Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Rekoše od 2500 din pa na više u zavisnosti šta se sve radi ...

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk
Samo da ne bude peru filtere za 2500, podmazivanje jos toliko itd. pa izadje skuplja dara nego mera.
Drugaru je, sada vec popularni Mica, odradio full servis sa ciscenjem i podmazivanjem, dopunom freona i menjanjem izolacije na cevima za te pare. Doduse on to po meni i malo naplacuje koliko odradi. Ali opet, ne treba ni pustiti servisere da ti naplate ne znam koliko pogotovu da ti izmisljaju neke gluposti sto bi trebalo redovno da ti odrade. Mada tebi je poprilicno nova klima, nece tu ni imati ne znam sta da rade.

Gde nova, 5 godina stara i to bez servisa :)

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Kod mog servisera za Fujitsu LU takav servis kosta 30e , doduse kod invertera se ne dira freon dokle god klima radi kako treba ..

@rida

Ne mogu ja tak odokativno da ti kazem sta je nabolje , zavisi za sta ti treba , do 500e jedine preporuke su Midea Mission 12 za oko 49k , Fujitsu ASYG 12LLC za oko 60k, ili pak Daikin FTXB35C za oko 60k ..
Ima li neko sa teme da je kupio ovu mideu? Kako se pokazala u grijanju? Vidim da je deklarisana do -20. Kakva je sa potrosnjom?

Na hladjenje vise soba jednim uredjajem zaboravite. Moze da se postigne delimicno ali na svakim vratima mora da bude ventilator da prinudno razmenjuje vazduh izmedju soba.
To da split sistem svojom turbinicom progura nesto kroz jedna ili jos gore dvoja vrata udaljena 5-6-7 metara - zaboravite.
Nesto ce se primetiti dok spoljne temp. ne predju 30 jer je tad realno dovoljno malo osusiti vazduh da sve bude ok. Ali kad stvarno ugreje nema od te price nista.

Dimenzionisite uredjaj tako da hladi sobu u kojoj najvise boravite. Za noc kupite ventilatore pa predvece stavite na vrata spavacih soba da ih malo prohladi za spavanje.
Za celodnvni boravak i hladjenje trpezarija, decijih soba vam treba dodatni uredjaj.
Sve ostalo je stap, kanap i zavaravanje.

Sent from my ONEPLUS A3003 using Tapatalk

@nexteen hvala na odgovoru!

Da pojasnim raspored, ovo u sredini je manja soba ~8kvadrata, a ispod su kupatilo i wc u toj rupi gde nisam zid docrtao, a kuhinja je levo dole ispod pregrade :).

Jel ima smisla uzeti 18ticu onda? Da li bi ona bolja bila?

Kontam da nema potrebe za 2 klime, jer dok nisu dosle ove 30+ vrucine, klima mi nije ni trebala. Stan je fino izolovan, prvi sprat, istocna strana. Da se ujutru ne digne temperatura toliko, klima mi ni ne bi bila potrebna skoro (mozda preterujem malo).

To sto si sad napisao @soko , nije tacno . Stoji da u tim udaljenim sobama nece biti kao i u onoj gde je klima , i to samo zbog lose cirkulacije , a klima ako se dobro usmeri tj postavi , ladnjaka moze da dobaci tih 7 pa i vise m2 , ne tako da vi osecate da ona bog zna koliko jako duva , ali savsim dovoljno da polako dotera do sobe . Pa evo meni je klima udaljena 7.5m do vrata od decije sobe , i ohladi ona nju sasvim pristojno , ali je cirkulacija losa pa je dok sedis za kompom skroz prijatno i osetim kako mi se hladan vazduh krece po podu ali kad ustanem osetim da je gore toplije . Da taj vazduh ima gde da ode . recimo kad bih napravio rupu u zidu , do plafona , izmedju decije i kuhinje , i da ugradim jedan ventilator , i u toj sobi bi bilo skoro pa isto kao u dnevnoj . Znaci samo losa cirukulacija je ta koja vam mrsi konce i loza pozicija unutrasnje .

Pa i kad odete na neki sajt da kupite klimu , svuda cete naci preporuku da je neka 12-ka preporucena za recimo 40m2 itd .. Nije to bezveze , jer to i jeste tako , a da jeste mnogo bolji ugodjaj da svaka prostorija ima svoju klimu , tu si u pravu . A i mi se nalazimo u zemlji Srbiji , narod nema para , gleda da sa sto manje novca odradi posao , *** :(

Ja verujem da vecina ovde koji imaju klimu , hlade vise prosotorija i to sasvim uspesno ..

Ja sa moja 12-ka hladim 48 m2, u kuhinja koja je u sasvim drug pravac nije nesto narocito, al nije ni toplo.

Sent from my SM-A310F using Tapatalk

A sta sam ja drugacije rekao? Moze uz dodatni ventilator ili dok nije jako toplo. Ne znam koliko klima imas ali ostavi danas i sutra samo jednu pa mi reci kako je u toj udaljenoj sobi.
Ako pojacas na maksimum malo ce se popraviti tamo ali ce ti onda biti neprijatno u toj "glavnoj" sobi.
Zato sam napisao da je to ipak stap, kanap i zavaravanje.
Ipak, u Srbiji sve moze.

Sent from my ONEPLUS A3003 using Tapatalk

Pa ja i hladim sve sa jednom klimom i to drzim na 24-25c , obicno na 25c , AUTO fan i rashladi onako kako sam ti i napisao . I to mi ne radi klima nonstop , vec je upalim ujutru oko 11h i drzim do 23h, zatim sve prozore pootvaram i drzim tako do ujutru oko 10-11h , zavisi od dnevne temp i obaveza . Sve fercera kako treba , a bilo bi bolje da taj vazduh iz decije moze da cirkulise dalje i samo je to razlog zasto nije savrseno i u toj sobi . I da , moze i kad je jako toplo , sem ako imas neki krs ili nesipravnu klimu , ili pak zelis ohladiti previse m2 .

Ljudi ja 'ladim 100m2 sa mideom od pre 10 godina (tada bio najskuplji model), moja dnevna ima 35m2

Držim na 25-26 ispod toga je neprijatno hladno, u spavaćim sobama bude za stepen viša temperatura.

Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk

Ljudi ja 'ladim 100m2 sa mideom od pre 10 godina (tada bio najskuplji model), moja dnevna ima 35m2

Držim na 25-26 ispod toga je neprijatno hladno, u spavaćim sobama bude za stepen viša temperatura.

Na 25 c drzis , kako svega ti kada je napolju 40?!

Sent from Kin :(

Kako?
Pa lepo, evo ovu temperaturu trenutno meri kontrolor za grejanje (sat nije nastelovan)
542e5c937027f8f94e640592e6e0d16e.jpg

Ja sa moja 12-ka hladim 48 m2, u kuhinja koja je u sasvim drug pravac nije nesto narocito, al nije ni toplo.

U stanu imamo slicnu kvadraturu, jedna midea 12 ohladi lepo al mora da otvoris sva vrata od sobe, zatvoris prozore i naravno na 20c / sto jace da duva.

To je neki maximim, ne mozes ocekivati sa 25c da sve to ohladis to nikako...

Ljudi sa cime cistite mrezicu ima li u Uradi sam onaj sprej? Pocela malo da se oseca XD

@bakara ako ti je prijatno onda super :) a vidim vodis racuna o razlicu unutra - napolje ;)

Poslednja izmena:
Sa ovim ja čistim, naprskam ostavim par minuta da odstoji i ako je baš zaprljana četkom za farbanje je pređem malo, bude kao nova
67237b6f5efa77a7e24d3cc64f47e49a.gif

Послато са SM-G900F уз помоћ Тапатока

U stanu imamo slicnu kvadraturu, jedna midea 12 ohladi lepo al mora da otvoris sva vrata od sobe, zatvoris prozore i naravno na 20c / sto jace da duva.

To je neki maximim, ne mozes ocekivati sa 25c da sve to ohladis to nikako...

Ljudi sa cime cistite mrezicu ima li u Uradi sam onaj sprej? Pocela malo da se oseca XD

@bakara ako ti je prijatno onda super :) a vidim vodis racuna o razlicu unutra - napolje ;)

Pa naravno da moraš sva vrata da držis otvorena.
Inače napolju trenutno merim 35 a ovih 25 je maksimum podnosljivosti u letnjoj garderobi ispod toga dobiješ proliv 100%
Testirao više puta :D

Bez klime verovatno unutra ima 30-31 stepen tako da je ovo rekao bi OK razlika.

Poslednja izmena:
Ja danas išao u trgovinu da pogledam Toshibu Mirai rekoh ako se svidi ide odmah u kupovinu.
Unutrašnja jedinica je relativno dosta velika čak ne izgleda loše ali vanjska jedinica mi izgleda nekako sićušna mala za tu snagi govorim o Mirai 13-tki pa sam na kraju odustao od kupovine.

I na kraju da ne izađem praznih ruku uzeo sam Toshibu Suzumi Plus RAS-10N3AV2-E/RAS-B10N3KV2-E ovih dana sam muku mučio koju klimu uzeti pa na kraju opet Toshibu.
Sada će dvije Toshibice pokrivati 47 m2 dobroizolovanog prostora tako da ugođaj u grijanju mora biti odličan i da rade obije na minimalcu bez opterećenja.

Evo par slika.

National, kupljenu kao polovnu, uveženu iz Japana. Ima čak i trafo 220->100V u spoljnoj jedinici. :)

Jedini je problem što nisam siguran koji je freon u njoj, ali znam da nije ovaj noviji "ekološki".

National, kupljenu kao polovnu, uveženu iz Japana. Ima čak i trafo 220->100V u spoljnoj jedinici. :)

Jedini je problem što nisam siguran koji je freon u njoj, ali znam da nije ovaj noviji "ekološki".
Veovatno je R 22 ;)
A klima mislim da je Panasonic

Poslednja izmena:
Jel zna neko dobrog elektroničara za klime? Muku mučim sa elektronikom za LG kanalsku 60-icu, pa bih voleo da imam kontakt nekog pouzdanog majstora ako se, ne daj Bože, nešto ponovo desi. Može u DM, hvala

Veovatno je R 22 ;)
A klima mislim da je Panasonic

Da, verovatno je R22. Baš je National, mada to i jeste iz iste kuće kao Panasonic (Matsushita). Na žalost, na nalepnici sa šemom montaže koja je zalepljena na unutrašnji deo unutrašnje jedinice nema tačne oznake modela. Spoljna jedinica je prefarbana, pa takođe nema oznaku modela...

Gledao sam ovaj video na YT... kad bi neko mogao ovako da opere kod nas, bilo bi sjajno:
[YOUTUBE]DswSrqOHXsw[/YOUTUBE]

Ljudi hajde jedno pitanjce.... inverter ili split sistem glava mi je ovolka, informacije sa svih strana neko kaze kupi najjeftiniji split 12000 BTU i da te ne boli glava, te bucne su inverter klime itd, a ja nesto velim da je valjda inverter bolja za dogrevanje, i dvoumim se oko par modela: MIDEA MSMBBU-12HRFN1-QRD0GW, FUJITSU KLIMA UREĐAJ ZIDNI MULTI INVERTER ASYG14LMCA, BEKO BHIN 120 / BHIN 121, stan je iz dva dela tako da bitno da hladi u tom jednom od oko 28 kvadrata preko hodnika na G je drugi deo stana od oko 25 kvadrata kolko tolko bice prihvatljiviji... Molim vas ako neko ima iskustva sa ovim markama i modelim pomagajte... Hvala vam na savetu i zivi bili

Vise inverter klima je bolja opcija od split sistema.Imas i inverter split sisteme.

Futjisu je dobra ali to je samo unutrasnja jedinica.Ko te je prevario da su inverter bucne?

Zavisi od namene,budzeta, izolacije, stolarije... Daj neku skicu stana pa ce ti neko dati preporuku.

Meni danas stigla Fujitsu 12-ica LUCA model. U subotu ugradnja. :D
Deo u kešu, ostatak čekovi na 15 dana. :D :D

Sent from my iPhone using Tapatalk

Cestitamo na dobrom izboru :)

panta123

Koliko je to m2 , 53m2 ili vise ?
Beko klime zaboravi , odakle ti ideja da stavis BEKO u isti kos sa Mideom , a pogotovo ne sa Fujitsuom ..

Ja sa mideu pazario 2010, koliko u proseku moze da izdrzi klima pre nego sto rikne i ne isplati se popravljati, naravno pod uslovom da se redovno odrzava...

Koje su na samom vrhu po kvalitetu?

Fujitsu, Toshiba, Daikin , gde je midea na nekoj sredini??

Ko zna koliko ce jedna klima trajati , niko to ne moze da ti kaze .. Pa Midea je blizu neke sredine , ili sredina , a Gree bi kao trebao da je za dlaku ispred a kredibilitet je dodatno dobio jer ima saradnju sa Daikinom . Licno meni su tu negde , razlike nisu velike , no nekako ispade da iako smo preferirali Gree kao neku jeftiniju alternativu japancima , na kraju je bilo i dosta nezadovoljnih sa njihovim inverterima , a onda se javi par njih sa Midea Mission i kazu da je OK klima . Ko ce to znati , za grejanje jedino sigurno su japanci ( Daikin , Toshiba , Mitsubishi , Fujitsu .. ) .

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno