Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nexteen sta mislis generalno o fujitsu asyg14 luca? Mozes li mi poslati onu tabelu za ovaj model koliko daje na +7℃ 0℃ i -7℃...

Zavisi za sta ti treba klima , ali sto se tice kvaliteta ona bi trebala da je isto sto i 12LU i sad bi trebao da dam neko svoje licno misljenje posto je posedujem . Evo ovako , untrasnja jedinica je TOP , od izgleda do svega ostalog , ja prezadovoljan , sto se tice spoljne jedinice , e tu sam nasao manu , ponekad hoce da se cuje neki blesav zvuk , i ne znamo od cega je , ali to je ocigledno kod svake LU . Jacina tog zvuka se menja , vecinom se ne cuje , a kad se cuje to moze biti minimalno tj da naslonim glavu na spoljnu jedinicu ali i toliko da ja recimo pored TV-a , klime koja duva na 2 brzini , cujem da to pravi . Da se razumemo , klima mi je na terasi , 2m udaljena od mesta gde sedim i naslonjena na zid od dnevne . Da je recimo instalirana van zgrade , na fasadi , neverujem da bi je cuo , ali ovako ume ponekad da mi ide na zivce jer sam ja picjzla i volim da je sve savrseno pa mi bode usi . Da napomenem da sam ja jedina ****** od nekolicine koje znam a da se zalila na to tj da mu smeta i da je cuje unutra , verovatno ima veze s tim gde je instalirana . Sto se tice onoga za sta je napravljena , tu nema sta da se prica , Fujitsu je mama za grejanje , a LU ti je skoro TOP model . Sve u svemu , po meni , da nema ove sitnice , prosto savrsena klima :)

Opet kazem , zavisi za sta ti treba klima .. Evo ti tabela za 12- 14LU

http://www.upslike.net/image/S5XH8

A evo tog zvuka , na snimku se to mnogo jace cuje nego u stvarnosti .. https://www.youtube.com/watch?v=e9GeYNV0PpE

Kao sto mozes primetiti na snimku , u jednom momentu kad podignem mobilni gore iznad klime skoro da se i ne cuje ali kako pridjem delu gde se nalazi kompresor itd , tad se cuje , znaci neki deo odatle to pravi . Primetio sam da to nikad ne radi kad ode u defrost , ne radi ni posle defrosta kad se zalece , vec hoce da to pravi kasnije kad predje u odrzavanje , medjutim nema pravila , nekad to radi a nekad ne , bem li ga , srecom retko to radi ..

Poslednja izmena:
Nema na čemu .. Evo vec 10-ak dana se taj zvuk ne čuje i kako ide toplije vreme sve se manje čuje a i slabije , obratiću paznju kako se ponaša na režimu hlađenja tj čuje li se tad , no mislim da se ne čuje ..

Svaka klima ima neku svoju boljku , nijedna ti nije savrsena , kao ni ja , znam da sam sjbn sto tražim perfekciju i kad se zalepim za neku stvar teško je izbijam iz glave , neko bi to konstatovao i ćaos a ja manijak čekam kad će i da li će uopšte to praviti .. Ma ****** :)

I ja imam 12LU u lokalu, svaka preporuka za klimu.

Svaka klima ima neku svoju boljku , nijedna ti nije savrsena , kao ni ja , znam da sam sjbn sto tražim perfekciju i kad se zalepim za neku stvar teško je izbijam iz glave , neko bi to konstatovao i ćaos a ja manijak čekam kad će i da li će uopšte to praviti .. Ma ****** :)
to je jarane jer te muci problem besposlenosti hajd ti lepo sebi nadji neku zanimacije idi opilat malo drva prosetat cuku bilo sta sto ima veze sa prirodom a ne zakljucan u stanu po ceo dan na 24 stepena?halooo ba 24 stepena otidjite malo aktivirajte se napolje malo cirkulaciju razradite da krv prozuji kroz telo a ne uglibiti se u stan po ceo dan i gledat pa vam je i na 24 stepena hladno od svog sedenja ce te se sj*bat totalno a vi se samo *****ajte sa tim viskom temperaturama sto nisu zdrave po coveka

Ima nesto i u tome , ahhh sad vidim da se bavis Fitnesom i sve mi je jasno :)
Zivim u stanu , kakvo pilanje drva , ili ne daj boze setanje cuke , samo mi jos ona fali u stanu :D
A setnja zimi , pa bas je i ne volim , ali priznajem da imas prava da se treba vise aktivirati tj da je to pametan predlog , samo eto , izgleda da ja bas i nisam nesto pametan :p
I da , sta fali temp od 23-24c , skroz OK temp , jbo ti smrzavanje na 20c , doduse i meni sve preko 23.5 pocninje da smeta , ali da se mrznem na 20c , idi begaj .. Na koliko ti drzis temp ?

smrzavas se na 20 stjepeni?? pa kak se ne bi smrzavo kad nist ne radis jaro razmrdaj se malo setaj malo stepenicama gore dole ako vec nemres nist radit i pare ti tako padaju s neba jeba te ljeb ja nemogu vjerovat sta vi pricate
U mene u kucu ne smije preci 18 stjepeni i tih 18 drzim zbog ovog mladjeg kad napuni 5 godina ide dole na 15 mi smo stalno napolju 2/3 vrjemena napolju na svjezem vazduhu a ne u toj puhnici od klime sto puse bakterije i viruse pa se posle zalite jaoooo boli me glava bole me oci bolu me ledja ak se sami necet cuvati niko vas nece cuvati
hocete bit moderni pa kucat tu po tipkovnici po cijeli dan a napolju malo da izadjete nest uradit necete e pa onda ispastajte zbog toga i psihicki i zdravstveno ja vam tu nemog pomoc

I ti hoces da kazes da to sto ti radis jeste normalno , aj bre ne zeki .. Kakve pare za grejanje , mene ce ovogodisnja sezona grejanja kostati max 70e , pa jel to neka para da bi se ja smrzavao , izlazio iz kuce da ne bi trosio na grejanje , placao lekove kad se razbolim , kakva ludost :D

Ma da treba da placam mnooogo vise ne bi mi palo na pamet da izbijam iz kuce , da mucim ukucane na 15c da bi ja ustedeo .. Ja mislim da kad bi iskljucio grejanje , ne bi imao ispod 15c u stanu ili pak nesto ispod , tacnije ne bi ni morao grejati , sta kazes kakva usteda .. Mogu misliti kako cesto imas goste u kuci , verovatno ih postavis na verandu kad dodju , nikakva razlika , smrznu se ko p.... svakako :p

I koja kontradoktornost , imas para za bacanje cim imas net , a nemas deci za grejanje vec ih celicis jer ti tripujes da to tako treba i da bi ustedeo .. Ajd ti nama sedi pa preispitaj malo svoje stavove , imas za svoje hirove , fitnese , ali ne i za grejanje :)

Nexteen, ded malo pogledaj ostale Fitness-ove postove po forumu. :D

Nema vise . Otiso na dozivotni odmor.

Nije mi ni palo na pamet da pogledam , sad cu , mogu misliti kakve je nebuloze pisao :D

Ovo su toplotne pumpe za sisteme centralnog grejanja. Skupo. LG je preskup, imaš iste ili bolje performanse sa bilo kojom drugom firmom, i varijantom split sistema.

^Da, to i gledam jer hocu da grejem 5 prostorija (oko 110m2) pa mi je nekako glupo da u svaku posebno stavljam vazduh-vazduh inverter, busim zidove na 5 mesta itd.. Ili je to mozda bolja varijanta (zbog cega?)?

Koje su te firme koje spominjes, ja znam samo za Viessmann, a oni su cini mi se jos skuplji (a da li i bolji?)

Ako imas izolaciju onda razmislaj o ulaganju u TP , ukoliko nemas mislim da ti to nije pametan korak . TP vazduh - voda je mnogo skuplji od vazduh - vazduh tj klima , tacnije na tako malu m2 neisplativo .. Za upola manje love mozes uzeti inverter klime i pokrijes 110m2 , samo se postavlja pitanje imas li ti odvojen sat za tu avanturu i ako nemas koliko KWh potrosis na osnovne potrebe tj koliko ti ostaje do crvene zone ..

^Da, da, objekat je dobro izolovan inace se ne bih ni raspitivao o grejanju :)

Radi se o spratu privatne kuce gde se tek treba useliti pa sad resih da sredim i grejanje. Odvojen sat za samo grejanje nemam, bice jedan strujomer za taj stan.
Sistem Vazduh-Voda mi je interesantan jer se montira samo 1 spoljna jedinica

Zanima me kako su se pokazali Multi-Split sistemi Vazduh Vazduh u praksi? (valjda se tako zove kada je 1 spoljna jedinica a 2-3 unutrasnje?)
Citao sam temu, ali bih voleo da mi neko izdvoji TOP 3-4 brendova za grejanje ili brendove koji daju najvise za ulozeno-dobijeno
Koje brendove treba izbegavati?

Sistem Vazduh-Voda je dobar ako imas podno , ili pak predimenzionisano radijatorsko grejanje . Bolje je od vazduh - vazduh iz razloga sto nemas duvanja i lepo je rasporedjeno grejanje ali imas manji COP a kosta vise . Vazduh - vazduh MULTI nije los ali je SINGL bolja varijata , MULTI sem spoljne estetike tj jedna spoljna , nema ni jednu vise prednost u odnosu na SINGL , a skuplja je .. SINGL varijanta tj vise spoljnih je bolje jer , u razlicito vreme idu u defrost i ne oseti toliko pad temp , jace su a manje kostaju 4 SINGL od jedne takve MULTI sa 4 unutrasnje , i za nedaj boze ako crkne jedna spoljna imas ostatak tj nisi bez grejanja , spoljne su manje bucne .

Sto se tice inverter klima , preporuka su japanski proizvodjaci ( Daikin, Fujitsu , Mitsubishi , Toshiba ) , u Srbiji ti najbolji odnos ima Fujitsu . Za TP voda - voda ces morati sam da pogledas , nisam se nesto interesovao , ali opet je preporuka za neki od ovih brendova .

mickk

Aj ti nama prvo daj informaciju , za sta je uzimas , hladjenje i dogrevanje , primarno grejanje , koliko para si spreman da das za kupovinu , izolacija , stolarija , kuca , stan , m2 .. bla , bla , bla :)

Naviknite se da morate dati osnovne informacije jer nije lako preporuciti klimu .. Japanac uvek ispred svih , samo je pitanje imas li ti para za tu avanturu ..

Poslednja izmena:
hehhh mislio sam generalno ali hajde...

Stan na dve etaže dole 52kvm(dnevna soba cca 25-30kvm,dve spavaće sobe 5 i 10kvm),galerija ukupno 40kvm(tri prostorije).Izolacija spolja blok,8cm stiropor,grebana fasada,PVC stolarija,galerija(potkrovlje)Patos 10cm mineralna vuna,OSB ploče 18mm,20mm brodski pod,svi zidovi obloženi sa 5cm mineralne vune,prekriveni 12mm rigips pločama,krov(crep,folija,daska,15cm izolacija kamena-staklena vuna,folija,12mm rigips ploče).

Sad me konkretno zanima pomenuta klima i klime na tu temu jer mi je budžet jaaako ograničen...tj max je 40000k.Služila bi mi za grejanje/dogrevanje i naravno hlađenje tog donjeg dela stana...imam TA peć(za neverovati 2,5kW) koja se puni noću i sasvim ok drži toplotu do nekih -5 posle toga je problem,pada temperatura ispod 20 stepeni.

Konkretno zanimaju me kinezi jer imam gde da ušuškam spoljnu jedinicu tako da nije direktno na spoljnoj fasadi pa nema bojazni od zaleđivanja tokom zime(terasa koja ima napravljeno mesto za spoljnu jedinicu ispod krova) pošto sam negde pročitao da znaju na -5 da zalede i blokiraju.

Pa vidi da ti kazem , za 40k dinara tesko da ces naci neku kvalitetnu klimu , pogotovo ne kineza . Za oko 40k bi se opredelio bar za Gree inverter klima uređaj COZY GWH12MA K3DNE2L - 43k dinara .. Da budemo realni ni sa jednim se bas neces usreciti ali pre bih uzeo Gree od Vox-a .. Gledaj samo da dobro usmeris unutrasnju jedinicu , da duva tako da gura topao vazduh ka ostatku prostorija koje zelis grejati , ako to ne ureadis kako treba nijedna te nece ogrejati . I naravno trazi da ti vakumiraju sistem pre pustanja u rad , pod obavezno ..

E da, zaboravih da ti napomenem . To sto ti je klima na terasi ne znaci da nece lediti , moze da se desi da ce redje ici u deforst , ali samo mozda . Odvod klime najcesce hoce da zaledi ako imas lulicu i crevo povezano na odvod spoljne , zato vecina ljudi to skida da ne bi imala problema . To sto ti je klima na terasi znaci da ces morati da sredis nekako odvod i eto tebi problema cim krene ozbiljniji minus koji traje nekoliko dana . Moja preporuka ti je da ugradis grejac spoljne jedinice tj tacne i na taj nacin sebe resis muka oko odledjivanja tj smrazavanja .

E ljudi zanima me koju je najbolje klimu uzeti za hladjenje garsonjere od 25m2 (centralno grijanje radi odlican posao sto se grijanja tice).Dakle,sunce nikada direktno ne obasjava prozore i balkonska vrata tako da nije prevruce ni sada.Tri zgrade se grade u mojoj blizini tako da cim otvorim prozor ili balkon udje toliko prasine da je to nestvarno,pa bi i dobri filteri dobro dosli.Budzet 250e.
Da sumiram:
- dobra snaga hladjenja
-25m²
-250€

Za tu m2 je dovoljna 9-ka , a sto se tice kvaliteta filtera , e pa tu ti niko ne moze pomoci jer niko ne zna kakvi su filteri u svim modelima , to kao podatak nigde ne pise vec bi morala obici radnje i otvarati svaku unutrasnju jedinicu da vidis kako izgledaju . Sto tice kupovine ja bih tu odvojio tu 3 modela , najjeftinija varijanta ali sa 3g garancije Vox VSA7-09BE - 25.990 din , i provereni brendovi ali nesto skuplji Gree GWH09NB K3NNE 27.990 din ili Midea MS12F-09HRN1 ION (F5) - 29.990 din .. Svaka od navedenih ce rashladiti 25m2 bez problema , na tebi je da preseces sta ces uzeti ..

Nexteen, isprazni inbox.
Ja skupio 90% para LM ali strpicu se jos malo dok ne skupim za LU. Nameracio sam se.

sent from P9 lite

Uzi si LM, nije rampa za LU. Next će ti objasniti detalje. ;)

Za tu m2 je dovoljna 9-ka , a sto se tice kvaliteta filtera , e pa tu ti niko ne moze pomoci jer niko ne zna kakvi su filteri u svim modelima , to kao podatak nigde ne pise vec bi morala obici radnje i otvarati svaku unutrasnju jedinicu da vidis kako izgledaju . Sto tice kupovine ja bih tu odvojio tu 3 modela , najjeftinija varijanta ali sa 3g garancije Vox VSA7-09BE - 25.990 din , i provereni brendovi ali nesto skuplji Gree GWH09NB K3NNE 27.990 din ili Midea MS12F-09HRN1 ION (F5) - 29.990 din .. Svaka od navedenih ce rashladiti 25m2 bez problema , na tebi je da preseces sta ces uzeti ..

Hvala na brzom odgovoru.
Ali musko sam ;) ovo Dama je od Damjan.(izgleda da je bilo previse Dača i Daka u mom naselju xD)

SAJber

Ne znam koliko m2 zelis grejati , ne mogu se setiti svih podataka ako si ih i postavljao , ali ako ti LM pokriva ono sto ti treba ne razmisljaj i uzimaj . LU jeste extra uredjaj , prelep , greje za sve pare , jaci od LM ali i skuplji , razlika je oko 15k din izmedju ta dva uredjaja , pa ako gledas na ustedu izmedju ta dva modela , ona je toliko mala da bi ti trebalo bar 7g da povratis tu razliku . Pored toga , kod LU smo otkrili jedan mali , nekome beznacajan , ali ipak problem . LU model ume da proizvodi ovaj zvuk https://www.youtube.com/watch?v=e9GeYNV0PpE , tacnije spoljna jedinica , nije strasno ali ume da iritira ako je instaliran blizu mesta gde se spava , ne pravi ga konstantno vec ponekad i ne mozemo uhvatiti sta je to sto ga pokrece tj gde krece i gde staje . Inace klima jeste TOP, greje za sve pare , no na LM model nema te zamerke pa ako bi ti on radio posao , em ces ustedeti , em ces izbeci tu sitnicu , no dobices malo slabiji uredjaj , i malo ruzniji , sve ima svoje *** .. Znaci licno ja prdlazem LU samo ako imas neku poziciju koja je udaljena od mesta boravka bar 3m . Evo ovako , kod mene je instalirana na zid dnevne sobe , unutar terase tj lodje , ja sedim ovog momenta na 1.5-2m od nje , i ne cujem je kako radi , ali kad krene da pravi taj zvuk cujem ga , a ja picajzla pa mi sve smeta , nekome ovo ne bi smetalo , a kod komsije je instalirana na zid kupatila , u kupatilu se cuje ali u dnevnoj vec ne . Nemoj da mislis da te odvracam od LU , ako mislis da ti ipak treba jaca klima od LM uzmi je , ne razmisljaj , klima stvarno greje za sve pare , ali onda obrati paznju na instalaciju tj poziciju spoljne . Obrati paznju na snimak , spoljna se skoro i ne cuje kako radi ali se cuje taj zvuk , doduse cuje se malo jace na snimku jer zabijam tel uz klimu , ali to je taj zvuk ..

Obrisao sam inbox :)

dama97 sorry :p

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno