Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Problem kada se greje jednom klimom je taj da sva vrata moraju da budu otvorena i sto je dalje to je hladnije. Ako ima puno prostorija ne moze vazduh dovoljno dobro da se rasporedi.
Ja planiram Nocriom da se ogrejem ali ja sam sam u stanu i mene bas briga za vrata posto mi je sve sirom otvoreno. Ako je vise ukucana u stanu to je daleko od komfora, nezgodno je.

Upravo tako. Meni za sad isto nije problem, klinac je mali ali ce u njegovoj sobi doci klima da moze da zatvara vrata. Kasnije cu verovatno jos jednu u spavacoj kod nas da isto moze da se zatvori. Onda bi dnevni boravak od 25m2 imao jednu 12-ticu koja bi bila vise nego dovoljna. Problem je kupatilo i WC koji su nezavisni ali opet mali da bi imalo zasebne jedinice, ukupno sa hodnikom i veserajem su 12-13 m2, tu je sedmica Fujitsu LEC vise nego dovoljna.

Kada ste već došli do opcije od nekoliko skupih klima uređaja raspoređenih po kući, raspitajte se onda i za sisteme grejanja toplotnim pumpama. Toplotne pumpe vazduh-voda su znatno napredovale poslednjih godina. Nisu više nedostižno skupe.

Kada bih sada pravio kucu sigurno bih isao na toplotnu pumpu ali posto sam u stanu to mi je neverovatna komplikacija.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Koja je konkretna razlika? Ako TP koristi vazduh? Posto je nerealno da koristi vodu iz vodovoda?

Aha, sad videh da NSH prica za kuce.

Meni lakse svake godine dati po 500 evra za klimu i tako 4 puta nego odjednom 2000 evra

Upravo. Plus sistemi sa vodom su izuzetno skupi, sonde se habaju ako je losa voda, ima odrzavanja. Toplotna pumpa vazduh voda je povoljnije resenje, nema nekog odrzavanja kao i kod klima ali je grejanje na nju malo skuplje od klima. I kao sto rece, moze da se uzima iz segmenta, ako stane jedna imas 3 koje rade. Kad TP sistem stane, nemas nista, osim ako nemas strujni kotao kao backup. Ja imam centralno na ugalj koje je skupo i komplikovano za koriscenje ali kada je bilo -20, dobro dodje. Tek tad sam potrosio ugalj uzet 2011 god.

jorgovan

Cek malo , TP vazduh - voda nema nikakve veze sa bunarima , malo si pobrkao loncice . A to resenje iako je bolje , jos uvek je skuplje od klima , i imaju slabiji COP . A TP voda- voda je preskupo resenje , pogotovo za nekog ko nema bar 200 i vise m2 . Znaci extra stvar ali preskupa za nas :(

uh al se sad gadjamo izrazima -

Toplotne pumpe vazduh-voda su najslicnije klimama samo sto toplotna pumpa u sistemu vazduh voda vazduhom hladi/greje vodu u sistemu. to je za velce sisteme kod kojih se ne isplati popunjavati sistem gasovima tipa freon i sl. Odnosno spoljni uredjaj je kao kod klime ali on gura vodu u unutrasnje jedinice.

Sistem voda voda je isplativiji ekononski u koriscenju, skuplji u startu ali i mnogo komplikovaniji i zeznutiji za odrzavanje. Zavisno od sistema rec je o koriscenju podzemnih voda sa konstantnom temperaturom za grejanje/hladjenje. Problem su pumpe a najbitnije je da ste u obavezi da vodu vratite nazad a ne u kanalizaciju!!! naravno posto su kod nas vode bogate gvozdjem i drugim mineralima problem nastaje u kasnijoj eksploataciji tj odrzavanje ciscenje i sl. ne treba vam inverter :) jer podzemna voda tesko da zimi pada ispod 10C a leti je to idalno za hladjenje :)

Poslusacu Vas i kupicu Fujitsu NOCRIA klimu. Koju mi od ovih dveju preporucujete:

- Fujitsu DC inverter AWYZ14LB NOCRIA ili
- Fujitsu DC inverter AWYZ18LB NOCRIA.

Obavezno cu do zime u tavanu postaviti kamenu vunu 10 sm x 60 m2.

Sta smo te ubedili? Svi ti govorimo da uzmes 2 klime :d

Nexteen koju temperaturu postize LU12 na izlazu u rezimu grijanja?

vasko

Nisam to testirao , nije me to nesto ni interesovalo , mene je vise interesovalo koliko mi W vuce na odredjenoj spoljnoj i unutrasnjoj od 23c .. Znaci koliko se opterecuje klima i koliko ce da me kosta samo grejanje na klimu ..

veliki tesla

Nisam za kompom pa ti ne mogu dati tacne podatke z te dve klime pa da uporedis . No vidi , Nocria jeste super , no za cenu jedne Nocrie mozes uzeti Fujitsu ASYG 12LM + 07 ili 09LEC , sto je ipak bolja varijanta , samo sto imas dve instalacije . Sutra cu ti postaviti podatke pa ces imati bolji uvid .

I ja sam pre za dve klime, ove dve navedene zajedno su jace od Nocrije a i bolji ce biti komfor.

Nocria je sotona ali 2 klime su 2 klime, mnogo je bolja varijanta. Komfor koji pruzaju 2 klime u stanovima s vise prostorijama je ogroman.
Jedini razlog sto ja planiram Nocriu je sto mi je raspored prostorija savrsen i sto zivim sam. Da je bilo sta drugacije uzeo bih 2 klime bez ikakvog razmisljanja.
@veliki tesla Razmisli dobro dali zelis da ides na jednu klimu, pogotovu tako skupu. Lako moze da ti bude zao sto nisi isao na 2 klime a potrosio si ceo budzet.

U potpunosti se slazem sa Vama drugari, ali teko je uklopiti njihovu postavku. Nezelim spoljnu jedinicu da postavljam sa ulicne strane ( mislim na sobu vece kvadrature ). Zato bih u toj sobi ostavio ta pec od 3kw kao siguricu za jako hladne dane. Jos kad ove godine postavim vunu u tavanu ( mozda cak i 15sm debljine ), mislim da ta pec koja se trenutno nalazi u prvoj sobi nece vise biti aktuelna kad dodje ozbiljan minus.

Fujitsu Nocria AWYZ 14LBC

Pdesignh kW 6.00
COP 4.44
Klasa A
Modulacija ( 0.9 - 9.1 ) kw
na -5c daje 7.51kw uz COP 2.8
na -15c daje 5.74kw uz COP 2.63
na +7c daje 9.1kw uz COP 4.00
---------------------------------

Fujitsu Nocria AWYZ 18LBC

Pdesignh kW 6.70
COP 4.11
Klasa A
Modulacija ( 0.9 - 9.7 ) kw
na -5c daje 8.01kw uz COP 2.75
na -15c daje 6.12kw uz COP 2.57
na +7c daje 9.7kw uz COP 3.91
---------------------------------

Po meni Nocria 14 je bolji izbor, ne znam koja je razlika u ceni ali verujem da nije mala.
U vezi Nocrie, ako vec hoces da uzimas pozuri jer se vise ne proizvodi pa ce uskoro i nestati sa trzista. Novi model Nocria X nije ni priblizno dobra kao stara.

Ma jok, daj Boze da je 10-15.000 razlika u ceni. Koliko je mala razlika u performansama istih toliko i mala razlika u ceni. Iskreno, meni deluje da je to postpuno ista klima, samo je ova druga malo upregnuta i to je to. 14-ica je po meni bolji izbor, efikasnija je.

Razlika u cenama su drasticne, midea je najjeftinija ( 80.000,00 dinara ) daikin je nesto skuplji ( 87.000,00 dinara ) i nocria zestoko skupa ( 119.000,00 dinara ). Ocekujem ponudu za sve tri klime, ako bih uspeo da nocriju dobijem za 100.000,00 dinara uzecu je bez razmisljanja. U protivnom negine mi midea i dobra izolacija tavana od 15 sm. Posto se negreju sve sobe ( ukupna grejna povrsina je 48 - 50 m2 ), mislim da cu se dobro ogrejati bez ukljucivanja jedne ta peci ( sto je i cilj kupovine nove klime ).

Spremi se ti za Mideu , nema sanse da ti spuste cenu za 20k ..

Ja sam bio u sličnoj dilemi i, nadam se ispravno, odlučio za 14LU za 92.000

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Tesla okreni Viacom i pitaj za 12LU, meni je dali na 85k prosle godine u junu.

Sacekacu da dobijem ponudu od coveka koji moze da dobije dobar rabat. Pa cu pokusati samostalno da izvucem sto bolju cenu. Voleo bih da nocriju dobijem do 100k, u svkom slucaju javljam sta sam uradio. I jedno veliko HVLA svima koji su se ukljucili da mi sa svolim dobronamernim savetima pomognu...

Nije direktno vezano za klima uređaje ali jeste za klimatizaciju. Znate li gde mogu (može i Aexpress i sl.) da nađem senzore za praćenje temperature na 5-6 mesta u objektu a da to očitavam preko neta ili sa nekog centralnog panela... naravno što jeftinije to bolje.

edit: recimo nešto ovako samo kada bi imalo komunikaciju sa internetom pa da mogu i kad sam van objekta da proveravam:

https://www.aliexpress.com/item/Dig...20996.html?spm=2114.10010108.1000023.2.gRcbHK

Poslednja izmena:
pozdrav za sve :wave:
nov sam na forumu,ali vec pratim neko vreme pisanje u vezi inverter klima uredjaja...ono sto mene zanima (konkrettno bih pitao nexteena,a mogu i ostali da odgovore) je to da mi je u planu da kupim dve inverter klime i to iskljucivoo za grejanje kuce,izbor je pao na dve Midea klima inverter MSMBBU-12HRFN1-QRD0GW mision model,e sad,da malo opisem objekat pa cete moci bolje da peocenite.kuća je oko 70m2,stari tip kuce poznat u vojvodini kao nabijanica ili nabijača ko kako već zove,kuća je kompletno renovirana spolja i iznuttra,zidovi su debljine oko 70-80cm,plafoni su spusteni sa gips plocama na visinu od 2,3m a iznad toga je tavanica sa debelim sloje trske,stolarija je pvc...jedna klima bi grejala dve sobe (iz jedne sobe se ulazi u drugu) a druga bi grejala hodnik sa kupatilom i dnevnim boravkom...razume se da mi neko posebno hladjenje u nabijanici nije potrebno a nekako dolazim do zaključka da bi mogao imati komociju sa grejanjem na inverter klime...zanima me vaše mišljenje,te da li smatrate da je pametno upuštati se u tu investicuju??
hvala unapred svima na savetima :)

Kako si grejao do sad, koliko si trosio goriva? Zidovi jesu dobri ali bez prave izolacije.

Ima spolja i stiropor 5 cm,imam kotao na cvrsto gorivo i radijatore u kuci...trosio sa za sezonu oko 2 tone uglja i oko prikolicu traktorsku cutaka

Послато са D6503 уз помоћ Тапатока

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno