Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
gore je beton i trenutno niko ne zivi..a zivio je nekad tako da je veci dio namjesten pa mi se sad ne da jos i to sve pomicati da bi stavio vunu.
nisam neki expert za ovo ali razumijem sta mi govorite i u nekoj buducnosti to je dobra ideja.
pogotovu spušteni plafon sa vunom u međuprostoru o cemu sam inace vec razmisljao.
da vas ne davim razlozima ali mi je potrebno da je temperetarua izmedju 24 i 26 stepeni.

Neznam ali meni su neki majstoei rekli prvo vuna na pod pa preko nje najlon,next kaze kontra

Next dobro kaže. Kod mene je ovako (od poda na tavanu ka gore): PE građevinska folija (tj najlon), vuna, para-propusna vodo-nepropusna folija. Poslednji sloj je potreban samo ako postoji šansa da se pokvasi, tj ako je na tavanu, inače vuna ne mora da se pokriva.

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
ovaj model 12LM koji predlazete je li to ovaj ?
FUJITSU 12ka Inverter klima ASY/AOY-G12LMC
to je koliko vidim model iz ove godine i kod nas u bosni je 12ka nesto malo manje od 700e, dok se modeli 12LUCA mogu naci za 750-800e
e sad ne znam sta je bolji izbor ...

LM je skup kod vas, LU je skoro ista cena kao ovde, 70 i 90k. S tom cenom mi je malo besmisleno da uzimas LM :S:

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Ide folija i ispod i iznad koliko sam pratio, prvo ide paropropusna da vlaga moze da izlazi iz objekta. Onda vuna pa preko paropropusna-vodonepropusna, da vlaga moze da isparava iz vune a da voda ne moze da udje u nju u slucaj ostecenja crepa/krova.

@olimp
24c mozda, 26c zaboravi sa klimama i bez te tavanske izolacije, kostace te previse.

Poslednja izmena:
Kod nas je razlika izmedju 12LM i 12LU oko 160e .. Ja bih svakako prvo odradio tu izlaciju , automatski ne moras ici na LU model e sad ne znam koliki para ti treba za tu avanturu . Glupo je bacati pare na jake klime jer bi kasnije nakon izolacije to ladnjaka mogao grejati sa LM .. 12LU se preporucuje za oko 35-40m2 solidno izolovanog prostora , sad ti proceni sta ti je najbolje i sta i treba . LU jeste na oko lepsa , i jeste jaca i stedljivija ali i skuplja , pa ne znam cene ali sam se skontaj i preseci . Sta spada u izolacija nijelosa , koliko su ti izolovani zidovi ?

Ide folija i ispod i iznad koliko sam pratio, prvo ide paropropusna da vlaga moze da izlazi iz objekta. Onda vuna pa preko paropropusna-vodonepropusna, da vlaga moze da isparava iz vune a da voda ne moze da udje u nju u slucaj ostecenja crepa/krova.

@olimp
24c mozda, 26c zaboravi sa klimama i bez te tavanske izolacije, kostace te previse.
Folija koja se stavlja između betona i vune ne služi da paru propusti, već da joj ne dozvoli da uđe u vunu. Određen koeficijent parapropusnosti postoji, ali definitivno služi da uspori (skoro pa zaustavi) prodor vodene pare u izolaciju. Inače, ta vođena para dospeva u beton difuzijom iz vazduha, pa se to rešava provetravanjem.

ovaj model 12LM koji predlazete je li to ovaj ?
FUJITSU 12ka Inverter klima ASY/AOY-G12LMC
to je koliko vidim model iz ove godine i kod nas u bosni je 12ka nesto malo manje od 700e, dok se modeli 12LUCA mogu naci za 750-800e
e sad ne znam sta je bolji izbor ...
Ako si iz BiH, onda je za tebe najbolja opcija Daikin FTX50GV/RX50GV, po ceni od 1495KM. Realno jači uređaj od tih o kojima si razmišljao, a po veoma povoljnoj ceni, i to samo kod vas.

Evo i specifikacije:

Učinak hlađenja: 5,0(1,7-6,0)kW
Prikladno za prostor: 50m2
Energetska klasa hlađenja: A+
Energetska učinkovitost SEER: 5,63W/W

Učinak grijanja: 5,8(1,7-7,7)kW
Prikladno za prostor: 45m2
Energetska klasa grijanja: A+
Energetska učinkovitost SCOP: 4,08W/W

Unutarnja jedinica:
Razina buke min/max: 31/34/43dBA
Dimenzije (V x Š x D): 290 x 1050 x 238mm

Vanjska jedinica:
Razina buke: 47/44dBA
Dimenzije (VxŠxD): 735 x 825 x 300mm
Težina: 48kg

Poslednja izmena:
kuca je oceva i ne znam gdje je plan da slikam i pokazem raspored ali po mojoj procjeni bi trebale ici 2 klime..e sada, gledao sam cijene staklene vune + ploce za spusten krov ..izaslo bi me sve max 200e za sobu i hodnik ..u db ne bih to sada ni radio jer nemam mogucnosti...
znaci definitivno dvije 12ke... nekako , zbog loseg iskustva sa ovim sklj modelima u opticaju su samo FUJITSU i MITSUBISHI jer konsultujuci se sa nekim prijateljima iz svedske i naravno citajuci ovaj i druge forume, cini mi se ipak kao najpouzdanije rjesenje.
e sad, jedino se lomim oko modela.

Daikin je daleko od sklj, on je u vrhu klimatizacije. Jedan od upućenijih korisnika foruma Rovaccccc ima kod kuće LG Hero 12-cu (ne valja) i Fujitsu Nocria, koja je najbolji uređaj za grejanje na našem tržištu. Skoro je za roditelje kupio ovaj Daikin koji sam ti preporučio. Inače, za te specifikacije i tu cenu u BiH, to je odlična ponuda. U Srbiji ta klima košta 1.170EUR, pa ti vidi. Na tvom mestu ne bih razmišljao o nekoj drugoj klimi, jer za te pare bolje nećeš naći. Meni ni iz džepa ni u džep, samo te prijateljski savetujem.

71999 cena za 18icu midea. Javljam sutra jel moze bolje, danas sam slobodan. Kes i cekovi ista cena ako ti znaci

Inverter ili fix speed? Za hlađenje ili i za grejanje? kolika kvadratura, kakva je izolacija? Jeftino a da valja je Midea, Gree...

Za hladjenje i eventualno grejanje u prelaznom periodu, 20 plus 10m2. Tesko da ima neka inverter sirotinska :)

Onda bilo koja može, mada mislim da Nexteen preporučuje Gree, ne sećam se koji model. Next?

Dobar dan svima!

Upravo sam se registrovala na forum u nadi da ćete mi pomoći da rešim nedoumice oko odabira inverter klime koja bi mi služila kao osnovno grejanje u kući. Naime, u pitanju je kuća male osnove (3 x 9 m unutrašnje mere), sa 3 spoljašnja zida i 4. se u prizemlju oslanja na komsijimunu. Strana do komšije je izolovana, a i na ostatak planiram da stavim spolja stiropor 10 cm. Zidana je blokovima 25 cm u prizemlju, a sprat i tavan su na 20 (majsori tako uradili, nemam pojma zasto - nisam ni primetila do skoro). Izmedju prizemlja i sprata, kao i sprata i tavana nema ploča, već grede i falcovane fosne od 5 cm. Tako će I ostati, ne zatvaram rigipsom, niti po plafonima ili podovima stavljam bilo kakvu izolaciju.
Prvenstveni sam mislila da u prizemlju i kupatilu na spratu (tu je jedino radjena ploča) postavim grejne mreze, a gore u sobe norveske radijatore. No, posto nemam nezavisno brojilo, vec se kacim na mamino, koja je u susednoj kuci i koja se tđ. greje na struju, shvatih da cemo uveliko uci u crvenu zonu. Juce na nekom bosanskom forumu naleteh da iskustvo I detaljan opis coveka koji se greje inverter klimom, tako da od tad, pa do sad sve vreme pregledam forume I iskustva ljudi. Isla sam cak I na nordijske, s obzirom na to da su kod njih zime veoma jake, a da koriste ovaj sistem grejanja. I donesoh odluku da to pokusam I kod mene, kako bih smanjila potrosnju elektricne energije, mada cemo verovatno opet biti u crvenom (mama se greje na TA).

Kako god, moje razmisljanje je takvo da zelim da kupim sto kvalitetniju klimu, koja ce mi ciniti posao i ako napolju bude -20. Stoga se prvenstveno obracam @nexteen, jer vidim da prilicno dobro poznaje ovu materiju, a I sam ima iskustvo po tom pitanju, ne prica pausalno. Naravno da mi znaci da prodjem sto jevtinije, jer moram da skrpim I pare za izolaciju, ali ne bih sad zbog par desetina hiljada dinara, da napravim pogresan izbor.

Dakle, moja zelja, na osnovu svega procitanog jeste Fujitsu Nocria, ostaje samo da odlucim koja snaga, jer bih njom, ako je izvodljivo, grejala I prizemlje I deo sprata. Naglasavam radi se o malim prostorijama, koje su u prizemlju povezane. Dnevna soba je 3 x 3,6 m (š x d), na nju se nastavlja hodnik od 1,1 x 2,5 m do kuhinje koja je 3 x 2,8 m. Sve ukupno nekih 23 m2 (izmedju nema vrata).
U dnevnoj sobi se na duzem zidu, koji se nastavlja na hodnik koji povezuje dnevnu sa kuhinjom, nalaze stepenice za sprat, koje su otvorene, nema zida, samo metalna konstrukcija I gazista. Kad se popnem na sprat izlazim na hodnik 1,4 x 2,6 m i pravo u sobu 3 x 2,7 m. Sve ukupno, taj deo sprata je oko 13 m2.

Moje pitanje je, da li bi jedna kvalitetna klima, postavljena u dnevnoj sobi blizu stepenica, usmerena da duva ka hodniku I kuhinji, mogla da greje tih 23 kvadrata dore I 13 gore? Naravno, znam da bi najvisa temperatura bila u dnevnoj, a u udaljenijim prostorima niza, sto mi I ne smeta, naprotiv. Za spavanje mi ne treba specijalno visoka temperatura, a ni za kuvanje ☺.

Danas sam zvala ozbiljnu firmu koja se bavi prodajom klima I oni mi rekose da bi 12 LU mogla grejati dole, ali za gore ne garantuju, da to mogu da vidim tek kad je postavim. I razumem ih. No, ako idem logikom da toplota odlazi gore, da mi je plafon od drveta, koji ce propustati vazduh, jer nigde nije "zacementiran", deluje mi izvodljivo da gore moze da se zagreje da bude prijatno za spavanje.
Dakle, moje pitanje je, da li je bolje uzeti 12-icu ili 14-icu (Nocria)? Ja sam nekako za ovu drugu, deluje mi sigurnija opcija, da bi I pri vecim minusima bila vise u stanju da zagreje taj prostor, ali s druge strane, ne treba mi ni prejaka, koja ce biti preko neophodnog kapaciteta, jer mi je trenutno svaki dinar znacajan.

Takođe, na spratu se nalazi I decja soba, koja je etazna. Donji deo oko 9 m2 iz kojeg vode stepenice na tavan, cija je maksimalna visina 2,2 m, a kvadratura nece biti velika, mozda 3 x 4 m. Sin je odlucio da gore spava. Tu sam tdj mislila da uzmem jednu 12-icu, da je smestim blizu stepenica, pa da greje/hladi I gornji deo sobe.

@nexteen, molim te za misljenje i hvala!

Ne postoji 12 Nocria. 14 nocria je prejaka za to sto ti treba (citaj: preskupa). Idi na dve manje klime, ne mozes jednom ugrejati oba nivoa. Posto idete u crvenu tarifu razmisli da ulozis nesto da i mami uzmes inverter. Ako odete u crvenu cela racunica vam pada u vodu. Ako se mama za iste pare ogreje uz manje potrosenih KW to je uspeh jer ostavlja tebi vise lufta.

Ne postoji 12 Nocria. 14 nocria je prejaka za to sto ti treba (citaj: preskupa). Idi na dve manje klime, ne mozes jednom ugrejati oba nivoa. Posto idete u crvenu tarifu razmisli da ulozis nesto da i mami uzmes inverter. Ako odete u crvenu cela racunica vam pada u vodu. Ako se mama za iste pare ogreje uz manje potrosenih KW to je uspeh jer ostavlja tebi vise lufta.

Hvala ti na odgovoru!
Uh, raspametiću se! Sve bi bilo dobro da nisam ograničena finansijama, ovako... Treba mi najbolje rešenje, ali obrni-okreni... Ove zime sam spremna na to da cu puci za struju, pa reko' bar malo da ublazim, do sl. godine, kad budem u mogucnosti da razdvojim brojila.

Znam kolika je cena 14-ice I dala bih taj novac, ako bi grejala I gore. Ako ne, onda se ne isplati. Cak sam mislila da kupim I 18-icu, ali se, izgleda, sve svodi na isto? Da ne moze "dobaciti", da greje I gore. A da uzimam klimu samo za moju sobu, u kojoj bukvalno samo prespavam - ne znam... Nisam pametna.

A sta mislis za deciju, posto tu nema nikakvog hodnika, samo etaz, sta tu da radim? Klimu dole, a gore neki uljani radijator da upali pred spavanje, jer ce I sin gore samo nocu da prespava sve vreme ce biti u donjem delu.

Poslednja izmena:
Zavisi od izolacije. Ako je blok treba staviti 10-ak cm stiropor spolja (Demit). Ako bi se i u pod stavio stirodur, a krovište izolovalo, mogla bi bilo koja dobra 12-ca

Poslednja izmena:
Zavisi od izolacije. Ako je blok treba staviti 10-ak cm stiropor spolja (Demit). Ako bi se i u pod stavio stirodur, a krovište izolovalo, mogla bi bilo koja dobra 12-ca

Potrudila sam se u prvoj poruci detaljnije da objasnim izgled kuce, ali nije lako shvatiti bez slika, koje trenutno nemam. Izolacija ce biti 10, u podu, u prizemlju imam stirodur ispod kosuljice. Plafon je od drveta.
Sad nisam razumela gde mislis da bi mogla 12-ca, u prizemlje?
Moja soba je na spratu, a iznad nje je tavan koji ce biti izolovan staklenom vunom, 10 cm. Znam da prava izolacija krova zahteva mnogo deblji sloj vune (jos bolje u kombinaciji sa kamenom, ali sada za to nemam novaca). Dakle u prizemlju bih 23 kvadrata grejala klimom. Na spratu treba da grejem moju sobu koja je 9 I deciju koja je etazna I koja mora imati posebnu klimu (polozaj nasih soba nije takav da bi se jednom klimom mogle grejati obe sobe).

Kad stavis izolaciju 12-ica ti dole radi kao zmaj. Eventualno ako je iole zgodan polozaj mogla bi moooozda da se usmeri klima da ti duva u pravcu stepenica pa da ugrejes malo. Topao vazduh bi trebao da se penje gore ali tesko da mozes da racunas to kao grejanje.
Sve sto odradis pre zime ce ti znaciti. Samo bezi od crvene tarife.

Prvo staklena vuna na taj tavan pa sve ostalo.Mozes i vise od 10cm, bilo bi dobro u dva sloja unakrsno da se postave rolne.

@[SAJ]ber Kurajber, hvala ti na zelji da pomognes! Sutra cu pokusati da napravim fotografije, da ti bude jasnije o cemu pricam.

Pitanje jel ta Nocria od 111.000,00 dinara toliko dobra klima i da je vredi uzeti i da bije kao sveti ilija il jok? Il to ima vise tih nocria? Il sta got.

Gde si je nasao za 111K? Ima 14, 18, i 24. 14 i 18 su prakticno isti uredjaj.
Za grejanje stvarno ubija.

@ccoskicc napravi makar skicu na papiru.

12-ca u prizemlje, jer tih 23kvm i 9kvm na spratu su skupa 31kvm, a to ako je izolovano greje i najjeftiniji Fujitsu. A kolika beše dečja soba?

Pitanje jel ta Nocria od 111.000,00 dinara toliko dobra klima i da je vredi uzeti i da bije kao sveti ilija il jok? Il to ima vise tih nocria? Il sta got.
Greje i ne pita dal' ti je vruće. :)

Prvo staklena vuna na taj tavan pa sve ostalo.Mozes i vise od 10cm, bilo bi dobro u dva sloja unakrsno da se postave rolne.
Za sada mogu samo 10 cm, ali znam da je za kvalitetnu izolaciju potrebno dosta vise od toga. Informisala sam se dosta I o tome, ali ne vredi, nisam sad u mogucnosti da odradim sve na najkvalitetniji nacin. Narocito, sto sve za sta angazujem majstore, moram sama dobro da prostudiram I da nadgledam, inace me predju/zabrljaju samo tako.
Sto se tice spoljasnje fasade I tu postoje kvalitetnija resenja od 10-ke stiropora, ali sam morala da nadjem kompromisno resenje. Kad pricas sa majstorima, najcesce ce reci: "U pa 10 ti je sasvim dovoljno", ili "Dovoljno ti je i 8" I ti onda mislis zaista je tako. No, sto je izolacija bolja, efikasnije je grejanje/hladjenje. Isto vazi I za stolariju itd.
Vec sam se toliko umorila, da jedva cekam da im vidim ledja, a imam jos dosta posla. Dosta toga nije kako sam planirala, jer me zbrze, ubede da ne mora tako; ja kazem jedno, oni urade po svome i posle bude kasno, itd.

Za grejanje sam imala, takodje, raznorazne savete. Od toga da je nevazno koja je marka invertera, da sve rade isto I da nema sanse da daju mnogo vise energije nego sto trose, do toga da mogu da se grejem i obicnom klimom.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno