uređaja na tolikom spratu. Kolika je visina plafona, beše?

Pogledajte prilog 234795

Poslednja izmena:
Secas li se @bokivr sa drugog foruma , lik iz Vranja , vodili smo zajedno evidenciju potrosnje i kacili . On zivi u kuci koja je manja po m2 ali indenticna jer ima 2 sprata , u prizemlju zive cale i brat i greje se , prvi sprat se ne greje a na drugom je on . Mogu ti reci da je zbog tog negrejanog medjusprata imao doobre gubitke , iako je kuca sa 10cm stiropora , novom stolarijom i cale se u prizemlju grejao , ali je bas imao velike racune , a greje se sa FH35VE + 2x FH25VE .. On u ovoj prici takodje ima prizemlje negrejano , pa ako pod nije izolovan a verujem da nije , i njemu se moze desiti da ima lepe gubitke i odmah pada u vodu racunica od 50w/m2 . Ali eto , nek je tako , opet mu treba 6kw po spratu , velika je to m2 , lepo za pricu skupo za odrzavanje :p

Uh, lepa je to kvadratura za grejanje a oseti se opasno kada se ispod ne greje. Nema sanse jedna klima to da izgura pa makar bila i Nocria. 120km² je ozbiljna povrsina cak i sa izolacijom. Zavisi i od toga koliko je prostor popunjen, dali ima tepiha na podu ili je parket, laminat... Mnogo stvari utice na temp i gomilaju se jedna na drugu.

Nema sanse jedna klima, niti ima potrebe, nije da im preterano znaci ta razlika za jednu Nocriu. Samo da se racuni unormale ,jer se bacaju pare ni na sta. Pogotovo sto na tom donjem spratu i baba spava, pa nema potrebe da uji Nocria punom snagom :)

Zdravo svima,
zanima me da li instalacija kod inverter klima mora biti celom duzinom izolovana?
Majstor je stavio 3m instalacije, a nekih 30-40 cm je ostavio neizolovano i rekao je da ne mora sve da se izoluje.
Takodje, kroz rupu koju je busio je samo provukao instalaciju. Nije je kasnije nicim zapusio tako da ce se tu gubiti toplota zimi.
Da li da tu rupu popunim pur penom?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno