Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Tako nam salju iz centralnog magacina za jugoistocnu Evropu njihov je odgovor...da su mi prije ugradnje rekli klima je iz 2014 god ne bi je kupio sigurno iako sam htio Fujitsu...

Ista ti je to firma samo drugacija nalepnica

Sent from my iPhone using Tapatalk

wolfganger

Mislim da malo preterujes , japanski brend kao sto je Fujitsu je obicno dugovecan ako se ugradi kako treba . Pa sad , ako su njihove klime dugovecne i ocekuje se da rade bar 10g , znaci da rade tj da su u pogonu , pa sta im moze smetati sto stoje 3g u nekom skladistu ili gde vec . Mislim da to ne utice na dugovecnost te klime a ni na kvalitet , i shvatam ja sta ti zelis reci ali prosto mislim da malo preterano reagujes . I ne kazem , ovi iz Viacoma i nisu bas poslovni i tu te podrzavam .. E sad, ovo oko General i Fujitsu , to su potpuno iste klime tj pasu ta spojna i unutrasnja , kao sto recimo imas LM model , pa imas pod oznakom ASHG koji se vodi pod nazivom General , a imas i ASYG koji se vodi pod nazivom Fujitsu , ali to je jedna te ista klima i tu takodje mozes povezati jednu sa drugom . Takodje stoji da su trebali da ti daju obe General ili obe Fujitsu , to bi bilo kako treba ili tacnije receno posteno s njihove strane . Sad ispada da su oni imali jednu , recimo spoljnu od General , i jednu od Fujitsu pa ih uparili zarad prodaje , so se lako moze i desiti da jeste . Sta da kazem sem Viacom ..

Kurajberu nisi shvatio pitanje. Mene brine razlika u natpisu General na spoljnoj a Fujitsu na unutrasnjim. I naravno da mi se ne svidja sto je klima proizvedena u sep 2014... kupijes li ti u salonu auta nov auto ili onaj za koji ti kazu da je nov ali nema veze sto je tri god vec u magacinu...

Nisi ti ni lepo napisao. Ne brini nista covece, Fujitsu ima dve fabrike, Fujitsu i General. Realno iste su klime, isti je kvalitet samo su proizvedeni na razlicitim mestima zbog proizvodnih kapaciteta. Zato im se i oznake razlikuju u jednom slovu (tipa: asyg i aoyg).
Uveze se kontingent klima i stoji po magacinima dok se ne proda. Realno, nije 10 godina star model pa da kazes da je zastareo. Ako nije radila, nova je. To jedino treba da te zanima. Ne kapiram sta si digao toliku frku.

Kazi da su super sto nisu alavi kao ostali uvoznici i nisu zviznuli cencuge kao Mitsubishi, Toshiba, Daikin, LG...LG je posebno sumanut s cenama.

Pogledas cene za Fujitsu i u komsiluku i sve ti je jasno.Tesko je narodu ugoditi.
Ja licno volim i Toshiba klime i Mitsubishi Heavy klime , volim i Daikin .....ali skupo.

Da, to je bas nehumano skupo kod nas. Ja bih prvi Toshibu ili Mitsubishi ali ne za ove pare ni pod razno.

Da li da se uopšte uputim u pisanije ili ne...? Plašim se da za moj problem treba napraviti čitav elaborat. Ipak da pokušam, ne zamerite na preopširnom postu:

Ovako, prosle godine kupim stan od 75kvm kompletno ga renoviram ali imam problem jer nema centralno grejanje. Zapravo, ceo kraj nema centralno, no nebitno za temu.

Stan je jednostrano orijentisan ka zapadu i u principu je dobro osvetljen-ogrejan tokom leta. Zgrada je, čini mi se iz 70-ih napravljena od betonskih polufabrikata, čist beton svuda. Izolacija je UNUTRAŠNJA, neki heraklit debljine jedno 10cm što mi zapravo pravi problem, jer ne znam da li bi vredela spoljna izolacija,kada već postoji unutrašnja- toplota iznutra ne bi dopirala-(grejala)do zida koji je od čistog betona, samim tim ne znam da li bi uopšte vredelo da ga izolujem spolja. Prozori pvc u toku ke zamena okova da mogu svi da idu na "kip."

Lokacija stana je visoko prizemlje, zapravo prizemlje, ispod je podrum. Pošto je rađen nov parket u celom stanu, stavljen je i stirodur (nemam pojma koje debljine) kao dodatna izolacija i hrastov parket od 22mm. Iz prethodnog stana sam preneo neku vivax inverter klimu 12 koja je pre 3-4 godine kostala celih 900 eura, (mogu da pogledam tačno koji model) koja radi onako, solidno. Imam 3 TA peći jednu 4kw i dve od 6kw. 4kw je u spavaćoj sobi od 13kvm, 6kw u dnevnoj od 24kvm, i jos jedna u dečijoj sobi od 16kvm.

Takođe platio sam i distribuciji pojačavanje glavnih osigurača (angažovanu snagu) na maksimum jer kada bi tajmer uključio sve TA peći, iskakali bi osigurači.

Dečija soba takođe ima dva spoljna zida. Praktično, ja imam gotovo sve spoljne zidove jer sam u prizemlju, gde imam dole podrum, sve prozore na jednoj strani, a imam i solidan hodnik koji se takođe ne greje. Plafon, takođe neizolovan.

E sada, moj plan bi bio da ubacim stiropor od 2-3 cm po skoro svim zidovima, plus plafon, i da kupim barem još jednu inverter klimu. Prvo sam razmišljao o mitsubishi multi-split sistemu sa 5 unutrasnjih jedinica, ali me pametni ljudi ipak ubediše da za tim nema potrebe.

Šta biste Vi na mom mestu uradili? Napominjem da imam dva klinca, jednog od 3,5 god i jednog od 10 meseci, tako da mi je grejanje vrlo bitna stavka. Takođe cilj svega ovoga je da smanjim MONSTRUOZNE račune, ove godine, decembar, januar bez dečije sobe od 16kvm, bez izduvavanja TA, tajmer sa kontaktorom u kutiji ih pali samo noću, računi po 25.000 rsd. U prilogu šaljem nevešto skiciranu šemu, pošto sam na moru, bez lapa i pc-ja. Unapred Vam se zahvaljujem na svim sugestijama, savetima itd.

2e42aa2786de50e68255252a9cca6f7e.jpg

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Poslednja izmena:
Tacna 100%, a istu prevaru je zahvaljujuci meni otkrio, jer je meni to sve zvucalo sumnjivo, posto mi cale drzi ovlasceni servis Tesla klima i ranije Vivax, te sam malo upucen, a to mi je jedan od njboljih drugara, pa sam bio i kada su posle instalirali drugi ljudi.
Bukvalno sam ga terao da ustane ranije, zove lika, pita za servis u kome navodno radi, a onda da zove uvoznika i sve proveri.
Za njegovu 12icu Mideu sam pitao ovde pre neki dan, tada su bas instalirali.

Sto se tice vakumiranja, vi ne biste verovali da fazon 50% servisa ni nema vakum pumpe.
Cak i ovi momci koji su super iz NS i odmah da kazem, rade bolje nego 90% nasih bivsih servisera, nemaju pravu vakumicu, nego napravljenu od kompresora.
Ja nisam ni znao sta je to, dok mi cale nije rekao da je to ono sto svi oni nosaju sa sobom, a ima metalni ram, kompresor i jos neku komoru sa strane, valjda i za freon.

E sada, ugradili smo u vecinu Epsa klime, u dosta zgrada vojske, rade 10+ godina, nijedna nije vakumirana, naravno obicne Vivax 9ke i 12ice, pa ukupno sigurno preko 10 hiljada klima. Cale mi kaze da nikada nije imao reklamaciju na ugradnju.
Isto tako ispustaju visak vazduha na ventilu, a na inverter ili bas po zahtevu, rade i vakumiranje.
Kod meme nije radjeno vakumiranje, imam Toshibu koju je cale uvezao iz Japana pre 20 godina, prede kao mace, tisa od frizidera tri puta, cak sam i sokiran tisinom, ne cuje se sa metar.
Vivax malo vriste, ali su najjeftinije 9ke koje smo dobili na poklon od KimTeca, mada bez greske rade vec 10 godina ili koliko vec postoji Vivax brand klima, mi smo im bili prvi servis.
Ukupno u licnoj reziji imamo 10ak klima, sto Kineza(Vivax, Korel i Crypton/Tesla), sto 3 Japanca, sve stare preko 8 godina sigurno i mogu reci da se nikada nije problem pojavio.
Jos sam ja neko ko ne voli jeftine stvari i uvek bih skupljao lovu i uzeo pravu stvar(Japanca), pogotovo kada je to nesto sto cu koristiti 10+ godina.
Da ne pricam sto Kinezi, umesto da postaju bolji, oni sve losiji, da bi se trkali sa cenom i profitom.

Opet, nikako ne kazem da ne treba vakumirati, samo da nije smak sveta ako se ne vakumira, posebno obicne on/off klime.

Nenade,
istripovao si se, nikada nije postojala Vivax 12ica od 900e, najskuplja je bila jedna inverter koju ja imam u jednoj vikendici i bila je 600e(bolje da ne pricam za koliko smo je mi uzeli :) ) i to se prodavala fazon 2 godine ukupno. Sada mislim da nemaju preko 500e 12icu, oni lepu fensi crnu.
Uzeo drugar skoro preko mene, bas mi se svidelo kako izgleda, ali je to i dalje Kinez i ne volem.

Sent from the 7th edge of the 3rd World.

Poslednja izmena:
Jedini cilj u trgovini je prodati robu.
Trebalo je jos dodati u ovom tekstu i postojanje razlicitih oznaka za vizuelno iste modele.
Sve se to organizuje od trgovca ,preko dostavljaca , ulepsane reklame i dobronamernih savetnika sa interneta.

Heroju, da li je taj najskuplji Vivax model GEXI? To je bila odlična klima, i vredi svaki dinar. Rebrendirani Gree Hansol.

nenad.fil

Taj Heraklit od 10cm , kako sam ja nasao na netu , ima skoro 3x veceu toplotnu provodljivost od stiropora , znaci da se moze posmatrati da je unutrasnja izolacija kao 4cm stiropora .

Debljini heraklit ploča između 25 i 100 mm odgovara vrijednost toplinske provodljivosti od oko 0,090 T/mK.

Ne znam koliko bi ti bio pamatno da ceo stan hermeticki zatvoris sa oblaganjem stiropora , cak i ako bi to uradio , redovno i cesto luftiranje ali uz brzu izmenu vazduha pa zatvaranje . Ja samo mislim da ti trebas vise baciti akcenat na izolaciju a manje na klimu , klima je super ali kako vec ima TA koje trose KW po jeftinoj , mislim da bi dobrom izolacijom mnogo ustedeo u grejanju i da bi ti ovo sadasnje grejanje bilo sasvim OK , no ako pak kasnije odlucis da kupis klimu kupi je .. Dobra klima nije ispod 60k , pa i osetno vise , za te pare mislim da mozes extra izolovati stan , rigips + 5cm vune , uz ovu postojecu izolaciju to bi bilo extra izolovano . Ja bih to uradio a ti razmisli , lako je preporuciti klimu ali ti to nece nesto preterano smanjiti racune . Klima i to sto bi smanjila je samo zato sto ti upadas u crvenu zonu pa TA pec akomulira vise KW nego sto bi mozda klima potroisila , no eto , cuces druge ali ja mislim tako . Posle kad sve sredis , prodas te TA peci , nesto malo dodas i kupis dve manje klime za svaku od tih manjih soba i grejes se za dzabe :)

Iz prethodnog stana sam preneo neku vivax inverter klimu 12 koja je pre 3-4 godine kostala celih 900 eura, (mogu da pogledam tačno koji model) koja radi onako, solidno.

Covek napisao radi " onako,solidno".
@jozza , imas ovu klimu Vivax , kod tebe radi odlicno ili samo pretpostavljas da je odlicna ?

Au bre Tripio od sveg ovog pisanija ti se uhvatis za "onako, solidno." Radi lepo, ali nije kao fujitsu iki mitsubishi inverteri koje sam imao prilike da vidim kako rade, zato sam to napisao.

Heroju, da li je taj najskuplji Vivax model GEXI? To je bila odlična klima, i vredi svaki dinar. Rebrendirani Gree Hansol.
Da me ubijes, ne znam, znam samo da sam tada gledao katalog i cenovnik i to im je bila najjaca i najskuplja 12ica, vracena u garanciji, imala je fabricku gresku u elektronici, pa je mi uzeli za 250e, radi bolje od svih ovih oatalih Kineza koje imam :)

Sent from the 7th edge of the 3rd World.

Anone, čitali smo iskustva u Grejanju sa GEXI klimom. Na elitu, jedan korisnik ima Suzumi+ 16-cu, i jasno kaže da iako Tošiba ima bolje filtere, Vivax GEXI bolje greje na debelom minusu. Bilo je i sličnih potvrda, i svako je sa GEXI bio zadovoljan. Jedan jedini "minus" je bio taj što je kod jednog korisnika postojao ofset u zadatoj temperaturi, pa je morao na daljinskom da stavi 3℃ više (npr podesi na 25 da bi klima održavala na 22), ali koliko vidim ni novi kinezi nisu imuni na neprecizno merenje temperature. Nemam taj Vivax (imam dva Vivax-a "Made bi Samsung") ali prenosim pozitivna iskustva. Odličan kinez je taj GEXI. Nažalost, Vivax sad pakuje Midea klime, pa su noviji modeli u senci starog.

Da, to je bas nehumano skupo kod nas. Ja bih prvi Toshibu ili Mitsubishi ali ne za ove pare ni pod razno.

Koja je cijena Toshibe kod vas u Srbiji Recimo Mirai i Suzumi Plus.
Kod nas u HR Mirai je povoljniji nego neki Kinezi iste snage.

Drugo po meni nije u redu prodavati multi sistem sa dva po meni različita Brenda nema veze što je Fujitsu vlasnik ili kako već recimo ja na tu kombinaciju nebih nikada pristao bez obzira kako neko tvrdi da je to isto.
Ako kupuješ Fujitsu onda neka on i bude trebali su isporučiti Fujitsu AOYG18LAC2 ali to smo si sami mi krivi jer dopustimo trgovcu da on prodaje šta njemu odgovara i šta ima na skladištu pa ga kasnije zabole.

Sada gledam cijene za Mitsubishi MSZ-FH35VE cijena bi me došla za HR 900€ a Mitsubishi MSZ-FH25VE 810€ + 15€ troškovi dostave akcija, da sam sačekao još 10-ak dana mogao sam ubosti FH25-icu umjesto Suzumi Plus ali te cijene variraju dnevo pa je teško to upratiti.

DAIKIN FTXM25M/RXM25M sa standardnom cijenom od 1.080€ dobio bih ju za 780€ + 15€ troškovi dostave.

@jozza
Pitam jer me interesuje ta klima .Mislim za mene i zbog mene.Procitah da si odusevljen tom klimom ,zato sam i pitao, da li imas tu klimu ili si citao ?Znaci , ipak si citao !!!

A što ne bih bio oduševljen nečim što greje ko blesavo, a nije koštalo bubreg i desnu ruku pride? Sem toga, nema svrhe da naglabamo o Vivax GEXI klimi, kada poodavno više nema da se kupi. Ko god je kupio, zadovoljan je.

Poslednja izmena:
Sada gledam cijene za Mitsubishi MSZ-FH35VE cijena bi me došla za HR 900€ a Mitsubishi MSZ-FH25VE 810€ + 15€ troškovi dostave akcija, da sam sačekao još 10-ak dana mogao sam ubosti FH25-icu umjesto Suzumi Plus ali te cijene variraju dnevo pa je teško to upratiti.

DAIKIN FTXM25M/RXM25M sa standardnom cijenom od 1.080€ dobio bih ju za 780€ + 15€ troškovi dostave.

Sada nastupa generacijska smena uredjaja.Moraju da se postuju zakoni Evrope i prelazi se na R32.Tako da je sada idealno vreme za kupovinu klima sa R410.

Heroj, bogami, naci cu ti tacno koji je model, ni ja nisam verovao ocu kada mi je javio da je preuzmem, ali kada sam stigao kući i nasao je na tehnomaniji, bila je 92.000 rsd

Tako nam salju iz centralnog magacina za jugoistocnu Evropu njihov je odgovor...da su mi prije ugradnje rekli klima je iz 2014 god ne bi je kupio sigurno iako sam htio Fujitsu...

Taman ćeš manje da privlačiš ludake da ti objaju stan, jer će svi, kad vide natips General, da pomisle da unutra sigurno nema ništa vredno :d

Samo da kažem da sam bakuti pazarila ipak GREE GWH12AAB-K3NNA1A BORA. U sredu montiraju, u pitanju je ACS klime i servis, kod njih sam pre 7 god kupila i sebi Fujitsu.
Za montažu mi niko ništa nije odgovorio od vas ovde na šta da obratim pažnju pored vakumiranja, ali čeprkala sam po drugim forumima, pa šta mi bog da.
U svakom slučaju hvala još jednom nexteen-u na preporuci.

Ma nema sta , za obicne klime duzina instalacije ne igra ulogu , vakumiranje pod obavezno , svaka cev bi trebala da je zasebno izolovana i ja licno bi stavio antivibracione gume na spoljnu . Obicna klima ti uvek radi na max pa ne bi bilo lose da imas te gume da smanje prenosenje vibracija na zid i smanje buku ako je i bude , a nije skupo .

Ok. Hvala svima i na korisnim savetima i na saljivim komentarima...sad mi je lakse a i kolega mi danas rece pa to je jedna firma i zove se Fujitsu General Limited...samo za razlicite delove sveta su drugacije oznake a kvalitet je isti... a iz Viacoma danas kad sam im rekao da mi se ne svidja razlika u nazivima obecali prvogodisnji besplatan servis i produzenu garanciju na 5god... a klima dobro hladi...nije losa...valjda me nisu zeznuli nista...pozz za sve

pozdrav svima!
potrebna mi je pomoc... odlucila sam da kupim Fujitsu 12LM..Gledala sam u Cool shopu i tamo imaju dva modela iste klime,bar tako kazu: stariji model General ASHG 12LMC i on kosta 67 900,00 i najnoviji Fujitsu ASYG 12LMCE i on kosta 72 990,00? Sad sam u dilemi koju da kupim,razlika u ceni nije velika, a i ovo General me buni, pa vas molim za savet.
Takodje, jel preporucujete da sa njima dogovorim i ugradnju ili neko ima bolju preporuku?
hvala

Ok. Hvala svima i na korisnim savetima i na saljivim komentarima...sad mi je lakse a i kolega mi danas rece pa to je jedna firma i zove se Fujitsu General Limited...samo za razlicite delove sveta su drugacije oznake a kvalitet je isti... a iz Viacoma danas kad sam im rekao da mi se ne svidja razlika u nazivima obecali prvogodisnji besplatan servis i produzenu garanciju na 5god... a klima dobro hladi...nije losa...valjda me nisu zeznuli nista...pozz za sve

Sve je to lepo receno , samo ja -- nikada takvu kombinaciju necu izabrati za sebe.Ja uvek biram unutrasnja Fujitsu , spoljna Fujitsu.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno