Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nisam to ja smislio , toplo , hladno , to stalno savetuju na TV-u , navodno lekari . Dok smo mladi verovatno nam ni koji qrc ne fali , mozda misle na starije :p
Kako god , sve je to stvar navike i nista vise , onaj ko je navikao na 21c njemu je to extra , isto tako onom u 27c .. Ja samo znam , da cim mi temp u stanu skoci na 24 i preko toga , postane zagusljivo itd , tako da smo ja i zena odlucili da nam je 23c skoro pa idealna temp .. I da , ja cele godine sedim u sorcu i kratkim rukavima , pa i sad , ali to vise mogu zahvaliti malim gubicima pa je temp stabilna , jedino mi bezveze kad zena cimne da sidjem dole da joj pomognem , a ja u sred zime silazim hodnikom u sorcu itd , bas mi bezveze kad me sretne neki komsija , verovatno misli koja ****** :)

Savetuju, jer nagla promena temperature moze da sokira coveka.
Opet, sve zavisi od osetljivosti, ali promena temperature generalno samo pozitivno utice na coveka, naravno normalna promena temeperature.
Opet, ne valja da iz termalnog bazena uskocis u sneg ili da sipas odjednom led na sebe leti, jer ce ti biti sok, ali ti stvarno nista nece biti ako se obuces u jaknu i sa 27c izadjes na 0.
Pogotovo je smesno pricati kako je to drasticna razlika u odnosu na to kada sa 21c izadjes na 0.

Ja oduvek imam zelju iz saune pravo u sneg, kažu da to rade ljudi iz skandinavskih zemalja. Kao za cirkulaciju je vrh.
Evo ni meni klima ne ledi ovih dana, ali ne curi ni dole na oluku kondenz, ne kontam gde je voda. :D

Sad kad udari -20 videcemo ko ce da ostane na klimu da se greje. Moja nema sanse da ne zaledi ali probacu. Ja preventivno upalio TA pec, bice gadno od petka.

sent from P9 lite

-20c je prognoza za planine, nize ce biti toplije.

Kod mene nece ici do -20c , mozda do -15c max , a bas bih voleo , nikako da istestiram klimu . Prosle godine je bilo 2 dana sa -11c tj prosecne temp su za taj dan ispale -8.5c ( 8.8kwh ) i -5c ( 8.2kwh ) , i tada sam imao te potrosnje za 24h .. Kod mene ce ovo proci bez ikakvog uzbudjenja , samo cekam da vidim koliko ce vuci struje na odrzavanju i nista vise .. Stan , ususkan i dobro izolovan , nema tu puno pameti :)

Која је функција sleep mode на климама? Занима ме и у гријању и хлађењу. Хвала :)

da se ustedi na energiji uz omogucavanje ugodnog sna... dakle, brzina ventilatora ce se smanjiti da ne bi proizvodio buku, a temperatura ce se u slucaju hladenja postepeno povecavati do +3 ( ili 2 kod nekih modela ) stepena u odnosu na podesenu temperaturu... isto i kod grejanja samo ide u -3...

Хвала пуно. :)

Kakav test za klime. Ima da se pretvore u kocku leda. :D
9be4bd719505f9cec82a823dbdc97a86.jpg

Za sada moja sljaka kao sat, ni najava od pojave leda, ni mrvica. Prosli put je na -5 zakovala, nisu se rebra videla od leda. Sada izgleda nema vlage pa nema ni problema sto me jako raduje. Mislim da ipak nece biti problema.

sent from P9 lite

Kada su veci minusi obicno nema vlage, jos i vetar duva sad sto dodatno susi vazduh.

Kod mene -10c , duva vetar , klima samo fercera , slabo ide u defrost , a i kad ode kratko traje , izmenjivac suv .. Klima potrosla tacno 3kwh za 9h rada preko noci , ili ti 333w/h , unutra 23c ..

Nisam ovo ocekivao ali klima mi radi kao sat. Bzvz sam se naplasio one nedelje pre Nove kad je bila ona silna vlaga, mislio sam da nema sanse da se ogrejem ove zime na klimu. Tek sada vidim koliko je onda bilo vlazno. Sljaka klima najnormalnije.

sent from P9 lite

Srecni praznici svima!

Evo skice mog stana sa oznacenim kvadraturama prostorija.

Posto zivim u Podgorici, potrebno je i grijanje i hladjenje podjednako.
U buducnosti je u planu spajanje dnevne sobe i balkona.
Molim vas za preporuke... 2x Fujitsu 12 luca, raspored...Pogledajte prilog 218802?

Клима шљака одлично на -4,5 С. Само је једном имала дефрост у 3 сата рада. Пошто су сада мразеви на југу уз јадран, баш нам је дошао Сибир, да ли клима "воли" да је сув ваздух напољу? Влажност је само 28%, и због тога мање иде у дефрост, него да је иста температура, па чак и мањи минус (-1 С) а да је влажност 75%? :)

Poslednja izmena:
Mala vlaznost i klime samo pevaju , kazite hvala bogu da je tako :p

A sto se moje situacije tice , u 23.30h zabelezio podatke , u zadnja 24h , max temp -7c a min -12c tj trenutno , klima potrosila 8.9kwh , temp u stanu ne ispod 23c , na ovih -12c klima trosi na odrzavanju 380w kao sto se da videti ..

55276499401727194013.jpg

81887446340325045844.jpg

k_bozon

Komplikovaniji raspored prostorija nisam nikad video :D
Ti planiras da uzmes 2x 12LU ako sam dobro razumeo , no s obzirom na raspored ne znam koliko je to izvodljivo . Daj mi na PM baci neke linkove prodavnica kod vas u CG , da vidim koje su cene klima , i da vidim koje su ti opcije .

Koliko para mislis da das za kupovinu klima , bez ugradnje ?
Imas li kakvu izolaciju , kakva je stolarija , i koji je najveci minus koji imate preko zime ?
.

Poslednja izmena:
Da, raspored...

Planirao 2x12, u dnevnoj sobi (za dnevnu sobu i kuhinju) i malom hodniku (sobe, wc i kupatilo), a kasnije 9 u sobi od 11 m2 koja sada nije prioritet (za tu sobu i hodnik). To ovako na prvo razmisljanje.

Temperature od -5 do +40, minus je svega nekoliko dana.
Stan je u pitanju, zgrada bez izolacije, samo klasicna gradnja, cigla.
Polozaj stana je dobar, u sredini zgrade, stolarija promijenjena za PVC. Prozori su jako veliki, od zida do zida, citava sjeverna i juzna strana.

Volio bih da vidim koje je optimalno resenje, novac ce se naci

Tu nista ispod 12LU + kasnije jedna 09LLC ili ako mozes da nadjes 07-09LEC bilo bi jos bolje. Cene su vam malo jace nego kod nas, LU model je oko 92k tamo a ja sam je letos platio 85000 u Srbiji. Nije neka razlika. Ipak je u pitanju zgrada a ne kuca, samo ne znam koliki su ti gubici na tim staklenim povrsinama. Inace ti treba po 100W na m2 toplotne energije solidno izolovanog prostora. Bez izolacije racunaj nesto vise.

Da li je ko probao Vivaxove invertere, oni su u principu najjeftinji inverteri na trzistu a majstori koji ugradjuju Vivax brend uglavnom ga hvale.
Naprimer ovo je najjeftinji model 9-ka za nesto vise od 260e moze se naci.
http://www.computers.rs/klima-uređa...um=eponuda&utm_campaign=direct_link&code=06a1

A sto se tice temperature u stanu hmmm, koliko se secam iz skole da se sobna temperatura racunala kao 20C (nekad i 18C). Negde sam procitao da za svaki dodatni stepen ugrejanosti treba potrositi dodatnih 7% energije (ne secam se da li se misli na temperature preko 20C ili uopste). Licno mislim da veca temperatura obara imunitet organizma usporavanjem metabolizma.

Poslednja izmena:
Kako je ovo kod tebe zjbno :D

Sa 2 klime to ne mozes pokriti , a pitanje je da li mozes i sa 3 , problem je ta jedna manja soba od 8.6m2 , da li bi nju mogla pokriti klima iz ove sobe od 12.6m2 to ne znam , ali ako bi uspeo u tome onda mozes sa 3 klime . A da budemo realni stvarno je glupo staviti klimu u sobu od 8.6m2 , jako je mala , a opet ako ima dosta stakla ... Ja licno bih uzeo ovako , za dnevnu sobu Fujitsu 12LM , a za ove dve vece spavace bi uzeo 12LLCC , usmerio ih kako je ovde i ucrtano http://www.igreklik.com/slike/images/39450797433076675288.jpg , s tim da ta u dnevnoj ne mora biti na toj poziciji vec bilo gde a da ti ne smeta kad duva, a i ako ikad i zaskripi u toj maloj sobi ubaci bilo kakvu grejalicu , ali lako je moguce da ti nikad nece zatrebati , pogotovo ako je stvarno koristis samo za spavanje .. Nemas ti tolike zime da bi morao pucati velike pare za klime , a zasto 12LLCC , jer se pokazao extra cak i na -15c a kamoli na max -5c , i jos na to , ima dvoredi izmenjivac za razliku od 09LLCC i 09LM modela .. Iako je LU lepsa , jaca , i bolja po karakteristikama , mislim da nema potrebe da se toliko zaleces , ali i mozes ako bas nju zelis , znaci ovo ti je po meni najjeftinija varijanta a i mislim i narealnija . Da ali kod vas ima da se uzme Fujitsu 12LLCC , to moras sam proveriti , ali za LM znam da ima .. Aj ti malo proveri sta se moze naci i za koje pare pa se javi , gledao sam na ona mesta ali imate slabu ponudu :(

Inace uvoznik za Fujitsu kod vas je Viacom i mozes ovde [email protected] postaviti pitanje , cene u CG itd .. Pitaj nek ti posalju cenovnik 09 - 12 LLCC , 09 - 12LM , 12LU modela .. Mozes pogledati i Mitsubishi ako je povoljniji , pandan ovih klima od Mitsubishia ti dodju :

Fujitsu LLCC = Mitsubishi HJ --- ulazni modeli
Fujitsu LMCA = Mitsubishi SF --- standard
Fujitsu LUCA = Mitsubishi EF - s tim da je EF ****** klima .. --- visok COP , dizajnerski

Ako ti treba jos neka inf i savet pucaj .. Djalf je malo skeptik zbog tih stakla , zato je garant odmah pucao na LU modele , ali ja mislim da ce ti ovo raditi posao jer si u Podgorici , sve preko toga mislim da je bespotrebno ..

Nemoj razmisljati o Vivax inverterima , ako vec zelis da uzmes nesto a da nije iz 1 klase , onda pogledaj da li mozes naci Midea Mission MSMBBU-12HRFN1QRD0GW , kazu da nije toliko los , ali tek je nov medju korisnicima pa se malo ogradjujem ..

Poslednja izmena:
Hvala na sugestijama!

Pogledacu detaljnije u ponedeljak sta ima u ponudi, cijene itd...
Napravicu neku skicu pa se javljam.
Problem je pozicija klime u velikoj spavacoj sobi zbog montaze.

O parapetnim jedinicama da ne razmisljam? Vidim da su drugaciji modeli, kakve bi bile prednosti za to kod mene, ako ih ima?
Da, i skuplje su...

Uzimao bih samo provjerene proizvodjace, radije jednu po jednu jedinicu nego nesto losije.
Uvijek se prevarim kada pravim kompromis oko takvih stvari.

Poslednja izmena:
Srecan Bozic!
obecao sam da javim svoja iskustva,mozda ce nekom biti od koristi.

Postavljena FUJITSU NOCRIA 14 blago receno uragan od inverter klime!vredi bukvalno svaki evro koji je placena a cifra nije mala.
trenutna temperatura u mom delu Beograda je oko -15 a temperatura u nekih 50 m2 koliko trenutno greje je 20C,ja sam sa ovim prezadovoljan uzimajuci u obzir niz faktora i gubitaka kojih trenutno imam.
Potkrovlje iznad mog sprata nema apsolutno nikakvu izolaciju!!Spavace sobe se slabo greju nekim konvektorskim grejalicama po potrebi.Na spratu ispod postavljen Mitsubisi koji isto odlicno odrzava nekih 20C na nekih 30m2.
Hodnik i stepenice se trenutno nikako ne greju tako da su i unutrasnji zidovi stanova hladni.

kako su Next i Djalf rekli Nocria je zver od klime..kada pustim opciju FAN na max i kad joj se otvore celjusti pocne nenormalno u velikim kolicinama da izbacuje topao vazduh tako da je uvek drzim na nekoj sredini jer sam i sa 20c prezadovoljan.
etazni kotao na drva i ugalj na -5 nije uspeva da mi zagreje pomenuti prostor ni 16C u proslosti.Juce sam ga samo malo zalozio na nekih sat vremena da malo rasteretim klimu i odmah je temperatura skocila na 23C.Ovo su stvarno extremne temperature trenutno i stvarno mi je drago da je to odlican test za Nocriu.Kod spoljne jedinice koju inace UOPSTE NE CUJEM nema nikakvog leda,redovno radi defrost koji ja i ne primecujem.Majstori su skinuli lulicu i sve se cedi u korito na terasi tako da nikakvi grejaci ne trebaju.
mogu samo da zamislim kada temperature budu iznad nule kakvu cu saunu imati u dnevnoj sobi i kuhinji ako ona na -10 do -15 ovako radi.Ustvari ako sam dobro shvatio Nexta i Djalfa njoj velika vlaznost smeta a ne minus a to vec ne znam kako da ispratim..(verovatvo u jutarnjem programu:)).Mada kako su prodavci rekli i sto je veci minus kapacitet klime opada.Da li sam u pravu?
Sledece zime postavljam 09LU model u dve sobe i ja sam sprat resio od 80m2.
ovim nacinom grejanja sam prezadovoljan.Ne znam utrosak struje ce biti za mesec dana..ali sam malo pratio i el.brojilo i potrosnja je bila stvarno mala,plus da se

Nema lose klime kod Fujitsua , samo bolje , i bolje , i tako dokle para imas :D
Nemoj da mislis da ako je LLCC ulazni model da to tebi nece raditi posao , samo opusteno . Ne znam nikoga ko ima paraptetne klime , niko ih nesto i nepreporucuje zbog cene . Ja sam hteo u pocetku da ti predlozim da uzmes MULTI sistem za te 3 male sobe , a da za tu dnevnu i kuhinju uzmes Fujitsu 12LM , no ne bih da te trosim pa iznalazim najjeftinija resenja . Kad bi imao tu MULTI , jednu spoljnu i 3 manje unutrasnje , mogao bi uraditi u toj vecoj spavacoj instalaciju gde zelis , tacnije mogao bi u svakoj prostoriji stavljati klime gde zelis jer bi tako sigurno grejale ceo stan . A za tako nesto predlog bi bio ..

Fujitsu spoljni multi inverter AOYG18LAT3 za 3 unutrašnje jedinice , spoljna ima snagu na grejanju 6.8kw , a za unutrasnje uzmes 2x 09LM + 1x 07LM najmanja soba, i dnevna soba Fujitsu ASYg 12LM i to je to .. Proveri cenu i za ovo ako ih vec budes cimao .. Ovde bi imao max komfor , poziciju unutrasnjih biras po svojoj volji tj da ti ne duva iznad glave , mozes zatvarati vrata po potrebi itd ..

kicabo

Svakoj klimi opada kapacitet sto je hladnije napolje , tvoja klima moze da izbaci 5.74kw na -15c uz max izduv po specifikacijama .. Ne moras ti znati kakva je vlaznost napolje , znace klima , cim vidis da krene u defroste znaces zbog cega je jer je jedan od uslova za to velika vlaznost , izmenjvac hladan , stvara se inje tj led , i eto tebi defrosta ..

Kod mene je trenutno -7.8 C, ovo je inace skoro oboren rekord u Trebinju iz 1969 godine kada je bilo -8.1 C.
Klima mi nije radila danas. Sada sam je ukljucio, coldstart bez problema i na -8 C. Sinoc za 7 sati rada od 00-07h potrosila je 4.2kw na 21 C. S tim da nijednom nije otisla u defrost, jer je napolju bura, i vlaznost je svega 22%. Osjeti se razlika kada grije sada na -8 C, i npr normalno kada je +5 C ili vise.
Ali opet grije odlicno. :)

Za 24h sam potrosio 10.4kwh sto je za mene novi rekord , sinoc u 23.30 je bilo -14c , najvisa popodne -10c , i sad je -16c , unutrasnja 23c .. Sad sam na kratko izluftirao , moja bljuje toplotu , nema zezanja kod Fujitsuuu ..

Ma bitno da te greje i da si ti zadovoljan , to je poenta cele price o klimama ...

Upravo to je poenta. Ma samo neka sljaka. :)

Mir Boziji, Hristos se rodi.
Srecan Bozic! :)

PS> Inace isti nam je mjerac. :D

Ne znam zasto ljudi gase klime kada je spoljna ispod nule? Tako ce vam biti veci racun. Smanjite temp i izduv, ne gasite.

Pa ja npr gasim jer u toj sobi spavam, a ne može ispod 16C. Ne treba mi vise od 12-15 gde spavam.
Voleo bi da mogu i u hladnijem prostoru da spavam, ali nema šanse, ne mogu da se opustim. Ovaj dušek od memorijske pene ladan ko zmija zimi.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno