Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Maska

Послато са LG-D802 уз помоћ Тапатока

Mora da se uradi vakumiranje. I treba da se koristi dvostepena rotaciona krilna pumpa jer druge ne mogu da izvuku dovoljno dobar vakuum. Potrebno je izvući i vazduh i vlagu iz sistema, jer utiču na kvalitet rada kompresora, razlažu ulje, smanjuju efikasnost , dovode do pojačanog trošenja i ubrzanog kvara. Da bi se se proverilo koliko je vlage ostalo u sistemu i da li postoji curenje, potreban je merač pritiska, koji sam postavio gore u prethodnom postu. Bez toga je i to vakumiranje ćorav posao.
Jel ti radiš ugradnje ili samo znaš oko toga? Kako se radi proces vakumiranja na klimi koja je već godinama u upotrebi? Ili se tu menja gas samo?

Predrag koliko su ti uzeli za ugradnju?

Poslednja izmena:
Pa pazi ja kad sam rekao da zahtevam vakumiranje, dobio sam odgovor da se to podrazumeva. Pre sam to rekao iz preventive. Valjda je opste poznato da u ovoj zemlji moras biti lekar, pravnik, mehanicar da te isti ne bi zavrnuli ko ovcu.

Baci i meni info na pm. ;)

Jel ti radiš ugradnje ili samo znaš oko toga? Kako se radi proces vakumiranja na klimi koja je već godinama u upotrebi? Ili se tu menja gas samo?

Na žalost, ne, već i ja tražim nekog za ugradnju. A nema tu neke filozofije, bilo koja USA firma koja radi klime ima celu proceduru postavljenu na netu. Koga još zanimaju detalji, može da se nađe svašta (šta, kako, zašto, koliko):

http://www.trutechtools.com/Vacuum-Training_c_1100.html

Ako je klima već godinama u upotrebi nemaš šta da vakumiraš. Ako su mogli, tu su se vazduh i vlaga već izmešali sa freonom na samom početku. Ti freon dobiješ unutar spoljašnje jedinici kada kupuješ klimu. Poenta je da pre nego što ga pustiš u ostatak instalacije, očistiš to od vazduha, prašine i vlage. To se postiže vakumiranjem. A usput se i proveri da slučajno nema curenja negde.

Naravno, podrazumeva se pre toga da su i cevi koje majstori donesu, propisanog ppoprečnog perseka, debjline zida, zatim da nisu korodirale i da su odmašćene i čiste iznutra.

Znaci nema krstenih montera klime u Bg? Koliko bi dosla adekvatna oprema za to? Ono merdevine, Hilti, vakum pumpa i ostalo? *** uz umerenu cenu i odradjivanjem posla po psu moglo bi tu nesto da se zaradi. :)

Predrag koliko su ti uzeli za ugradnju?
8000rsd

8000rsd

Korektna cena ako su sve uradili kako treba.

Znaci nema krstenih montera klime u Bg? Koliko bi dosla adekvatna oprema za to? Ono merdevine, Hilti, vakum pumpa i ostalo? *** uz umerenu cenu i odradjivanjem posla po psu moglo bi tu nesto da se zaradi. :)

Montaza klima uredjaja je radnja za koju je potreban covek sa alatom i zanatom. Od alata je potrebno sledece:
- Hilti TE55 ili TE75 (300-600 EUR-a polovna 1500-2000 EUR-a nova)
- pneumatska busilica za beton (70-200 EUR-a)
- krunica fi55 (130-200 EUR-a)
- burgije za beton fi12 i fi6 (20 EUR-a ukupno)
- srafciger magnetni krstasti (5-10 EUR-a)
- kljuc cevasti 13 (5 EUR-a)
- 2 kompleta kljuceva velicine 13-24 (50 EUR-a)
- alat za kablove (50 EUR-a)
- alat za pertlovanje (50 EUR-a)
- noz za secenje cevi (50 EUR-a)
- komplet inbusa (10 EUR-a)
Dakle, kao sto se vidi, minimum svih minimuma alata za ugradnju klima kosta izmedju 800 i 2500 EUR-a.
Da bi se pokrili troskovi alata potrebno je ugraditi izmedju 20 i 120 uredjaja, a onda je to vec profesionalno bavljenje tom delatnoscu, pa vam trebaju i:
- vakum pumpa (250-500 EUR-a)
- manometri (250 EUR-a)
- kljesta za stezanje cevi(120 EUR-a)
- aparatura za varenje cevi (350 EUR-a)
- kuplung (85 EUR-a)
- klesta za kapilare (65 EUR-a)
- ostale sitnice (100 EUR-a)

Kad se sve sabere, komplet alata koji ja predajem ekipi montazera kad ih saljem na montazu vredi skoro 3000 EUR-a, a ekipe u ostalim firmama zaduzuju alat vrednosti 2000-4000 EUR-a.

Lako je klimu ugraditi na terasi, niskom objektu, a treba uraditi na visokim zgradama, kućama i slično gde je to ogroman rizik, pogotovo što naši ljudi neće ni dinara da ulože u svoju bezbednost i bezbednost radnika. O
Na ovaj spisak treba dodati i profi merdevine 8,9m koje nisu ispod 400,50p evra nove. One slovenačke od 100 evra ne računam kao profi, a na ono smeće iz Mađarske po frabarama što valjaju se ne bi ni popeo u životu. Zamislite kad ne može da se postavi vanjska jedinica nikako osim da se iznajmi dizalica sa korpom 20,25m, koja košta 170 evra dan, kako na to reaguju ljudi. Nađu neke kamikaze koji uvek mogu to da odrade viseći sa terase, kroz prozor ili neke druge samoubilačke akcije.
Dodaj na ovo da ti treba nekad burgija fi55 od 500,600 evra.
Neka minimalna cena ugradnje i treba da je oko 60,70 evra da bi se to isplatilo raditi.

Pa još ako stavljaš pocinkovane nosale, debelozidne bakarne cevi, kvalitetan armafleks, kvalitetne tiplove, dva čoveka za ispod 100eur ni u ludilu nemaju računicu da rade. Upravo ovo što se ovde piše, svi hoće da se uradi kako treba ali ne bi da plate kako treba i upravo zbog toga je teško naći majstora frigomehaničara koji će da ugrađuje klimu.

Radi se i za 40,50 evra verujte mi, krećem se stalno po gradilištima. Svašta ali svašta rade da uštede materijal i vreme. Npr nosače koje sam ja dobio deluju baš čvrsto, dok se neki uvijaju kao da su od papira, plus što rđaju jer nisu cinkovani pa plastificirani. Plastifikacija jako loše drži na čistom metalu.
Jel kad se upali fan mod na svim klimama onda se ventilira vazduh u prostoriji? Bas me zanima kakva će sad situaciji biti sa prašinom u sobi pošto ovo čudo ima jonizator i neki dodatni filter vazduha plus ona 2 klasična ispod maske. 50,60 evra su ti unutra što se menjaju na kao 3 godine.

Lako je klimu ugraditi na terasi, niskom objektu, a treba uraditi na visokim zgradama, kućama i slično gde je to ogroman rizik, pogotovo što naši ljudi neće ni dinara da ulože u svoju bezbednost i bezbednost radnika. O
Na ovaj spisak treba dodati i profi merdevine 8,9m koje nisu ispod 400,50p evra nove. One slovenačke od 100 evra ne računam kao profi, a na ono smeće iz Mađarske po frabarama što valjaju se ne bi ni popeo u životu. Zamislite kad ne može da se postavi vanjska jedinica nikako osim da se iznajmi dizalica sa korpom 20,25m, koja košta 170 evra dan, kako na to reaguju ljudi. Nađu neke kamikaze koji uvek mogu to da odrade viseći sa terase, kroz prozor ili neke druge samoubilačke akcije.
Dodaj na ovo da ti treba nekad burgija fi55 od 500,600 evra.
Neka minimalna cena ugradnje i treba da je oko 60,70 evra da bi se to isplatilo raditi.

Xi xi xi :)

https://www.youtube.com/watch?v=C3k0dTLDc5c

To kad se onda ispade najbolje da se cela vertikala dogovori pa da postavi klime isti dan.

U Novom Sadu, kod mene u komšiluku, pre par godina je otpala jedna spoljna jedinica klime. Ljosnula je sa 3-4 sprata, ravno na trotoar, gde inače ima mnogo prolaznika. Tada srećom nije bilo nikoga. Bilo neko gluvo doba. Jeftini i loši nosači, neodgovarajući tiplovi i šrafovi, sve je to recept za katastrofu.

Da je došlo do tragedije, pravno bi eventualno odgovarao vlasnik stana, a ne majstor. I da je došlo do majstora, lako bi se ovaj izvukao sa prebacivanjem odgovornosti na proizvođača nosača, prodavca, zaposleno koji tu više ne radi i bla.bla.bla...

Beskonačni zahtevi ka što nižoj ceni bilo koje usluge (i robe) kod nas jesu jedan od uzroka mnogih sr'nja u Srba. Plus što su takvim stavom istisnuti zaista kvalitetni pružaoci usluga. Il' su pobegli negde napolje, ili su batalili posao. Nemam ideju kako se globalno god nas boriti protiv toga. :(

Vrlo jednostavno, 90% majstorluka ce se fusariti dok je los standard i ne postoji srednja klasa. Ne znam kako drugacije drzava moze da uvede red u sve delatnosti. Malo su pocele da idu kao inspekcije po terenu, ali to je samo na vecim objektima. Jos nisam cuo da je nekom zatvoreno gradiliste na privatnoj kuci npr, ili u stanu.
Danas je luksuz imati par radnika i uspevati izaci kraj sa krajem. Ne mislim na radnike za 200 evra, vec na min 400,500evra.

Uzmi Gree i nećeš se pokajati, ja ću sve klime koje imam (promjeniti) za Gree.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Prošle godine sam ugradio Gree, ovdje je jos tada nije niko imao, cijelu zimu je korištena za grijanje a ovo je druga sezona hlađenja.

Dakle u prostoriji gdje je postavljena odgovarajuća LG klima je prijatno i osjeti se rad klime kao i zvuk.

Dok se u prostoriji sa Gree klimom ne čuje nista, prijatno svježe bez osjećaja sa ista puše .... Energetski razred A++\A+++

Vjeruj mi svaki dinar vrijedi

Imam jos 3 LG klime inverter od toga 2 art Cool

Da li je 12-ca dovoljna da rashladi 45 kvadrata u konfiguraciji sa crteža?

Pogledajte prilog 203973

@de-ha: Druže, uspori sa postovima, ovako spamuješ temu.

Poslednja izmena:
Više nego dovoljna

@Drakensanger
Bez problema

@de-ha
165 hiljada za 12icu lepteyebo:smoke:
Jel sasulji i cojones posto je spremila rucak?

Poslednja izmena:
Sve ću ih zamijeniti prvom prilikom, zbog učinka i utroška El energije. Sto se tice Gree klima, prvi put sam se sa tom formom susreo prije 3 GOD u Libiji. Tamo svi imaju klime nema koju nisam vidjeo isprobao i Itd. U to vrijeme otvorio se neki mini tržni centar i prva stvar koju sam primijetio je to da je extra rashlađen, da ne puse za vrat na svakom cosku a da je atmosfera super uključivo i vlažnost zraka na koju sam jako osjetljiv.

Da li je 12-ca dovoljna da rashladi 45 kvadrata u konfiguraciji sa crteža?
Ako ti kuca nema dobru izolaciju i stolariju kad su velike vrucine nece ti bas najbolje ohladiti. Razmisli od 18-ki ako nemas izolaciju.
I moj savet tebi i svakome je uzeti inverter. Neko ko zna oko potrosnje struje bilo bi super da nam kaze koja je razlika u potrosnji obicne vs inverter.
Ovako koliko vidim da malo radi ova moja 9-tka inveter mislim da trosi 3x manje struje nego stare dve 12-ke

Ispod poda 2 cm stirodur, fasada 5 cm stiropor, i po ploči 10 cm stiropor. Doduše uz ne toliko sjajnu drvenu stolariju, ali nemam para trenutno za zamenu.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno