- Učlanjen(a)
- 24.05.2004
- Poena
- 1,035
Moja oprema
- Mobilni telefon
- Huawei P30
Ne znam sta da ti kazem osim svaka cast![]()
Jednu stvar ne treba zaboraviti. Nexteen živi u stanu sa samo jednim spoljnim zidom.
Grejanje jeste zapravo "nadoknađivanje toplotnih gubitaka". Ogromna je razlika između stana koji sa 5 strana (od 6 mogućih (plafon, pod, 4 "vertikalne" strane)) ima komšije koji se takođe greju, i kuće koja od 6 strana, na svih 6 ima gubitke toplotne energije, manje ili veće.
Imam prijatelje koji žive u jednoj od zgrada sa individualnim merenjem energije za grejanje na svakom radijatoru (kalorimetri). Kada odlaze od kuće na duže, idu na zimovanje npr, zavrnu sve radijatore. Kada se vrate, 10-ak dana kasnije, temperatura u stanu ne padne ispod 15-18C, čak i kada su napolju ozbiljni minusi. Njihovi kalorimetri u tom periodu izmere potrošnju 0. Ali i oni imaju samo jednu spoljnu stranu stana. Sve ostale strane su prema komšijama, koji imaju bar 22-24C.
Dakle, pored novca koji trošimo, za ozbiljne analize treba znati i koliko zapravo toplotne energije trošimo, bez obzira kako je proizvodimo. Inverter toplotna pumpa proizvodi najjeftiniju toplotnu energiju. Ali Nexteen još može i da zahvali malom procentu spoljnjih površina svog stana (plus još dobroj izolaciji te jedne spoljne površine). I da se greje na čistu el. energiju, TA peći npr, plaćao bi manje nego full cena toplani.
Za individualni objekat (kuća), za umereno dobrom izolacijom, inverter klima lako može biti nedovoljna. Tu se mora ići na toplotne pumpe sa drugim sistemima spoljašnjih medijuma za grejanje, voda ili zamlja.
Poslednja izmena: