Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ako imas para, uzmi 18 ku, inverter naravno, u proračun se uzima i orijentacija stana - kuće, kao i broj osoba koje koje koriste prostor istovremeno, visina Plafona ....

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ispod poda 2 cm stirodur, fasada 5 cm stiropor, i po ploči 10 cm stiropor. Doduše uz ne toliko sjajnu drvenu stolariju, ali nemam para trenutno za zamenu.

Ne mora 18, svejedno bi morao glavnu sobu previše da hladiš da bi ti u ove 2 bilo dovoljno hladno preko dana. Preporučuje se inverter, a može da se prođe sa običnom klimom, ako se koristi mesec-dva godišnje samo za hlađenje. Mnogo više energije se na našim prostorima troši na grejanje i u tom slučaju obavezno treba ići na inverter, jer se tu mnogo brže otplati veća investicija.

Poslednja izmena:
Kome treba onaj godisnji servis, a da mu je istekla garancija, ima na kuponima za 800din pa neka pogleda. Pise tamo koji je servis u pitanju.

Kad koristite dry mod na klimama? Meni se čini da je vazduh i ovako previše suv u sobama. Jel tad klima hladi ili greje?

Kad koristite dry mod na klimama? Meni se čini da je vazduh i ovako previše suv u sobama. Jel tad klima hladi ili greje?

Kada je unutrašnja jedinica ledena, onda se na njoj hvata kondenzat (vlaga iz sobnog vazduha). Ako se smanji strujanje vazduha, onda se taj efekat koristi da se izvlači vlaga iz prostorije i izbacuje van. Dry mode je u suštini modifikovan cool mode, koji vrlo slabo hladi. Koristi se kada je previše velika vlažnost vazduha. Evo npr. za 30°C pogledaj razliku između leve i desne strane skale. Za vlažnost vazduha 40% i pri temepraturi od 30°C to je blago neprijatno, dok pri porastu vlažnosti na 90% to postaje ozbiljno opasno po zdravlje :)

Pogledajte prilog 204072

Što je viša temperatura u sobi, trebaće ti manja vlažnost vazduha da bi se osećao prijatno. Dok na 18°C bez problema izdržavaš 75% vlažnost vazduha, kada temperatura poraste na 24°C, gornja granica vlažnosti ti je 40%.

Pogledajte prilog 204073

Poslednja izmena:
E, da. I baš zato je fora da stavite klimu na najslabije kada hladite. Klima, dok hladi istvremeno i isušuje, ali ako je stavite na high ona će za 5 minuta da izduva gomilu hladnog vazduha i da se isključi, a neće stići nimalo da isuši vazduh u sobi. Zato je bolje da stavite ventilator na minimum da bi hladila 20-30 minuta i da izvuče malo više vlage iz sobe, jer će biti mnogo prijatnije.

Ako nije prevelika vrućina, može da se proba samo dry mode. On će spustiti temperaturu u sobi za stepen-dva, ali će dosta oboriti vlažnost i učiniti atmosferu prijatnijom. Čini mi se da penzioneri to vole jer nema hladnog propuha.

Prema ovoj tabeli, ko udje u saunu je istant mrtav...

Ne razumem se u saune, ali sve ono što sam gledao na TV uglavnom ostaju po 5-10 minuta. A posle istrčavaju na hladan vazduh.
A ovi što prežive 2-3 dana u pustinji na +46°C, uglavnom bivaju pronađeni na ivici gašenja organa ili delirijumu.

Ne razumem se u saune, ali sve ono što sam gledao na TV uglavnom ostaju po 5-10 minuta. A posle istrčavaju na hladan vazduh.
A ovi što prežive 2-3 dana u pustinji na +46°C, uglavnom bivaju pronađeni na ivici gašenja organa ili delirijumu.
U pustinji vazduh nije tako vlažan.
Ja znam ljudi koi su radili po bliski istok kao sto je Libija, kazu igrali smo fudbal na 50C°, al vazduh je suv....ovde nije se moglo igrati ni na 30 C°.

Sent from my SM-A310F using Tapatalk

E, da. I baš zato je fora da stavite klimu na najslabije kada hladite. Klima, dok hladi istvremeno i isušuje, ali ako je stavite na high ona će za 5 minuta da izduva gomilu hladnog vazduha i da se isključi, a neće stići nimalo da isuši vazduh u sobi. Zato je bolje da stavite ventilator na minimum da bi hladila 20-30 minuta i da izvuče malo više vlage iz sobe, jer će biti mnogo prijatnije.

Ja klimu držim na minimalnoj temperaturi, mislim da je 17C. Radi koliko ja hoću, isključim kad mi odgovara. :)

Veca vlaznost vazduha zdravom coveku ne smeta. Eto zivi se u tropskom pojasu (Kosta Rika, Vijetnam, Honduras, Kambodza, pola afrike...) gde su temperature 25-30C a vlaznost vazduha bude i 100%. Tako da je ova tabela gde bi terbalo da krepam na 29C i 100% vlaznosti vazduha total BS.

Pa ja sam već mrtav 100 puta bar po toj tabeli. Bio sam mali milion puta u sauni, temperatura 80-90% i vlažnost oko 40,50%, ostajao sam i po 15 min i ništa mi nije bilo, naprotiv nema boljeg načina da se očisti telo i koža, pa čak i bolovi u zglobovima i mišićima. Ako budem pravio ikad kuću pored kupatila će biti ona najmanja sauna.
Nego ovaj super quiet mod i nije baš skoro nečujan, smeta mi malo dok ne zaspem. Nisam siguran dal je tiša klima na auto ili low modu za fan? Kako je kod vas drugih što imate ove kao fora super quiet invertere?

Sad su svi odjednom Beduini :) Tačno vas zamišljam kako pod uslovima koji vladaju leti u autobusu bez klime na kojem se ne otvaraju prozori (37°C + 70% vlažnosti ) polažete ispit iz fizike i ne žalite se :)

Veca vlaznost vazduha zdravom coveku ne smeta. Eto zivi se u tropskom pojasu (Kosta Rika, Vijetnam, Honduras, Kambodza, pola afrike...) gde su temperature 25-30C a vlaznost vazduha bude i 100%. Tako da je ova tabela gde bi terbalo da krepam na 29C i 100% vlaznosti vazduha total BS.

A jesil' bio negde gde je vlažnost preko 95% i temperatura preko 35C?!? :p

Na Bliskom istoku, Qatar, Dubai, Abu Dabi, gradovi su uz samu obalu, temperature idu i do 50C, a vlažnost ide daleko preko 90%. Stakla klimatiovanih vozila se magle spolja, kada izađeš iz klimatizovane prostorije, zna vlaga da se trenutno kondenzuje na koži, i to samo par trenutaka pre nego što stigneš da se počneš znojati... Nepodnošljivo je. Kada su baš extremni uslovi, temp. preko 45 i vlažnost preko 95%, normalan Evropljanin ne može da provede napolju više od 10-ak minuta.

Ali ako odeš dublje u pustinju, vlažnost je znatno niža i mnooogo lakše se podnosi, iako temperature znaju da budu i više.

Poslednja izmena:
A kakva je potrošnja struje kada je klima na dry modu? Pošto radi smanjenim intenzitetom pretpostavljam da je i ekonomičnija?

Kad sam bio u Egiptu, temperature su bile znatno vece nego ovde, pogotovo kad smo isli u pustinju ali se znatno lakse podnosilo, bas zbog vlaznosti vazduha. Secam se bre, tamo sam 45 stepeni lakse podnosio nego ovde 35

Ne vredi objasnjavati ljudima koji nisu bili negde gde je vlaznost velika, to dok se ne oseti licno niko ne moze opisati... Od svih destinacija meni je Singapur najgori i mada sam bio preko 20 puta do sada svaki put se iznova iznenadim koliko je to los i nepodnosljiv osecaj... Bukvalno kako izadjes sa aerodroma tako se preznojis sto je uz kondenzaciju od vlage uzasan sok za organizam... Jos oni vole klime na maximumu pa je totalni pakao... Ko ne zna za tu foru pa nadje hotel koji nema vise podesavanja za klimu bukvalno ne zna sta ce jer kada ne radi je uzasno vruce a kada radi bude pakleno hladno... E tu dry mode pomaze dosta, mada malo hotela ima tu opciju zbog centralizovanog sistema i stvarno je velika razlika...

sve je lako kad si mlad!
Upravo :)

Oni grafikoni su pravljeni za neki normalan svakodnevni život (osmočasovna radna atmosfera, dnevna soba, dom zdravlja, biblioteka, itd...) a ne sumnjam da ima ovde ljudi koji mogu bez problema da izdrže mnogo više. Idu ljudi i u lov na Aljasku, pa spavaju na temperaturi vazduha -10˚C noćima, pa se vrate sa uživanjem i lepim uspomenama. I Biba struja izdržava 20.000V, ali se norme ne prave prema njemu, već prema nama običnim građanima.

U tom smislu onu šarenu tabelu možemo da tumačimo i kao mogućnost za seks sa koleginicom koja je slučajno svratila u našu neklimatizovanu gajbu, gde je crvena zona nikakva šansa, a plava zona možda :D

Upravo :)

Oni grafikoni su pravljeni za neki normalan svakodnevni život (osmočasovna radna atmosfera, dnevna soba, dom zdravlja, biblioteka, itd...) a ne sumnjam da ima ovde ljudi koji mogu bez problema da izdrže mnogo više. Idu ljudi i u lov na Aljasku, pa spavaju na temperaturi vazduha -10˚C noćima, pa se vrate sa uživanjem i lepim uspomenama. I Biba struja izdržava 20.000V, ali se norme ne prave prema njemu, već prema nama običnim građanima.

U tom smislu onu šarenu tabelu možemo da tumačimo i kao mogućnost za seks sa koleginicom koja je slučajno svratila u našu neklimatizovanu gajbu, gde je crvena zona nikakva šansa, a plava zona možda :D

Full HD filter...
Gospode...

Послато са LG-D802 уз помоћ Тапатока

Koliko eur?

Sent from my SM-A310F using Tapatalk
439 € kosta.
Prijateljica Iz Italije hoće da uzme klimu, pa je naišla na ovu.
Ja se nešto ne razumem u klime posebno, ali pratim šta pišete ovde ,jer i ja uskoro treba da uzmem za sebe.
Njoj bi dobro došla i ona funkcija za smanjenje vlage.
Samo što je tamo ugradnja oko 450€.

Ja sam joj čak predlagao da možda uzme kod nas klimu pa prebaci tamo.

Kako da znam da li ima taj dry mod? Nisam video u specifikacijama.

Šta mislite? Valja li Klima za te pare?

Gesendet von meinem Nexus 5X mit Tapatalk

Poslednja izmena:
Za te pare može da uzme proverene klime Mitsubishi, Fujitsu, Daikin. **** taj Samsung, samo dizajn!
Zezaš me da je ugradnja u Italiji 450 evra?!?

Ne zezam.

evo sad sam nasao link sa tom klimom http://www.ebay.it/itm/311624998696 ...skroz dole su specifikacije

Mislis da se ne isplati ovaj Samsung?

Od tih prozivodjaca sto si naveo najjeftinija je 540 eura...pa na dalje...

Poslednja izmena:
Za te pare može da uzme proverene klime Mitsubishi, Fujitsu, Daikin. **** taj Samsung, samo dizajn!
Zezaš me da je ugradnja u Italiji 450 evra?!?

Što bi zez'o? U evropi to iznosi par stotina, negde čak i hiljada, a ponegde ti čak treba i dozvola vlasnika zgrade ili čak i grada pa te izađe i skuplje. Klima je isto kao i automobil u EU = luksuz.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno