Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Za hladjenje i dogrevanje tih 16m2 je dovoljna i 7-ca , 9-ka puna kapa , a 12-ka preterana ..

Nocria-fenomenalna klima!!!!4 meseca nije gasena,od dugmica koriscena samo 2...za podizanje i spustanje temperature(uputstvo nisam ni citao)
komfor neprocenjiv

Poštovani forumaši,

Čitam Benchmark forum godinama, uglavnom teme vezane za mobilne telefone i računare, ali sad prvi put imam konkretan problem, meni težak i važan.

Želim u stanu da ugradim klimu samo za hlađenje, jer centralno grejanje dobro radi. Stan je 57 kvadrata i najlakše bi objasnio raspored prostorija ako bih ga uporedio sa trozubim češljem. :) Dnevna soba sa kuhinjom je jedna prostorija, i tu su još dve spavaće sobe, a sve je spojeno pravolinijskim hodnikom koji je vratima podeljen na dva dela, ulazni, i onaj drugi, degažman, kod dveju spavaćih soba. Klimu želim da postavim u dnevnoj sobi, jer se tu dosta boravi, a i ne odričemo se kuvanja leti. Taj deo stana je recimo 25 kvadrata. Imam dugačak balkon (otvoren sa tri strane) 7,5x1,2 m koji ide duž dnevne sobe i jedne spavaće, dakle duž dve trećine stana. Nadam se da sam dobro objasnio raspored stana.

Čitajući ovaj forum, zaključio sam da bi dvanaestica dobro odradila posao, i da uglavnom preporučujete Mideu, kao neku višu srednju klasu, sa cenom od tridesetak hiljada.

Mnogo veći problem mi je montaža i zato vam se obraćam za pomoć i sugestije, jer u principu ne volim da zavisim od inspiracije, znanja i volje majstora, već da prethodno sve zamislim i zahtevam da tako urade.

Naime, zgrada je stara 7-8 godina i u dnevnoj sobi su na zidu visoko predvideli utičnicu upravo za klimu. Međutim, meni ta pozicija ne odgovara, jer bi tako klima bila postavljena tačno iznad troseda, a sa spoljne strane to je u ravni sa sredinom terase pa se bojim da bi bilo ružno da ta creva idu 3-4 metra po zidu duž terase, jer hoću da mi spoljna jedinica ne bude unutar terase, već na bočnom spoljem zidu od terase, napolju. Tu je i oluk, pa bi kondenzat mogao da se sprovede u njega. Tu je i dilema da li bi tako postavljena spoljna jedinica smetala svojim duvanjem komšiji čija je terasa tačno naspram te zamišljene pozicije spoljne jedinice, na rastojanju od 2,5 metra?

Idealna unutrašnja pozicija za klimu bi bila na suprotnom zidu, ne bi ni u koga direktno duvala, manje bi creva i kablova bilo spolja, ali tu mi je najbliža utičnica na rastojanju od dva metra, i na nju su priključeni TV i IPTV uređaj. Koliko sam čitao, klima ne trpi produžne, kao ni deljenje utičnice sa drugim uređajima. Takođe na sajtovima nekih servisa čitam da nije preporučljivo menjati strujni kabel od klime, koji je izvorno 1,2-1,5 m, pa ne znam šta da radim. Koliko vidim na zidu visoko je razvodna kutija, ako je to to, okrugla, i tačno na vertikali iznad štekera za TV i IPTV. Da li bi odatle mogla da se razvede struja, dovoljno bi bilo pola metra, tako bi prišla željenoj poziciji unutrašnje jedinice klime na 1 m? I da li je to štemovanje i razbijanje zida prevelik posao, malterisanje, prekrečavanje? I da li bi to sve kasnije bezbedno funcionisalo?

Želim da sve izgleda lepo, sa što manje kablova, creva i kanalica, toliko da bih pre odustao od klime ako već sve ne može elegantno, pedantno i funkcionalno da se izvede.

Unapred hvala svima na pomoći!

Srđan, Novi Sad

Poslednja izmena:
Sa jednom 12-kom tesko da bi lepo rashladio stan , pogotovo sto nije bog zna kakav raspored za jednu klimu , bar sam ja tako shvatio posto skice nema . Ako mislis na hladjenje tog dela oko dnevnog boravka pa dokle dobaci , onda OK . Pozicija unutrasnje je jedna od najbitnijih stavki kod klima uredjaja , ako je ne postavis na dobru poziciju ne ocekuj da ce moci da pokrije veliku m2 , na hladjenju jos kako tako a na grejanju , pa .. Ne mora biti orginalan kabl za klimu , majstori to resavaju na licu mesta , doduse i naplate ako treba duzi kabl . Trebalo bi da mozes da izvuces vod za klimu iz te kutije ali moj ti je savet da se posavetujes sa nekim elektricarem . Sama klima , pogotovo obicna , vuce oko 1.3kw i nize , pricam o 12-ci , znaci nije neki potrosac , pa ako taj vod nije opterecen onda je izvodljivo . Nije dobro da klima bude direktno povezana na struju , bez mogucnosti da se iskljuci iz iste po potrebi , recimo grmljavina . Da li spoljna moze da duva tj da dobaci vise od 2.5m udaljenosti , pa moze , a da li ce komsiji smetati ne znam , a ovo je pogotovo izrazeno kod obicnih klima koje kad rade , rade na max , ili se ugase , dok inverter smanjuje obrtaje i sve radi samo onoliko koliko potrebno . Kondenz iz spoljne curi u rezimu grejanja , a iz unutrasnje u rezimu hladjenja , tako da ti ne gine crevo od unutrasnje do tog oluka . Stemovanje , ne znam jesi li mislio na busenje rupe u zidu zarad spanja spoljne i unutrasnje , ili zbog provlacenja tog kabla , kako god , zavisi od majstora , ali mora biti malo prasine . Ne znam jesam li sve napisao ali eto imas o cemu da razmisljas ..

Evo da javim da sam u toku ugradnje fasadne izolacije...S obzirom da sam dosta ispraznio dzepove, a ocekuje me jos ugradnja klima (2x12LMCA), ajde malo da me obradujete mjesecnom potrosnjom za mart... Koliko ste potrosili kW?

Opisi malo kucu , da ti se javi neko sa slicnim uslovima tj neko ko ti je merodavan , mozemo mi svi pisati ali to tebi nece puno znaciti :)

Kuca 55 m2, ove zime izgorio sumu drva, mada, u martu je bilo dosta toplije od prosjeka pa tu nije otislo vise od 1m3 drva (oko 40€). Nexteen znam da su kod tebe racuni za struju i u januaru bili zanemarljivi al ajde da vidimo ostale :)

Pozdrav svima , rekoh da podelim svoje iskustvo sa Inverter klimom Vivax ACP-12CH35AESI kupljena u novembru i placena 37000 din ( + 10000 din ugradnja sa dodatnim metrom instalacije ) .
Zivim inace u stanu od 44m2 , prizemlje , visina plafona 2.5m , iznad mene imam jos jedan stan na 2 sprata koje ne koristim uopste , za detaljnije pogledajte skicu stana :p
331dkq8.png

Kao sto se vidi na slici lokacija klime nije idealna , na zalost nije mogla biti stavljena na drugo mesto , spoljna izolacija je postavljena samo oznacena 2 spoljna zida a stolarija je dobrih 50 god stara , tako da se moze reci da je u tom pogledu srednje zalosno stanje :< Ali dobro , sto se novembra i decembra tice grejao sam svih 44m2 ali vec od januara sam poceo da zatvaram sobicu od 6m2 jer je vuklo mnogo hladnoce iz nje jer nazalost se podrum od komsija nalazi ispod , i samo sam u januaru punio TA pec 2.5 jednom otprilike u 2 dana iako iskreno nisam nista dobio sa time sem za oko 1000 dinara veci racun za struju :D

Potrosnju klime sam merio pomocu Prosto PM001 merač potrošnje električne energije koju sam platio 1500 din , a ovako izgleda potrosnja za ovih 4.5 meseci sto sam koristio klimu. (Iznos racuna je sa svim ostalim sto se koristi u domacinstvu kuvanje,ves masina,bojler itd itd)

Novembar , potrosnja klime 300KW , racun je bio 4000 din. Grejao na 23C
Decembar , potrosnja klime 450KW , racun je bio 4890 din. Grejao na pola meseca na 22C / 21C
Januar , potrosnja klime 450KW , racun je bio 6035 din. (+ TA Pec) Grejao na 21C / 20C
Februar , potrosnja klime 267KW , racun je bio 3700 din. Grejao na 21C
Mart , potrosnja klime 113KW , racun 3050 din (grejao samo 15-ak dana na 21C)

Ukupna potrosnja za 4.5 meseci klime je 1580KW sto je ajde da kazemo otprilike 14000 dinara samo za grejanje , iskreno ja sam zadovoljan sa grejanjem na klimu , prosle godine sam grejao samo 16m2 na TA pec 2.5KW i smrzavali smo se samo tako a racuni su nam stizali izmedju 4000-5000 din, tako da mi je ovo bombona cak i na -19C klima je radila bez ikakvog problema , nikad se nije gasila znaci radila je 24/7 , defrost mozda jedanput u 3-4 sata u trajanju od 3 minuta pa do 8-9 min.

Sve u svemu , za najsocoijalniju mogucu varijantu inverter klime ja sam veoma zadovoljan i dobro je odradila svoj posao iako iskreno u pocetku nisam nesto verovao da za male pare mozes da se ugrejes :) Verujem da ce sledece zime biti jos bolje jer cu srediti izolaciju na ''golim'' spoljnim zidovima i nabaciti PVC na par mesta , pa se nadam da ce moci da isgura sa otprilike slicnom potrosnjom samo na 23C umesto 21/20C =)

Poslednja izmena:
Ako pričamo samo o grejanju na klimu, sa koliko - toliko izolovanim prostorom, grejanje na klimu se najviše isplati. Pogotovo neki japanac. Jeste da koštaju skuplje u samom startu ali itekako se isplate. Ja imam malo *******iji raspored pa za svaki slučaj uzeh Nocriu (imate u mojim ranijim postovima detaljan opis) i u najgorim uslovima testirah nju. Vredi svaku paru jer pruža maksimalan komfor a malo troši. Cenim da za neki manji prostor do 50m2 može i neka slabija ali japanac obavezno. Uglavnom, ako imate veoma lošu izolaciju ili je uopšte nemate, gledajte to prvo da sredite pa onda rešavajte klime. TA peći se definitivno ne isplate više.

Sent from my C6603 using Tapatalk

Eto kako je Dakyio sklopio sebi kombinaciju , samo nek te sluzi dugi niz godina na ovaj nacin i ti si pobedio :)
Nekome ce i tvoje iskustvo dobro doci , nemaju svi para za japance , a opet neko ne zeli TA u kuci , pa mora dati vise para za klimu , zato je svaka prica za sebe . Sredi tu izolaciju sto bolje mozes i imaces jos bolji ugodjaj za isti novac . Mene je cela sezona grejanja 45m2 na 23c - 24/7 kostala 8000 din ili ti 850kwh .. Vidis sta znaci izolacija tj dobro ususkan stan , ne kazem , ima nesto i do klime , ali bogami i do izolacije . Ti imas dobre gubitke kroz plafone s obzirom da nemas nikog iznad sebe :(

Tako je i kod mene ali iskreno ja se toga ne bojim uopste. Siguran sam da cu se ogrejati bolje nego sada uz istu potrosnju u najgorem slucaju. Mozda me uhvati ludilo da uradim neku izolaciju na plafonu preko leta ali ne opterecujem se uopste time. Ako iznenadi neka lova mozda padne i PVC ali otom potom. Sve u svemu, LU bi pokidao kod mene. Sve i da trosi malo vise to mi nije nikakav ozbiljan problem ;)

Pvc stolarija nikad jeftinija, skoro uzeta 1 ulazna vrata I 2 prozora za drugu kucu 350e.

Sent from my m2 using Tapatalk

Ja to ne kupujem, hocu trostruka stakla, kvalitetne okove...

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Dobri su okovi, da li si razmisljao o staklu punjeno argonom?

Razmisljao sam ali dok nemam spremne pare necu da zamaram mozak pvc-om.
Igrom slucaja izletela je lova za klimu mnogo lakse i brze nego sto sam prvobitno mislio da ce biti, za ostalo cemo da vidimo. Prozori i vrata su mi drveni, nisu neki ali nisu ni losi. Nemam nameru da zurim i da kupim nesto jeftino jer za toliko imam para. Ja kad kupujem nesto trazim da zadovoljava moje potrebe i da znam da sam miran duze vremena. Radije cu cekati jos dok ne skupim lovu pa da uradim sve kako treba.

Ne mogu da editujem: ne znam sta "dobri okovi" znace nekom drugom ali ja imam visoke standarde. Jednom su mi ljudi rekli da mogu da visim na prozoru koji je imao krila preko metar i da nema sanse da mrdne. Ja probao pred njima i zatvorio prozor s dva prsta posle toga.
Ne secam se imena firme. To je bio stan zene koja drzi tu firmu a kolega i ja radili moleraj. Znam da su nemacki profili i okovi. Prozori su kostali kao bubreg i oko na crnom trzistu pa se nisam ni trudio da pamtim. Kapiram da se to ugradjuje jednom u zivotu.

Offtopic smo, al ajd... osrednji pvc prozori sa osrednjim tzv nemackim okovima imaju 10god garancije i ocekivano je da ce trajati oko 15god. Bitno je da se dobro ugrade...
Dati duplo vise para za tzv vrhunske sa nekim fancy staklima se nikako ne isplati.. nece trajati duplo duže, jer je plastika, a za svoj lifetime nece doneti toliku ustedu da budu iole isplativo...
Razlika izmedju nekih drvenih krseva, kineskih losih pvc i gorenavedenih osrednjih je vec nebo zemlja i ima i te kako smisla menjati te lose prozore...

Ako se ide na nesto ozbiljnije od osrednjeg pvca, to vec treba da bude drvo-al ili al-drvo. Tu je ocekivano da ce trajati duže, plus estetika i nešto efikasnosti. No, kad vidite cene, mozda shvatite da jeftinije kupiti drugi stan ;)

Sent from my HUAWEI MT7-L09 using Tapatalk

Dva pitanja u vezi Fujitsu Nocria

1. Koje su tačno oznake trenutnih modela?

2. Da li neko zna kada se očekuju Nocria X modeli u Srbiji?

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Trenutni modeli :

Fujitsu Nocria AWYZ14LBC/AOYZ14LB = 124.902 din
Fujitsu Nocria AWYZ18LBC/AOYZ18LB = 136.896 din

Nova Nocria bi trebalo ove godine da se pojavi , u Hrvatskoj se vec pojavila , cenu bolje da ne znas , nije za smrtnike . Videcemo da li ce cena pasti , ova trenutna je za pecanje sarana , pa koga zjbu zjbali su :d

Hrvatska

FUJITSU ASYG09KXCA / AOYG09KXCA = 13725kn = 228.276 din
FUJITSU ASYG12KXCA / AOYG12KXCA = 14.456k = 240.435 din

Cista pljacka :smash:

Poslednja izmena:
Kod nas je bese Fujitsu jeftiniji nego u okruzenju ?
A ova nova Nocria jos ludja od stare.

Tnx.

Toliko bolja sigurno nije ;)

Ako može na PM ko pouzdano može da ugradi ovo by the book.

Poslednja izmena:
A ne , mislim da se po jacini ne moze porediti sa starom i ja licno nikad ne bih dao toliko para za jednu klimu , ma sta god da ona radi .. Jeste da mi sve svidjaju neke opcije , i sigurno je dobra i kvalitetna klima , no da je pljacka , pljacka je .. Nemam ovde na laptopu podatke ali cu probati kasnije da nadjem i okacim podatke od svih modela , sve ce vam biti jasnije ..

bbK1ng

Nisam te bas razumeo , sta bi ti da ugradis ?

Poslednja izmena:
Fujitsu Nocria AWYZ14LBC/AOYZ14LB

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Ide ljeto..

Soba mi je u sredini kuce. Ulaz, stepenice - pa soba - pa stepenice, pa dnevni boravak i kuhinja.. Ne znam zasto je tako napravljeno, ali ne izgleda toliko lose kao sto zvuci :)

Problem je kako ohladiti tu sobu najbolje, da li ugraditi klimu samo u sobu ili ugraditi u hodnik? Ukoliko ugradim u hodnik da li ce uopste moci sve da ohladi? jer onda opet ide jedan red stepenista, pa opet soba, pa opet stepeniste i potkrovlje..

Mozda koju sliku da napravim i mjere?

Ako mozes napravi i skicu , da se vidi raspored i m2 , moze i slike ali skica je obavezna ..

Prati li neko situaciju na tržištu? Trebaju mi dve invertorke srednje klase, tipa Midea i slično, jedna 9-ka i jedna 12-ka. Uglavnom hlađenje leti, i dogrevanje zimi u prelazni periodima (imam već primarno grejanje).

Koliko para si spreman dati za kupovinu klima , bez instalacije ?
Cime se grejes i koliko m2 , imas li izolaciju , kakva je stolarija ?

Centralno grejanje, izolacija osrednja, radiće se nova dogodine (možda i ove godine...).

Cena, do 100kdin za obe bez instalacije. +/- 10-ak kdin.
Prioritet je hlađenje. CG je ok kada radi. A u prelaznim periodima 'oće da ne radi.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno