Grejem šta uspem da ugrejem, uglavnom vrlo maloGrejem se godinama na perjani jorgan
Kuća je u pitanju stara, sa relativno dobrom stolarijom, debeli zidovi, 3.05 visina, bez spoljne izolacije, a ni na tavanu osim staklene vune na podu nemam ništa, kara-tavan.
Klima je u spavaćoj sobi, veličine 16m2, a grejem i ostale 2 sobe, ukoliko dohvati, ukupno oko 50m2.
Da li taj merač potrošnje ima na aliju, jel neko pazario?
Ne dolazi u obzir da u salonskom stanu/kući spuštam plafoneNe želim da živim u kutiji, volim visoke plafone, velika vrata, neka su i dupla...
Živeo sam i ranije bez klime, sigurno će biti bolje nego ranije, a za izolaciju ću videti, jer je to oko 2000e za moju kuću.
Crvena zona je bese kada predjes 1600kWh? Sada sam pregledao racune od prosle godine(Oktobar, Novembar, Decembar, Januar, Februar, Mart) i nisam zalazio sem u Martu gde sam imao 1630kwh potrosenih. Decembar, Januar i Februar sam bio na oko 1400-1500kWh. Ali to je problem sa TA peci, jer je ona u nekom kvaru ili sta vec. Takodje da napomenem da imam onu jeftinu struju.
U tvom slucaju ako hoces da se grejes na ta pec mora vise manjih bar 3 od 2kw, polovne je moguce naci za oko 50e, sad verovatno tesko zbog sezone, potrosnja jedne je 900-1000din, cak da 4 ta od 2kw neces prelaziti 4k struje, bez duvanja samo akumulacija, mana zauzimaju dosta prostora.
Norveski radijatori su ti obicna grejalica za izmenjivacem toplote.
Jeste.
Menjao sam prosle godine onaj izduvni ventilator(to mi nije radilo), i tada je majstor proveravao sve i rekao je da je sve ok. Evo i sada kada pipnem pec ona je vrela, a stavio sam je na najmanje. Kazem meni je najveci problem bio prosle zime kada sam morao da dogrevam sobu u kojoj je pec, a racun za struju nije bio mali. To je sustina svega, kazem opet, nije meni problem da ja platim racun, ali naravno kada ga vec placam zelim da se ugrejem. Znam da ce neko reci da je najbolje da radi izlolaciju, itd, ali u ovom trenutku to ne mogu. To cu da ostavim za sledecu godinu a ove cu ono sto sam vec pisao u prethodnim postovima. Spustiti plafon, itd...
Dok ne središ izolaciju, plaćaćeš mnogo. Nema tu mnogo nauke. Fiziku ne možeš prevariti. Šta kod uradio, treba ti toliko i toliko džula/kalorija/watti toplote.
Kupi neku bolju klimu, i sredi peć, pa kombinuj. Ako je spolja vrela a ostalo u redu (majstor valjda zna da pregleda grejače i termostat), znači da izolacija pećke ne valja. Peć spolja mora biti mlaka (kada je onaj termostat na njoj na minimumu) do umereno topla (kada je na maksimumu), ali uvek može da se drži rukom. Izolacija se sada radi posebnom kamenom vunom samo za tu namenu.
Ali ok, izolacija peći služi da toplotu akumuliranu noću bolje čuvaš do uveče, tj. da je puštaš samo kada radi ventilator. Ovako sa lošom izolacijom, samo ti ređe radi ventilator dok se toplota oslobađa spoljašnjošću preći. Ona ti svakako ostaje u kući.
Da li si je do sada punio na jeftinoj tarifi, ili nisi obraćao pažnju na to?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari