Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne znam sta da ti kazem osim svaka cast :)

Jednu stvar ne treba zaboraviti. Nexteen živi u stanu sa samo jednim spoljnim zidom.

Grejanje jeste zapravo "nadoknađivanje toplotnih gubitaka". Ogromna je razlika između stana koji sa 5 strana (od 6 mogućih (plafon, pod, 4 "vertikalne" strane)) ima komšije koji se takođe greju, i kuće koja od 6 strana, na svih 6 ima gubitke toplotne energije, manje ili veće.

Imam prijatelje koji žive u jednoj od zgrada sa individualnim merenjem energije za grejanje na svakom radijatoru (kalorimetri). Kada odlaze od kuće na duže, idu na zimovanje npr, zavrnu sve radijatore. Kada se vrate, 10-ak dana kasnije, temperatura u stanu ne padne ispod 15-18C, čak i kada su napolju ozbiljni minusi. Njihovi kalorimetri u tom periodu izmere potrošnju 0. Ali i oni imaju samo jednu spoljnu stranu stana. Sve ostale strane su prema komšijama, koji imaju bar 22-24C.

Dakle, pored novca koji trošimo, za ozbiljne analize treba znati i koliko zapravo toplotne energije trošimo, bez obzira kako je proizvodimo. Inverter toplotna pumpa proizvodi najjeftiniju toplotnu energiju. Ali Nexteen još može i da zahvali malom procentu spoljnjih površina svog stana (plus još dobroj izolaciji te jedne spoljne površine). I da se greje na čistu el. energiju, TA peći npr, plaćao bi manje nego full cena toplani.

Za individualni objekat (kuća), za umereno dobrom izolacijom, inverter klima lako može biti nedovoljna. Tu se mora ići na toplotne pumpe sa drugim sistemima spoljašnjih medijuma za grejanje, voda ili zamlja.

Poslednja izmena:
@nexteen
Grejem 52 kvadrata, izolacija demit osmica, stolarija pvc, sve je relativno novo,2013 je renovirana kuća.

Sent from my Redmi Note 3

Na trecem sam spratu, stan je orijentisan Zapad-Jug, 75m2 (grejna povrsina) iznad i ispod mene ljudi se greju regualrno na centralno dok pored mene stan je iskljucen sa CG i koriste se TA peci. U celoj prici najproblematicnija mi je spavaca soba, koja ima 2 spoljna zida (Zapad-Jug) i preko leta to je pakao, a sad zimi sa CG temperatura ide maksimalno do 20 stepeni sa sve racunarom koji je po ceo dan upaljen i PVC prozorom koji sam u Oktobru ugradio, pre ugradnje PVC prozora temperatura je isla do 18 stepeni. Sama zgrada je radjena 90-ih, spolja ima neku kakvu takvu demit fasadu, cini mi se da je petica. Generalno najveci problem stana je stolarija iliti prozori koji su totalno rasuseni i koje planiram Boze zdravlja na prolece da liferujem i ubacim plastikanere. Kada dune malo jaci vetar prozori pocnu da zvizdjukaju sve u 16 :) Kada je vetrovito temperatura se spusti i 2-3 stepena u odnosu na dane kada vetra nema. Moj neki plan za sledecu godinu je da se iskljucim sa CG, komplet ubacim PVC/Aluminijumske prozore, odradim stiropor sa unutrasnje strane na spoljnim zidovima, uzmem 2 ozbiljnije klime i vozim tako, cilj mi je da ostvarim 23-24 stepena u svim prostorijama.

NShappy

Sve sto si napisao za mene si u pravu , zato sam i okacio specifikacije stana da znate sta je i kako . Ja imam jako malo toplotnih gubitaka i zato je moja potrosnja mala , jedan spoljni zid , i tavan su izolovani , mozda je moglo i bolje to da se izvede ali eto kao sto se vidi , nema potrebe . No ovo za kuce nisi u pravu , ne ukoliko neko ima izolovanu kucu sa dobrom stolarijom , ali ako nemate izolacije , bolje ne pokusavajte . Znaci uslov za dobro i jeftino grejanje klimama je , dobra izolacija , stolarija , dobar raspored prostorija i ne previse m2 zbog crvene zone . Znam gomilu njih koji su u kucama i greju se na klime , naravno ne na ovom vec na drugom forumu tj forumima .. Da imam TA pec , ja bi se grejao za max duplo vise para , znaci za nekih 100e po sezoni , ovo kazem jer ima likova u ulazu koji se tako greju , pa ako je to 12000 , pa nek je i 15000 din , nije 56000 din koliko su platitli ovi sto se greju na toplanu .

ChobbyNS

Kad preporucujemo klimu , recimo 12-ku , japanca , mi kazemo da je ta 12-ka dovoljna za 30-40m2 , ali pazi JAPANAC , 60-70.000din , ne neka neproverena klima . Nekad to moze biti vise a nekad manje , zavisi od samog prostora , stan , kuca , izolacija a i navike ljudi . I na to sve , ako gasis klimu tj ne drzis je konstanto upaljenu da odrzava zadatu temp , zaboravi na grejanje tj da ce moci tako lako da nadoknadi izgubljeno . Nazalost tvoja klima je ocigledno slaba za tvoje potrebe , ali je mozda mozes koristiti da zagreje bar pola te m2 ..

nexteen, siris dezinformacije.
Ne grejes se ti na klimu nego na kombinaciju grejanja od komsija (koji su sa svih tvojih strana) i plus ta tvoja klima.
Neces da placas fixni deo centralnog a ovamo iskoristavas toplotu sto dobijas od komsija.

Ovo znaci da direktno iznosis neistine i obmanjujes forumase da se samo grejes na klimu.

Kao sto je NSHappy rekao, kada iskljucis sve radijatore u kuci i ostavis da se grejes na komsijinu toplotu tebi temperatura nece pasti ispod 15c.
Evo ja sam upravo napravio garazu od 30m2 sa 8cm izolacije koja se jednom stranom naslanja na moju kucu i temperatura ne pada ispod 7c kada je napolju -6c a u garazi se ne greje, mogu zamisliti kada si sa 5 od 6 strana okruzen sa ugrejanim stanovima.

Tako da na tu tvoju racunicu treba da dodas 6 meseci po 1700din fixnog sto ti je jos 100e iliti 3x vise od onog sto si lazno prijavio da se grejes.
I opet pored svega toga ti se kvarno grejes jer ce tvoju kradju toplote da plate tvoji susedi u zgradi, tako da smanji malo reklamu za tvoj servis i prodavnicu fujitsu klima i kolege forumasi nemojte da padate na ove lagarije i price za malu decu da on prezivljava celu sezonu sa 46e.

Devil ..

Kao i uvek dodjes , prospes gluposti i povuces se .. Svako ko zivi u stanu je u slicnoj je situacija kao i ja , pogotovo ako je u stan ulozio i sredio izolaciju i stolariju . A onda , za tvoju informaciju , cura ispod mene nije prikljucena na centralno i greje stan na jednu TA pec , po ceo dan nije kuci i retko kad je i vidim u zgradi , iznad mene je tavan , a od okolinih zidova koji se greju imam dva , cak ni cela dva . Na ovoj slici http://www.igreklik.com/slike/images/36005350258100913035.jpg , zelenom bojom su oznaceni zidovi koji se naslanjaju na one koji se greju na centralno . Tako da , ako bi gledao m2 zidova , plafona i poda , ja sa toplanom nemam skoro pa nista tj 1/8 ili i manje . E sad , da nemam da grejem spoljne zidove , ni to nemam tj imam samo jedan . Toliko o tom misticnom grejanju na toplanu :)
Za tvoju informaciju , u ulazu postoji 5 stanova koji su se ili iskljucili ili nikad nisu uvukli grejanje a toplana im ne salje nista , verovatno jer nema sta ni da naplati ..

I evo , ovde imas k1z4 , kod njega u ulazu se iskljucilo par ljudi , i placaju fix deo 2250 din za stan od 75m2 , ali njima prolaze 2 certikale kroz stan + cevi koje idu od vertikala do radijatora tj gde su cepovane , dok kod mene nista ne ulazi u stan a salju mi 1700 din , znaci u isti kos su stavili bilo koga ko se iskljucio od kad je uveden tarifni sistem naplate , imao ti cevi u stanu ili ne . I naravno da im necu placati , sad se jurim sa izvrsiteljem tj moji advokati se jure , pa videcemo kako ce se zavrsiti .

Za nekoga ko ima stan , moje iskustvo moze da mu znaci , za nekoga ko ima kucu nemoze , to bi i ****** shvatila , samo ti to moras nacrtati jer mislis da su ovde nepismeni ljudi .. Jesam li ja krio neki podatak , nisam , hoces broj gaca , mozda ti i to treba , svasta cu jos od tebe doziveti ovde . Vidi , ja mogu i ne moram da ti svidjam , ali nemoj da ides uz , imas gore sve sto te ineteresuje , pa ako ti ni EPS racun nije dovoljan , onda ti ja ne mogu pomoci .

Kako god , ajde se ti malo saberi , nije ti prvi put da ovde prospes neistine i kad te poklopimo ti se povuces . Ljubomoran si ili sta , nemas para za dobru klimu , bas te zalim :d

Poslednja izmena:
Ne mora sve da izađe na svađu.

Nexteen kod sebe kući, dok drži otprilike istu temp. kao i komšije, niti prima energiju od njih, niti je daje. Dakle, greje samo svoje gubitke.

Problem isključenja sa toplane, dok stanovi oko nas i dalje jesu na toplani, jeste pravni i tehnički problem koji nije lako sagledati. Samo jedna od tekovina SFRJ kolektivnog računanja svih mogućih troškova. Problema oko toga se nećemo rešiti decenijama.

NShappy

Bravo majstore , sve si shvatio onako kako sam ja i prikazao .. I nema ovde svadje , bar ne dok se on ne pojavi , i nije mu prvi put da provocira a nema blage veze sa tematikom .. Za razliku od kolega sa drugih foruma , koji se greju iskljucivo sa japancima , ja sam spreman da cujem i druga misljenja , recimo da se neko greje sa Midea Mission modelom , znaci nisam izricit ali volim siguricu .. I sem japanaca na Gree jos i gledaju blagonaklono , ali eto , nisi dobro procenio svoje gubitke i klima ne radi posao , ali da je krenes koristiti na manju m2 , mozda bi se i iznenadio .

Nije neistina ovo sto nexteen prica ali velika je razlika kada je stan otvoren i kada je ususkan medju ostale stanove. Dok je moja zgrada bila puna bilo mi je mnogo lakse da se ogrejem. Stanovi ispod i iznad su se grejali, stan pored takodje. Moj stan je sa 3 strane otvoren btw. Kada su ti stanovi igrom slucaja ostali prazni godinama grejanje je bilo daleko teze., tj. mnogo mi je vise struje odlazilo. To su neke stvari koji vlasnik stana mora da racuna, nisu svima isti uslovi i ne mogu svi stanovi da se porede. Suvise je promenjivih u prici da bi jednacina bila tako jednostavna.
Upravu su i NShappy i nexteen, svako za svoj slucaj.

Ja pored spoljne imam i unutrasnju izolaciju ali nisam uspeo da uzmem PVC ove godine. To je u planu pa kad dodje na red. Ali opet, stan mi je otvoren sa 3 strane, malo je teze za zagrejati :(

BTW, klima mi se odledila, radi ko zmaj kad nije mnogo hladno. Radi mi TA pec.

Prvo nexteen se ne greje na klimu nego se dogreva sa istom.

To sto je iznad njega tavan nista ne znaci jer toplota ide ka gore, tj. on se najvise greje od stanara ispod njega (nebitno sto cura ispod njega ne greje, mada TA pec se puni celu noc i ceo dan duva tako da ona greje ceo dan),
u prevodu on prakticno ima besplatno podno grejanje.

On sa nekih 15-16c koje ima od komsija dogreva do 23c sto znaci da mu klima dize samo 7-8c.
Dok neko ko ima kucu sa izolacijom ima recimo 3-4c kada ne greje i on mora da dogreva 20c do tih 23c, znaci 3x vise potrosi od nexteen-a.

Zamisli sada kada bi svi u zgradi videli kako se on snasao i onda se vecina iskljucilo i recimo da na svakom spratu ostane po jedan stan koji je prikljucen na toplanu.
Sta bi tada bilo ?
Pa ovi sto su ostali bi morali da placaju stvarno grejanje plus za one sto su se iskljucili i pasivno se greju,
a ovi sto su se iskljucili bi placali samo fixni deo koji je odredjen na nivou opstine, a ne za tu zgradu gde zive.

@ NSHappy,
naravno da nije isto kada si okruzen toplim stanovima i kada imas kucu koja nije naslonjena ni na jednu zgradu i gde vetar siba sa svih strana.

Poslednja izmena od urednika:
Devil

Jel vidis da si usamljen u svojoj prici , isto kao i prosli put , daj ne zamaraj raju sa glupostima , lepo sam ti rekao da ne pojmis o cemu pises , vec si jedan od smaraca koji se greju za velike pare , pa ti bale cure kad vidis nekog ko se greje za sitnu lovu . Da ja sad ugasim grejanje , imao bih u stanu , ma ne znam koliko ali bi rado probao no od dece i zene ne mogu , ali eto nek je tih 15c kako je neko spomenuo , znaci od tih 15c do mojih 23c ja moram grejati i odrzavati . E sad , to sto ja imam srecu da nemam gubitke , to je moja sreca i povoljnost , a da ne grejem smrznuo bih se .

Kada bi se svi iskljucili ne bi bilo bitne razlike , moze da se desi da bih imao vecu potrosnju u slucaju da stanovi koji sada oko mene greju na oko slicnih 23c , spuste temp na 20c jer im je sta , skupo grejanje , ko ce ih znati . E tad bi ja njih grejao po tebi iako oni od ta 3c ne bi imali nikakav skok temp u stanu , ali ako zadrze slicnu ili istu temp , za mene nikakvih promena ne bi bilo . A sto se tice ribe koja zivi ispod mene , kod nje u stanu uopste nije tako toplo kako bi ti voleo , ona nije po ceo dan kuci i nema potreb da joj pec duva , mozda kad dodje ukljuci po potrebi . E sad zamisli jednu TA pec koja samo nesto zraci , a svu toplotu odozdole , od onih koje se greju na tu tvoju toplanu ona pokupi a ne ja . Nekad davno bila je udata , tad su grejali stan isto na struju ali je grejanje bilo kako valja , nisu stedeli , u sred zime sam isao bos i plocice su bile TOPLE , dodji sad kod mene da vidis kako su tople :)

Evo ja sam zvao mog Zrenjaninca da dodje i navrati , vidi kako klima greje na klimu , nema tu zablude nikakve . Cela teorija zavere je ta sto sam te pokopao u tvojim ranijim komentarima vaznim za klimu i sad ne mozes da me svaris . Ali eto , i sad nemas podrsku jer ljudi prepoznaju , kad ga vide :)

I da , za tvoju informaciju , a videcemo kako ce se na kraju zavrsiti . Besplatna pravna pomocu sudu tj sudsku pomocnik kod koga sam bio na savetovanju pre nego li sam angazovao advokate , kaze da , to indirektno grejanje koje ti i toplana zelite naplatiti , zakon kao takve ne poznaje i da je samo moja sreca i povoljnost sto je tako kako je tj sto sam okruzen sa stanovima itd . ON kaze da , ko kaze da oni tebe greju , sta ako je kod njih hladnije nego kod tebe , mozda ti njih grejes , i na kraju , jel i sunce trebas da platis jer ti greje zidove . Angazuj ti bilo kog advokata koji ce da te besplatno zastupa i po njemu ovo dobijam bez po muke . No Srbija je ovo , zemlja lopova , nepravde i sve je moguce , zato cemo sacekati da se ovo zavrsi pa cete cuti sta i kako ..

Evo sad mi upalo u oko , ti tvoji smajliji te sasvim lepo opisuju , djavolak koji bi da pdjbva raju i uziva u tome , nista vise ..

.

Poslednja izmena:
Da li treba inverter klimu gasiti tokom noći dok spavam ili ne?
U stanu imam tople cevi po vertikali i radijatore sa kalorimetrima koje slabo palim.

Ja je nisam gasio, noću je jeftina struja pa je ušteda praktično nikakva, doduše ne znam kako se računa kad imaš jednotarifno brojilo.

Sent from my Redmi Note 3

Jendo pitanje, letos sam kupio daikin klimu 12000btu za grejanje nekih 40 kvadrata i grejala super nikad temp preko 27 nije stavljna, i u nedelju je nestala struja na nekih 5-6 sati, i od tad poprilicno slabije greje, hladnije je u stanu nego pre toga, mnogo cesce ulaazi u defrost i majstori kad su postavljali su malo losije stavili crevo od odvoda na spoljnj oj jedinici tj islo je vodoravno i izgleda da je ona bila puna vode tj nije mogal da otice pa kad je nestala struja zamrzlo se na dnu klime spoljne jedinice i to ima debeo sloj, da li to utice na salbije greje i imam utisak da bolje greje kad je podesena na 25 stpeni nego na 30 i da jako bitna razlika mnogo je postala bucna spoljna jedinica, nikad se nije cula, sada je cujem u kuci kad ja malo mirnije a napolju kad se izadje kao agregat radi. Neki savet

Inverter klimu neki gase a neki ne , njena potrosnja je toliko mala da se postavi pitanje da li ima svrhe , preko noci ti se ohladi prostor pa onda klima ujutru treba jurisati da to nadoknadi , jos ako imas jeftinu struju preko noci , onda nema potrebe ni da razmisljas o gasenju , cak sta vise mozes je tajmerski podesiti da se ujutru u 5h polako zaleti i dok traje ta jeftina ugreje stan , posle smanjis i to je to . Ja moju upalim kad krene grejna sezona i ne gasim je sem kad cistim filtere , na recimo 10-15 dana , drzim konstantnu temo od oko 23c ..

vedranar

Ne znam koje toplotne gubitke imas ali sa tim nestajanjem struje prostor ti se malo ohladio , sad Daikin pokusava to da nadoknadi ali cesto ulazi u defrost pa to teze postize , ide cesce u defrost jer je ovo sugavo vreme za klime , konstantan minus + dosta vlage , i na to sve klima ti se vise forsira jer pokusava da nadomesti sto je izgubljeno . Probaj polako da dizes tu temp , nemoj da je stavis na 27 vec pokusaj to da radis nekako postepeno . Daikin je inace namesten da ima sto bolji COP tj baziran je vise na potrosnju , takodje i Toshiba , dok su ti Mitsubishi i Fujitsu bazirani da daju sto vise toplote bez obzira sto ce malo izgubiti na COP-u . Ne znam koji Daikin imas ali pretpostavljam da je Daikin RXB35C / FTXB35C , to je njihov ulazni tj osnovni model i za njega se prica da spoljna ume da zvrnda ali da radi posao , naravno ako si dobro odredio svoje potrebe . Za 12-ke se kaze da su predvidjene za grejanje oko 30m2 solidno izolovanog prostora , bar 5cm , ali kao sto si mogao videti , negde na prethodnim stranama sam okacio kako svaka 12-ka nije ista , ni po snazi , ni po utrosku , a ni po ceni . Ovo su podaci o toj klimi , ako je ta , i ona nije predvidjena za 40m2 , sem ako je bas dobro izolovan prostor . Inace ta lulica ispod klime i crevo su usko grlo spoljne jedinice i kad krene da se ledi to je uglavnom uzrok , pozeljno je da se to lepo skine i da voda nesmetano otice . Pa ako mislis da to nikome nece smetati , da se neko ne oklizne i polomi , ako se tu prolazi , onda lepo to skini ali je prvo moras odlediti , ako ti je na ruku to mozes sa toplom vodom , trebace ti vremena , a kasnije ako zelis mozes ugraditi i grejac tacne sa termostatom koji ce sam paliti grejac kad padne ispod temp koju ti namestis . Ja sam moju juce odledjivao , zapostavio sam je *** , nisam razmisljao , prosle godine sam svako vece sipao po 2 lit vrele vode u tacnu ,i kad vidim da lepo otice niz oluk to je to , ali nije mi mrznula , to sam radio kad je islo ispod -5c . No ova zima osetno hladnija i danima ne izlazimo iz minusa , pa se i kod mene stvoio led u tacni :)

Daikin RXB35C / FTXB35C

Pdesignh kW 2,80
SCOP 4,06
Klasa A+
Sezonska potrosnja 966 kw
Modulacija ( 1.3 - 4.8 ) kw
na -7c daje 2,48ke uz COP 2,22
na -15c daje 1,99kw uz COP 2,12
na +7c daje 3,50kw uz COP 3,71

-------------------------------------

Inverter klimu neki gase a neki ne , njena potrosnja je toliko mala da se postavi pitanje da li ima svrhe , preko noci ti se ohladi prostor pa onda klima ujutru treba jurisati da to nadoknadi , jos ako imas jeftinu struju preko noci , onda nema potrebe ni da razmisljas o gasenju , cak sta vise mozes je tajmerski podesiti da se ujutru u 5h polako zaleti i dok traje ta jeftina ugreje stan , posle smanjis i to je to . Ja moju upalim kad krene grejna sezona i ne gasim je sem kad cistim filtere , na recimo 10-15 dana , drzim konstantnu temo od oko 23c ..

vedranar

Ne znam koje toplotne gubitke imas ali sa tim nestajanjem struje prostor ti se malo ohladio , sad Daikin pokusava to da nadoknadi ali cesto ulazi u defrost pa to teze postize , ide cesce u defrost jer je ovo sugavo vreme za klime , konstantan minus + dosta vlage , i na to sve klima ti se vise forsira jer pokusava da nadomesti sto je izgubljeno . Probaj polako da dizes tu temp , nemoj da je stavis na 27 vec pokusaj to da radis nekako postepeno . Daikin je inace namesten da ima sto bolji COP tj baziran je vise na potrosnju , takodje i Toshiba , dok su ti Mitsubishi i Fujitsu bazirani da daju sto vise toplote bez obzira sto ce malo izgubiti na COP-u . Ne znam koji Daikin imas ali pretpostavljam da je Daikin RXB35C / FTXB35C , to je njihov ulazni tj osnovni model i za njega se prica da spoljna ume da zvrnda ali da radi posao , naravno ako si dobro odredio svoje potrebe . Za 12-ke se kaze da su predvidjene za grejanje oko 30m2 solidno izolovanog prostora , bar 5cm , ali kao sto si mogao videti , negde na prethodnim stranama sam okacio kako svaka 12-ka nije ista , ni po snazi , ni po utrosku , a ni po ceni . Ovo su podaci o toj klimi , ako je ta , i ona nije predvidjena za 40m2 , sem ako je bas dobro izolovan prostor . Inace ta lulica ispod klime i crevo su usko grlo spoljne jedinice i kad krene da se ledi to je uglavnom uzrok , pozeljno je da se to lepo skine i da voda nesmetano otice . Pa ako mislis da to nikome nece smetati , da se neko ne oklizne i polomi , ako se tu prolazi , onda lepo to skini ali je prvo moras odlediti , ako ti je na ruku to mozes sa toplom vodom , trebace ti vremena , a kasnije ako zelis mozes ugraditi i grejac tacne sa termostatom koji ce sam paliti grejac kad padne ispod temp koju ti namestis . Ja sam moju juce odledjivao , zapostavio sam je *** , nisam razmisljao , prosle godine sam svako vece sipao po 2 lit vrele vode u tacnu ,i kad vidim da lepo otice niz oluk to je to , ali nije mi mrznula , to sam radio kad je islo ispod -5c . No ova zima osetno hladnija i danima ne izlazimo iz minusa , pa se i kod mene stvoio led u tacni :)

Daikin RXB35C / FTXB35C

Pdesignh kW 2,80
SCOP 4,06
Klasa A+
Sezonska potrosnja 966 kw
Modulacija ( 1.3 - 4.8 ) kw
na -7c daje 2,48ke uz COP 2,22
na -15c daje 1,99kw uz COP 2,12
na +7c daje 3,50kw uz COP 3,71

-------------------------------------
Hvala na iscrpnom odgovoru, samo jos jedno pitanje, kako da sipam tolpu vodu da odletim tu tacnu tacnije dno klime, i da li ima utiacaja to sto je ona zaledjena, tj da li je pozeljno da se to odledi

Pozeljno je da se ona odledi jer ce se vremenom skupljati samo jos vise leda , na kraju ti se moze desiti da toliko zaledi da ti blokira ventilator . Ne znam kakav pristup imas spoljnoj jedinici , ja imam , stoji ma podu terase , ne moze bolje .. Uzeo sam jednu flasu od 5 lit , presekao je i napravio levak , naslonio na zadnji deo spoljne , i preko njega utakao toplu vodu dok se nije odledila . Ako to uspes odlediti , skini tu lulicu i crevo , a onda uzmi jednu nerdjajucu zicu , jedan kraj savi pod uglom od 90 stepeni , napravi kukicu , uguras unutra u rupu spoljne a donji deo nek ti bude prav , mnogo bolje ce ti oticati voda iz spoljne jedinice , moj komsija tako radi i kaze da super radi posao . Evo ti slike kako sam ja to izveo , mada pocinjem da razmisljam o grejacu tacne , iako mi ni ovo nije neki problem ..

http://i.imgur.com/6K5o3Xd.jpg
http://i.imgur.com/EtnSKPu.jpg
http://i.imgur.com/zebxTmi.jpg

Imam ok pristum na nekih 1.5 m od poda, a da li mogu da sa spoljne strane restke kod ventilatora da sipam tu bi mi bilo lakse, tu kada pogledam ispod je sve led

Pa tesko da ces tuda moci ali mozes probati , mislim da ti je onako sa ledja lakse .. Kako god , gledaj samo da je odledis , a sad kako znas da imas problem ti sa vremena na vreme mozes roknuti flasu vruce vode , a ako skines crevo i lulicu videces i bez sipanja vode na cemu si jer se prvo zablokira odvod tj ta rupa . Probaj ovo sa zicom , mislim da ce ti to raditi posao , a ako probas javi da znamo jel vredi cemu .. Ja sam na tu ideju dosao kad se komsija zalio da mu je ledila spoljna pa je skunuo lulicu i crevo , a ja iz radoznalosti gurnem prst u rupu , kad je voda krenula da tece iako pre toga nije nista curilo , pala mi zica na pamet i on kaze da to radi ..

Pa tesko da ces tuda moci ali mozes probati , mislim da ti je onako sa ledja lakse .. Kako god , gledaj samo da je odledis , a sad kako znas da imas problem ti sa vremena na vreme mozes roknuti flasu vruce vode , a ako skines crevo i lulicu videces i bez sipanja vode na cemu si jer se prvo zablokira odvod tj ta rupa . Probaj ovo sa zicom , mislim da ce ti to raditi posao , a ako probas javi da znamo jel vredi cemu .. Ja sam na tu ideju dosao kad se komsija zalio da mu je ledila spoljna pa je skunuo lulicu i crevo , a ja iz radoznalosti gurnem prst u rupu , kad je voda krenula da tece iako pre toga nije nista curilo , pala mi zica na pamet i on kaze da to radi ..

Odledio sam onako kako si i ti sa levkom od flase i bilo je bas dosta leda otpusila se lula i skinuo sam je i sad kad odradi defrot lepo voda ide, nisam stavljao zicu, videcu ako bued ponovo zaledila rupu onda cu, hvala na pomoci deluje da toplije duva a i tise radi cini mi se

Bice kasno da stavis zicu kad se bude zaledila , ako mislis da je stavis uradi to dok je lepo prohodno i da ta voda jos brze i lakse odlazi iz tacne napolje .

Jel utiče na grejanje inverter klime kad se zaledi kondenz pa vise ledenice sa donje strane?
Imam osećaj da slabije greje.
Već sam cimao ovog što je ugradio da dođe i da mi uradi grejni kabl u kondenz, a možda nešto i u tacnu ili kako se već zove dno vanjske.
Imam Fujitsu LECA 9tku inverter
E da šta znači kad joj blinka zeleno svetlo na unutrašnjoj?

Ja ne mogu da verujem da inverter klime nemaju ovo po defaultu ugradjeno! Ovih dana ugradjujem ovako nesto slicno.
http://www.eko-klimaservis.rs/index.php/ugradnja-grejaca-za-klimu-do-15c.html

To su ti te fenomenalne Fujitsu klime koje imaju ogroman COP (na papiru) u odnosu na MIDEA, GREE i DAIKIN i ostale budzet klime i koje kostaju duplo vise u odnosu na sve njih!
Kao sto sam vec mnogo puta rekao da ovde se pojavljuju zastupnici servisa/prodavaca Fujitsu klima koji pljuju sve drugo sto nije Fujitsu i pokusavaju da opravdaju duplo vecu cenu.

Razlog zasto se ovde protivim je sto ce nase kolege na Benchu na osnovu ovih komentara potrositi duplo vece pare za max 20% vece perfomanse i onda kada vide da komsija ima slicne racune, onda ce da pljuju po Benchmark forumu jer su mu njihovi clanovi sa 1 komentarom dali lose savete.

Molim Vas kolege Benchmarkovci, pamet u glavu od koga uzimate savete !

marko_ns

Blinkanje zelenog svetla na unutrasnjoj znaci da ti klima tad radi defrost , tad bi trebalo da prestane sa duvanjem i da digne krilca u gornji polozaj . Pa sigurno joj ne prija kad ima leda u spoljoj jedinici , inace ugradnja kabla bi trebala da izgleda ovako http://www.igreklik.com/slike/images/15889606102387139660.jpg , veci deo ide na tacnu tj donji deo spoljne a delic tog kabla spustis u odvodno crevo , a crevo mora imati dobar pad . I vidi , led krece od dole tj od te rupe gde odlazi voda pa se tek onda siri ka gore , nemas potrebe stvaljati grejac na izmenjivac ka na toj slici sa linka vec samo dole na tacnu i rupu jer klima prilikom defrosta sama greje izmenjivac i na taj nacin otapa led . Tacnije ona obrne proces , prebaci se u rezim hladjenja ali tebi ugasi ventilator unutrasnje pa ne osecas da je unutrasnji izmenjivac hladan , inace kad bi radio ventilator ti bi hladio stan dok se spoljna jedinica odmrzava .

Jao Devil , Daikin nazvati budzet klimom , nemoj da te neko cuje . Daikin je najjaci proizvodjac klima na svetu , formula 1 u svetu klima , usao je u saradnju sa Gree koji ne spada u prvoklasne proizvodjace i tako je usao sa jeftinim modelima u takmicenje sa ostatkom , ali to ima svoju cenu pa zato spoljne drndaju kao kod kolege , inace pravi tj punokrvni Daikini su basnoslovno skupi . Midea spada u 3 klasu za tvoju informaciju , to sto ti vidis da je najvise Midea klima na zgradama , to samo znaci da ljudi nemaju para i kupuju obicne klime gde Midea ima zavidne rezultate jer za taj deo posla je stvarno extra , ali nemoj je stavljati u isti kos sa japancima , a za grejanje ti treba ozbiljna i sigurna klima , svaka moze hladiti ali ne i grejati kad udare jaci minusi . Ti Fujitsu ni na slici nisi video a ne da znas o cemu pricas , zato molim te , cuti , prvo se malo edukuj pa se javi za rec . A tebi je tata kupio ovaj forum pa si zabrinut sta ja preporucujem , pa ja stavljam svoj a ne tvoj obraz kad preporucim neku klimu . Aj ti malo ukucaj rec - grejanje na klime - , malo iscitaj te teme na drugim forumima , pa kad budes video da se na svakom od njih greju samo na japance ( Daikin , Toshiba , Fujitsu , Mitsubishi , eventualno Hitachi ) , onda ce ti valjda uci iz dupeta u glavu . Ma ne , i oni mora da prodaju te klime i navlace ljude , ili smo mi glupi a ti pametan . Jos jednom te molim , uzmi pa se edukuj , kad shvatis koliko gresis dodji i daj neki pametan savet , ne moras mi se izvinjavati za sve sto si lupetao do sada :)

Grejace fabricki ugradjuju samo na Nordic modele , gde zime idu do -25c , kod nas to nije slucaj , bar ne u vecem delu Srbije , ali ga svako moze ugraditi za relativno male pare .

.

Poslednja izmena:
@marko_ns
ti si samo jedan od mnogih koje je prevario nexteen i nagovorio da bacis ogromne pare na fujitsu,
niko normalan ne kupuje devetku a kamoli fujitsu, ovo si uradio na glup predlog nexteen-a i moje licno misljenje je da si bacio pare,
nista nisi dobio time sto si bacio skoro duplo vece pare na taj prcvoljak "9-tku".
Bolje da si uzeo 18-icu mideu.

@nexteen
Svako ko je slusao tebe i kupio fujitsu 9-tku da greje 30m2 se sigurno za***o
pogotovo sada kada je shvatio da sa duplo vecom cenom mora da budzi grejace da bi odmrzao klimu, isto kao da je uzeo obicnu Mideu ili Gree!

Tvoji dodatni izgovori da se mora uzeti Nordic modeli da se klime ne bi ledile su samo jos jedan klin u tvom kovcegu lazi!

Ljudi nemojte da verujete ovom sarlatanu (nexteen-u) da se mozete grejati za 46e po sezoni!

On samo kopira sa interneta specifikacije bez ikakvog realnog iskustva sta je to u praksi!

Da je stvarno Fujitsu duplo bolji od kineza (Gree, Midea ...) onda bi svi kupovali iste, a u praksi samo bacate pare na brend,
a likovi koji su bacili pare na iste (nexteen) pokusavaju da glume strucnjake kako se greju efikasno na svoje invertere iako nemaju pojma koliko imaju toplotne gubitke jer kradu toplotu od svojih komsija!

Ne ulazim u to da li japanske klime vrede ili ne, ali ne razumem sta ti znaci ovo da krade toplotu od komsija koje imaju centralno, i da mora da placa 1700 din, ili koliko bese za to. To je kao prvo obicna baljezgarija, jer, ako krade od komsija, moze da placa komsijama, a ne toplanama, a drugo, sta bi bilo i da komsije nemaju centralno, nego da se greju na TA npr? Ili mislis da ako nemaju centralno, ne bi se ni grejali, imali bi minus u kucama, i onda nexteen ne bi mogao da krade od njih!? Dakle, "krao" bi i ovako i onako. To je prosto posledica toga da zivi ususkan izmedju gomile stanova.

Traziti da neko sa stanom od 50ak kvadrata placa 1700 dinara toplani za nista je baljezgarija.

Ako prihvatimo taj sistem, onda bismo mogli da prihvatimo i da treba javno bicevati komsije u zgradama bez centralnog, koje provode zimu van svog stana, ne greju ga, i tako hlade komsiluk.

Hajde da se ne z####avamo...

Nije mene niko *****ao da uzmem Fujitsu inverter, znam šta sam kupio i klima radi manje više odlično, nervira me samo što malo pucketa unutrašnja (izgleda da ne postoji neka koja ne pucketa plastika) i što nije tiha kao što sam mislio da će biti (mada ja previše verovatno očekujem).
Grejač za moju klimu košta od 800-5000 din sve zavisi sta hoćeš sa kupiš. Uglavnom lako se rešava, nego su naši majstori *****i i neće da kažu odmah šta će se dešavati zimi.
Imam Rolls, LG, Mideu I sve je to manje više smešno kad treba da greju, plus troše nenormalno struje jer nisu inverteri.
Nisam dao ni 20% više nego za ove žnj klime, moja 9tka za 18 kvadrata je plaćena 53 300 din, minus PDV. Ne postoji ja mislim bolja kupovina od ove klime, a da je inverter, jonizator. Malo teže ugreje jer nemam izolaciju na kući i drvena stolarija, ali ohladi za bukvalno 3min.

Što ne sprovedete jednu sijalicu da radi tu kod tacne, ona će taman toliko da greje da se ne zamrzne tacna a kad nema opasnosti od smrzavanja isključite sijalicu?

Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno