Devil umreces od muke sto nemas jeftino grejanje , to je tvoj problem , i ako ti zivis u kuci ne zive svi , daleko od toga . Moje iskustvo moze da znaci samo nekom ko imas stan tj slicne ili iste uslove kao kod mene , nekome moje iskustvo znaci , a tebi ne , i bas mi je drago zbog toga , vise ces se nervirati
Prestani da spamujes jer vidis da te niko ne .... ni 5% , kako sam sebi ne dosadis oko toga, jel vidis da to samo tebe pogadja i to samo iz razloga sto sam ti pobio svaku teoriju koju si ovde prosuo i jos gore ni od koga podrsku nisi dobio . Mora da je to tesko , shvatam te ja , ali okani se mene , nista time ne dobijas ..
OK .. Ako kome verujem to je djalf , dugo se znamo i znam kakav je , pa zato cu podrzati to da se moze hodati iako sam procitao na drugim mestima da od toga nema nista .
Nego , da se mi vratimo na temu , ako neces hodati po tavanu , batali stiropor . za cenu 5cm stiopora sa lepkom i mrezicom mozes postaviti 15cm mineralne vune , 3x jacu izolaciju , sedi , saberi i sve ce ti biti jasno . Ta vuna rasirena po najlonu , lako se moze pomeriti ako zatreba hodanje po istom , jedino ako tavan ne koristis za skladiste koje kakvog srnja , kao kod mojih i zeninih , ali ako ti je tavan cist , onda pici i pevaj . Ukoliko ne mozes , i moras lepiti stiropor , bolje je sa unutranjse strane jer ne grejes plocu bezveze , uzmi od 5cm neces se pokajati , ali , pre nego li krenes s lepljenjem dobro pripremi podlogu . Izderi sto ce da otpadne , izderi plafon srafcigerom ili ga onako sitno iscukaj cekicem do maltera , da ima lepak za sta da veze tj za zdravu podlogu . Premazi to lepo podlogom za krecenje da ubijes prasinu , polepi stiropor , po pravilu bi trebalo istirplovati , neku kazu ne , ja bi to istiplovao , i onda mreza itd .. Jako ti je bitna podloga , a tiple ne proprucuju zbog debljine stiropora , vec zbog mreze i lepka jer to ustvari daje tezinu a ne stiropor , uzmi u ruku 2-3 ili 5cm stiopora i videces da to i nije neka veika razlika , ali zato ti ide dzak lepka od 25kg za oko 4m2 ( komplet ) , ako je ravna podloga na koju lepis .
Ovo je OK ideja ..
Isto i kod mene, samo što sam ja od tavanskih vrata stavio daske po stiroporu, po kojima hodam po potrebi.
Fino rasporede težinu, mada se oseti da ispod njih stiropor radi, ali ne kao kada bih svom težinom stao na jednu tačku
djalf taj cvrsci stiTopor od 5cm je i drasticno skuplji od onog od 17gr , sto jos vise povecava debljinu vune naspram stiopora ..
Kluzo
Spoljna jedinica je dizajnirana da radi napolje , ako je uvuces u terasu , postavi je tako da , moze da uvlaci svez vazduh spolja , a da taj preradjeni vazduh izduvava ka napolje tj van terase .. Klima mora uvek imati dovoljno svezeg vazduha da bi imala odakle da krade toplotu ..
.