Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
pozdrav svima!
potrebna mi je pomoc... odlucila sam da kupim Fujitsu 12LM..Gledala sam u Cool shopu i tamo imaju dva modela iste klime,bar tako kazu: stariji model General ASHG 12LMC i on kosta 67 900,00 i najnoviji Fujitsu ASYG 12LMCE i on kosta 72 990,00? Sad sam u dilemi koju da kupim,razlika u ceni nije velika, a i ovo General me buni, pa vas molim za savet.
Takodje, jel preporucujete da sa njima dogovorim i ugradnju ili neko ima bolju preporuku?
hvala
Delfinu, 5 hiljada i mirne savesti kupi "stariji" model. Razlika je u gasu koji se koristi. LMCA koristi R410, a LMCE R32. Inače su oba modela testirana i sertifikovana na Eurovent-u, i imaju INDENTIČNE performanse. Što se tiče ugradnje, MINIMUM 3m cevi (da se vibracije ne bi prenosile, i da ne bi brundala dok radi, a freona klokotao kroz instalaciju). Ne mora unutra, mogu instalateri samo da smetaju jedan krug cevi iza spoljašnje jedinice. Prilikom ugradnje OBAVEZNO VAKUUMIRANJE. Poželjne su anti-vibracione gume na koje se šrafi spoljašnja (idu na nosače). Sve ovo dogovori sa majstorima PRE ugradnje.

Dolphin86

Odakle si ?

Fujtisu ASYG 12LMCA - 69600 din , znaci ne General vec Fujitsu .. Ako ti je to bitno .. A pitam odakle si zbog preporuke za servis koji si trazila ..

Da li je ta vrsta gasa bitna, dugorocno gledano? Posto vec dajem tolike pare, uzela bih nesto sto ce I potrajati.
Takodje, ovaj novi model ima lepsi dizajn unutrasnje jedinice :)
jozza, da li sam lepo razumela..ako nema 3 I vise metara razdaljine izmedju unutrasnje I spoljne jedinice, bitno je da ima 3m cevi, zato bi trebalo da se smota cev?
nexteen, iz Beograda..gledala sam da sve zavrsim na jednom mestu, I kupovinu I ugradnju, lakse je..konsultujem vas na forumu, jer bas nemam neko znanje o tome..:)

Dolphin86 Ja bih išao na novi model ako nije problem da možeš doplatiti tu razliku cijene i meni je nekako ljepša unutarnja ali opet stvar je ukusa.
Sa R-410 freona se polagano prelazi na R-32 i taj freon je budućnost za nove klime a R-410 će završiti kao i R-22 gledano dugoročno.

Ali to nije toliko ni bitno mi balkanci nismo toliko ekološki osviješteni pa sam i ja dvije nove klime uzeo sa freonom R-410 a ako možeš nabaviti Fujitsu LMCA ja bih opet prije nego da mi Piše General bez obzira što je to isti proizvođač evo Nexteen ima link od modela Fujitsu LMCA sa malom razlikom u cijeni.

Ako pozicija unutarnje i vanjske ima mogućnosti za duljinu cijevi od 3 metra onda super, ali ako je klima instalirana unutarnja i vanjska leđa o leđa znači samo ih razdvaja zid onda bi bilo dobro da se iza vanjske jedinice napravi jedan krug da bi dobili tu potrebnu dužinu cijevi od 3 metra.

Ja sam uvijek zato da se drži uputa proizvođača nisu bezveze striktno naveli šta i kako treba odraditi u instalaciji klime.
Vakum pumpa sa komplet manometrima dođe oko 180€ i nije mi jasno da je instalateri klima nemaju pod osnovnu opremu kad im to sama struka zahtijeva a još od svog posla i žive.

Ovdje se dosta raspravlja o vakumiranju i to nije uvijek loše naglasiti da se vakumiranje odradi pod obavezno prilikom instalacije a tko god da kaže da nije potrebno treba ga zaobići u širokom luku.
Čitam na drugom forumu za instalaciju klime da oni rade do 1.5 metara sve preko toga se dodatno plaća čak i vakumiranje moraš platiti dodatno taj monter meni u dvorište nebi kročio.

Poslednja izmena:
Hvala svima na savetima! Uradicu dobru izolaciju spolja, necu unutra, bolje spolja sam na tu sobu pa neka tako stoji, malo ce ruzno izgledati ali nema veze.

Nije mi jasno ovo, zasto mora udaljenost da spoljasnje i unutrasnje jedinice da bude udaljena najmanje 3 ili 5 metara?

Svi hvale fujitsu a gledao sam na sajtovima na primer Samsung ima vise opcija, isto inverter klima. Na primer>

Samsung AR12KSFPEWQNZE 12000btu, inverter

Godišnja potrošnja struje (hlađenje, kWh/godišnje) 219 kWh. Godišnja potrošnja struje (grejanje, kWh/godišnje) 811 kWh. Smanjivanje ambijentalne temperature (hlađenje, ℃) -5 ~ 46 ℃. Samnjivanje ambijentalne temperature(grejanje, ℃) -10 ~ 24 ℃. Full HD filter 3 CareFilter (HD 60). Funkcija brige o alergijama. Antibakterijski. Funkcija samočišćenja. 24-časovni tajmer. Automatsko ponovno pokretanje. Hlađenje u 2 koraka. Brzo hlađenje. Ugodno hlađenje. Za dobar san. Režim rada za pojedinačnog korisnika. Uklanjanje vlage. Režim provetravanja. Tihi režim.

Snaga hlađenja (W) = 1235. Snaga grejanja (W) = 1025

I ovo mi nije jasno kako oni unapred znaju godisnju potrosnju, i kako snaga glejanja 1025? Cega Wati? Ne kapiram ....

Dolphin86

Aj vise da ne razbijas glavu sa glupostima , zabolece te :D
Poslacu ti podatke servisa koje meni a i gomili ljudi sa ovog i drugih foruma ugradio klime , nema nezadovoljnih , a kod njih ti je 12LMCA - 69600 din . Likovi profi odrade posao bez da razmisljas da li je stavljeno 3m , vakumirano , antivibracione gume na spoljnu , svaka cev zasebno izolovana i ako zelis mozes staviti i kanalice da ti se ne vide cevi po kuci , ovo je opciono ali nekome znaci radi estetike pa da znas da i to rade ako treba . A sto se tice R32 i R410a ja ne bih zurio sa ugradnjom R32 , to je zapaljiv gas a serviseri jos to nisu savladali toliko da bi im ja dao poverenje , nek se uce na drugim a posle moze i kod mene .. A R32 se tek pojavio , 90% klima u prodaji je sa R410a , a kad pogledamo R22 je jos uvek u upotrebi , ko zna kad ce se i ugasiti kod nas . Moj ti je savet da uzmes provereno dobru stvar a to je R410a , R32 ne daje skoro nista bolje rezultate , platices skuplje klimu , da li ce to biti dobro obavljeno kao i kod R410a , ne znam , ne vidim nikakav razlog za uzeti R32 .. A kod Batmana je ukinut R22 jernije ekoloski , on je iz Hrvatske a oni u EU , a znas kad cemo mi u EU , e tek tad ce ukinuti R22 , kod njih je takodje oko 80% klima sa R410a , tako da :)

Pozdrav svima.
Citam ovu temu i vidim nekoliko krivih informacija.
LMCE po euroventu koristi gas r410 a ne r32 kako neko navede.
Druga stvar citao sam da covjek koji ima tri komada llca,da ima problem na sve tri,i da ne preporucuje drugima da uzimaju taj model.

evo i ja resio za klimu inverter, od silnih slova i broja svemise pomesalo u glavu ( sve sto vise gledam sve manje znam)

sta bi vi preporucili , Fujitsu ASYG12LMCA . ili nesto drugo , jasam 80 km od BG
hvala unapred za pomoc

Ugradjena Fujitsu 12LLCC, sve profi odradjeno, po dogovoru, brzo, pedantno sa kvalitetnim kanalicama.
Hvala @nexteen za preporuku klime i majstora :).

Na poslednjoj slici ignorisati cevi koje vise sa strane, to je ostalo od proslih "majstora", nije moglo da se iskoristi :crash:, to ce da se sece i blindira.

Nema na cemu , nek te sluzi dugo i dobro :)

kalin62

Kao prvo odakle si , sirok je pojam 80km ?
Kao drugo jesi li siguran da LM podmiruje tvoje potrebe , LM kao klima je extra , samo je pitanje da l si ubo pravu meru ..

jasam iz smederevske palanke, sta znam hocu neku inverter, stan je 95 kvadrata dnevna je 28 kvadrata i tubi stavio jednu a u hodnik jos jednu
stan je u zavrsnoj fazi i malo problem financije . zato za sad samo u dnevnu a posle videcemo

a sta znaci ova razlicita slova; Fujitsu klima uređaj ASYG12LMCA AOYG12LMCA INVERTER

Poslednja izmena:
Ako zelis da se primrno grejes na klime , trebace ti 3 klime najverovatnije , a i velika je to m2 . Mnogo zavisi od rasporeda prostorija , izolacije, stolarije , greje li se ispod i iznad tebe itd.. A sto se tice slova , jedno oznacava spoljnu a drugo unutrasnju jedinicu klime . Ovo su ti podaci za tu klimu :

Fujitsu ASYG 12LM

Pdesignh kW 3,50
SCOP 4,00
Klasa A+
Sezonska potrosnja 1225kwh
Modulacija ( 0.9 - 5.3 ) kw
na -7c daje 3,10kw sa COP 2,43
na -15c daje 2.60kw sa COP 1.91
na +7 daje 4,00 kw sa COP 3.92

------------------------------------

Izmedju 3.5 i 3.6KW.

Evo neke cene za vrhunsku tehnologiju,naravno u Kini :d:d:d

https://www.alibaba.com/product-det...spm=a2700.details.maylikehoz.7.698787a2xY5xLm
https://www.alibaba.com/product-detail/Mono-split-wall-mounted-air-condition_1850708878.html

Naravno na vecu kolicinu-- 100 kom.= 100 $.....Ima i model mission po Erp standardu.

Ti si izgleda poceo kao i svaki trgovac, gde nema dobrog rabata ta roba ne valja pa po njoj odmah treba pljuvati nebi li se prodalo ono sto stoji na zalihama ili ga nece ga niko, a cena mu je kao da je novo :d:d:d.Zasto ovde ne navedes a bilo bi lepo zbog ostalih clanova foruma, da se i fujitsu proizvodi u Kini pa ako je ta Midea neka po tebi "vrhunska tehnologija", budi jednako podrugljiv i za Fjitsu i napisi da se i fujitsu jednako kineski proizvod sa kineskim kompresorom.Na fujitsu klimama takodje pise Made in Kina.U cemu je cemu je razlika ???Razlika moze biti samo u glavi ili u rabatu - dzepu ako si trgovac ili radis za "nekog" ko se bavi prodajom tih japanskih klima iz Kine :D :D :DUzgred, jos ovde ne cusmo da je kupljena Midea Mission ili neka druga Midea koja se 3 godine vukla i stajala po magacinima, ali tvojim recnikom receno, to pre ne neki dan procitasmo za taj kineski fujitsu.Kao neko ko se razume u rashladnu tehniku i klime, bilo bi lepo da zbog svih nas ovde napises kako su jedan gree hansol ili gre amber, po svim fabrickim specifikacijama daleko bolji od bilo koje fujitsu klime u iste deklarisane snage???To je ono sto treba ovom forumu a ne gruba promocija samo jednog proizvodjaca i recimo losa ali neargumentovana prica za sve druge proizviodjace klima.Uzgred, gree daje mnogo duzu garanciju na svoje proizvode ,a imajuci u vidu da se radi o najvecem svetskom proizvodjacu koji je udruzen sa Daikinom, to bi bilo vrlo korisno za sve ovde koji planiraju kupovinu klime narocito klime za grejanje.cheers

Hajde daj nam te podatke da vidimo šta je tu bolje? Ja oćoravio gledajući, i ne vidim.

.....pogledaj specifikacije gree amber 09 ili 12 i uporedi iste sa bilo kojojm fujitsu klimom 09 i 12 pa ce ti se samo reci pocev od snage uredjaja i minusne temperature na kojoj ista moze da radi.O tome mislim jer je valjda to neki pokazatelj za kupca klime?Upravo sam zato i postavio to pitanje jer se nekolicina vas razume u temetiku pa bi valjalo pomoci svima koji se odlucuju za nabavku klime za grejanje.Podaci proizvodjaca ne samo kod nas nego i na sajtovima van nase drzave, navode da svaki amber poseduje dvostepeni kompresor sto me navodi na zakljucak da se radi o odlicnoj klimi jer se valjda takav ugradjuje samo u LT model, a svi se opet proizvode u Kini.

Pravi se sve iu Kini, samo Gree kontrolišu kinezi koji bi i babu prodali, a Fujitsu (ili bilo kojeg drugog japanci) japanci, koji imaju visoke poslovne i moralne standarde. Gledajući specifikacije Gree prvo što mi bode oči su dve stvari: Amber 9-ka duva 800m^3/h, a SCOP prikazan za toplu zonu (koja nema veze sa nama). "SCOP=5.1", a kad se podeli nominalna snaga sa potrošnjom, dobije se 3.93! Kad smo već krenuli u poređenje sa LT-om, Fujitsu 9-ka ima COP 4.85. Kod ove Gree je 3.93. Koliki li je SCOP??? Zato kinez treba još da spusti cenu. To što su napisali da greje na -30℃ nije nikakav pokazatelj, čoveku u Sarajevu su tri najjeftinije Fujitsu 9lica grejalicu na -28℃! Pri tome živi pored reke, gde je vlažnost veća. Sa druge strane, sve te kineske Gree imaju ozbiljnu (japansku) cenu na našem tržištu, pa ne vidim neku potrebu da ih reklamiram. Što bih uzeo sebi, preporučujem i drugima.

Ehh kinezi , ovo me podseti na pricu koju smo kum i ja sinoc vodili . Uglavnom svodi se na delove za kola , prvo trazi jedan , pa drugi , pa treci deo , i uvek kao najnekvalitetnije i najjeftinije nude mu kineske pa sve ostale . Imao problem sa nekim ERG ventilam , ako se dobro secam , kaze njemu majstor , imas za 50e kineske , a za 150 ne znam koja marka , nemacki neki , ali kaze , ja ti ugradim kineski , ti izadjes od mene tj van dvorista ja ne prihvatam reklamaciju , moj savet ti je da odes i nadjes polovan deo renomiranog proizvodjaca itd . Na kraju i bi tako i nadje ga za 30e .. Sorry na off topicu ali uvek ista prica sa kinezima , ja ne kazem da oni nemaju i kvalitetne robe , ali od 90% krsa koji se ovde uveze od njih , tih 10% se i ne vidi , ako ima i tih 10% .

.....verujem da je svakom kupcu najvanije da klima efikasno greje na puno nizim minusnim temperaturama ako taj neko vec kupuje klimu za grejanje.Ne sporim to sto si napisao jer sigurno tu materiju odlicno poznajes, mene cudi zasto je rekao bih neopravdano gree hansol zapostavljen kao klima i nigde je niko ovde ne pominje a opet po tim specifikacijama jeste bolja od modela LU , a i cena im je skoro slicna.Cini mi se da je makar papiroloski, efekat grejanja kod hansola bolji nego kod lu modela jer hansol greje efikasno i na -20 za razliku od LU koja je deklarisana do -15 stepeni.Svakome ko izdavja prilicnu sumu za kupovinu klime za grejanje ne moze da se ne ucini da je sva prednost na strani hansola a ne lu modela koji je po vasim iskustvima nesumnjivo odlicna klima na grejanju.Nemojmo samo o razlici imedju klima napravljenih u kini jer cemo izaci iz teme obzirom da objasnjenje tipa da "mi se ne svidja kvalitet plastike " kod neke klime, ili sto se ne svidja meni nije dobro ni za druge, spada u vrlo subjektivne razloge za i protiv neke klime.Da Gree i Daikin nisu kontrolisanog kvaliteta ne bi zasiigurno nasli put kod prodavaca u jednoj Nemoackoj ili Austriji , ali i svugde u svetu.Uostalom, nije Gree slucajno najveci proizvodjac klima na svetu.Zamolio bih pojasnjenje za hansol ako nije problem, puno bi mi I bi nam pomogao.cheers

Japanci garantuju da radi na -15 ali nijedna nije stala ni na daleko nizim temp. Citaj sta pisu ljudi. Greje. Sta znaci greje? Koliko trosi i koliko toplote daje na -20? Eno i LTC pise da radi na -20. I ne da radi nego ubija na -20, cifre za respekt.
BTW, ja Kinezu ne verujem za bilo kakvu specifikaciju a ti si se za najgluplju cifru uhvatio, cist marketing. Dok ja ne vidim sertifikat moze da pise na tarabi sta hoce.

Poslednja izmena:
Nije tacno da je bolja od LU , na -15c LU ima i bolji COP i vise snage od Hansola , jes da je mala razlika ali je ima . Ja sam prvi hteo tj razmisljao izmedju ta dva modela , no kako postoji ista klima sa dva kompresora , nisam hteo da razbijam glavu sta cu dobiti , uzeo sam provereno dobru varijantu . A sto se ne prica , pa vajda zato sto se nijedan korisnik sa Gree Hansolom , kao i sa Vivax Gexi vise ne pojavljuje na forumima , pa s kime da delimo misljenje . Da li klime rade , kako rade itd , ko ce znati , u pocetku su bili zadovoljni s klimama to je jedino sto znamo . Pazi , cak iako Gree Hansol ima spoljnu od 40kg a LU od 34kg , cak iako ima Twin Rotary kompresor a LU nema , LU je ipak jaca na -15c , pa ako je jaca na -15c , jaca je i na -20c , to je moje misljenje . Ja sam se bas zbog tog kompresora i teze spoljne razmisljao od Gree ali eto na kraju sam odustao . Imam ja ove podatke iz testova Hansola i kasnije cu ti okaciti da vidis koliko daje Gree a koliko LU ..

Sta reci osim, hvala na vrlo "jasnom " odgovoru jos "jasnojoj" argumentaciji jer je nisam trazio poredjenje hansol klime sa lt modelom nego sam pitao za razliku izmedju hansola i lu modela.To bi svima koji se za razliku od vas ne razumeju puno u grejanje kilmama, znacajno pomoglo kada se tice grejanja klimom odnosno kada zele da nabave klima uredjaj za grejanje za koji uredjaj da se opredele.Nisam i dalje dobio odgovor kako hansol deklarisano greje efikasno i na -20 a lu samo do -15 stepeni a cene su im priblizno iste???Jasno je da ce svaka trositi na velikim minusima i bio bih vrlo zahvalan kada pomenu lt model za koji kazes da "ubija" na grejanju, da nam objektivno kazes koliko struje trosi lt na tih -20 spoljasnje temperature pa ako je to znacajno manje od potrosnje tog hansola na istih -20, to ce biti sjajan podatak za sve koji zele da kupe klimu, da o gree hansolu ne vredi vise raspravljati niti takvu klimu kupovati.Ovako ..... ???????Svakako hvala na trudu.

Nije tacno da je bolja od LU , na -15c LU ima i bolji COP i vise snage od Hansola , jes da je mala razlika ali je ima . Ja sam prvi hteo tj razmisljao izmedju ta dva modela , no kako postoji ista klima sa dva kompresora , nisam hteo da razbijam glavu sta cu dobiti , uzeo sam provereno dobru varijantu . A sto se ne prica , pa vajda zato sto se nijedan korisnik sa Gree Hansolom , kao i sa Vivax Gexi vise ne pojavljuje na forumima , pa s kime da delimo misljenje . Da li klime rade , kako rade itd , ko ce znati , u pocetku su bili zadovoljni s klimama to je jedino sto znamo . Pazi , cak iako Gree Hansol ima spoljnu od 40kg a LU od 34kg , cak iako ima Twin Rotary kompresor a LU nema , LU je ipak jaca na -15c , pa ako je jaca na -15c , jaca je i na -20c , to je moje misljenje . Ja sam se bas zbog tog kompresora i teze spoljne razmisljao od Gree ali eto na kraju sam odustao . Imam ja ove podatke iz testova Hansola i kasnije cu ti okaciti da vidis koliko daje Gree a koliko LU ..

Hvala Nexteen, puno si pomogao.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno