Dobar dan svima!
Upravo sam se registrovala na forum u nadi da ćete mi pomoći da rešim nedoumice oko odabira inverter klime koja bi mi služila kao osnovno grejanje u kući. Naime, u pitanju je kuća male osnove (3 x 9 m unutrašnje mere), sa 3 spoljašnja zida i 4. se u prizemlju oslanja na komsijimunu. Strana do komšije je izolovana, a i na ostatak planiram da stavim spolja stiropor 10 cm. Zidana je blokovima 25 cm u prizemlju, a sprat i tavan su na 20 (majsori tako uradili, nemam pojma zasto - nisam ni primetila do skoro). Izmedju prizemlja i sprata, kao i sprata i tavana nema ploča, već grede i falcovane fosne od 5 cm. Tako će I ostati, ne zatvaram rigipsom, niti po plafonima ili podovima stavljam bilo kakvu izolaciju.
Prvenstveni sam mislila da u prizemlju i kupatilu na spratu (tu je jedino radjena ploča) postavim grejne mreze, a gore u sobe norveske radijatore. No, posto nemam nezavisno brojilo, vec se kacim na mamino, koja je u susednoj kuci i koja se tđ. greje na struju, shvatih da cemo uveliko uci u crvenu zonu. Juce na nekom bosanskom forumu naleteh da iskustvo I detaljan opis coveka koji se greje inverter klimom, tako da od tad, pa do sad sve vreme pregledam forume I iskustva ljudi. Isla sam cak I na nordijske, s obzirom na to da su kod njih zime veoma jake, a da koriste ovaj sistem grejanja. I donesoh odluku da to pokusam I kod mene, kako bih smanjila potrosnju elektricne energije, mada cemo verovatno opet biti u crvenom (mama se greje na TA).
Kako god, moje razmisljanje je takvo da zelim da kupim sto kvalitetniju klimu, koja ce mi ciniti posao i ako napolju bude -20. Stoga se prvenstveno obracam @nexteen, jer vidim da prilicno dobro poznaje ovu materiju, a I sam ima iskustvo po tom pitanju, ne prica pausalno. Naravno da mi znaci da prodjem sto jevtinije, jer moram da skrpim I pare za izolaciju, ali ne bih sad zbog par desetina hiljada dinara, da napravim pogresan izbor.
Dakle, moja zelja, na osnovu svega procitanog jeste Fujitsu Nocria, ostaje samo da odlucim koja snaga, jer bih njom, ako je izvodljivo, grejala I prizemlje I deo sprata. Naglasavam radi se o malim prostorijama, koje su u prizemlju povezane. Dnevna soba je 3 x 3,6 m (š x d), na nju se nastavlja hodnik od 1,1 x 2,5 m do kuhinje koja je 3 x 2,8 m. Sve ukupno nekih 23 m2 (izmedju nema vrata).
U dnevnoj sobi se na duzem zidu, koji se nastavlja na hodnik koji povezuje dnevnu sa kuhinjom, nalaze stepenice za sprat, koje su otvorene, nema zida, samo metalna konstrukcija I gazista. Kad se popnem na sprat izlazim na hodnik 1,4 x 2,6 m i pravo u sobu 3 x 2,7 m. Sve ukupno, taj deo sprata je oko 13 m2.
Moje pitanje je, da li bi jedna kvalitetna klima, postavljena u dnevnoj sobi blizu stepenica, usmerena da duva ka hodniku I kuhinji, mogla da greje tih 23 kvadrata dore I 13 gore? Naravno, znam da bi najvisa temperatura bila u dnevnoj, a u udaljenijim prostorima niza, sto mi I ne smeta, naprotiv. Za spavanje mi ne treba specijalno visoka temperatura, a ni za kuvanje ☺.
Danas sam zvala ozbiljnu firmu koja se bavi prodajom klima I oni mi rekose da bi 12 LU mogla grejati dole, ali za gore ne garantuju, da to mogu da vidim tek kad je postavim. I razumem ih. No, ako idem logikom da toplota odlazi gore, da mi je plafon od drveta, koji ce propustati vazduh, jer nigde nije "zacementiran", deluje mi izvodljivo da gore moze da se zagreje da bude prijatno za spavanje.
Dakle, moje pitanje je, da li je bolje uzeti 12-icu ili 14-icu (Nocria)? Ja sam nekako za ovu drugu, deluje mi sigurnija opcija, da bi I pri vecim minusima bila vise u stanju da zagreje taj prostor, ali s druge strane, ne treba mi ni prejaka, koja ce biti preko neophodnog kapaciteta, jer mi je trenutno svaki dinar znacajan.
Takođe, na spratu se nalazi I decja soba, koja je etazna. Donji deo oko 9 m2 iz kojeg vode stepenice na tavan, cija je maksimalna visina 2,2 m, a kvadratura nece biti velika, mozda 3 x 4 m. Sin je odlucio da gore spava. Tu sam tdj mislila da uzmem jednu 12-icu, da je smestim blizu stepenica, pa da greje/hladi I gornji deo sobe.
@nexteen, molim te za misljenje i hvala!