Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
HMZ kaze, -14 trenutno, 63% vlaznost vazduha u BG-u... Klime sljakaju kao sat, nema leda. Ovo bi trebalo da bude najgora noc tako da nema briga vise.

sent from P9 lite

Ja licno u dogradjenom delu stana (oko 21m2) imam vec vise od 7g obicnu Midea 12 klimu sa ugradjenim (kako majstor kaze) silikonskim grejacem spoljne jedinice. To je neka zica koju je on namotao oko bakarnih cevi u spoljnjoj jedinici, vuce 200w kad radi, a radi samo kad radi i kompresor. Za tu uslugu mi je uzeo tadasnjih 2000 dinara preko ugradnje. U tom prostoru se zivelo neprestano samo 2009/2010 i nije bilo problema, klima je izvlacila bar 23C konstantno.
Sinoc i jutros kada je temperatura bila -15 sam je isprobavo i radi bez problema. Inace taj deo ima spoljnu izolaciju od 5cm i PVC vrata i prozor.

Poslednja izmena:
Немам потребе да ми је ради цијели дан као јуче, Божић је, долазе гости, и мајка "нахањцала" ватру, ужарила се. Два шпорета на дрва су гријала, у стану је било 25 С.

Али послије нисмо ложили, па сам хтјео да ми температура не пада током ноћи. Нема потребе да ми ради цијели дан. Не вуче већу струју, гледао сам на мјерачу за потрошњу. :)

Poslednja izmena:
Ja se jutros probudio a klima ugašena. Ostavio sam je sinoć na sleep mod 6 sati. Nakon toga je trebala da radi normalno. Oko 5 ujutru je radila u sleep modu kada sam ustajao da idem u wc. Šta može da bude problem?

kluzo

vuce 200w kad radi, a radi samo kad radi i kompresor

S obzirom da je obicna klima , to bi otprilike znacilo da kompresor kad odemo u minus radi nonstop , pa klima trosi 200W vise konstantno . Dobro je da moze lepo da zagreje , doduse nije neka velika m2 ali dobro je ako moze .. Tvoja klima na grejanju trosi oko 1-3 - 1.5kw sa grejacem , i nekog ko bi tu m2 grejao sa 3x manje struje , onda to i nije neka sretna okolnost .

Hector

Nisam te bas razumeo , ostavio si je u Sleep modu , gde bi ona trebala da polako smanjuje temp grejanja za nekoliko stepeni ali bi trebalo da radi , a ti kad si ustao ujutri kazes da ne radi , kako mislis ne radi , sta spada u to tj kako se ponasa ?

Jesi li probao da je izvuces skroz iz struje pa opet ukljucis , mozda je poblentavila ?

Jutros kada sam ustao oko pola devet bila je ugašena. A kada sam ustajao oko 5 radila je u sleep modu. Negde oko 6 je trebalo da iz sleep moda pređe u aktivni auto mod međutim jutros sam je zatekao ugašenu.
Najnormalnije sam je tad upalio i počela je vrlo brzo da duva vreo vazduh.
Mene čudi zašto se ugasila?
Ovo mi je prva godina da se grejem na nju. Ranije je bila kod mog oca u stanu a od letos je kod mene, dobio sam je na poklon pošto sam prešao u novi stan.
Inače stan ima radijatore i kalorimetre ali po priči ostalih stanara računi za grejanje prošle godine su im bili i po 20.000 dinara.
Inače ova klima me bolje greje nego kad su mi uključena dva radijatora u stanu od tri a klima ugašena.
Ovaj model klime je u pitanju.
1ad7bfc23a4496e6367030bba05ff6ca.jpg

Slika stana
447fae0f32e29db42f50e87e73d39809.jpg

Poslednja izmena:
Sad gledam manual od tvoje klime , ti imas dve opcije sleep moda , jedna je cist sleep posle koga ona , zavisno od vremena koje stavis , se gasi .. I imas jos jednu opciju koja se zove Sleep + ON kad zelis da ti se klima posle odredjenog vremena ugasi , a onda da se upali u vreme koje je podesis .. Ko zna sta si ti podesio :)

Evo ti slike jednog i drugog moda ..

Samo Sleep * gasi se posle odredjenog broja sati

http://www.igreklik.com/slike/images/46759621035888284027.png

Sleep + ON

http://www.igreklik.com/slike/images/44040843105400151482.png

A evo ti ceo manual
https://www.mhiaa.com.au/index.php/component/edocman/?task=document.viewdoc&id=396&Itemid=

Poslednja izmena:
Hvala ti. Očigledno je da nisam imao predstavu kako sleep mod funkcioniše.

@Хектор

Ајде, ако ти није проблем, да појасниш мало то око калориметара и износа толиког рачуна за грејање. Грејање ради по цео дан или се у одређено време укњучује-искључује? Калориметри су на сваком радијатору?

Kalorimetar bi trebao da bude jedan po stanu a na svakom radijatoru termo glava kojom se reguliše temperatura

sent from SM-G900F

Trenutna situacija kod mene , razlika izmedju moje potrosnje i ovih na toplanu :)

Struja - jednotarifno brojilo - kwh = 9.5 din = 0.077 eur

Oktobar... - toplana 5686 din = 45.2e vs 594 din = 4.8e = 62.5kWh
Novembar - toplana 7704 din = 62.4e vs 1010 din = 8.2e = 106.3kwh
Decembar - toplana 9560 din = 77.4e vs 1800 din = 14.6e = 189.1kwh
----------------------------------------------------------------------------

Toplana 185e vs ja 27.6e klima je zakon ,)
Dosad sam usparao u odnosu na njih 19600 din ..

.

Poslednja izmena:
Mi se na poslu dogrevamo klimama, imamo centralno grejanje, a u mojoj kancelariji imamo dve klime, obe Vivax, jedna 12 jedna 18, koristimo samo ovu osamnaesticu, inverter. Ne znam koji je model tačno, ali za prethodnih par dana (6. 7. 8.) radila je maltene bez prestanka i ja sam jednom video da je odradila defrost. Deklarisana je za rad na -10 do 50, ali i ispod toga je radila bez problema. Pošto se samo dogrevamo, postizanje temperature svakako nije problem. Potrošnju ne znam.

Sto bi se merila po radijatoru? On valjda služi da toplana zna koliko si ukupno potrošio

sent from SM-G900F

Kalorimetar se stavlja ispred ulaza u stan i meri kompletnu potrosnju , a delitelj toplote se stavlja na svaki radijator i ocitava se daljinski bez ulaska u stanove . Zavisno od toga kako idu vertikale tako se i ugradjuje , kome vertikala ne prolazi kroz stan vec kroz hodnik moguce je staviti jedan kolrimetar ispred ulaza u stan , a gde vertikale idu kroz stanove stavljaju se delitelji toplote na svaki radijator pa se oni ocitavaju .

U stanu imam tri radijatora i na svakom instaliran kalorimetar. Svaki radijator ponaosob mogu da upalim odnosno ugasim (ventil sa podeocima od 0-5)
Stan ima 60m2 grejne površine.

Meni je ovo prva zima u stanu a po pričama ostalih stanara računi za prošlu godinu su bili strašno veliki. Nikome nije jasno kako se obračunava pojedinačna potrošnja. Prošle godine je bilo dosta praznih stanova pa se ukupna količina isporučene energije delila na manje stanara. Ove je situacija dosta bolja, većina stanova je prodata, pa mislim da takvih ekstremnih računa neće biti. Ja sam u Oktobru i Novembru koristio malo radijatore malo klimu a u Decembru većinski klimu.
Računi za struju su mi u oktobru i Novembru bili oko 3.400 a sad mi je stigao za Decembar račun od 4.900.
Za grejanje dobijamo račun sa dva meseca zakašnjenja. Pa sam tako do sad platio samo Oktobar i Novembar.
Za Oktobar oko 2.900 a za Novembar oko 4.000 plus struju koju smo koristili za grejanje.
Stan ima vertikale koje su uvek vrele nezavisno od toga dal su mi radijatori ugašeni ili upaljeni.

dbd48ef23de15d1982ccc2b5d7d84652.jpg

1f1bee2d036c64983fa3d45609f340a7.jpg

0f5616e08fa80750e53fa8a7b7e0932c.jpg

3d1f06814b5c98fc888dcbf3d20ad1f1.jpg

Poslednja izmena:
To ti je ok cena, očekuj za decembar/januar oko 10k za grejanje.
Tj zavisi kolika ti je temp u stanu?

Ja imam isti sistem i stan od 37kvm, najveći račun za grejanje bude 7-8k, za decembar/januar.

Mada je kod mene uvek baš toplo, celu zimu sam kratkim rukavima, znači cenim oko 25-6-7 stepeni..

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Nije ti to kalorimetar vec delitelj toplote ili ti razdelnik kako ti pise u manualu ..

Kalorimetar se stavlja ispred ulaza u stan i meri kompletnu potrosnju , a delitelj toplote se stavlja na svaki radijator i ocitava se daljinski bez ulaska u stanove . Zavisno od toga kako idu vertikale tako se i ugradjuje , kome vertikala ne prolazi kroz stan vec kroz hodnik moguce je staviti jedan kolrimetar ispred ulaza u stan , a gde vertikale idu kroz stanove stavljaju se delitelji toplote na svaki radijator pa se oni ocitavaju .

A-ha. Meni cevi za radijatore, u svakoj prostoriji koja ih ima, idu iz stana ispod preko mog stana u stan iznad, pa me zanimalo kako ide to sa jednim kalorimetrom, jer se sećam priča kao i tekstova, što iz novina, što iz internet članaka, da se kalorimetri postavljaju na svaki radijator pojedinačno za one stanove koji imaju vertikale, pa mi je unosilo zabunu.

Hektore, da li imaš još neke takse, namete, dažbine koje se tiču tih kalorimetara?

Računam da li bi se više isplatilo grejanje preko kalorimetara u odnosu na ovo dranje preko infostana.

U mesecima kada ne radi grejanje plaćam 1.150 dinara, neku fiksnu taksu. A sada plaćam to isto plus deo za grejanje. Inače stan mi je topao i kada su mi svi radijatori ugašeni, samo ove vertikale donekle ugreju stan klimu koristim za dogrevanje. Radijatori su mi u poslednje vreme skoro stalno zavrnuti. Računam da će mi ovako biti isplatljivije.

Pozdrav ljudi, da se umešam i ja u priču o klimama.

Imam klimu Midea MS12F-12HRN1-QC2. Imam ideju da je za sledeću zimu zamenim sa nekom Fujitsu invertorskom, pa me zanima da li je moguće ostaviti instalacije (cevi) od ove Midea klime, pošto ne bih baš da raskopavam pola fasade da bih zamenio te instalacije?

prashinar

Kod nas u Zrenjaninu nisam cuo da se neko usrecio sa kalorimetrima , cak sta vise .. I da , kod nas placaju mesecno ocitavanje toj firmi koja im j eugradila kalorimetre tj delitelje toplote ..

Speeder

Ovo je tvoja klima , jel tako , pogledaj promer cevi http://www.acs-klime.rs/midea-ms12f-12hrn1-qc2-f6-fairwind.html

Kod Fujitsua do 12-ke , od LLCC ulaznog ili standard LM modela , sve imaju cevi 6.35 / 9.52 , tacnije samo Fujitsu 14LM ima promer cevi kao tvoja klima . Kako sam ja nasao , tvoja klima ima promer cevi 6.35 / 12,7 , tako da sto se tice Fujitsua mislim da to nece ici , ni Daikin , ni Mitsubishi , Panasonic, pa cak ni Midea Mission ne moze da ide bez promene cevi , ako gledam klime do 80.000.. Znaci moras menjati cevi ako zelis uzeti neku kvaitetniju i bolju klimu :(

Promena cevi je baš baš poslednja opcija. :(

Koliko m2 i kako izolovanog prostora mislis , grejati ili hladiti ?

Ideja je da klimom grejem deo stana koji ima oko 40 m2. Izolacija je stiropor 15cm, PVC stolarija.
Inače, predviđeno je gejanje na električni kotao od 6kW.

Cevi i da su iste bi trebao da promenis, to ce ti reci svaki pravi majstor. Za taj prostor nista ispod 12LU modela, Nocria ili LT pozeljni.

Interesuje me preporuka za inverter klimu za grejanje jedne prostorije. U pitanju je soba od otprilike 17m2. Kuca u kojoj je nema spoljnu izolaciju, potkrovlje iznad je prazno i nezavrseno. Sama soba ima 2cm stirodura ispod laminata i po 3cm unutrasnje izolacije na 2 spoljna zida. Trenutno je unutra Alfa Plam 70cm sporet, ali svake trece godine mora da se kreci i to je prc. Otprilike kolika bi mi bila mesecna potrosnja struje u zimskim mesecima za grejanje ovog prostora na nekih 23C.\Dvoumim se izmedju 9-ke ili 12 ce.

Ovo sto ti rece djalf je tacno , preporuka je da su cevi nove , u najmanju ruku da se ociste sa specijama koje su za to napravljene itd .. A i sto se tice klime , ni 12LU a ni 12LT ne moze da instalirati , kod Fujitsua samo 14-ke podrzavaju taj promer cevi , znaci ili Fujitsu ASYG14LM , ili Nocria 14 ..A da ne kazem da si sa trenutno pozicijom cevi verovatno prinudjen na odredjeno mesto unutrasnje , a pozicija unutrasnje je bitna koliko i sam odabir klime .

Kluzo

Bas i nije neka preporuka grejati se sa klimom u neizolovanom prostoru , jes da imas tu nesto izolacija ali imas i dosta negrejanih zidova oko te sobe. Ako bi se i odlucio na ovo tebi treba najmanje 12-ka zbog lose izolovanog prostora , 9-ka tu ne moze da zavrsi posao 100% . Koliko sada placas plin za tih 17m2 , ako samo to grejes ?

Mora 12ica ako hoces grejanje.

Sent from the 7th edge of the 3rd world.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno