Poštovani forumaši,
Čitam Benchmark forum godinama, uglavnom teme vezane za mobilne telefone i računare, ali sad prvi put imam konkretan problem, meni težak i važan.
Želim u stanu da ugradim klimu samo za hlađenje, jer centralno grejanje dobro radi. Stan je 57 kvadrata i najlakše bi objasnio raspored prostorija ako bih ga uporedio sa trozubim češljem.

Dnevna soba sa kuhinjom je jedna prostorija, i tu su još dve spavaće sobe, a sve je spojeno pravolinijskim hodnikom koji je vratima podeljen na dva dela, ulazni, i onaj drugi, degažman, kod dveju spavaćih soba. Klimu želim da postavim u dnevnoj sobi, jer se tu dosta boravi, a i ne odričemo se kuvanja leti. Taj deo stana je recimo 25 kvadrata. Imam dugačak balkon (otvoren sa tri strane) 7,5x1,2 m koji ide duž dnevne sobe i jedne spavaće, dakle duž dve trećine stana. Nadam se da sam dobro objasnio raspored stana.
Čitajući ovaj forum, zaključio sam da bi dvanaestica dobro odradila posao, i da uglavnom preporučujete Mideu, kao neku višu srednju klasu, sa cenom od tridesetak hiljada.
Mnogo veći problem mi je montaža i zato vam se obraćam za pomoć i sugestije, jer u principu ne volim da zavisim od inspiracije, znanja i volje majstora, već da prethodno sve zamislim i zahtevam da tako urade.
Naime, zgrada je stara 7-8 godina i u dnevnoj sobi su na zidu visoko predvideli utičnicu upravo za klimu. Međutim, meni ta pozicija ne odgovara, jer bi tako klima bila postavljena tačno iznad troseda, a sa spoljne strane to je u ravni sa sredinom terase pa se bojim da bi bilo ružno da ta creva idu 3-4 metra po zidu duž terase, jer hoću da mi spoljna jedinica ne bude unutar terase, već na bočnom spoljem zidu od terase, napolju. Tu je i oluk, pa bi kondenzat mogao da se sprovede u njega. Tu je i dilema da li bi tako postavljena spoljna jedinica smetala svojim duvanjem komšiji čija je terasa tačno naspram te zamišljene pozicije spoljne jedinice, na rastojanju od 2,5 metra?
Idealna unutrašnja pozicija za klimu bi bila na suprotnom zidu, ne bi ni u koga direktno duvala, manje bi creva i kablova bilo spolja, ali tu mi je najbliža utičnica na rastojanju od dva metra, i na nju su priključeni TV i IPTV uređaj. Koliko sam čitao, klima ne trpi produžne, kao ni deljenje utičnice sa drugim uređajima. Takođe na sajtovima nekih servisa čitam da nije preporučljivo menjati strujni kabel od klime, koji je izvorno 1,2-1,5 m, pa ne znam šta da radim. Koliko vidim na zidu visoko je razvodna kutija, ako je to to, okrugla, i tačno na vertikali iznad štekera za TV i IPTV. Da li bi odatle mogla da se razvede struja, dovoljno bi bilo pola metra, tako bi prišla željenoj poziciji unutrašnje jedinice klime na 1 m? I da li je to štemovanje i razbijanje zida prevelik posao, malterisanje, prekrečavanje? I da li bi to sve kasnije bezbedno funcionisalo?
Želim da sve izgleda lepo, sa što manje kablova, creva i kanalica, toliko da bih pre odustao od klime ako već sve ne može elegantno, pedantno i funkcionalno da se izvede.
Unapred hvala svima na pomoći!
Srđan, Novi Sad