Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Na mojoj Nocria unutrašnjoj jedinici piše 6,70KW za Heating Capacity, po tome je slabija za 3KW od tvoje informacije. Za 24 Nocriu sam pronašao podatak da je 8,5KW, opet slabije od Amberovih 9500W (ukoliko je ova informacija tačna), ako ja nekim slučajem (pošto se i ne razumem puno u klime) ne mešam babe i žabe.

Pogledajte prilog 234550

Ugradnja i održavanje me ne košta ništa, nije poenta u tome, ne preporučuje je on da bi zaradio na meni, nego stvarno misli da je ta klima top, što ja i dalje ne mogu da poverujem...

Inače, takođe imam potrebu za boljom klimom u drugom objektu, gde se trenutno nalaze 2 midea klime od 12.000 BTU-a inverterke.

Zamisao je sledeća:
- Da se pazari GREE Amber 24-ka i da se postavi na mesto Nocrie u stanu (ukoliko je stvarno bolja od Nocrie 24ke, ukoliko nije, pazariću Nocriu 24ku)
- Nocria 18 da ide na mesto jedne Midea 12-ice u drugom objektu
- Potom će ta Midea 12-ica inverter da se montira u stan kao dodatna klima i potpomagati ovu prvu kad bude potrebno...
Nominalno grejanje je 6.7KW ali moze ona skoro 50% preko toga da potegne ako zatreba, 9.7KW je max.
Jace klime su malo besmislene za kupovinu. Dodaj slobodno jednu manju da pomogne toj i zavrsio si posao, radice rastereceno i efikasnije ;)
Ne znam dali si svestan kakvu azdaju imas a jos trazis jacu. Mislim, sigurno je da postoji jaca ali kupovina takve se kosi sa zdravim razumom :)

To se uzima za velike prostorije, tipa ako imas dnevnu od 80m2.

Sent from the 7th edge of the 3rd World.

Ako ti na drugoj lokaciji ne radi dobro sa 2 12-će, tu jednu 12-cu stavi u stan sa Nocriom (u drugu prostoriju), a na mesto skinute 12-ce stavi nešto bolje. Daj malo više detalja. Kakav je raspored prostorija, izolacija, itd na obe lokacije? Koji model Midea invertera imaš?

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
@razor_amd
Ja imam slicnu kvadraturu, 91 kvadrata, evo ti opis:
https://s10.postimg.org/59mcziy0p/SKICA_I_OPIS_KUCE.jpg
To sam grejao sa dve LGC do sada uz pomoc malih konvektorskih grejalica koje su pustane na 700W. Naravno imam i centralno ali njega izbegavam da koristim jer je skupo.
Posto dve LGC kao ni tvoja Nocria nisu dovoljne za tu kvadraturu, ja sam skoro dodao dve devetke 09LLCA i mislim da ce biti vise nego dovoljno grejanje za bilo koji minus. U planu je kasnije mozda jos jedna u spavacoj sobi cisto radi komfora da mogu vrata da se zatvaraju.
Treba uvek izracunati sta je potrebno za zadati objekat u vezi grejanja. Ako u proseku treba od 70-100W po kvadratu solidno izolovanog prostora (bar 5cm stiropor), znaci za 96m2 ti treba oko 10kW toplote. Sama Nocria ima 9.7kW u maksimumu i u samom startu je nedovoljna. Dodavanjem barem jedne 12-tice tipa LLC ili Midea Mison zavrsavas posao ali zbog veceg komfora u prostorijama za tu kvadraturu predlazem barem tri klime, dodas jos dve devetke i zavrsio si posao.

djalf ako sam dobro razumeo ti ces da se grejes sa 4 klime,a do sada sa dve uz pomoc grejalica,da li bi nam mogao reci kolia ti je bila potrosnja struje(mozda si i pisao neged) a koliko ocekujes da ce biti sa 4 uredjaja?

Prosla sezona kad je bila blaza zima 100% vremena klime i grejalice - 185e sezona.
Ova sezona jaca zima, kombinacija klime, grejalice i lozenje kotla na ugalj - oko 220-230e.

Samo struja ili si računao i ugalj?

Danas sam isprobao grejac koji sam nedavno uradio , greje to ko blesavo , pogotovo deo koji je u odvodu tj PVC cevima , jos kad ih izolujem , ma nema da nema . Imam jedno parce od 30-40cm koje nema grejaca i nadam se da taj deo nece biti problem jer ima jedna krivina pre skretanja u oluk . Sve u svemu kome klima nije u garanciji i moze sam ovo da izvede , samo napred , prosto ko pasulj , a i cena grejaca je mizerna .

To je dzaba grejanje,kada podelis na 5-6 meseci u grejnoj sezoni to izadje oko 35-40e mesecno a to nije ni metar drva,kod nas metar drva otisao na 6 hiljada a sa jednim metrom nece se niko ogrejati za mesec dana...

Cisto da napisem svoju potrosnju ogreva za jednu grejnu sezonu,u pitsnju je manji kotao na bio masu u koji moze i sve ostalo da se lozi.generalno,mene nikada nije izlazilo skupo grejanje jer sam bio masu nabavljao za bagatelu a uz to sam lozio i čutke-šapurike(ko kako zove) i to sve me kostalo od 100 do 200e za sezonu,ono sto sam prosle godine lozio su dzakovi piljevine koje sam nabavljao po 50din za dzak a jedan dzak mi drzi temperaturu oko 3-4 sata...posto mi inace nije mnogo potrebno ni novca a ni ogreva da zagrejem kucu dosao sam do zakljucka da bi mi inverter klime mogle odlicno zavrsiti posao,a ugradjujem ih samo zato sto sam mnogo odsutan od kuce pa bi svojima da priustim konfor po tom pitanju.nadam se da se necu zaj...ti :)

Poslednja izmena:
@jozza
Racunata i struja i ugalj, kotao radio bas kad su bili veliki minusi a posto je on 26kW, on je stojao na 45-50c a to je laganica i malo trosi. Tad grejem i garazu pa je i veca kvadratura.

@ćimo
Pa ne mozes se zeznuti, bice tu negde sa cenom ali grejace samo, samo trebas da ocistis filtere jednom u 15-20 dana i to ti je to.

Stigla midea mision 18,ipak je u pitanju MOB 2

c14772cf3df1a784f8258222e58a757b.jpg

Послато са D6503 уз помоћ Тапатока

Gde je kupljena, i po kojoj ceni? Može i na PP, da ne bude reklama.

Jel to ono s popusta sto ste spominjali za 66K?

Zasto bi bila reklama,mislim da smo bas zato tu da sugerisemo jedni drugima sta,kako i gde ;)
Kupljena u tehnomaniji za 66500 dinara,uhvatio sam neki popust,snizenje sta li vec..
Oko 82 hiljade je na ostalim sajtovima tehnike pa sam se zato odlucio na brzinu

@ jeste sajberu

Poslednja izmena:
Za te pare je super kupovina obzirom da je cena skoro svuda 68K +PDV pa izadje preko 80K lagano. Prosao si 15-16K jeftinije. Za te pare je to vec vise nego korektna klima, bez sale. Neka te lepo sluzi ;)

Hvala,nadam se da ce biti tako a necemo znati dok nepocne grejna sezona...bas zbog te cenovne razlike sam se ipak odlucio za ovu klimu a pride jos sto je model MOB2

Gledaj da ugradiš merač potrošnje, pa da imamo sve podatke. :)

Dal' je MOB02 spoljna kod svih prodavaca?

Next sta sa instalacijom??

Pa ono standardno, minimum 3m cevi, svaka zasebno izolovana, obavezno vakuumiranje i antivibracioni srafovi između nosača i spoljašnje.

Ne znam da li je bas svuda ta MOB2 , ali dosad svi koji su je uzeli su dobijali MOB2 . Svakako treba proveriti pri kupovini ..

Hvala,nadam se da ce biti tako a necemo znati dok nepocne grejna sezona...bas zbog te cenovne razlike sam se ipak odlucio za ovu klimu a pride jos sto je model MOB2

Pazi sa Tehnomanijom, nemoj da dozvolis da "tebe zovu majstori", vev ti zovi majstore sa liste servisa od uvoznika. Drugara za malo da *****u, da mu ja nisam rekao da je ekstremno cudno sto su mu dostavljaci rekli da ce njega servis da zove za ugradnju i da obavezno zove uvoznika, cija je garancija, pa za malo da izgubi garanciju, jer nisu bili ovlasceni.

Pa videcu,ovi u tehnomaniji su mi rekli da svaki registrovani serviser za mideu uz overen racun pri montazi priznaju garanciju..
midea 12 koja pokriva druge dve sobe je MOB 3 (sad isao da proverim :) )
3929d54c5b587cc8816c0a6b02cdcc5b.jpg

Ugradjena Nocria. Krv ti, zver od klime.
Sve rade momci po PS-u. Radim s caletom jednog od njih dvojice, mali svet ;)
BTW, 3M intalacije je obavezno, vakumiranje obavezno rade, antivibracioni srafovi su opcioni, to sam im naglasio da bez toga ne dolaze, cevi zasebno izolovane...
E sad kod mene nema unutrasnje instalacije tipa da se sakriva vodjicama itd pa ne znam kako to rade ali ovako su pedantni. Cevi im imaju cepice, cim iseku cev odmah lepe izolirkom preko. Posmatrao sam kako rade i zadovoljan sam. Vakumiranje 10 minuta ali kapiram da je dovoljno, najveci deo vazduha i vlage izvuku za to vreme.
Grejac sam insistirao da ne ide na termostat nego na prekidac. Rekao mi lik da nema kod sebe ali da ce da trkne da kupi. Reko, nema potrebe, sam cu da ga stavim. Vidi se ispod spoljne onaj beli kabl kako visi, to je za prekidac. Videcu jos gde ce da ga stavim. Ostavili mi termostat u kutiji.
Iznad spoljne se vide rupe gde su stajali nosaci za panasonic-a. Sada su nosaci duzi, ima mesta sa svih strana. 15cm sa strane gde su cevi i pozadi, 55cm odozgo...
75cc426b09243df6beffad7c04fabce9.jpg
11610517fd0325aad33ce40160c801c8.jpg
a9313710ed9e7a7dee2d9967c5e65566.jpg

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Svaka cast, nek je sa srecom! Jeste zver, kolika je spoljna covece i koliko izmenjivac. I unutrasnja je ala, ma legenda od klime. Da sam imao para kada sam uzimao LGC uzeo bih dve Nocrie i zavrsio posao.

Hvala :)
Unutrasnja je duza 10cm od starog panasonic-a i strci bas dosta a spoljna je nekih 5 cm visa. Mislio sam da ce spoljna biti jos sira ali nije. Unutrasnja nije nikakva lepotica, nije ni u prirodi lepsa nego na slikama ali kida kako radi. Probao sam je na auto, ubija kako duva a nije bucna kao stara. Spoljna sada kao da ne postoji. Panasonic mi je bas bio bucan, vibrirao je, cujem kompresor. Sada ne znam kada kompresor radi. Sada moze i da se koristi terasa kad klima radi, pre toga je bilo nemoguce da na terasi pricam telefonom :d

Ja prezadovoljan. Jedva cekam zimu da vidim kako greje.
Srecan sam kao kuce sto mogu krilca da pomeram levo desno preko daljinskog :d

Poslednja izmena:
Brojevi za Midea 18 MOB02 (verujem da je bilo, ali mi je lakse bilo da iskopam na eurovent, nego da pitam, ili lopatam ovde, pa evo i brojeva kada ih vec imam, jer za oko 550 evra deluje dobro, ako vec neko ima takav raspored/ideju)

+7 = 5,76 kW ---- COP 3,65

-7 = 3,86 kW ---- COP 2,95

-20 = 2,90 kW ---- COP 2,16

Evo i kopije nexteenovog posta (ovo sam lako nasao jer sam vec komentarisao) za midea12 i ulazni fujitsu12, nek stoji na gomili:

Midea Mission MSMBBU-12HRFN1-QRD0GW(B)

Pdesignh kW 2.83
SCOP 4,20
Klasa A+
Sezonska potrosnja 944 kwh
Modulacija ( 0.74- 4.69 ) kw
na -7c daje 2.51kw sa COP 3.06
na -20c daje 1.99kw sa COP 1.96
na +7 daje 4.08 kw sa COP 3.69

-----------------------------

Fujitsu AOYG12LLCC / ASYG12LLCC

Pdesignh kW 3,20
SCOP 3,80
Klasa A
Sezonska potrosnja 1179kw
Modulacija ( 0.9 - 5.0 ) kw
na -7c daje 2.83kw sa COP 2,38
na -15c daje 3.00kw sa COP 2,10
na +7C daje 4.00kw sa COP 3,54
-----------------------------------

Super odradjeno.
Aj slikaj daljinski, ne znam kakav je na Nocriai?

Daljinski odlican. Kad je ugasena klima gase se i informacije, samo stoji sat u dnu ekrana. Kad se upali klima evo slike:
4806255a500aa802250868194bfbf5fe.jpg

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno