Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Merace imas u nasim radnjama.Da li si razmisljao o spustenom plafonu?

Sent from my m2 using Tapatalk

Grejem šta uspem da ugrejem, uglavnom vrlo malo :) Grejem se godinama na perjani jorgan ;)
Kuća je u pitanju stara, sa relativno dobrom stolarijom, debeli zidovi, 3.05 visina, bez spoljne izolacije, a ni na tavanu osim staklene vune na podu nemam ništa, kara-tavan.
Klima je u spavaćoj sobi, veličine 16m2, a grejem i ostale 2 sobe, ukoliko dohvati, ukupno oko 50m2.
Da li taj merač potrošnje ima na aliju, jel neko pazario?

Nemoj da spuštaš plafon, jer je lepše sa 3m :D Nego ti stavi izolaciju jer će ti biti još manja potrošnja.
I batali merač, samo ćeš bezveze da gledaš u njega ceo dan :) a videćeš po računu boljitak.

Samo da se ne iznenadi kad dobije racun :)

Ja sam za to da se ima uvid u to koliko ti se klima opterecuje , i da znas sta da icekujes ore nego li stigne racun , ti merac nisu velika stavka .. Ta 3m visine mu povecavaju kubikazu za grejanje nekih 20% , i svi kazu da klima losije radi u takvim prostorijama .. Najbolja varijanta bi bila ako mozes spustiti plafon na 2.50 i iznad rigipsa staviti 5cm vune .. No to sve nije mala para pa cemo najverovatnije zaboraviti tu pricu . Mada i ovosto predlaze cronin nije lose , i jeftiije je , ali spusten plafon + izolacija pun pogodak .

Ne dolazi u obzir da u salonskom stanu/kući spuštam plafone :) Ne želim da živim u kutiji, volim visoke plafone, velika vrata, neka su i dupla...
Živeo sam i ranije bez klime, sigurno će biti bolje nego ranije, a za izolaciju ću videti, jer je to oko 2000e za moju kuću.

Poslednja izmena:
Koliko se preporučuje izolacije (staklena vuna) na završnu ploču na ka negrejanom tavanu? U pitanju je standardni kosi krov koji je "popatošen" pa onda stavljen crep. Znači kao na slici samo stan ima završnu ploču.

Sent from my iPhone using Tapatalk

U principu,sto deblje to bolje.
Od dole, prema gore :
betonska ploca
paroNEpropusna folija
staklena vuna
paropropusna vodonepropusna folija

To je neka generalna preporuka. Sto se debljine tice, zavisi koja je lokacija, koji su toplotni gubici.....
Licnog sam misljenja da je 30 cm puna kapa, ali nisam strucnjak, pa sacekaj jos necije misljenje.

Poslednja izmena:
Pozdrav svima, ovo mi je prvi post na forumu. Citao sam ovu temu ali i dalje nikako da "prelomim" , sta mi je raditi sada na zimu.
Cuo sam sa raznih strana dosta pohvala o inverter klimama i danas sam isao po prodavnicama da se raspitam oko cena, itd.
Uglavnom moja situacija je sledeca, ja sam se prethodne 2 godine grejao na TA pec i nisam nikako zadovoljan iz vise razloga. Em sto mi bas racun za struju u ovim udarnim mesecima nije zanemarljiv, a em sto sada prosle zime koja je bila relativno mlaka, ja sam morao da dogrevam sobu od 18-20m2, ne znam sada tacno u kvadrat ali to je ta neka kvadratura.

Treca stvar sto se tice zdravlja, imam astmu i smeta mi sva ona prasina. I plus najveci “zent” mi je relativno lose instalacije koje hocu da menjam, jer dragi Bog me je pogledao da prosle godine budem kuci kada je utikac od TA peci krenuo da se topi.

I sada trazim alternativne izvore grejanja(prevashodno na struju), jer zivim sam sto samim tim iskljucuje opciju grejanja na drva, jer kada nisam kuci nema ko da lozi vatru  .

Video sam da je veoma bitna stvar u vezi klima(a generalno I grejanja), izloacija. Koja kod mene I nije bas najsjanija. Moja kuca je tip stare gradnje(zidovi od cerpica I visoki plafoni). Zapravo da se tacnije izrazim takav tip gradnje je moja soba, a predosblje mi je relativno ok sto se tice plafona I visine. Plafon u predsoblju koje je isto oko 18-20m2, je visok 2.80, dok je u sobi plafon nesto vise preko 3m, I sto je verovatno vrlo bitno plafon u sobi je od cerpica isto kao I zidovi.

Posto sam vec rekao da su mi instalacije u sobi lose I da planiram da ih kompletno menjam, samim tim planiram I da renoviram sobu I da spustim taj plafon I da stavim gipsani. To ce verovatno koliko-tooliko uticati sto se tice neke stednje.

Prozori u sobi, gde I planiram da mi bude grejno telo su dupli, ali u prilcno losem stanju. Necu menjati prozore, ali sam se raspitao I cuo da ima firma koja radi dihtovanje drvenih prozora, tako da ce I to verovatno uticati na poboljasnje “izolacije” . Svestan sam ja da to nije-to, kao prava izolacija, ali sam prilicno siguran da ce biti bolje nego sto je do sad.

Da predjem na sustinu.

Ja sam skoro vec bio odlucio da uzmem norveske radijatore, ali eto danas dok sam isao po prodavnicama saznao sam za ove klime, I ono sto me je jako zaintrigiralo, je to sto su mi u prodavnici rekli da bih ja sa klimom (Vivax klima uređaj ACP 12-12CH 35 AERI) , mogao komotno da grejem ove 2 prostorije. I to me je bacilo na razmisljanje I evo vec par sati listam forume I citam iskustva ljudi sa inverter klimama. Posto sam prilicno zelen u ovom polju, hteo bih da postavim par pitanja koja mi nekako najvise bacaju “sumnju” na celu tu pricu.

Receno mi je da klima moze da greje do -15 stepeni bez ikakvih problema. Ono sto mene prvenstveno zanima recimo, ako je napolju da kazemo -15, koliko ja mogu otprilike stepeni da ocekujem unutra? Nadam se da razumete sta hocu da pitam. Ova druga soba tj. Trpezarija mi I nije toliko bitna I ukoliko bi dosle stvarno neke velike zime ne bi meni bio problem da zatvorim vrata od te sobe gde bi mi klima bila I onda grejao samo nju.

Druga stvar, ta klima nema neki period kada se puni ili tako nesto slicno, nego ona moze da radi 24h(ako treba)?

I treca stvar sto se tice potrosnje. Kako ste vi zadovoljni sto se tice racuna, koja je u stvari caka ove klime, I da li je ona u prednosti naspram norveskih radijatora? Hvala na odvojenom vremenu I izvinjavam se na poduzem postu. Dole vam je klima koja mi je preporucna, pa mi vi slobodno recite sta mislite o njoj. Eh da. Receno mi je da je jako bitno da je klima koju su mi preporucili AERI (sta to znaci ja ne znam), ali pretpostavljam da neko ovde zna pa ako moze da me uputi u to . Hvala unapred na odgovorima 

Pozdrav ...

Kao prvo , klime se dele u 3 klase , ta koju su tebi preporucili je 3 klasa , pa cak ni neka jaca u toj klasi nego maximalno sredina . U toj klasi uredjaja neki od boljih su Midea i Gree , doduse Gree je mozda cak i u 2 klasi ili blize njoj , dok sve ostalo ja ne bih uzeo u razmatranje . Za te klime mozes samo naci neke osnovne i sture podatke pa je sve macka u dzaku , za razliku od prve klase gde postoje kompletni podaci sta mozes ocekivati na kojim temp od odredjenog modela . Znaci prva klasa uredjaja , koja kad se instalira kako treba ne bi trebalo da bude problema , a ja za ovih nekoliko godina nisam cuo ni za jedan kvar japanaca jer svi problemi koji su se i desavali su do lose instalacije , te se od njih ocekuje minimum decenija rada itd .. U tu klasu spadaju ( Daikin, Fujitsu , Mitsubishi , Toshiba ) i te klime cenovno spadaju u nesto skuplje ali i kvalitetnije i jedna prava stvar u kupovini . Nemoj zaboraviti da klima treba da ti radi skoro 8 meseci u godini , dan i noc , sto u grejanju , to u hladjenju , a za to moras imati vrhunsku klimu .

Klime se ne pune , na odrzavanju temperature one najamnje trose i ne trpe velike padove temp tj ako ih gasis i palis neces ostvariti neku ustedu i onda nista od invertera , znaci upalis u oktobru i gasis u aprilu , i naravno kad cistis filtere , recimo bar 2x mesecno . Ona i treba da ti radi 24/7 , s tim da kad nisi u kuci smanjis temp za 3-4c i i na taj nacin malo ustedis . Sto se tice potrosnje nema nezadovoljnih , klima trosi u proseku 3x manje od bilo koje grejalice , ili norveskog , znaci da daje na utrosen 1kwh - 3kw toplote , ali kako pada spoljna temp tako klima gubi tu prednost pa COP pada i snaga klime , a to se pogotovo desava kod klima iz 3 klase , kad ti najvise treba ti se najvise smrzavas .

Klima prve klase a za tu m2 bi kostala oko 60.000 din , to je ulazni model Fujitsu 12LLCC , i kojeg ima dosta njih ali niko se nije pozalio na njega . Potrosnju ti niko ne moze reci jer je svaka kuca prica za sebe , ali bi te svakako manje kostalo od svega navedenog . Samo moras obratiti paznju da ti neki saban ne instalira klimu jer ces posle misliti da klima ne valja a ne majstor .. Ako nemas para za Fujitsu , uzmi bolje i najjeftiniji Gree , sigurno je bolji od Vivaxa ..

Kad budes spustao taj plafon , gledaj da stavis iznad rigipsa 5cm mineralne vune , ne kosta puno ali ce ti mnogo znaciti ..

@Dejan_88

Da li zalaziš u crvenu zonu sa potrošnjojm struje?

Crvena zona je bese kada predjes 1600kWh? Sada sam pregledao racune od prosle godine(Oktobar, Novembar, Decembar, Januar, Februar, Mart) i nisam zalazio sem u Martu gde sam imao 1630kwh potrosenih. Decembar, Januar i Februar sam bio na oko 1400-1500kWh. Ali to je problem sa TA peci, jer je ona u nekom kvaru ili sta vec. Takodje da napomenem da imam onu jeftinu struju.

Za taj prostor bi mogao staviti 3 manje ta peci od 2-2.5kw bez izduvavanja, koristis kao grejno telo, jedna bi ti trosila 900-1000din mesecno, puni se samo nocu, pod uslovom da uradis instalacije. Plus rasporedos da svaku fazu bude 1 ta. Kod klime opet imas duvanje, podizanje prasine u prostoriji.

Crvena zona je bese kada predjes 1600kWh? Sada sam pregledao racune od prosle godine(Oktobar, Novembar, Decembar, Januar, Februar, Mart) i nisam zalazio sem u Martu gde sam imao 1630kwh potrosenih. Decembar, Januar i Februar sam bio na oko 1400-1500kWh. Ali to je problem sa TA peci, jer je ona u nekom kvaru ili sta vec. Takodje da napomenem da imam onu jeftinu struju.

Ako ne zalaziš u crvenu zonu, a na dvotarifnom si brojilu (imaš noću jeftinu struju) to ti je vrlo jeftino grejanje. Ako puniš TA noću, tada je struja 4x jeftinija, a klima koja je 3-4x efikasnija, radi više danju kada je skuplja struja. Ušteda će verovatno da postoji, ali može lako da bude u rangu manjem od 10.000 din godišnje. Ušteda ti zavisi od izolacije objekta, i ako je ona slaba klima će da ti vuče 400-500 W po ceo dan i možeš lako da dobaciš čak i preko trenutnog računa.

Ako ti je TA peć, kao što kažeš, u nekom kvaru (?), onda jeste vreme da razmišljaš o klimi. Ciljaj na rang od 60-70 hiljada dinara za klimu za grejanje. Ako ti je TA ispravna, možda bolje da središ elektro-instalacije i da postaviš šta možeš od izolacije, pa onda sledeće godine da razmišljaš o klimi? Što se tiče prašine, i klima ti duva ceo dan, pa ako si osetljiv na nju, planiraj i čišćenje 2x godišnje.

Norveške radijatore u svakom slučaju zaobiđi, ima da te unište sa računom. Izvućiće ti iz džepa ceo jedan klima uređaj za nekoliko godina.

Poslednja izmena:
Pazite ta TA pec, prosle godine kada je bilo onih -8 ili -10(ne mogu sada tacno da se setim koliki je najvisi minus bio), mi nije radila posao. Ja sam morao sobu u kojoj je TA pec da dogrevam sa kvarcnom. Nije meni problem da ja platim racun za struju koliko dodje, ali vec ako platim logicno je da zelim da ne razmisljam sta ce biti kada zazimi i da li cu morati da dogrevam prostoriju.

^^ U tom slučaju, TA peć ti je ili mala (slaba) za taj prostor, ili neispravna. Treba pregledati sve grejače i termostat.

...ili ti je izolacija užasna.

Nema jeftinijeg grejanja na struju sem TA peći koja se puni isključivo na jeftinu struju. Ali ako ono što peć akumulira tokom noći nije dovoljno da nas greje do kraja dana, onda je ta konkretna pećka slaba za prostor gde je koristimo.

Tebi treba određena količina toplote (džuli, wati, kalorije, računaj kako hoćeš) da održavaš zadovoljavajuću temperaturu u kući. Količina toplote koja ti treba je uvek ista (kao funkcija spoljne temperature), bez obzira kako je "proizvodiš". Bitno je koliko te košta džul te toplote.

Dobra invertorska klima daje najviše toplote za potrošenu el. energiju. Dakle, daje više wati toplote nego što wati struje troši. Ali troši struju ceo dan, dakle i u višoj tarifi.

TA peć daje tačno onoliko wati toplote, koliko wati struje troši. Ali ima tu prednost da može da troši jeftinu struju a daje toplotu ceo dan.
...sem ako ne potroši akumuliranu toplotu pre ponovnog početka niže tarife. Ako potroši, treba ti veća TA peć. Ili bolja izolacija.

Ako imaš TA furunče koja može da greje od kraja do početka niže tarife, nema jeftinijeg grejanja na el.energiju. Jeftinije je i od invertorske klime.
Ako imaš lošu izolaciju (dakle, treba ti mnoooogoo mnogo džula toplote da održavaš tople sobe), neće ti pomoći ni najskuplja klima, niti najveća peć. Pomoći će da bude toplo, ali ne da bude jeftino.

Poslednja izmena:
U tvom slucaju ako hoces da se grejes na ta pec mora vise manjih bar 3 od 2kw, polovne je moguce naci za oko 50e, sad verovatno tesko zbog sezone, potrosnja jedne je 900-1000din, cak da 4 ta od 2kw neces prelaziti 4k struje, bez duvanja samo akumulacija, mana zauzimaju dosta prostora.
Norveski radijatori su ti obicna grejalica za izmenjivacem toplote.

U tvom slucaju ako hoces da se grejes na ta pec mora vise manjih bar 3 od 2kw, polovne je moguce naci za oko 50e, sad verovatno tesko zbog sezone, potrosnja jedne je 900-1000din, cak da 4 ta od 2kw neces prelaziti 4k struje, bez duvanja samo akumulacija, mana zauzimaju dosta prostora.
Norveski radijatori su ti obicna grejalica za izmenjivacem toplote.

Ako stavi 3x2 kW ima sigurno da ode u crvenu zonu, a to mu se nikako ne isplati. Tu onda prednost dobija invertorska klima.

Mislim da ti je presudno da središ električnu instalaciju, ako sumnjaš u nju.

Nek ti neko pregleda peć, kao što reče NShappy. Kolike je snage? Ako je ispravna, a tebi je već prepodne hladno, znači da je preslaba i da ti treba jača. Ako je prepodne OK, a predveče postane hladno, znači da su ti toplotni gubici kuće veliki i da treba da uradiš izolaciju prostora. Ako je ujutru vrela, a hladi se brzo tokom dana, onda je problem do unutrašnje izolacije same TA peći

Nema tu neke filozifije. TA peć u sebe uskladišti veliku količinu toplote. Njena izolacija joj pomaže da je ravnomerno otpušta preko dana, ni prebrzo ni presporo. Ako je toplota koja ode kroz zidove za tih 16 sati, koliko je ne uključuješ, veća nego što TA može u sebe da uskladišti, onda ti treba ili bolja izolacija kuće ili TA većeg kapaciteta (veća masa i veća snaga). Između te dve opcije - kupovina jače TA peći ili postavljanje izolacije, ja bih uvek izabrao ovu drugu, jer će te jača TA odvući u crveno, a izolacija će ti ušedeti pare i nastaviti da ti štedi i kada budeš postavio klimu jednog dana.

Za pocetak bi trebalo da se provere grejaci,kabal,da li ima ispucalih cigli,kamenu vunu, sve isproveravati, moze elektricar ili ovi sto se bave remontovanjem ta peci, ona moze da se koristi i kao dopuna za klimu, punis je od 24-08. treba da stoji vise odmaknuta od zida i da moze da zraci toplotu na otvorenom prostoru.

Menjao sam prosle godine onaj izduvni ventilator(to mi nije radilo), i tada je majstor proveravao sve i rekao je da je sve ok. Evo i sada kada pipnem pec ona je vrela, a stavio sam je na najmanje. Kazem meni je najveci problem bio prosle zime kada sam morao da dogrevam sobu u kojoj je pec, a racun za struju nije bio mali. To je sustina svega, kazem opet, nije meni problem da ja platim racun, ali naravno kada ga vec placam zelim da se ugrejem. Znam da ce neko reci da je najbolje da radi izlolaciju, itd, ali u ovom trenutku to ne mogu. To cu da ostavim za sledecu godinu a ove cu ono sto sam vec pisao u prethodnim postovima. Spustiti plafon, itd...

To liči na klasičnu Magnohrom od 3,5 kW. Proveri da li je širina 86 cm?

cronnin
ta pec od 2kw trosi 12kw dnevno puta 30 dana to je 360kw, ja sam sa 2 od 2kw i jednom od 3kw grejao 45 kvadrata, stan bez izolacije i lose stolarije, i max potrosnja je bila 1400kw ukupan racun, ta kad ne izduvava ona se ne hladi do nule, za njeno punjenje je potebno 6 sati, sa tajmerom cak mozes i da regulises od koliko sati ce koja da ti se puni kad ce da se upali i iskluci.
Cak i sa ovom od 3.5kw da doda 2 ta od 2kw tu je na granici u crveno, a ne mora da je predje ako podesava ravnomerno.
Primer kuca od 40kw se greje sa ta od 6kw + jedna od 3kw + jedna od 2kw, samo na dva meseca se uslo u crvenu i to nekih 4-5 dana sto nije toliko strasno , opet je racun bio prihvatljiv posto je dosta kw kostalo samo 2,11din dok je u crvenoj tarifi jeftina struja 4.22din. Koja je opet duplo jeftinija nego dnevna tarifa u plavoj zoni.
Te dane dok si u crvenoj tarifi preusmeris vece potrosace da rade nocu ili ih koristis minimalno , masina, rerna ...

Poslednja izmena:

Taj Magnohrom ima akumulaciju od 24 kWh, što otprilike znači da bi tokom dana (tih 16 h) mogao da greje snagom od 1,5 kW i da se potpuno israzni do ponoći. Ako ti nije bio dovoljan tokom hladnih dana trebalo bi pretpostaviti da imaš veće gubitke toplote od 1,5 kW i da ti treba više snage. E sad, tu treba uklopiti i ovu priču sa potencijalno slabom izolacijom peći i lošom pozicijom gde je moguće da ti dosta toplote odlazi kroz zidove dole u zemlju. U svakom slučaju preporuka je Fujitsu 12LMCA. Norveške radijatore ne uzimaj, a preskoči Vivax, Midea, pa čak i Gree. Nek drugi rizikuju sa njim.

Ostaje ti i da središ instalaciju i da staviš izolaciju i da stavis izolaciju na plafon (taman ga spusti na istih 2,80) i da kupiš klimu. Kojim ćeš redosledom to raditi na tebi je da odlučiš, ja samo ne bih volelo da uzmeš odmah klimu, da se razočaraš što nema velike uštede, a da ostaneš bez para za izolaciju.

Poslednja izmena:
Menjao sam prosle godine onaj izduvni ventilator(to mi nije radilo), i tada je majstor proveravao sve i rekao je da je sve ok. Evo i sada kada pipnem pec ona je vrela, a stavio sam je na najmanje. Kazem meni je najveci problem bio prosle zime kada sam morao da dogrevam sobu u kojoj je pec, a racun za struju nije bio mali. To je sustina svega, kazem opet, nije meni problem da ja platim racun, ali naravno kada ga vec placam zelim da se ugrejem. Znam da ce neko reci da je najbolje da radi izlolaciju, itd, ali u ovom trenutku to ne mogu. To cu da ostavim za sledecu godinu a ove cu ono sto sam vec pisao u prethodnim postovima. Spustiti plafon, itd...

Dok ne središ izolaciju, plaćaćeš mnogo. Nema tu mnogo nauke. Fiziku ne možeš prevariti. Šta kod uradio, treba ti toliko i toliko džula/kalorija/watti toplote.

Kupi neku bolju klimu, i sredi peć, pa kombinuj. Ako je spolja vrela a ostalo u redu (majstor valjda zna da pregleda grejače i termostat), znači da izolacija pećke ne valja. Peć spolja mora biti mlaka (kada je onaj termostat na njoj na minimumu) do umereno topla (kada je na maksimumu), ali uvek može da se drži rukom. Izolacija se sada radi posebnom kamenom vunom samo za tu namenu.

Ali ok, izolacija peći služi da toplotu akumuliranu noću bolje čuvaš do uveče, tj. da je puštaš samo kada radi ventilator. Ovako sa lošom izolacijom, samo ti ređe radi ventilator dok se toplota oslobađa spoljašnjošću preći. Ona ti svakako ostaje u kući.

Da li si je do sada punio na jeftinoj tarifi, ili nisi obraćao pažnju na to?

Poslednja izmena:
Izvinjavam se na jedan mali OT: Mitsubishi klime, multi-split. Dve klime nece da rade punom snagom kada se stave na 31*C da greju, osim kada Fan nije na maximum, bez obzira na temperaturu u sobi. Druge klime rade kako treba, tj. pojacavaju kada je hladnije. Sta moze biti problem? (koristi se daljinac bas za njih, nije znaci zamenjen nesto)

Dok ne središ izolaciju, plaćaćeš mnogo. Nema tu mnogo nauke. Fiziku ne možeš prevariti. Šta kod uradio, treba ti toliko i toliko džula/kalorija/watti toplote.

Kupi neku bolju klimu, i sredi peć, pa kombinuj. Ako je spolja vrela a ostalo u redu (majstor valjda zna da pregleda grejače i termostat), znači da izolacija pećke ne valja. Peć spolja mora biti mlaka (kada je onaj termostat na njoj na minimumu) do umereno topla (kada je na maksimumu), ali uvek može da se drži rukom. Izolacija se sada radi posebnom kamenom vunom samo za tu namenu.

Ali ok, izolacija peći služi da toplotu akumuliranu noću bolje čuvaš do uveče, tj. da je puštaš samo kada radi ventilator. Ovako sa lošom izolacijom, samo ti ređe radi ventilator dok se toplota oslobađa spoljašnjošću preći. Ona ti svakako ostaje u kući.

Da li si je do sada punio na jeftinoj tarifi, ili nisi obraćao pažnju na to?

Nisam obracao paznju na jeftinu tarifu jer prosle godine mi je bila prva godina sa TA peci, gde bukvalno nista nisam znao o njima, principima rada, itd. Jer kao sto rekoh ja sam se pre grejao na drva, ali usled nekih okolnosti sada nema ko da lozi kada ja nisam tu i resio sam da predjem na nesto sto ce me stalno "grejati" . Od ortaka uzeo ovu pec, reko` hajde da preguram zimu, kad ono...

Vidim sve se svodi na izolaciju i moracu na tu temu sa majstorom da popricam bolje i da vidimo kako to da odradim.

Sad sto mi je palo na pamet. Posto u ovoj sobi(predsoblju), pored sobe gde se pec nalazi, imam trofaznu struju(inace pec sa slike radi na monofaznu, mozda i tu lezi problem? ) , imam ponudu da povoljno uzmem TA pec od 6kWh, i to bi mi valjda resilo problem? Tj grejao bih 2 prostorije, naravno uz uradjenu izloaciju?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno