Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
acep

Vidi ovako , ja sam preporucivao Gree Bora 12 koja kosta 30k , ona za razliku od Midea MS12F 12HRN1 QC2 F6 a koja moze da se nadje za 30k , ima bolje tj nesto lepse specifikacije , tisa spoljna , unutrasnja brzinu vise , i mozda koju opciju vise na daljincu , dok je Midea nesto jaca uz istu potrosnju struje ali i nesto bucnija . E sad , juce me Dule cimao a vezano za Gree Bora , da vidi jel to ta klima po oznaci jer je trenutno ugradjuje , kad ono Gree Bora Premum model . Ja pitam od kad radi sa Gree a on kaze da mu je babina prijateljica pa *** , a posto on od ovih jeftinih klima radi sa Teslom i Mideom i sa njima ima iskustva , kaze da je Gree Bora po njemu za dlaku ispred Tesle po kvalitet tj pod ruku ali da je za klasu ispod Midea . Sto i kako nisam pitao ali to je njegov komentar , ja licno verujem da je Gree Bora dobra klima ali sad nekon ovog njegovog izlaganja bi ti pre preporucio Mideu .

ccoskicc

Vidi ovako , ti u tu dnevnu sobu ne mozes staviti jaku klimu sve i da hoces , jako je mala kvadratura i ta klima cim dosegne zadatu bi se ugasila , znaci nista od toga . Ja bih te zamolio ako mozes pa makar i rukom da nacrtas plan dole i gore , cisto da steknemo uvid kako to stvarno izgleda ali nam naznaci i gde se tacno nalaze te stepenice , kao i sva vrata tj prolazi u kuci . Ne moze se ovako odokativno nista iako deluje da moze , ipak nije tako jednostavno .

A mama , koju m2 ona greje i ima li istu izolaciju kao i ti ?
Da li mislis ove godine da resis samo donji deo i sta ode gore otislo je tj u tu spavacu , ili mislis odmah da resavas i sina ?

Greje i ne pita dal' ti je vruće. :)

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Ali koliko sam razumela, najbolje je da snaga klime bude prilagodjena prostoru, da nije preporucljivo da bude mnogo vece snage, jer se onda cesto sama iskljucuje. Da li je to istina, ili se cisto misli da nema potrebe davati vise novaca za uredjaj, ako mozes da resis problem nekim jevtinijim, sa manje snage?

I jedno i drugo

Tako je , sve si dobro razumela , no mnogo toga moze da utice na preporuku , krenuvsi od samog rasporeda prostorija , mogucnosti da pozicioniras unutrasnju , izolacije , stolarije itd ...

Ljudi jel zna neko gde da nadjem filtere male za fujitsu ,viacom ne odgovara na upit koji sam poslao,traze preko e mail a,tvrdoglavi kaze da nema

@nexteen da, jasno mi je da, bez obzira na trud da vam sto detaljnije objasnim, to ne ide tako lako

Ups, napisah kompletan odgovor, a ono otisao samo deo. Kucam na telefonu, pa sam malo trapava.

Tako je , sve si dobro razumela , no mnogo toga moze da utice na preporuku , krenuvsi od samog rasporeda prostorija , mogucnosti da pozicioniras unutrasnju , izolacije , stolarije itd ...

Da, od tebe sam to i saznala :).
No, da ti odgovorim ono što malopre napisah, ali je nestalo (pređoh za računar)

Da, planiram ove godine da rešim grejanje i sinu.

Što se mamine kuće tiče, ona nema nikakvu izolaciju, no na ovim vrućinama je bilo veoma prijatno. Po mom mišljenju uopšte nije morala ni da uključuje klimu, ali njoj je, kao, bilo toplo. Ne znam kako bih mogla pored investicija koje imam, sad da ulazim i u to da njoj rešavam grejanje, mada ono što budemo dali ove zime za struju, kad debelo zađemo u crvenu zonu, isplatilo bi kupovinu invertera. Ne znam, mozda da probam da napravim neku kombinaciju da i njoj ugradim neke malo jevtinije (2 klasa, što bi ti rekao). Ako ne uspem, volela bih bar da rešim problem za svoju kuću, da kupim nešto kvalitetno i adekvatno, što će mi u kasnijem periodu koristiti (kad razdvojimo brojila).

Napraviću skicu i svoje i njene kuće, pa mi možda pomognete da nađem neko rešenje. Hvala svima na trudu!

mrbakero

Jel to za Fujitsu LU ?

Iskreno da ti kazem , ja mislim da su svi ti filteri jedno veliko sviranje , da ne kazem cega . Ako je za LU model ovo su filteri

Fujitsu UTR-FA16 & UTR-FA16-2 Ductless-Mini-Split-Replacement-Filters

A gde naci , pa ja ih nasao na Ebay i kosta 59$ , mozdai ma negde i jeftinije ali svakako je po meni to bacanje para . Nego jesi li proverio u firmi sa tri slova , mozda oni mogu da nabave ?

Poslednja izmena:
A kakva je, inače, situacija sa servisiranjem Fujitsu klima, sa porškom? Danas sam razgovarala sa serviserom/montažerom iz svog grada, da se raspitam o njihovom iskustvu sa inverterima (ugradnja, održavanje) i on mi reče da mi ne preporučuje Fujitsu, jer ima samo jedan servis u BG-u, pa ako se nešto pokvari, navodno je veliki problem. On mi preporučuje Daikin. Kakva su vaša iskustva?

Postoji preporuka za provereno dobar servis ali kod njih radis kompletan posao , od kupovine, ugradnje i servisiranja , ali samo na taj nacin rade . I tacno je da je uvoznik Fujitsua tezak tj nije bas za saradnju , eto to mozes videti iz primera @mrbakera , no uz dobar servis to tebe ne interesuje , on to resavaju i sto kracem roku bez obzira na uvoznika . Tako bi trebao da radi svaki servis , ali kao sto vidis naci dobar servis kod kojeg imas kompletnu uslugu je malo teze . Imas i ovu ekipu koja je instalirala SAJberu Nocriu , no oni su ipak samo serviseri koji ugradjuju i za opravku se nista ne pitaju vec se sve vrti oko uvoznika . No i to je svakako bolja opcija jer bar tu instalaciju odrade kako treba , ova ti je dobra opcija u slucaju da hoces na rate da uzmes klimu pa si ogranicena da kod jednih kupis a drugi ti ugradjuju klimu .

Ne optercuj se ti sa tim vec daj tu skicu :p

Poslednja izmena:
Dule nema filtere? A meni je obećao... Vrv je zaboravio

Sta mogu ti filteri postici kad pokrivaju tek mali deo osnovnih filtera , zar nije tako . Pa ako ti je obecao valjda ce ih nabaviti , znam da je imao , @bakero zasto ga ne zamolis da ti on proveri jel imaju u Viacomu i posto je , neverujem da bi te odbio ..

Evo, nađoh neku skicu prizemlja gde sam se malo igrala. U hodniku koji spaja dnevnu i kuhinju, neće biti nikakvih komoda i ormara, iako je na skici tako nacrtano (to sam se malo zaigrala) :)Pogledajte prilog 234731

Meni ovo liči na grejni kabl. Dal' je 75W ili 150W nije ni bitno

Možda je i bitno na -25 ili -30. Grejač je, ne grejni kabl.

A evo i realnih slika. Na prvoj je dnevna soba iz hodnika, na drugoj pogled na kuhinju i na trećoj sa sprata na dnevnu sobu. Ove poprečne grede sa treće fotografije su u međuvremenu isečene, a sa leve strane ide zid od rigipsa za sinovljevu sobu.
Na tom spratu je raspored sličan ovom dole, s tim što je na mestu ulaznog hodnika i WC-a, gore kupatilo, a na mestu kuhinje - moja soba.Pogledajte prilog 234734 (moram iz nekog razloga ostale dve postaviti u odvojenoj poruci)

Daikin je daleko od sklj, on je u vrhu klimatizacije. Jedan od upućenijih korisnika foruma Rovaccccc ima kod kuće LG Hero 12-cu (ne valja) i Fujitsu Nocria, koja je najbolji uređaj za grejanje na našem tržištu. Skoro je za roditelje kupio ovaj Daikin koji sam ti preporučio. Inače, za te specifikacije i tu cenu u BiH, to je odlična ponuda. U Srbiji ta klima košta 1.170EUR, pa ti vidi. Na tvom mestu ne bih razmišljao o nekoj drugoj klimi, jer za te pare bolje nećeš naći. Meni ni iz džepa ni u džep, samo te prijateljski savetujem.
ok sve, iskreno nisam se puno osvrtao na ovu marku klima ali ako bih uzeo Daikin da li mi preporucujes jednu ili dvije..nisam siguran da bi sa jednom mogao ugrijati svih 50 m2 s obzirom da je rijec o 2 odvojene prostorije koje dijeli hodnik.

olimp

Daikin FTX50gv/RX50gv

Pdesignh kW 4.60
SCOP 4.08
Klasa A+
Sezonska potrosnja 1578kw
Modulacija ( 1.7 - 7.7 ) kw
na -7c daje 4.07kw sa COP 2,35
na -15c daje 3.24kw sa COP 1.99
na +7C daje 5.80kw sa COP 3,63

-------------------------------

Jel moze skica tih 50m2 ?

.

I tacno je da je uvoznik Fujitsua tezak tj nije bas za saradnju...

Ne da je tezak nego treba bezati od njih (Viacom) sto dalje. Kad kupujes klime nema problema ali za bilo kakvu reklamaciju ili ne daj boze zamenu ladno te napuse... Ko nije spreman da ulazi u sukob, bolje da sa njima nema nikakvog posla. Tacka.

evo, ako nista bar cu vas nasmijati jer sam laik za crtanje :)
Pogledajte prilog 234738

plave strelice su vrata
crvene strelice su mjesta predvidjena za klimu
zelenom bojom su isarani prozori

ok sve, iskreno nisam se puno osvrtao na ovu marku klima ali ako bih uzeo Daikin da li mi preporucujes jednu ili dvije..nisam siguran da bi sa jednom mogao ugrijati svih 50 m2 s obzirom da je rijec o 2 odvojene prostorije koje dijeli hodnik.
Dve bi ti bile previše za 50kvm. Jedna bi ti grejala ceo prostor, ukoliko bi bio iz jednog dela (a nije). Moj predlog je da Daikin staviš u tu veću prostoriju od 24kvm da duva ka tom hodniku i greje i hodnik i WC (koliko može), a u manju prostoriju da staviš neku 9-ku na suprotni kraj od hodnika, da greje svojih 16kvm. Ta 9-ka može biti Fujitsu ASYG 09LLC, a može I neki Mitsubishi, Daikin, itd. Jedan foruma je skoro kupio Daikin FTXB35C za neku manju sobu, kaže da je odličan. Daj nam cene za 9-ke kod tebe, da te posavetujemo.

u dnevnom se vec nalazi vivaxov inverter i to 12ka ali nisam siguran da to moze izgurati zimu..stalno nesto staje a kupljen je prije 3 godine..nije puno koristen ali mislim da nikad nije ni ciscen...mozda bi njega cak mogao i ostaviti kad se ocisti pa ispostavi da mozda i moze zadovoljiti.
a Daikin FTXB35C je kod nas koliko vidim, oko 500e

A koliko je kod vas Fujitsu ASYG12LLCC?

i jos da dodam da meni i stvara nedoumicu bas ta cinjenica da su oni svi kupili te klime skoro ili nedavno sto pretpostavlja da nisu testirali njihov rad u zimskom periodu i kad padne na -15 ili cak i vise..meni je najbitnija zima jer ova vivaxova mi je cijelo ljeto radila i hladila super .nisam je uopste forsirao ali imao sam utisak da je mogla rashladiti bez problema i veliku sobu..ali mene brine kako ce i da li raditi zimi.ako ce mi stajati svako malo bolje da je na vrijeme zamijenim..ima ona gdje :D

Vidi, taj veći Daikin je sigurno dobar, novi model, ima ogroman kompresor i ogromnu spoljašnju jedinicu. Taj ne staje već greje. A za tih 24+7+5=36kvm je svakako sposoban. U onih preostalih 16kvm ostavi Vivax (prvo ga očisti i ispitan ima li dovoljno gasa), pa ako ne valja, onda Daikin FTXB35C
I samo da dodam da je kod invertera bitno da se ugradnja uradi maksimalno profesionalno. Obavezno je vakuumiranje, svaka cev mora posebno da se izoluje, minimalna dužina instalacije je 3m, itd.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno